piotras77 Posted January 9, 2022 Report Share Posted January 9, 2022 (edited) Witam.Posiadam świeżo wykopany stawek.wymiary 50x30.Głębokość od 1,5-5m.Zbiornik wykopany w glinie.Jest nieprzepływowy.Zasila go woda ze źródła.obecnie 1/3 zbiornika wypełniona wodą,w tym tempie za ok 100 dni będzie zalany po brzegi.Pytanie moje brzmi czy i w jakiś sposób urzyźnić dno i kiedy mogę zacząc rybki wpuszczać i w jakich ilościach?Stawek na własne potrzeby i rybki będą dokarmiane.Myślałem o karpiach,linach,amurach,jesiotrach,karasiach i szczupaku.Rybki planuje kupować duże.Pozdrawiam Edited January 9, 2022 by piotras77 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mikolaj łódzki Posted January 9, 2022 Report Share Posted January 9, 2022 Poczekaj staw jak akwarium musi się przegryźć tz. muszą wytworzyć się bakterie nitryfikacyjne . Na początku poczekałbym aż woda się zapełni i poczekał rok. Wiem 360 dni plus te 100 dni to długo ale miałbyś czas na OBSERWACJE która jest pierwszym krokiem do sukcesu w stawach i w akwarystyce . Możesz porobić testy akwarystyczne nie są one drogie polecam zooleka (sam ich używam w akwa ) dowiedziałbyś się o natlenieniu wody ,o pierwiastkach jakie masz . Zasadziłbym też trochę roślin które są naturalnym filtrem i je obserwował bo one też by pokazywały których pierwiastków jest dużo a których mało . Z tego co pamiętam rogatek lubi wody bogate w azotyn albo w azotan i jego słabe pogłowie może oznaczać że masz mało azotanu lub azotynu albo masz mało bakterii które rozkładają amoniak na azotyn (tak jest z wieloma roślinami ale o tym poczytaj już samemu ). Wiem mocno akwarystycznie ale akwarium od stawu różni się tylko skalą i rozwiązaniami (w akwarium stosuje się filtr a w stawie tą role odgrywa podłoże i rośliny ) . 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted January 10, 2022 Report Share Posted January 10, 2022 Karasie to pewnie wcześniej można. Na pewno odczekałbym kilka miesięcy żeby zaczęła się wegetacja. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted January 11, 2022 Report Share Posted January 11, 2022 7 godzin temu, zwykły michał napisał: Karasie to pewnie wcześniej można. Na pewno odczekałbym kilka miesięcy żeby zaczęła się wegetacja. Po co czekać? Łatwo karmić. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted January 11, 2022 Report Share Posted January 11, 2022 (edited) Bo ja to jestem niepoprawnym optymistą i zakładam, że rośliny trochę się rozrosną. Karasie słyną z wytrzymałości i jeśli jakiś gatunek sobie poradzi to wiadomo który. Nawet kiedy będą dokarmiane to przyspieszą dojrzewanie zbiornika. Powszechnie wiadomo, że wymagania pokarmowe mają niewielkie Edited January 11, 2022 by zwykły michał 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fanatyk5 Posted February 20, 2022 Report Share Posted February 20, 2022 Jeżeli chodzi o rybki to karpie, karasie, leszcze Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted February 21, 2022 Report Share Posted February 21, 2022 11 godzin temu, Fanatyk5 napisał: Jeżeli chodzi o rybki to karpie, karasie, leszcze ZNAFFFCA... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fanatyk5 Posted February 21, 2022 Report Share Posted February 21, 2022 11 godzin temu, Alexspin napisał: ZNAFFFCA... ale z jakim przekąsem aby pokazać że jednak stary gumofilc wie lepiej Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted February 22, 2022 Report Share Posted February 22, 2022 Ludzie o rozumku Misia Puchatka nie są w stanie mnie obrazić, więc nie sil się na inteligentne riposty, bo tej inteligencji Ci jawnie brak. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fanatyk5 Posted February 23, 2022 Report Share Posted February 23, 2022 W dniu 22.02.2022 o 05:32, Alexspin napisał: Ludzie o rozumku Misia Puchatka nie są w stanie mnie obrazić, więc nie sil się na inteligentne riposty, bo tej inteligencji Ci jawnie brak. Misio puchatek był bardzo mądrym misiem. I czekam na wyjaśnienie czemu z takim przekąsem. W dniu 21.02.2022 o 07:26, Alexspin napisał: ZNAFFFCA... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts