Jump to content

Polskie wody

Cogito
 Share

Recommended Posts

Czołem, 

chciałbym spytać was o stan waszych wód, szczególnie płynących, czy taki stan rzeczy:

-spuszczane zanieczyszczeń z zakładów

-mało wody

-niewielka ilość ryb

-nieprzestrzeganie limitów zabieranych ryb

To norma na polskich wodach ? Czy tylko moja woda taka jest ? Woda oczywiście PZW.

Pytam, ponieważ jestem młodym wędkarzem i może ktoś bardziej doświadczony w tej sprawie podpowie mi, czy wymagam nie wiadomo czego od łowiska czy moje obserwacje są prawidłowe. Pozdrawiam

Edited by Cogito
Rzeczowość

Norma, wszyscy, począwszy od samych wędkarzy, poprzez nierządy okręgów, aż po "Nierząd Gówniany" mają to wdoopie.:angry:

Niektórzy organizują protesty, które nic nie dają, a służą głównie reklamie organizatorów.

Edited by Alexspin

1. Nieczystości wypuszcza się do rzek dlatego że "rząd" ma inne priorytety i nie interesuje się tym. Nawet to co wychodzi dzisiaj z oczyszczalni ścieków nie pachnie jak woda. 

2. Mała o ilość wody to przyczyną zmian klimatycznych. 

3. Nie ma gospodarza obora pusta. 

4. Skoro piszesz ze nie ma ryb to czym ci zli wędkarze przekraczają nieustannie te limity? Bijesz głową w mur oskarżając wszystkich dookoła. 

Edited by ryukon1975

Przez ostatnie ponad 20 lat oczyszczalni jakichkolwiek i niedoskonałych i czasami awaryjnych powstało wiele.

W Wiśle ryb było od metra i ciut ciut w czasach gdy haczyki się rozpuszczały w wodzie a żyłka dębiała i się łamała... Nie wspomnę o tym że kwitło kłusownictwo.
Mała ilość wody a i owszem fakt, może idzie o to że ryba nie ma sie gdzie wytrzeć a nawet jak to się uda to woda zaraz opada i ikre "biero diabli" ?

4 godziny temu, Cogito napisał:

-spuszczane zanieczyszczeń z zakładów

Tak, tak niestety jest od dawien dawna, a szczególnie tam, gdzie miastami zarządza pewna grupa ludzi. Najlepszy przykład "Czajka" - Wisła na całej długości od Warszawy - i tak aż do Bałtyku. 

Jotes Czajka / poza wiadomą awarią gównociągu z tektury falistej z opletem ze słomy ryżowej/ i tak spowodowała postęp higieniczny na pół galaktyki....
Bywałem ponizej Warszawy czesto PRZED jej rozruchem,  Bywałem NIE RAZ. Serio 
O mętnych grupach interesu można opasłą powieść kryminalną napisać  co raczej znacząco nie wpłynie na poprawę sytuacji.

39 minut temu, Wartburg napisał:

Jotes Czajka / poza wiadomą awarią gównociągu z tektury falistej z opletem ze słomy ryżowej

:lol:

39 minut temu, Wartburg napisał:

O mętnych grupach interesu można opasłą powieść kryminalną napisać  co raczej znacząco nie wpłynie na poprawę sytuacji.

Godzinę temu, Jotes napisał:

Tak, tak niestety jest od dawien dawna,

NIESTETY. :(

Co poradzisz? 
Czego by nie ruszył wspólny mianownik jest jeden:
katastrofalny brak kadry wychowanej w tradycji odpowiedzialnej samorządności... zadanie na kilka pokoleń tylko czarno to widzę.

Sitowie w kwarantannie od jesieni a trzcina od poprzedniej jesieni   chyba trzeba spławiki porobić bo idzie się wściec.....

Panowie. Czajka została zbudowana dla Grochowa, Gocławia, Wawra, Targówka, Pragi (obu), Brudna, Żerania i spełniała swoja rolę w zupełności. Warszawa miała wybudować swoją oczyszczalnię i to co zrobili można nazwać szczalnią a nie oczyszczalnią. Toż to oczyszczalnia dla wsi i to niedużej, technologicznie dziesiąta część Czajki. No to podłączyli wiochę zwaną Warszawą do Czajki i nie ma się co dziwić, że nie wyrabia.

Awaria była do przewidzenia. Takich mamy "mundrych" kopaczy, że nie ma w mieście tunelu, którego by nie zalało albo odprowadzało skutecznie wodę. Tak było z metrem, na Wisłostradzie ze słynnym historycznie amfibijnym tunelem przy Dworcu Zachodnim a nawet pod wiaduktami Trasy Łazienkowskiej. Jedyne "niepodlane" budowle to cukrownie i cementownie na Bliskim Wschodzie.

A przepraszam, jest jeden tunel pod Wisłą, którego woda nie skalała. To tunel z Cytadeli na Pragę ale budowali go inżynierowie Carscy.

Niestety budowa Czajki rozpoczęła się w 1976 z pierwotnym terminem jej zakończenia w 1982, a rozpoczęła działalność w 1991, a wiadomo kto wówczas sprawował "władzę". W latach 2008-2012 dokonana została rozbudowa i również wiadomo za czyich rządów.

To byłoby na tyle.:(

2 godziny temu, Alexspin napisał:

To byłoby na tyle.:(

W dniu 24.03.2020 o 10:59, Jotes napisał:

I od ponad 20 lat ten stan rzeczy trwa... w całej Polsce!

I ponownie - NIESTETY (rwa jego gajowego)! :(