Skocz do zawartości
Roman12386

cynamon jako dodatek do zanęty

Rekomendowane odpowiedzi

I tak, i nie. :) Nie bezpośrednio ale tak w dodatku do zanęty leszczowej jakim jest przyprawa do piernika. Jedna torebka 20g na ok 3l zanęty a w tej przyprawie nie ma więcej cynamonu jak może pół łyżeczki od herbaty.

Jednak niedawno, chyba tu na forum, ktoś podawał, że do swojej mieszanki ok 1l suchej zanęty dodaje dwie łyżeczki cynamonu. Nie jestem jednak pewny, musiałbyć poszukać w gruntowym przepisy zanętowe.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kolega używał do ciasta na płocie. Były brania ale bez rewelacji z tego co pamiętam. Musiałbyś ryby przyzwyczaić do nowego zapachu.

Poza tym to każda woda jest inna. W jednym zbiorniku będzie super skuteczny a w innym kompletnie nic nie będzie brało. Takie są moje doświadczenia z czasów kiedy używałem atraktorow.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

W moich łowiskach (rz.Warta, starorzecza, ciepłe i zimne kanały, niektóre jeziora i zbiorniki), cynamon w czystej postaci działa wybiórczo na krąpie. Jeżeli tylko ten gatunek żeruje, to jest pewne że wejdzie w zanętę z tym zapachem. Zbyt dużo cynamonu w zanęcie wyraźnie odstrasza ryby, nawet te łakome i często natrętne krąpie. Ale już w mieszankach a'la przyprawa do piernika, cynamon sprawdza się świetnie. Przyznam szczerze że lubię stosować zanęty o zapachu piernikowym, gdyż jak stwierdziłem jest to zapach uniwersalny na ryby karpiowate. Choć literatura wędkarska jednoznacznie kojarzy zapach piernikowy z leszczem, to według moich doświadczeń, równie dobrze reagują na niego płocie, krąpie, liny i karasie. Zwłaszcza w starorzeczach, zdarza się, że wymienione gatunki ryb żerują obok siebie w tej samej zanęcie. Jednak taki lin potrafi rozgonić całe to towarzystwo, gdyż nie lubi konkurencji w zanęcie. Więc jeżeli raptownie ustają brania, warto zwiększyć czujność bo za chwilę może może nastąpić branie lina. No ale nie o linach miało tu być. Są różne receptury przypraw piernikowych, oraz różne proporcje poszczególnych składników, ale zawsze są w ich składzie cynamon i goździki. Zależnie od autora przepisu, mogą tam być jeszcze: kolendra, anyż, ziele angielskie, koper włoski, gałka muszkatołowa, tak więc pole do eksperymentów jest spore. Skupię się na swojej ulubionej mieszance. W jej skład wchodzą: kolendra, koper włoski, cynamon, goździki, oraz nie korzenna aczkolwiek bardzo istotna wanilia. Proporcja składników: wszystkie po 1 części. Za 1 część można przyjąć zarówno 10g, jak i 1kg, to nieistotne. Ważne jest żeby zachować proporcje między składnikami. Ja przyjąłem jako 1cz- 50g. Czyli w ostatecznym efekcie 250g mieszanki. (Kolendra 50g + koper włoski 50g + cynamon 50g + wanilia 50g + goździki 50g) W razie niejasności proszę pytać. Zioła typu kolendra i koper włoski, kupuję w sklepie zielarskim, cynamon i goździki w pierwszym lepszym sklepie spożywczym. W wędkarskim kupuję wanilię (Trapera w zielonej torebce). Kolendrę, koper włoski i goździki mieszam razem, następnie tą mieszankę mielę. Przesypuję do słoika, dodaje wanilię i cynamon, których nie potrzeba mielić. Całość dokładnie mieszam, aby składniki dobrze się przegryzły. Na 1kg zanęty, daję łyżkę stołową tego mixu. Do zanęty "własnej roboty" na bazie śrut zbożowych (owsianej, pszennej, kukurydzianej i bułki tartej) dodaję 2 łyżki mieszanki piernikowej. W jednym z moich łowisk gdzie dominuje płoć, świetnie sprawdza się mikstura bez cynamonu: wanilia-kolendra-anyż-goździk(2:1:1:0,5)

Wiosną i późną jesienią, stosuję mieszankę ziołową kolendra - nostrzyk - koper włoski. Ale o tym kiedyś już pisałem. Każde łowisko ma swoją specyfikę, więc korespondencyjnie trudno stwierdzić że coś się sprawdzi, albo odwrotnie. Musisz poeksperymentować, bo a nuż ten tytułowy cynamon okaże się strzałem w dziesiątkę w Twoim łowisku.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A skad akurat pomysł żeby dawać do zanent o słodkim zapachu ?:) Nie, że się czepiam tylko mnie zaciekawiło bo to tylko nasze ludzkie takie skojarzenie smakowe cynamonu ze słodkim. To oryginalnie NIe- słodka kora drzewa.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×