Gość Ubertroll Napisano 13 Sierpnia 2022 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2022 50 minut temu, ryukon1975 napisał: Niemiecki wynik badań wody określił jednoznacznie że przyczyną śnięcia ryb i padania zwierząt jest wręcz nieprawdopodobna ilość rtęci w wodzie. Dodam że na Polskie badania nie czekam, wierzę tamtym. U nas wynik ustali "rząd". 5 minut temu, ryukon1975 napisał: Informacji czytałem mnóstwo. Wypowiadało się na ten temat mnóstwo źródeł i ludzi. Rozrzut jest szeroki i ciągle przybywa nowych wersji, wiem o tym bardzo dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryukon1975 Napisano 13 Sierpnia 2022 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2022 11 minut temu, Docio napisał: Rtęć bardzo trudno rozcieńczyć Rozcieńczyć trudno ale nie trzeba tego robić. Dlatego że występuje ona w różnych postaciach. W tekście który czytałem była podana pełna nazwa tej że tak nazwę "płynnej" ale chemikiem nie jestem i jej nie pamiętam. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryukon1975 Napisano 13 Sierpnia 2022 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2022 12 minut temu, Ubertroll napisał: Niemiecka wersja się nie zmienia jeśli to sugerujesz. Niemcy nie Polska gdzie każdy wie lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Docio Napisano 13 Sierpnia 2022 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2022 Godzinę temu, ryukon1975 napisał: Niemiecka wersja się nie zmienia jeśli to sugerujesz. Niemcy nie Polska gdzie każdy wie lepiej. Zmieniła się. Za RBB 24 "Brandenburski minister środowiska Vogel (Zieloni) wymienił duże ilości rozpuszczonych soli jako jedną z przyczyn martwych ryb w Odrze. Wyniki laboratoryjne wykazały zwiększone ładunki soli w rzece, powiedział Vogel w piątek wieczorem w nurcie brandenburskim rbb24. To jest absolutnie nietypowe. Można stwierdzić, że są one przyczyną śmierci wielu ryb. Jednak wyniki te nie są rozstrzygające, więc oczekuje się dalszych wyników. To, czy poziomy rtęci można by zwiększyć, jak wykazały wstępne badania , będzie dalej sprawdzane. Vogel podkreślił, że rtęć ma długotrwałe działanie jako trucizna dla ryb. Według aktualnego stanu wiedzy rtęć nie była wprowadzana do Odry w takich ilościach, że mogło to spowodować śmierć ryb. Również według polskich informacji w Odrze można było zaobserwować wysoką zawartość soli. To wynik badania próbek z Polski i Niemiec - powiedziała w sobotę polska minister środowiska Anna Moskwa. W sobotę wieczorem minister wykluczył też podwyższony poziom rtęci jako przyczynę śmiertelności ryb w Odrze. Był to wynik pierwszych wyników testów toksykologicznych na próbkach martwych ryb, napisała Moskwa na Twitterze. „Państwowy Instytut Weterynaryjny przetestował siedem gatunków. Wykluczył rtęć jako przyczynę śmiertelności ryb”. Czekamy teraz na wyniki badań innych zanieczyszczeń." Ciekawe czego sole to były. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwykły michał Napisano 13 Sierpnia 2022 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2022 4 hours ago, ryukon1975 said: Więc dlaczego ryby padły wszędzie równo? Po tym wszystkim co widziałem na zdjęciach czy filmach trzeba się mocno zastanowić czy tam cokolwiek z ryb przeżyło. Pewnie dlatego, że zabijało coś innego. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryukon1975 Napisano 13 Sierpnia 2022 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2022 Z nowości. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Docio Napisano 13 Sierpnia 2022 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2022 11 minut temu, ryukon1975 napisał: Z nowości. Zmiany będą. Teraz już nie mówi się o oczyszczalni w Oławie lecz o firmie budującej tę oczyszczalnię. I to wygląda mi teraz na "zmylenie przeciwnika", abyśmy snuli w domysłach daleko od problemu. 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryukon1975 Napisano 14 Sierpnia 2022 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2022 Jeśli chodzi o oczyszczalnie ścieków to ich praca też budzi spore wątpliwości. Mam oczyszczalnię ścieków jakieś 350 m od domu. Moja głowa nie obejmuje tego dlaczego codziennie o siódmej rano zaczyna z niej lecieć śmierdząca woda. Niby czysta ale zapach pozostawia sporo do życzenia. Nawet nie wiem ile to trwa ale po jakimś czasie wszystko wraca do normy. Jednak ogólny cykl dobowy jest zawsze taki sam. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwykły michał Napisano 14 Sierpnia 2022 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2022 Ta niby czysta woda musi spełniać normy bezpieczeństwa i mogą wypuszczać. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryukon1975 Napisano 14 Sierpnia 2022 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2022 28 minut temu, zwykły michał napisał: musi spełniać normy bezpieczeństwa Jak nie spełni kto o tym się dowie? Wszystko można obejść. Szczególnie tak jak u mnie gdzie pracuje kilku znajomych z jednej wsi. Ja znam każdego a oni to dobrzy kumple. Nie twierdzę że ktoś robi coś takiego celowo ale jak wyniknie jakiś problem to sru do rzeki. Nie wiem ile w tym prawdy ale czytałem że słynna już Czajka w Warszawie nagminnie stosuje taką metodę że część ścieków idzie nieoczyszczona. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Docio Napisano 14 Sierpnia 2022 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2022 Z tą oczyszczalnią w Oławie sprawa się powoli wyjaśnia ale jak przypuszczałem, wszystko do tej pory to była czysta dezinformacja. Za to, nie mam potwierdzonej informacji, podobno wszystko nie zaczęło się w Lipkach lecz w okolicy Gliwic. Poczekam, jak gów...o ma wyjść to wyjdzie, ludzie nie odpuszczą. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Docio Napisano 14 Sierpnia 2022 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2022 1 minutę temu, ryukon1975 napisał: słynna już Czajka w Warszawie nagminnie stosuje taką metodę że część ścieków idzie nieoczyszczona. Prawda ale nie od zawsze lecz od podłączenia Warszawy. Czajka była zaprojektowana i przeznaczona wyłącznie do obsługi Praskiej strony. Warszawa miała oczyszczalnię wybudować na południu warszawy a co powstało to nawet nie jest śmieszne. Za to zarząd oczyszczalni w budowie przez wiele lat brał kasę. 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryukon1975 Napisano 14 Sierpnia 2022 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2022 7 minut temu, Docio napisał: a co powstało to nawet nie jest śmieszne. Wiem że to parodia oczyszczalni. Te przepusty pod dnem godne Nobla. Gmina jak u mnie która liczy poniżej 10 000 mieszkańców ma własną oczyszczalnię. Warszawy nie było stać na drugą oczyszczalnię. Oczywiście w wyniku tego system jest niewydajny, kombinowany stąd ciągłe kłopoty. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwykły michał Napisano 14 Sierpnia 2022 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2022 Gminy wiejskie miały programy budowy przydomowych oczyszczalni ścieków. Działa to całkiem sprawnie i koszty utrzymania są śmiesznie niskie. Moim zdaniem warto inwestować w takie technologie. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kat_636 Napisano 15 Sierpnia 2022 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2022 wnioski z suszy i innych rzeczy które maja obecnie miejsce ? na to na co masz wpływ zmieniaj, a na to na co nie masz wpływu, to nie masz wpływu i już, to fakt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Docio Napisano 15 Sierpnia 2022 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2022 6 minut temu, kat_636 napisał: na to na co masz wpływ zmieniaj Patrząc wyłącznie na siebie mogę z pełną stanowczością stwierdzić, że w obecnej sytuacji mogę zmienić - ubranie i tylko na takie jakie posiadam. Reszta to teoria całkowicie zależna od czynników zewnętrznych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ubertroll Napisano 15 Sierpnia 2022 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2022 Tak czytam sobie niektóre komentarze i dochodzę do wniosku, że po najbliższych wyborach - kiedy to światła część narodu wybierze dobrze - znów będzie pięknie. Każdy obywatel będzie miał wpływ na wszystko! Polska stanie się krajem miodem i mlekiem płynącym. Wody napełnią się krystalicznie czystą wodą, ryb znów będzie pod dostatkiem. A mądry rząd będzie podejmował same słuszne decyzje! Jeszcze tylko rok! Po 8 latach "ciemnogrodu" znów będziemy mogli zaśpiewać, tak jak Staszczyk w '97! A ja sobie przypnę sygnaturkę: "Głosowałeś na ... (miejsce na partię), to zamknij gębę i klaszcz! " Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ubertroll Napisano 15 Sierpnia 2022 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2022 (edytowane) Dubel. Edytowane 15 Sierpnia 2022 przez Ubertroll Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Docio Napisano 16 Sierpnia 2022 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2022 (edytowane) Po oświadczeniu/komunikacie mam natrętną myśl, że kolejny komunikat będzie mówił o tym, iż ryby się same potopiły. Która firma powiązana z rządem zniszczyła ekosystem Odry, że tak ściemniają? Edytowane 16 Sierpnia 2022 przez Docio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryukon1975 Napisano 16 Sierpnia 2022 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2022 Wytruli nie tylko swoje ale i zniszczyli pracę innych. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikolaj łódzki Napisano 16 Sierpnia 2022 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2022 Patrząc logicznie. Umierają tylko ryby i zwierzęta pobierające tlen z wody (nie słyszałem nic o np. bobrach). Wniosek oznacza to, że nie koniecznie ta substancja musi być toksyczna. Może ona wiązać bardzo gwałtownie tlen i tworzyć np. tlenki , które no nie są zbyt przydatne przy oddychaniu (uważam że jest średnio prawdopodobne przez ruch wody ale wystarczył np. jeden mniej wietrzny dzień a natlenianie spada) . Albo może być to silna zasada lub kwas chodź wtedy ucierpiałby też rośliny. Zastanawia mnie czemu nie wezwali nikogo do badania twardości wody i tlenu. Wysoka zawartość soli też potwierdza moje przypuszczenia o zmniejszeniu się ilości tlenu ponieważ sole tworzą się w reakcjach pobierających tlen. Badania ryb też nic nie dadzą ponieważ ryby które się udusiły przez brak tlenu w wodzie nie będą wykazywać żadnych nie prawidłowości. Też zastanawia mnie fakt czemu nie zrobili badań na zawartość kwasu mlekowego w rybach ponieważ mogło by to potwierdzić ryb uduszenie. @ryukon1975 pisał o tym że wcześniej były widoczne martwe ryby. Oznacza to, że był to wyciek, który był na początku mały ale jednak potem się zwiększył. Co wskazuje na rozszczelnienie w jakimś zakładzie produkcyjnym. Ale do brzegu. Uważam że po prostu ten wyciek mógł się wydarzyć w złej porze. Akurat w momencie kiedy ilość tlenu w wodzie jest nie wielka. To tylko moje przemyślenia ale każdy może uważać inaczej. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryukon1975 Napisano 16 Sierpnia 2022 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2022 (edytowane) Martwe bobry i ptaki były. Zawartość tlenu była podobno cały czas wysoka. Ktoś decydujący wiedział też kiedy substancja trująca dostała się do rzeki. Wtedy pomimo braku opadów poziom wody w rzece podniósł się o około 30 cm bo otworzyli niektóre zapory chcąc przepchnąć truciznę. Niestety nic z tego nie wyszło. Z drugiej strony to trwa już tak długo że trudno wszystko poskładać w całość. Nawet nie wiadomo co już w końcu jest prawdą a co próbą kamuflowania błędów czy nawet przestępstw. Edytowane 16 Sierpnia 2022 przez ryukon1975 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwykły michał Napisano 16 Sierpnia 2022 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2022 1 hour ago, mikolaj łódzki said: Zastanawia mnie czemu nie wezwali nikogo do badania twardości wody Twardość wody nie jest czynnikiem letalnym i nikt nie zawraca sobie głowy takimi parametrami. Można obliczyć przy okazji po analizie kationów. 1 hour ago, ryukon1975 said: Z drugiej strony to trwa już tak długo że trudno wszystko poskładać w całość. Nawet nie wiadomo co już w końcu jest prawdą a co próbą kamuflowania błędów czy nawet przestępstw. Ciężko pozbyć się wrażenia, że ktoś ma coś do ukrycia i powiązania są blisko "grupy trzymającej władzę" Wróciłem dziś z wizyty u teściów w Szczecinie i słyszałem że zaczyna się zbieranie śniętych ryb. Najgorsza jest bezsilność. 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
8min Napisano 19 Sierpnia 2022 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2022 Dzień dobry wszystkim To że Odra jest truta regularnie przez tzw. legalne zrzuty nieczystości (których podobno są tysiące), oraz te nielegalne, (które pewnie niedługo policzą przy tej skali katastrofy) to nasza niestety ponura wodna rzeczywistość. Jednak nie chce dolewać jeszcze do czary goryczy i rozpisywać się w temacie polityki Wód Polskich i ilości oczyszczalni, tylko podpytać, czy ktoś może zauważył w swojej okolicy podobne zjawiska co na Regalicy. Mnie zastanawia, że: - wśród zdjęć i nagrań śniętych ryb są szczątkowe ilości okoni - w zasadzie same głębinowe - sandacze, sumy, leszcze (czasem szczupak, boleń) - od początku roku w podrywce mam same małe okonie, czasem jazgarz - białe ryby są rzadkością, a jak są to większe niż 10cm. Nie ma prawie tegorocznych, być może zeszłorocznych też (różnie podają przyrost gatunków) Co myślice? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ubertroll Napisano 19 Sierpnia 2022 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2022 (edytowane) Genialne spostrzeżenie! Osobiście za malutki się czuję, żeby ferować jakiekolwiek wyroki... w przeciwieństwie do masy internetowych fachowców nasyconych wiedzą podaną przez interiowo-onetowych "dziennikaży". Edit. Może warto podsunąć ten trop jakimś służbom? Osobiście nie spotkałem się z analizą padłego rybostanu. Edytowane 19 Sierpnia 2022 przez Ubertroll Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi