Szaplod 2 Report post Posted April 1 (edited) Witam wszystkich Niedługo mam zamiar wybrać się nad jezioro głównie w poszukiwaniu leszcza. Zamierzam łowić klasycznym feederem. Nigdy nie łowiłem w okresie wczesnowiosennym, tym bardziej metodą gruntową. Poszukuję przepisu na dobrą zanętę na tą rybę. Poszukiwałem w internecie i na forach informacji na ten temat, co zrodziło jeszcze więcej pytań: Czy używać atraktorów zapachowych ? (słyszałem że leszcze preferują słodkie zapachy -np. wanillia) Czy używać glin/ziem, czy sama zanęta wystarczy ? (zamierzam łowić niedaleko brzegu koło roślinności - ok.2m+ głębokości przy końcu roślinności) Słyszałem że kukurydza jest bardzo dobrym dodatkiem jeśli chodzi o leszcza, natomiast zastanawiam się czy oprócz niej dodać coś jeszcze ? (pinka, biały robak, płatki owsiane, pęczak) - czytałem że w tym okresie nie powinno się nęcić dużo i grubymi składnikami żeby nie nasycić ryb za mocno. Proszę o jakieś sprawdzone/proste/efektywne zanęty (wiem, że temat woda, ale każda propozycja będzie mile widziana) Bardzo dziękuję za pomoc Edited April 1 by Szaplod 0 Share this post Link to post Share on other sites
wędkarstwo z pasją 304 Report post Posted April 1 Ja na wodzie stojącej nie stosuję, ziem, glin ani klejów. Zanętę jaką ostatnio stosuję to Marcel Van Den Eynde Feeder Bream. Ma mocny zapach więc nie dodaje atraktorów i innych zapachów. Jeśli chodzi o dodatki to zasada jest prosta nęć tym na co będziesz łowił. Jeśli łowisz na kukurydze- nęć kukurydzą, jeśli na białego- białym. A jeśli jeszcze nie zdecydowałeś sypnij jedno i drugie. 1 Share this post Link to post Share on other sites
zwykły michał 1308 Report post Posted April 1 1 hour ago, wędkarstwo z pasją said: Jeśli łowisz na kukurydze- nęć kukurydzą, Zdecydowanie lepiej działa parzona kasza kukurydziana bo nie nakarmi ryb tak szybko jak ziarna. 0 Share this post Link to post Share on other sites
Docio 2746 Report post Posted April 1 A ja poczekam aż odbędą tarło. Po co mam kaleczyć tarlaki? Aż tak dużo mamy ryb w wodach, czy też szukamy powodu aby nadal narzekać na "pustynię" w wodzie? Jestem w stanie zrozumieć jedynie osoby, u których bieda aż piszczy i są głodne. 3 Share this post Link to post Share on other sites
mikolaj łódzki 30 Report post Posted April 1 17 minut temu, Docio napisał: A ja poczekam aż odbędą tarło. Panie docio pan jest wędkarzem który był już na nie jednych rybach nie jednego leszcza złowił. A są tacy co dopiero kupili feedera i są podjarani jak reksio na szynkę. I jak takiego człowieka w domu zatrzymać? Też jestem za tym żeby poczekać ale rozumiem że kogoś rozsadza żeby pojechać na ryby. 1 Share this post Link to post Share on other sites
Szaplod 2 Report post Posted April 1 (edited) 6 minut temu, mikolaj łódzki napisał: Panie docio pan jest wędkarzem który był już na nie jednych rybach nie jednego leszcza złowił. A są tacy co dopiero kupili feedera i są podjarani jak reksio na szynkę. I jak takiego człowieka w domu zatrzymać? Też jestem za tym żeby poczekać ale rozumiem że kogoś rozsadza żeby pojechać na ryby. Dziękuję za wsparcie panie Mikołaju Nigdy nie łowiłem na grunt i naprawdę bardzo zaciekawił mnie ten rodzaj połowu (tym bardziej nie złowiłem w życiu nic większego niż 0,5kg lin) i to fuksem na spławik.... Edited April 1 by Szaplod 0 Share this post Link to post Share on other sites
Docio 2746 Report post Posted April 2 Ja nikogo nie oceniam, wyraziłem jedynie swoje zdanie w temacie. No może niefortunnie trafiło tu a mogło np w temacie o wiosennych przynętach spinningowych. W młodości też łowiłem od pierwiośnia, wiatr, śnieg czy zimno nie było przeszkodą ale i złowienie kompletu np sandaczy trwało 3-4 godziny a nie tydzień jak obecnie. Grunt jednak nie jest tym, co stosuje się wczesną wiosną. Ryby zupełnie inaczej się zachowują i przebywają zupełnie gdzie indziej niż latem. Spławik to technika, która pozwala dość szybko zmieniać stanowiska, dostosować się do warunków i aktywnie poszukiwać ryb, które w tym okresie przygotowują się w większości do tarła. Zresztą nie ma sensu pisać jeszcze raz o czymś co już kiedyś napisałem, a co można przeczytać tutaj. 2 Share this post Link to post Share on other sites