wind Posted June 24, 2012 Report Share Posted June 24, 2012 witam, w tym temacie chwalimy się połowami wszelkimi metodami gruntowymi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stopa89 Posted June 29, 2012 Report Share Posted June 29, 2012 Łowię na grunt z koszyczkiem i w tym roku jescze nic ni złapałem ciekawego zawsze zasadzam się na lina lub karpia. mam dwa takie zbiorniki gdzie występują duże sztuki, lecz ten rok wypada najgorzej pogoda nie sprzyja zbytnio łowieniu, przynajmniej w mojej okolicy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest woldi Posted June 29, 2012 Report Share Posted June 29, 2012 Stopa89, pogoda nie jest problemem tylko jej odpowiednie wykorzystanie. Na lina to podstawa by było bezwietrznie i ze stabilnym ciśnieniem, a karpiowi tylko duże skoki ciśnienia przeszkadzają Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stopa89 Posted June 29, 2012 Report Share Posted June 29, 2012 Pewnie masz racje ;] jakoś po prostu nie mam szczęścia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bajast Posted September 4, 2012 Report Share Posted September 4, 2012 warta puszczykowo lin 2,5kg leszcz maks 2,5kg Link to comment Share on other sites More sharing options...
patryk2023 Posted September 5, 2012 Report Share Posted September 5, 2012 Ja lowie na wisle w okolicy Bydgoszczy ale narazie szalu nie ma, może to przez ten niski poziom wody... Może w połowie września zacznie sie cos zacznie:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hubi Posted October 11, 2012 Report Share Posted October 11, 2012 Na Narwi powoli coś się zaczyna dziać. Woda się troszkę podniosła. Ustawiłem się z delikatnym pickerem plus zestaw z koszyczkiem 15 gr przed główką, na spokojnej wodzie. Żyłka 14, przypon 12 i maleńki haczyk. Zanęta o zapachu rumowym plus biały robak. Podawałem zestaw w niewielki dołek ok 3-4 m głębokości. Brania zaczęły się po ok 10 min. Co rzut miałem branie, głównie płotki i krąpie. Po jakiś 2 godz. coś energicznie przygięło szczytówkę, zacinam siedzi. Pan Kleń, może nie jakiś olbrzym ale na delikatnym zestawie hamulec terkotał Wyjąłem jeszcze dwa takie, następny urwał przypon i w moim dołku nastała cisza. Posiedziałem jeszcze 30 min po spadzie i się poddałem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted January 9, 2013 Author Report Share Posted January 9, 2013 w ubiegłym roku albo słabo połowiliście albo jesteście bardzo skromni. Może w tym roku będzie tu ciekawiej ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
pułkownik70 Posted January 10, 2013 Report Share Posted January 10, 2013 (edited) Ja też bym chciał w tym sezonie poważniej tzn, mieć wiecej czasu bo sprzęt mi się udało już zgromadzić. 1 karpiówka Mikado 3,9 150g kołowrotek CORMORAN 11 Pif - BR 8000 2 Feder Browning 3,9 100g kołowrotek COLMIC LENNOX 50 To z myślą o własnie zasiadkach i znacznie większej ilości złowionych rybek. Edited January 10, 2013 by pułkownik70 Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafalkor75 Posted January 23, 2013 Report Share Posted January 23, 2013 panowie... i pomyślec że pułkownicy ze Swietoszowa też wędkują.. ja zamierzam wybrać sie na kilka zasiadek w tym sezonie więc może sie zgramy i spróbujemy sił razem. Chetnie poznam zapaleńców jak również nowe łowiska. Link to comment Share on other sites More sharing options...
robson2325 Posted April 18, 2013 Report Share Posted April 18, 2013 (edited) Panowie mam pytanie, myślicie że warto już się wybrać na karpie ? (staw prywatny) Czy poczekać jeszcze aż temperatura wody bedzie wyższa ? Jakie zapachy preferujecie wiosną ? Pozdrawiam. Edited April 18, 2013 by robson2325 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest woldi Posted April 18, 2013 Report Share Posted April 18, 2013 Jakie zapachy preferujecie wiosną ? Sprawdzały mi się dosłownie wszystkie rodzaje, także te słodziutkie jak landrynki Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted April 18, 2013 Author Report Share Posted April 18, 2013 @woldi odkurzaj kije, na Wycztoku lodu nie ma . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Proximite Posted April 18, 2013 Report Share Posted April 18, 2013 Wczoraj pierwszy gruntowy wypad, ale szału niestety nie było: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest woldi Posted April 19, 2013 Report Share Posted April 19, 2013 @woldi odkurzaj kije, na Wycztoku lodu nie ma Robi się Link to comment Share on other sites More sharing options...
