Jump to content

zarybienie nowego stawu

piotras77
 Share

Recommended Posts

Witam.Posiadam świeżo wykopany stawek.wymiary 50x30.Głębokość od 1,5-5m.Zbiornik wykopany w glinie.Jest nieprzepływowy.Zasila go woda ze źródła.obecnie 1/3 zbiornika wypełniona wodą,w tym tempie za ok 100 dni będzie zalany po brzegi.Pytanie moje brzmi czy i w jakiś sposób urzyźnić dno i kiedy mogę zacząc rybki wpuszczać i w jakich ilościach?Stawek na własne potrzeby i rybki będą dokarmiane.Myślałem o karpiach,linach,amurach,jesiotrach,karasiach i szczupaku.Rybki planuje kupować duże.Pozdrawiam

Edited by piotras77

Poczekaj staw jak akwarium musi się przegryźć tz. muszą wytworzyć się bakterie nitryfikacyjne . Na początku poczekałbym aż woda się zapełni i poczekał rok. Wiem 360 dni plus te 100 dni to długo ale miałbyś czas na OBSERWACJE   która jest pierwszym krokiem do sukcesu w stawach i w akwarystyce . Możesz porobić testy akwarystyczne nie są one drogie polecam zooleka (sam ich używam w akwa ) dowiedziałbyś się o natlenieniu wody ,o pierwiastkach jakie masz . Zasadziłbym też trochę roślin które są naturalnym filtrem i je obserwował bo one też by pokazywały których pierwiastków jest dużo a których mało  . Z tego co pamiętam rogatek lubi wody bogate w azotyn albo w azotan i jego słabe pogłowie może oznaczać że masz mało azotanu lub azotynu albo masz mało bakterii które rozkładają amoniak na azotyn (tak jest z wieloma roślinami ale o tym poczytaj już samemu ).  Wiem mocno akwarystycznie ale akwarium od stawu różni się tylko skalą i rozwiązaniami (w akwarium stosuje się filtr a w stawie tą role odgrywa podłoże i rośliny ) . 

7 godzin temu, zwykły michał napisał:

Karasie to pewnie wcześniej można. Na pewno odczekałbym kilka miesięcy żeby zaczęła się wegetacja.

Po co czekać? Łatwo karmić. ;) 

Bo ja to jestem niepoprawnym optymistą i zakładam, że rośliny trochę się rozrosną. Karasie słyną z wytrzymałości i jeśli jakiś gatunek sobie poradzi to wiadomo który. Nawet kiedy będą dokarmiane to przyspieszą dojrzewanie zbiornika.

Powszechnie wiadomo, że wymagania pokarmowe mają niewielkie ;)

Edited by zwykły michał

• 1 month later...
W dniu 22.02.2022 o 05:32, Alexspin napisał:

Ludzie o rozumku Misia Puchatka nie są w stanie mnie obrazić, więc nie sil się na inteligentne riposty, bo tej inteligencji Ci jawnie brak.

Misio puchatek był bardzo mądrym misiem. I czekam na wyjaśnienie czemu z takim przekąsem.

W dniu 21.02.2022 o 07:26, Alexspin napisał:

ZNAFFFCA...hahaha.gif