Jump to content

PZW Konin - wody nizinne - gdzie można łowić za składkę okręgową?

Piranna
 Share

Recommended Posts

Witam!
Jestem na początku drogi ku samodzielnemu i legalnemu wędkowaniu. Mam już kartę wędkarską. Proszę was o informację, czy w ramach składki okręgowej mogę łowić też na JEZIORACH w okręgu konińskim. Wykaz wód na stronie PZW wyraźnie wymienia rzeki, strugi, jeziora, zbiorniki zaporowe, jednak sprzedawca w wędkarskim wspominał, że za jeziora należy dopłacić do składki okręgowej dodatkowe 130zł za 5 wybranych jezior. Nie składa mi się to w jedną całość. O wyborze 5 jezior wyczytałam, ale na stronie GR Gosławice, które gospodaruje jeziorami nienależącymi do PZW i niebędącymi w wykazie PZW Konin. Proszę o pomoc i wskazanie, gdzie mogę łowić za składkę okręgową PZW Konin (dla mnie jako studenta 64 zł).
W zupełności by mi wystarczyło łowienie na Jeziorze Słupeckim czy Mikorzynie itp., gdyby okazało się, że składka okręgowa to reflektuje...

Co to są wody nizinne? Chodzi legenda, że składka okręgowa obejmuje wody nizinne, którymi są podobno tylko rzeki.

Załączam listę wód z wykazu PZW Konin na 2016 rok. Może wy mi powiecie jak jest? Mogę łowić na tym wszystkim co wrzuciłam poniżej za składkę okręgową czy nie? Gdzie mogę łowić?

SZCZEGÓŁOWY WYKAZ WÓD OPZW KONIN NA 2016 ROK

"Lp. /JEZIORA /Pow.ha/ Gmina
1. Koziegłowy 38,5  Ostrowite
2. Ostrowite 34,8 Ostrowite
3. Orchowo 37,9  Orchowo
4. Słowikowo 29,6  Orchowo
5. Skubarczewo 15,7  Orchowo
6. Rusin  10 Powidz
7. Degnera 12,5Orchowo                                                                                                             8.Stępa 4,73Kleczew                                                                                                                   
9.Głodowskie 49 Golina 10. Suszewo - Wójcin 269,7 ha Wilczyn - Orchowo                            Razem ; 502,43 ha

Obwód rybacki rz. Warty Nr. 5 + wszystkie dopływy na tym odcinku z wyłączeniem wód starorzecza ,,Niemiec\"
Lp./ RZEKI /Pow. ha /Gmina
1. Warta w tym 1.610,00 UniejówPyzdry
wszystkie dopływy tj. 1500m poniżej zapory w Jeziorsku do ujscia rzeki Prosny w miejsc. Tarnowa (z wyłączeniem wód starorzecza Niemiec). 
starorzecza+Kanał
Ślesiński Konin - Sulanki/Maliniec-Anielew
2. Struga Bawół -gm.Słupca- Od miej. Mąkownica do ujścia do rzeki Warty w miejsc. Policko oraz rzekę Mesznę wpadającą do Strugi Bawół w miejsc. Wierzbocice ( w granicach powiatu).
3. Rzeka Powa -gm.Tuliszków-Konin - Od miejsc. Smaszew do ujscia  rzeki Warty w miejsc. Rumin ( w granicach powiatu).
4. Rzeka Kiełbaska-gm. Koło - Od miejsc. Kowale Księże do ujścia rzeki Warty w miejsc. Trzęśniew (w granicach powiatu).
5. Rzeka Teleszyna -gm.Koło - Od miejsc. Miłkowice wraz z jej prawobrzeżnym dopływem wpadającym do rzeki Warty w miejsc. Radczyny ( w granicach powiatu).
6. Rzeka Czarna Struga -gm.Zagórów- Od miejsc. Bagno do ujścia rzeki Warty w miejsc. Zagórów oraz prawobrzeżny dopływ o nazwie Struga Grabienicka wpadającej do rzeki Czarna Struga w miejsc. Olchowo(w granicach powiatu).
7. Rzeka Rgilewka -gm.Grzegorzew,Koło- Od mostu w miejsc. Wymysłów do ujścia rzeki Warty w miejsc. Powiercie (w granicach powiatu).
8. Kanał Ślesiński -gm.Konin -Od mostu drogowego na trasie Maliniec-Anielew tzw.Sulanki do ujścia rzeki Warty ( w granicach powiatu).
9. Rzeka Wrześnica-gm. Strzałkowo -Od jej ujścia do rzeki Warty w miejsc. Kolonia Pietrzyków do mostu drogowego w Pyzdrach na trasie Pyzdry - Konin (wgranicach powiatu).
10. Struga Witkowska-gm. Witkowo -Od ujścja Strugi Bawół do miejsc. Witkowo (w granicach powiatu).
Razem: 1.610,00 ha
11. Rzeka Flisa od źródeł do ujścia do rzeki Warty wraz ze zbiornikami na tym odcinku.
Lp. /ZBIORNIKI ZAPOROWE /Pow. ha/ Gmina
1. Słupca 265,50 Słupca
2. Przykona 120,00 Przykona
4. Stare Miasto 75,77 Konin
5. Żeronice 11,09 Turek  
 6. Zbiornik Mikorzyn 320 ha gm .Ślesin      Zasady wędkowania:  - z brzegu całą dobę   - z łodzi w porze dziennej tj. od świtu do zmierzchu ( 1 godzina przed wschodem słońca i 1 godzina po zachodzie słońca )  - wędkowanie z pontonów , biwakowanie , budowanie kładek i pomostów  oraz łowienie ryb spod lodu w porze nocnej ( od zmierzchu do świtu jest zabronione ! . Na Zb. Mikorzyn wędkowanie ze środków pływajacych o napędzie spalinowym jest zabronione !!!
 Razem: 792,36 ha

Lp./ DROBNE WODY/ Pow. ha /Gmina
1.Zbiornik Ruszków 28,00 Koło
2. Zbiornik Marantów 25,00 Konin
3. Zbiornik Gliny 11,00 Rychwał
4. Zbiorniki Dabie 8,59 Dabie
5. Zbiornik Uniejów-Człopy 5,00 Uniejów
6. Morzysław 4,00 Konin
7. Strzałkowo 1,91 Strzałkowo
8. Tuliszków 1,90 Tuliszków
9. Zbior.Koscielec 8,41 Kościelec    10.Zbiornik Zatorze 6 ha Konin   11.Zbiornik Janów 26ha Konin       12.Zbiornik  Wiatraki10ha Kleczew , 13. Zbiornik Wzgórze Kleczewskie 9 ha Keczew ,14. Jez. na Puszczy 20,96 ha Sompolno  Razem:165,77ha
Na terenie powiatów:Konin,Koło,Słupca-Uchwałą Rady Powiatu wprowadzono zakaz używania sprzętu pływajacego o napędzie spalinowym ( w powiecie słupeckim zakaz nie do tyczy Zbiornika Słupca). Na zbiorniku Stare Miasto obowiązuje zakaz wędkowania ze środków pływających!!!. Ponadto wprowadza się zakaz wędkowania ze środków pływających na niektórych drobnych wodach tj. Zbiornik Stare Miasto,Janów,Zatorze,Kościelec,Morzysław,Uniejów,Dąbie,Ruszków,Żeronice,Zb Wzgórze Kleczewskie, Jez  Stępa ,Jez. na Puszczy ,Zb. Gliny ,rzeka Flisa ( zbiorniki)   ****Jezioro Głodowskie - zakaz wędkowania ze środków pływajacych od  dnia 1 listopada do 31 marca każdego roku !!!. Dodatkowo na rzece Warcie na odcinku od tamy w Jeziorsku do mostu w miejscowości Uniejów w okresie od 1 stycznia do 31 marca 2016 roku wprowadza się w porozumieniu  z Okręgiem Sieradzkim całkowity zakaz wędkowania metodą spiningową. Dokonywanie wpłaty  na konto bankowe Okręgu PZW w Koninie za pośrednictwem banku , poczty , etc. nie stanowi podstawy wniesienia składki okresowej. Zatwierdza się do stosowania na wodach Okręgu PZW Konin zasady obowiązujące w Regulaminie Amatorskiego Połowu Ryb .

Pozdrawiam
Początkujący

Możesz łowić na wszystkich wymienionych zbiornikach bez dodatkowych opłat. Mikorzyn i j. Słupeckie jak napisałeś nie należy do PZW więc wędkowanie tam na pewno wiąże się z dodatkowymi opłatami. U nas w regionie nie ma wód górskich, więc wszystkie wymienione wody są wodami nizinnymi.

Edited by jungu

Mikorzyn i Słupca nie należą do PZW? No to co robią te jeziora w przedstawionym przeze mnie wykazie? A więc jednak nie na wszystkim z wykazu mozna łowić? Ktore w ramach skladki a ktore za dodatkową oplatą? Oj, chyba juz nic nie rozumiem :/

Jeżeli opłaciłeś składki PZW (czyli składkę członkowską i składkę okręgową), to wolno Ci łowić we wszystkich akwenach wymienionych w zezwoleniu na amatorski połów ryb wędką. Jest tam zbiornik zaporowy Słupca, zwany potocznie jeziorem Słupca (lub Słupeckim). Jest tam także zbiornik Mikorzyn, który jest zbiornikiem pokopalnianym. Nie należy jednak mylić owego zbiornika Mikorzyn, z jeziorem Mikorzyńskim (zwanym także j.Mikorzyn), będącym w gestii GR "Gosławice". Jezioro Mikorzyńskie, znajduje się w ciągu jezior: Gosławickie-Pątnowskie-Wąsosze-Mikorzyńskie-Ślesińskie, na których gospodaruje GR "Gosławice". Dla jasności, jadąc DK 25 z Konina do Ślesina, na wysokości miejscowości Mikorzyn zbiornik o tej samej nazwie masz po lewej, tam wolno Ci łowić w ramach opłat PZW. Po prawej stronie znajduje się jezioro Mikorzyńskie, na które musisz mieć zezwolenie GR "Gosławice". Sprzedawca w wędkarskim (pewnie skarbnik jednego z kół), prawdopodobnie użył swoistego skrótu myślowego mówiąc o dopłacie do składki okręgowej. Skarbnicy konińskich kół wędkarskich mają zwykle "pod ręką" zezwolenia na wody GR Gosławice, w które wpisują tylko dane personalne wędkarza i wybraną przez niego opcję. Jednak fakt wykupienia zezwolenia na wody GR, przy okazji opłacania składek PZW, nie ma absolutnie nic wspólnego z tzw. składką okręgową.

Jotesku, pewnie zmyliły nnie określenia: "dla mnie jako studenta", oraz " Pozdrawiam Początkujący". Piranna, jeżeli pomyliłem płeć to sorry, sorry bardzo. ;):)

I ja sam jestem ciekaw, jaka jest prawda. Szkoda, że użytkownicy nie korzystają z możliwości wpisania swojego imienia, bo to bardzo ułatwia komunikowanie się. A tak, to tylko domyślam się, że jest to osoba o imieniu Anna. Ale, czy na pewno? 

Faktycznie chłopaki macie racje w wykazie wód OPZW w Koninie widnieje zbiornik Słupca i zbiornik Mikorzyn więc wędkowanie na niech na pewno nie wiążę się z dodatkową opłatą.

No to zrobiło się jaśniej:). Nie ukrywam, że namieszał mi w głowie sprzedawca w wędkarskim. Czułam się tak jakby naciągał mnie na wykupienie tych 5 dodatkowych jezior, bo wg niego w PZW nie ma jezior. Tak mówił, gdy byłam u niego ja. Obecnie chodzi tam osobnik wysłany tam przeze mnie na moje zlecenie i się wykłóca o to, że jeziora z listy muszą być w ramach składki PZW  a nie dodatkowych opłat, tj. wyboru tych 5 za 130zł. Niestety, jestem obecnie poza terenem okręgu i osobiście nie mogę tego załatwić. Mam nadzieję, że dziś uda się już sfinalizować misję pt. wyrobienie legitymacji PZW, bo od kilku dni albo nie ma tego przedstawiciela PZW albo pojawia się na chwilę i nie da się nic załatwić, a jego odpowiedzi są bardziej mętne niż woda w Jeziorze Słupeckim ;).

Wasze wiadomości troszkę poprawiły mi humor, bo już zaczynałam uznawać, że jestem za głupia na to, aby rozumieć zasady. Wychodzi na to, że dobrze interpretowałam wszystko. Wykupienie 5 dodatkowych nie jest mi potrzebne. Pobawię się na początek w tych akwenach, które są dostępne w ramach tej też nie małej opłaty łącznej (na start trochę poszło kasy).

Mikorzyn - no tak, to byłoby zbyt piękne, gdyby w ramach PZW był tak duży akwen:).

Tak czy siak, cieszę się, że wyszło na moje i będę miała do dyspozycji jakieś zbiorniczki wodne a nie tylko Wartę i dopływy, które obecnie chyba powysychały.

Jak dobrze wnioskujecie, nie mam jeszcze legitymacji, więc też zezwolenia wraz z zamieszczonym tam wykazem nie posiadam. Posiłkuję się obecnie wykazem ze strony PZW, aby zebrać potrzebne info i wykupić to, co potrzeba, czyli opcję standard ;P.

Panowie, Piranna to Anna :). Celowo jednak pisałam o sobie w formie bezosobowej czy stosując bardziej męskie określenia jak STUDENT czy POCZĄTKUJĄCY. Łatwiej było wtopić się w tłum. Kobieta nakręcona na łowienie ryb to raczej rzadkość. Nawet (co mnie ostatnio rozbawiło) zaświadczenie o zdaniu egzaminu ka kartę wędkarską zawiera tylko formułę "KOLEGA ...". Tak więc, nie afiszując się ze swoją płcią, jest chyba łatwiej dostać jakąś sensowną odpowiedz niż tylko zdziwioną minę pana z PZW i jego próby wmówienia, że MUSZE 5 jezior... ;P.

Czy wpadliście w pułapkę POCZĄTKUJĄCEGO czy też rozszyfrowaliście ANNĘ w Pirannie - w żaden sposób mi to nie przeszkadzało i nie robiło różnicy. Gratuluję dociekliwym:). Użytkowniczka też ze mnie początkująca, więc też nie uzupełniłam profilu przed założeniem tematu. Teraz już "ujawniłam się " zarówno w tym temacie jak na profilu :)

Co prawda, nie mam jeszcze zezwolenia, ale z tego, co wyczytałam, przyjdzie mi zmierzyć się z rejestrem połowów. To nadal obowiązuje w Koninie? Skąd wziąć kod danego jeziora/rzeki? Będzie to (ściąga z jeziorami i ich kodami) gdzieś zamieszczone w zezwoleniu/legitymacji/rejestrze?

Raz jeszcze dziękuję za wyjaśnienie kilku kwestii i przywrócenie wiary w ludzi oraz w moją zdolność rozumowania:).

Edited by Piranna

Anno, akurat w okręgu PZW Konin rejestr połowów nie jest obligatoryjny. Każde z kilkudziesięciu kół, dostaje z Okręgu kilkadziesiąt rejestrów do rozdysponowania, którymi obdzielają na ogół młodych wędkarzy. Starzy "wyżeracze" nie dają sobie tego wcisnąć, choć zdarzają się ochotnicy którzy uwielbiają uprawiać "radosną twórczość wędkarską". (Jak wiadomo papier jest cierpliwy, zniesie wszystko. ;) ) Jest niemal pewne, że jako początkująca zostaniesz owym rejestrem obdarowana. Podane są tam numery poszczególnych łowisk o które pytasz, oraz objaśniony sposób wypełniania. Jako student ;) nie będziesz miała z tym najmniejszych problemów. Jednak bez względu na to, jaką gorliwością będziesz się wykazywać przy wypełnianiu rejestru, to zaręczam Cię że na łowisku nikt nigdy się o tenże nie zapyta. :(:)

Ps. Niech zgadnę, chodzi o sklep wędkarski "Szuwarek" na ul. Błaszaka? Powiem tylko tyle w okręgu konińskim jest kilkadziesiąt kół wędkarskich, nikt nikomu łaski nie robi, wiec nie widzę powodu i sensu żeby się "wykłócać" w oczywistych kwestiach.

Dziś został odebrany zestaw. Nie dostałam rejestru. Skoro więc nie jest on obecnie obowiązkowy, nie zamierzam się o niego dopominać. Póki co wystarczy mi tych formalności i "przyjemności" z nimi związanymi na niemalże cały rok:).

• 4 years later...

Witam, czy ktoś może podać umiejscowienie zb. Kościelec, czy to jest w tej miejscowości czy gdzie, bo niewątpliwie jestem z okolic Gminy Kościelec k.Koła ale tak dużego zbiornika tu nie ma.

W sumie czy ktoś może podać umiejscowienie wszystkich tych zbiorników na których można łowić ze zwykłego pozwolenia na wody nizinne.

Edited by robo_2233

Może spróbuj e-mail wysłać. Muszą mieć jakąś mapkę, choćby poglądową. Każdy operat posiada opis lokalizacji a jest konieczny aby startować w przetargu.

18 godzin temu, robo_2233 napisał:

może i wiedzą ale nie mam kontaktu na codzień z tymi ludźmi

Pofatyguj się zatelefonować, umówić się, spotkać. To będzie najpewniejsze źródło informacji.

Ja też długo się zastanawiałem gdzie jest ten zbiornik... i nigdy na niego nie natrafiłem.

Druga sprawa że wcale nie musi mieć on 8ha, bo np. zb. Ruszków też nie ma 28ha, ale z tego co się orientuję to nikt nie ma nic przeciwko temu "błędowi w druku" bo zarybiają go jak by miał 28ha.

38 minut temu, jungu napisał:

(…)Druga sprawa że wcale nie musi mieć on 8ha (…)

Nie zdziwiłbym się gdyby to był ten zbiornik u stóp ruin zamku i minaretu w Kościelcu, nawadniany przez Kiełbaskę. Spróbuj skontaktować się z kimś z Koła Nr 32. Byłoby dziwne gdyby tam nic nie wiedzieli.

Edited by Alexspin

No to w okolicach Kścielca za cholerę nie ma innego zbiornika :(

Danielu, nie masz innego wyjścia jak skontaktować się z kołem, albo z Zarządem Okręgu...

Edited by Alexspin