robson2325 Posted April 25, 2013 Report Share Posted April 25, 2013 Wróciłem do domu z pierwszej tegorocznej wyprawy na karpie Ochłonełem i czas napisać relacje Na łowisko przyjechałem o godzinie 8:20 wyszedłem o 18 Miałem ze sobą 3 wędki, 2 na grunt i jednego bata 4m. Pierwsza branie było na wspomnianym bacie 4m na czerwonego robaka. Branie było delikatne myślałem że to płoteczki weszły w zanęte i mnie zaczepiają Zaciełem i czuje ciężar na wędce hehe ku mojemu zdziwieniu jako pierwszy odrazu zameldował się karp ważył około 1,3 kg (żebyście widzieli mój uśmiech drugie i trzecie branie było już na gruntówke a jako przynęta 4 ziarenka kuku na włosie, niestety jeden zszedł chwile po zacięciu a drugi tuż przed samą kładką.. (w między czasie wyciągnełem kilka podleszczaków na bata) następne konkretne branie było znów na bata, zaciełem i jest piękny leszcz ok. 1,5kg. Chwile później wyłowiłem jeszcze dwa takie ponad 0,5 kg. Zaczeło świecić słoneczko i znowu odjazd na gruntówce tym razem dobrze zacięty i kolejny karp około 1-1,5 kg zameldował się u mnie na pomoście, ledwo zdążyłem go odczepić i branie na bacie, niestety po kilku sekundach ryba poszła razem z zestawem (podejrzewam że kolejny karp). Później trafił się jeszcze jeden karp znów koło 1kg, mały zastój i znowu odjazd na gruntówce tym razem leszcz też coś koło 1kg. Znowu długo długo nic w no i wkońcu założyłem pelet zamiast kuku na włos i warto było poczekać chwile dłużej, odjazd, zacięcie i piękna walka z karpiem który zameldował się u mnie jako ostatni ale za to największy bo ważył 2,900 kg pewnie ominełem jakieś brania czy coś ale ciężko jest opisać cały dzień. Podsumowując dzień zameldowało się u mnie 7 podleszczaków, 2 leszcze i 4 karpie (nie licze płotek których było kilkanaście). Ciekawostką było to że napoczątku ryby brały tylko mi i stało się coś wsumie fajnego ale też troche wkurzającego, wszyscy z okolicy zaczeli rzucać w moje rewiry hehe Jako zanęte użyłem gotowa zanęte trapera na karpia o zapachu ryby + kasze kukurydzianą Ps. Staram się zgrać fotki z htc ale niestety mi to nie wychodzi mam jednak nadzieje że sie uda. Pozdrawiam. Robert Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted April 25, 2013 Author Report Share Posted April 25, 2013 Brawo, w końcu ktoś konkretnie połowił . A co to za łowisko, jeśli można wiedzieć??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted April 26, 2013 Report Share Posted April 26, 2013 Brawo, w końcu ktoś konkretnie połowił . A co to za łowisko, jeśli można wiedzieć??? Jezioro Otomin lub jakieś stawy, na których bywa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
robson2325 Posted April 26, 2013 Report Share Posted April 26, 2013 Na Otominie niestety same płoteczki narazie brały łowisko sportowe w Straszynie Link to comment Share on other sites More sharing options...
www.ImpulseFish.eu Posted May 3, 2013 Report Share Posted May 3, 2013 Moja ostatnia zasiadka. Karp 13kg. Zestaw samozacinający. Przynęta: kulka proteinowa. Co 12h do wody sypałem 2,5kg zanęty Impulse Fish - KARP. Do zanęty dodawałem pieczywa kolorowego 200g oraz aromatu Miód. Zanętę rozrabiałem z Melasą Truskawa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
maksz100 Posted May 3, 2013 Report Share Posted May 3, 2013 (edited) Pogratulować rybki! Ja tresuje liny, ale coś kiepsko idzie. Edited May 3, 2013 by maksz100 Link to comment Share on other sites More sharing options...
www.ImpulseFish.eu Posted May 13, 2013 Report Share Posted May 13, 2013 Ostatnio byłem z feederem na linach i karasiach. Udało mi się złowić dwa liny 37cm i 40cm oraz karakana 1kg. Napisz do mnie na priv to powiem Ci co i jak. Nie chce napisac na forum bo mnie zaraz wywalą. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest woldi Posted September 2, 2013 Report Share Posted September 2, 2013 (edited) Pierwszy tegoroczny wypad na karpie dał 5 szt., a w kolejności złowienia wyglądało to tak: 14kg., 7kg., 9kg., 9kg. i na deser 18,5kg 14 kg 7 kg 9 kg po raz pierwszy 9 kg po raz drugi 18,5 kg Woda, na której łowiłem to naturalne jezioro PZW. Miejscówkę dwa razy wcześniej zaneciłem w ilości 3kg ziarna + 130kulek na każde nęcenie czyli jak widać nie trzeba dużo sypać by połowić! Edited September 2, 2013 by wind edycja linków Link to comment Share on other sites More sharing options...
Domek29 Posted September 2, 2013 Report Share Posted September 2, 2013 Woldi tylko pogratulować takich pięknych sztuk i życzyć kolejnych sukcesów Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted September 2, 2013 Author Report Share Posted September 2, 2013 Brawo woldi, musimy sie kiedy umówić na wspólną nockę . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts