Malhol Napisano 12 Lutego 2022 Zgłoszenie Napisano 12 Lutego 2022 Witam, kupiłam wczoraj w sklepie rybkę bojownik samiczkę natomiast po włożeniu do akwarium i obserwacji zachowania mam wątpliwości, czy to na pewno samiczka? Stroszy się na samca, którego mamy już w akwarium.
zwykły michał Napisano 12 Lutego 2022 Zgłoszenie Napisano 12 Lutego 2022 Może identyfikuje się jako samiec? A tak na poważnie to musisz zapytać na forum akwarystycznym bo my tutaj łowimy (czasami ktoś hoduje) gatunki występujące w Polsce. 2
mikolaj łódzki Napisano 12 Lutego 2022 Zgłoszenie Napisano 12 Lutego 2022 Jeżeli buduje gniazdo to znaczy że samiec w odmianie z krótkimi płetwami . A jeżeli nie buduje to znaczy że to samica. 2
zwykły michał Napisano 14 Lutego 2022 Zgłoszenie Napisano 14 Lutego 2022 Bojowniki budują gniazdo od razu po wpuszczeniu?
mikolaj łódzki Napisano 14 Lutego 2022 Zgłoszenie Napisano 14 Lutego 2022 Samce zaczynają budować gniazdo pieniste od kiedy się zapoznają z akwarium. Mojemu zajęło to 2-3 dni od wpuszczenia. Chodziarz miałem boika który nie gniazdował w ogóle bo był to bojownik po kuli (jego żywot w akwarium był krótki rok może trochę dłużej a żywot który był od razu w akwarium trwał 3,5 roku).
Docio Napisano 14 Lutego 2022 Zgłoszenie Napisano 14 Lutego 2022 7 godzin temu, zwykły michał napisał: Bojowniki budują gniazdo od razu po wpuszczeniu? Jak każdy normalny facet. Wpierw organizuje "warsztat" a potem zaprasza panienki. 1
zwykły michał Napisano 14 Lutego 2022 Zgłoszenie Napisano 14 Lutego 2022 Tys prawda. Ta część już za mną i nie skojarzyłem
Alexspin Napisano 16 Lutego 2022 Zgłoszenie Napisano 16 Lutego 2022 Moim skromnym zdaniem wieloletniego akwarysty, to samica. Jeśli Twój samiec zacznie budować gniazdo, samica zmieni swoje zachowanie i zainteresuje się tarłem. Gdyby to był samczyk, to nie sroszyłby się, ale od razu przystąpiłby do ataku. Samiczka stroszy się, bo nie jest gotowa do tarła, osiągnie gotowość gdy samczyk zbuduje gniazdo. Jeśli Twój samczyk-rezydent nie atakuje nowego, to na pewno jest to samiczka.
jungu Napisano 16 Lutego 2022 Zgłoszenie Napisano 16 Lutego 2022 Samiczki przeważnie były szare i nie tak barwne, ale teraz przy tych dostępnych krzyżówkach już nie wiadomo co się wykluło. Fakt jest taki że jeśli wpuścił byś drugiego samca bojownika to z pewnością w małym akwarium zostałby już tylko jeden. 1
Alexspin Napisano 17 Lutego 2022 Zgłoszenie Napisano 17 Lutego 2022 21 godzin temu, jungu napisał: (...) Fakt jest taki że jeśli wpuścił byś drugiego samca bojownika to z pewnością w małym akwarium zostałby już tylko jeden. ... a drugi byłby mocno pokiereszowany.
Rekomendowane odpowiedzi