Skocz do zawartości

Pierwszy zestaw spinningowy.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie. Planuję kupić swój pierwszy zestaw spinningowy, niestety brak odpowiedniej wiedzy na temat sprzętu spowodował iż postanowiłem poprosić Was o pomoc w doborze.

Jak wspomniałem sprzęt do spinningu, łowisko głównie rzeka Wisła we Włocławku, zalew i jeśli będzie możliwość okoliczne jeziora, metody łowienia nie określę ponieważ jestem początkującym.

Wiem że nie ma sprzętu uniwersalnego lecz może na początek coś wybiorę.

Wędzisko:

np DRAGON Viper HD PIKE 2,75m/10-35g

kołowrotek:

DAIWA NINJA 3000A

RYOBI ECUSIMA 3000 lub 4000

DRAGON Flash FD1030i

Na dzisiejszy dzień budżet na kołowrotek i wędkę ok 400 zł.

Będę zobowiązany za wszelką pomoc i uwagi.

Pozdrawiam

Na początek najlepiej kup sobie jakąś wklejankę np. z wyrzutem do 17-20g (max) poczujesz brania okoni, a i sporego szczupaka na nią wyholujesz. Co do kołowrotków które podałeś, tylko ninja jest mi trochę znajomy, nawet przymierzałem się do kupna, ale okazało się że to nie jest przedział cenowy dla mnie (jeszcze wybieram po między niedocenianym Jaxonem a Mistrallem).  :)

Jak to?

metody łowienia nie określę ponieważ jestem początkującym.

Skoro już w pierwszym zdaniu stwierdzasz:

Planuję kupić swój pierwszy zestaw spinningowy

Już określiłeś, a nawet wybrałeś dość ciekawy kijek do tej metody. Osobiście jednak odradzam kij o takim cw, z doświadczenia wiem, że wystarczający byłby do 30 g. To tak na początek! Ja jednak wybierałbym do 25 g, ale to dla siebie, gdyż już całkiem nieźle radzę sobie w tym "rzemiośle" i wolę bardziej elastyczne wędki. Skoro Ty jednak jesteś początkującym wędkarzem, to wybieraj bezpieczniejsze do nauki cw 30 g.

Z kołowrotków, chyba najodpowiedniejszym będzie ta Ecusima 4000, ale jeśli ciut dołożysz, to będziesz miał wypasionego Zaubera 4000 FD (tylko szukaj oferty ze szpulą zapasową!). Kołowrotki Dragona, odradzam. ;)

Wybrałem takie cw. ponieważ trochę się boję o moje umiejętności. Sądziłem że im większe tym wędka bardziej wytrzymała i wiele błędów mi wybaczy.

Zwróciłem też uwagę na:

Dragon Viper HD Pike 30 275 cm / 7-30 g

i OKUMA BLACK ROCK 2.75m 7-30g tylko już sporo droższa i nie wiem czy warto.

(...) Kołowrotki Dragona, odradzam.

A to czemu Jarku? Ja mam Maxima 1025i i jestem z niego bardzo zadowolony.

Sebastian, do tego DRAGONA Viper HD Pike 30 275 cm / 7-30 g, z czystym sumieniem mogę polecić Ci 1030i. Za niewielkie pieniądze będziesz miał dobry kołowrotek z dwiema szpulami aluminiowymi, za bardzo dobrą cenę.

Jak napisał @Jotes, na lepszy sprzęt przyjdzie czas... :)

Edytowane przez Alexspin

Nie ukrywam że nie znam się na sprzęcie i kołowrotki wybierałem głównie biorąc uwagę na cenę. Niestety nie mogę sobie pozwolić na te z najwyższej półki. Zauber 4000 FD z zapasową szpulą to koszt ok 320 zł ( wiele dobrych opinii ), ECUSIMA 4000 ok 150 zł( opinie już bardzo zróżnicowane, sporo osób żałuje zakupu) ninja trochę droższa. Na temat dragonów różne opinie słyszałem. Wiem że ktoś stwierdzi iż marudzę, ale zależy mi na tym by wybrać najlepszy kołowrotek do tego kija DRAGON Viper HD Pike 30 275 cm / 7-30 g w przedziale cenowym do 200 zł.

Witaj. Rano wysłałem Ci maila z naszą ofertą.

Nie będę niczego ukrywał, bom nie z tych, których można by podejrzewać o partyzantkę. Nie należę też do prostaków, którzy by się ośmielili obgadywać kogokolwiek za jego plecami. Za to siła wieku, daje mi prawo, by wyrażać swoje myśli na cały głos na tym forum i na każdym innym. A fora służą do zadawania pytań i oczekiwania mądrej, konstruktywnej odpowiedzi. I tak było w tym temacie, póki nie zepsułeś Zbyszku wszystkiego, swoim wpisem z informacją o Twoich komercyjnych powodach, obecności między nami. Uważam to za szczyt, szczytów (choć cisną się na klawiaturę znacznie dosadniejsze określenia!). Zachowałeś się w tym momencie, jak wilk w stadzie owiec. Chociaż dla zachowania pozorów i zwykłej ludzkiej przyzwoitości, nie mając nic do powiedzenia w temacie, powinieneś milczeć i nie chwalić się, powodami Twojej obecności między nami. W ten oto sposób - jednym zdaniem! - wypiąłeś dupę na wszystkich, którzy próbowali cokolwiek sensownego doradzić teraz i w przyszłości. A może to teraz taka moda zapanuje, że pytania będą zadawane na forum, ale odpowiedzi wyłącznie na maila? 

W końcu ktoś wyraził swoje zdanie w temacie którego unikają wszyscy inni.

Czytam ten temat bo sam zastanawiam się nad takim zakupem. Spinning do łowienia w angielskich kanałach i sporadycznie małych rzekach. Budżet mam podobny, umiejętności łowienia na spinning porównywalne do autora tematu.

Mam rzut beretem nad kanał i mógłbym czasami mieszać wodę. Podobno jest sporo sandaczy, na robaka łowie spore okonie. Okolice 30 cm to dla mnie spora sztuka, subiektywna ocena.

Sprzęt sprowadze z Polski. Oferty na email są zbyteczne ;)

Jotes kompletnie nie rozumiem o co Ci chodzi. Prowadzę działalność komercyjną i to nie jest żadną tajemnicą. Jak bym wrzucił linki do wędek które koledze zaproponowałem to też by ktoś mógł napisać że handluje na forum. Jeśli złamałem jakiś punkt regulaminu to od tego są moderatorzy i wpis można usunąć. Nie dostałem ostrzeżenia ani bana. Mam jednak przykre wrażenie że twój wpis to jakaś prywatna wycieczka w moją stronę bo nikt inny uwagi na to nie zwrócił więc ewentualnie pisz za siebie a nie w imieniu innych forumowiczów. Skoro tak mocno Cię to dotknęło to najmocniej przepraszam.

Udanego dnia życzę.

Edytowane przez Gość

Nie ukrywam że nie znam się na sprzęcie i kołowrotki wybierałem głównie biorąc uwagę na cenę. Niestety nie mogę sobie pozwolić na te z najwyższej półki. Zauber 4000 FD z zapasową szpulą to koszt ok 320 zł ( wiele dobrych opinii ), ECUSIMA 4000 ok 150 zł( opinie już bardzo zróżnicowane, sporo osób żałuje zakupu) ninja trochę droższa. Na temat dragonów różne opinie słyszałem. Wiem że ktoś stwierdzi iż marudzę, ale zależy mi na tym by wybrać najlepszy kołowrotek do tego kija DRAGON Viper HD Pike 30 275 cm / 7-30 g w przedziale cenowym do 200 zł.

Masz tutaj odpowiedź:

A to czemu Jarku? Ja mam Maxima 1025i i jestem z niego bardzo zadowolony.

Sebastian, do tego DRAGONA Viper HD Pike 30 275 cm / 7-30 g, z czystym sumieniem mogę polecić Ci 1030i. Za niewielkie pieniądze będziesz miał dobry kołowrotek z dwiema szpulami aluminiowymi, za bardzo dobrą cenę.

Jak napisał @Jotes, na lepszy sprzęt przyjdzie czas... :)

Z doświadczenia użytkownika, zapewniam Cię, że będzie to dobry wybór, tym bardziej za tę cenę. :)

Jotes kompletnie nie rozumiem o co Ci chodzi.

To proste i logiczne. Kolega zadał pytanie w sposób otwarty - na forum. A skoro tak, to kultura i zwyczaj nakazuje, żeby na forum udzielić odpowiedzi, bez partyzantki. No chyba, że ktoś ma nieczyste zamiary, albo nie ma nic sensownego do napisania. A Twój wpis w temacie, może wskazywać na obydwie ewentualności.

O swoje linki możesz się nie martwić, o ile będą zawierały mądrzejszą propozycję, niż autor tematu sam osobiście wybrał. A rzecz w tym, że autor, choć początkujący (o czym uprzedził) dokonał perfekcyjnego wyboru samodzielnie, jeśli chodzi o kijek. Ewentualnie można mu było udzielić porady, z wyborem kołowrotka. Jeśli więc nie próbujesz nabijać kabzy, kosztem nowicjusza i nie spychasz z półki jakiegoś badziewia, że aż na maila trzeba, to wstawiaj swoje linki spokojnie. Ale też uzasadnij, w czym Twoja propozycja jest lepsza np od tego kijka, który już samodzielnie wybrał autor tematu (od razu widać było, że spędził sporo czasu w necie, szukając coś sensownego)...

Mam jednak przykre wrażenie że twój wpis to jakaś prywatna wycieczka w moją stronę bo nikt inny uwagi na to nie zwrócił więc ewentualnie pisz za siebie a nie w imieniu innych forumowiczów.

Ty naprawdę niczego nie zrozumiałeś? Ja z kolei odniosłem przykre wrażenie, że w bardzo nachalny sposób narzucasz się autorowi tematu (nowicjuszowi, ale niekoniecznie naiwniakowi!). A skoro aż w takiej konspiracji, że na maila, to nie wróży niczego dobrego, ani szczerych intencji. 

A czy sam za siebie napisałem? Na pewno tak, bo strasznie nie lubię, jak ktoś w tak bezczelny sposób na mnie i moje najszczersze intencje (niezawoalowane) dupę wypina. No i koniecznie pod zastanowienie poddaję: Który z nas dwóch udziela podpowiedzi bezinteresownie i w trosce o portfel pytającego, a który o swój własny?

I popatrz no dobrze, bo ja widzę, że cztery osoby, jednak mnie poparły (na razie 4!).

Edytowane przez Jotes

Jotes, nie znamy się i nie zamierzam z Tobą polemizować na temat mojej wiedzy czy kompetencji. Nie muszę Ci nic udowadniać czy się tłumaczyć.
Nie rozumiem tylko dlaczego z igły robisz widły. Urażona duma, jakiś przerost ambicji bycia wyrocznią na tym forum? Skoro masz czas się rozpisywać i błyszczeć wiedzą to proszę bardzo, ja tego czasu nie mam i nie widzę nic złego w tym, że zaproponowałem komuś coś w prywatnej rozmowie a nie na forum. Po coś w końcu opcja tych maili tutaj jest i nie uważam żeby można było pisać tylko i wyłącznie publicznie. Co do oceny moich intencji to nawet nie chce mi się tego komentować.

Kij wybrany. Zostaje kołowrotek. Jaka wielkość Waszym zdaniem będzie optymalna do wędki z tym cw 7-30g ? Nie potrafię jeszcze określić na co będę łowił, pewnie zanim nie wybiorę najbardziej odpowiadającej mi przynęty będzie to zakres wagowy w takim przedziale jak sugeruje wędka. Kołowrotek o wielkości 3000 czy 4000?

Sebastian, ja osobiście i do tej długości wędki i cw, wybrałbym wielkość 4000. A co do wyboru konkretnego kołowrotka (firma/model), to jeśli Alek użytkuje Maximę i ją Ci właśnie poleca, to bierz bez wahania. Kijek wybrałeś perfekcyjnie i będziesz miał z niego pożytek. Ja mam starszy model tego kijka i bardzo sobie go chwalę. A jeśli chodzi o przynęty na początek, to ewentualnie jakieś gumy na główkach jigowych i wahadłówki (Mors, Alga, Gnom). Z czasem rozbudujesz przynętowe zasoby i dokupisz sobie np wirówki nr 3 i 4 oraz jakieś woblery. Ale to nieco później. Złap najpierw bakcyla. Powodzenia! ;)

Witam.

Za Waszą radą poszedłem dziś do sklepu wędkarskiego by obejrzeć sprzęt który wybrałem. Niestety wędki nie było takiej i nie będzie. Zostaje zakup w sieci. Co do kołowrotków to już gorzej. Była ta maksima w cenie 240 zł, była ecusima 4000 w cenie 170 zł z dodatkową grafitową szpulą i będzie zauber w cenie 420 zł ( kosmiczna cena ). Rozmawiałem ze sprzedawcą i też do wybranej wędki i łowiska polecił kołowrotek o rozmiarze 4000. Bardzo negatywnie wypowiadał się o ecusimie, ale może z powodów marketingowych ( najtańszy ). Pozostanie mi z racji dość dużych różnic w cenach zakup w sklepie internetowym.

Jeśli uda mi się zwiększyć budżet to kupię tego Zaubera fd 4000. Niestety bez dodatkowej szpuli, nie widziałem jej w wersji fd, najwyżej dokupię potem.

Nie wiem jak podejść do tematu maximy 1035, czy faktycznie jest za mała?

Widziałem ostatnio daiwa ninia 4000, ale nie ma żadnych konkretnych opinii i kosztuje trochę mniej nisz zauber.

Edytowane przez sebastian makaro

Zauber w cenie 420 zł, to najwyraźniej nowsza jego wersja CF, a nie FD. Ja też swojego FD nabyłem bez zapasowej szpuli i potem sobie dokupiłem. Tutaj masz chyba w najniższej cenie. Poza tym z kołowrotków tej firmy masz jeszcze do wyboru nieco więcej propozycji, które są sprawdzone. Tutaj masz jeszcze inny kołowrotek Ryobi. Jak jest z Dragonem Maxima, nie wypowiem się, bo nie posiadam, ale pewnie Alek rozwieje Twoje wątpliwości.

Z przezorności odradzam Ci tę Daiwę, bo za tak niską kasę, to może być tylko cieniuteńka Daiwa. A ponieważ ja już raz się sparzyłem na tak taniej Daiwie, to przestrzegam przed tym samym.

Z kolei jeśli chodzi o Ecusimę, to ja jestem zdziwiony opinią, ale upierał się nie będę, że powinieneś ją kupić. Ja swoją Ecusimę 1000 katuję już czwarty sezon i nie mam prawa złego słowa o niej powiedzieć.Tutaj masz też opinie innych użytkowników.

Edytowane przez Jotes

Ja też byłem zdziwiony jego nastawieniem do sprzedaży ecusimy, ale jak porównałem ceny w sieci i na półce w sklepie to najmiejszy zysk ma sprzedawca na tym kołowrotku. Zauber cf z dwiema szpulami w sieci ok 310 zł, dragon 150 zł więc ma na czym sklep zarabiać. Nie zraziło mnie to do ecusimy, wręcz odwrotnie. Jeśli się okaże że do zaubera mi za daleko finansowo to kupię ecusimę. Też oglądałem tego zaubera którego proponujesz. W opisie nie jest napisane jako to wersja, ale wyczytałem że korpus i rotor z aluminium więc to chyba starsza fd na której mi zależy.

Też oglądałem tego zaubera którego proponujesz. W opisie nie jest napisane jako to wersja, ale wyczytałem że korpus i rotor z aluminium więc to chyba starsza fd na której mi zależy.

Tak, to jest stara, poczciwa i sprawdzona wersja Zaubera FD. A tutaj jest dla przykładu Zauber Cf. Różnice widoczne są gołym okiem. ;)