m4ko Posted June 16, 2021 Report Share Posted June 16, 2021 (edited) Witam, kupiłem przypony fluorocarbonowe, były one tak zapakowane, że są pokręcone, jeżeli są napięte to nie ma problemu, problem pojawia się po poluzowaniu żyłki. Jest jakiś sposób żeby je naprostować? To samo ma się do wolframu, czy skręcony da się jeszcze uratować? Edited June 16, 2021 by m4ko Link to comment Share on other sites More sharing options...
wędkarstwo z pasją Posted June 16, 2021 Report Share Posted June 16, 2021 Ryby się łowi na napiętym Nie słyszałem o sposobach prostowania fluorocarbonu. Wolfram podobno na gorąco można wyprostować. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamień Posted June 16, 2021 Report Share Posted June 16, 2021 Najlepiej zagotować wodę w czajniku i jak się woda już zagotuję to nad parą potrzymać kilka minut naprężony fluorocarbon. Powinien się wyprostować :). 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
m4ko Posted June 17, 2021 Author Report Share Posted June 17, 2021 Ok. dzięki, wolfram już na gorąco próbowałem naprostować ale nie wyszło, teraz ścisnąłem w imadle i zawiesiłem ciężarek na noc, zobaczymy co wyszło. Jakiej grubości FC używacie bo mam podejrzenie że mam nieco za cieńki? Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted June 17, 2021 Report Share Posted June 17, 2021 Próbowałeś założyć przynętę i obserwować w jak zachowuje się w wodzie? Powinien wyprostować się pod wpływem oporu jaki stawia przynęta w w wodzie. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted June 21, 2021 Report Share Posted June 21, 2021 (edited) W dniu 16.06.2021 o 22:04, wędkarstwo z pasją napisał: Ryby się łowi na napiętym Nie słyszałem o sposobach prostowania fluorocarbonu. Wolfram podobno na gorąco można wyprostować. Odradzam prostowanie wolframowych przyponów przez podgrzewanie. Taki przypon traci znacznie na wytrzymałości. Skręcony przypon wolframowy nie nadaje się do dalszego użytku. W dniu 17.06.2021 o 00:28, Kamień napisał: Najlepiej zagotować wodę w czajniku i jak się woda już zagotuję to nad parą potrzymać kilka minut naprężony fluorocarbon. Powinien się wyprostować :). Nie próbowałem, ale może to być skuteczna metoda, tyle że nie potrzebna. Fluorocarbon, jeśli jego grubość jest dostosowana do używanych przynęt, wyprostuje się sam podczas prowadzenia przynęty. Edited June 21, 2021 by Alexspin 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts