Kamil Żubrowski Posted July 5, 2019 Report Share Posted July 5, 2019 Witam co to za rybka? Wypuszczałem narybek lina karpia. Duże karasie plotki karpie liny i amury. Domyślam się że to nic z powyższych i wlazło to z nawadniającego staw rowku.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jotes Posted July 5, 2019 Report Share Posted July 5, 2019 Daj lepszą fotkę. Pokaż ją w poziomie i rozłóż płetwę/płetwy grzbietowe. Wygląda na okonka, ale... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wartburg Posted July 5, 2019 Report Share Posted July 5, 2019 Chyba ze ma 3 lub 5-7 kolców na grzbiecie nie połączonych błoną Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamil Żubrowski Posted July 5, 2019 Author Report Share Posted July 5, 2019 Nie mam innej . Jak uda mi się wyłowić znowu w jakiś słoneczny dzień to zrobię. Pływają ławicami pod powierzchnią wody. Głównie w słoneczne dni. Kolców nie mają . Mają płetwę grzbietowa osadzone w dalszej połowie grzbietu licząc od głowy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted July 5, 2019 Report Share Posted July 5, 2019 Hmmmm, stawiam na ciernika. Płetwa grzbietowa bezpośrednio nad odbytową tylko większa. Na grzbiecie pewnie dwa kolce a ubarwienie, cóż, dostosował się do zbiornika. Pochodzenie jest prozaiczne, przywlókł się zapewne na łapkach jakiegoś ptaszka wodnego i do dość dawno, bo to dorosły osobnik. Niestety nie ma drapieżnika w zbiorniku, który by przetrzebił stado. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted July 6, 2019 Report Share Posted July 6, 2019 Też stawiam na ciernika Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jotes Posted July 6, 2019 Report Share Posted July 6, 2019 Ja myślałem o cierniczku, ale to wyklucza go z "gry": 18 godzin temu, Kamil Żubrowski napisał: Kolców nie mają . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted July 6, 2019 Report Share Posted July 6, 2019 59 minut temu, Jotes napisał: Ja myślałem o cierniczku, ale to wyklucza go z "gry": A kto wie. Może być i cierniczek. Rybka na zdjęciu wygląda jak "po przejściach", oskalpowana z łusek w środkowej części. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
jungu Posted July 6, 2019 Report Share Posted July 6, 2019 (edited) Na 100% jest to ryba z rodziny ciernikowatych - Stawiałbym bardziej na cierniczka niż ciernika 14 minut temu, Docio napisał: Rybka na zdjęciu wygląda jak "po przejściach", oskalpowana z łusek w środkowej części. Cierniki nie mają łusek tylko płytki kostne, do tego osobniki śródlądowe mają je słabo wykształcone. Autor tematu napisał że nie ma kolców - wg. mnie kolce ma, ale nie każdy ciernik czy cierniczek po złowieniu je wysuwa, a złożone ciężko dojrzeć, szczególnie u cierniczka który ma tych kolców więcej, ale za to dużo mniejsze. Poza tym na zdjęciu widać kolce brzuszne (w miejscu płetw brzusznych), wprawdzie słabo, ale da się odróżnić. 19 godzin temu, Kamil Żubrowski napisał: Pływają ławicami pod powierzchnią wody. Głównie w słoneczne dni Typowe zachowanie Ciernikowatych w lato. W późniejsze czyt. zimniejsze okresy cierniki częściej przebywają przy dnie. Niestety nie są chętnie zjadane przez drapieżniki. Edited July 6, 2019 by jungu 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted July 7, 2019 Report Share Posted July 7, 2019 (edited) Macie rację, nie pomyślałem o cierniczku Kolców praktycznie nie widać. Edited July 7, 2019 by Alexspin 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted July 7, 2019 Report Share Posted July 7, 2019 2 godziny temu, Alexspin napisał: Macie rację Nie mamy racji. Nasze założenia są jedynie wielce prawdopodobne. Węgorz ani leszcz to na pewno nie jest ale wcale się nie zdziwię jak to mały okoń, o którym wspominał Jotes. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
jungu Posted July 7, 2019 Report Share Posted July 7, 2019 5 godzin temu, Docio napisał: Nie mamy racji. Nasze założenia są jedynie wielce prawdopodobne. Węgorz ani leszcz to na pewno nie jest ale wcale się nie zdziwię jak to mały okoń, o którym wspominał Jotes. Ja napisałem ze 100% pewnością. Za dzieciaka miałem całą hodowle cierników i cierniczków w akwarium, są naprawdę różnie ubarwione, niektóre mają nawet pręgi jak okoń. Dla porównania poniżej zdjęcie narybku okonia Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamil Żubrowski Posted July 17, 2019 Author Report Share Posted July 17, 2019 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted July 17, 2019 Report Share Posted July 17, 2019 Po tym wszystkim co napisaliśmy, taka prezentacja rybki kwalifikuje się na odesłanie do atlasu. To nic osobistego ale sam szukaj. 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
jungu Posted July 17, 2019 Report Share Posted July 17, 2019 To drugie zdjęcie to raczej nie ciernik czy cierniczek. Za krótki pyszczek, przegrubiona nasada płetwy ogonowej i raczej nie pasujące ubarwienie. Stawiam na jakąś krzyżówkę ryb karpiowatych. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts