Jump to content

Co kupić aby zacząć przygodę z wędkarstwem?

StSzoke
 Share

Recommended Posts

Kilka dni temu pierwszy raz bylem na rybach, bardzo spodobala mi sie ta forma aktywnosci i chcialbym wiedzieć w co wyposażyć się na start. Chodzi mi o pełny zestaw z którym bez problemu mogę pójść na ryby. Podczas mojego pierwszego wędkowania łowiłem na spławik i chcialbym zostać przy tej metodzie. 

Podobnych tematów było jakieś dwa pierdyliony, przeczytaj kilka następnie dookreśl zakrzes potzreb.
Spławik to temat worek bez dna, jezioro/rzeka; daleko/blizko; głęboko/płytko itp....

Uczyłem się łowić sam.

Raz przyjechał do nas z drugiego końca Polski mój wujek. Zabrał mnie kilka razy na ryby i zaskoczyło. Gdy wyjechał kupiłem wędkę, kilka książek o które wtedy nie było łatwo. Wędkę też taką jaka akurat była w sklepie czyli bambus. Internet to była jeszcze daleka przyszłość. Potem kilkadziesiąt numerów WW i dało radę.

Nieudolność dzisiejszej młodzieży mnie przeraża.

12 godzin temu, StSzoke napisał:

bardzo spodobala mi sie ta forma aktywnosci

12 godzin temu, StSzoke napisał:

łowiłem na spławik i chcialbym zostać przy tej metodzie

Trochę mi to się kłóci jedno z drugim. Metoda spławikowa, niewiele ma z aktywnością, to raczej stateczna metoda wypoczynku na leżaczku... :P
Jeśli chcesz prawdziwie aktywnego wypoczynku z wędką, wybierz spinning lub muchę.

Na początek zdaj egzamin, uzyskaj kartę wędkarską, zapisz się do koła PZW, zapłać składki (mimo, że zaczynasz w drugiej połowie roku, będziesz musiał zapłacić składki całoroczne), określ gdzie będziesz wędkował, na jakie ryby chcesz się ukierunkować, a wówczas na pewno będziemy mogli Ci pomóc.

Powodzenia.

Edited by Alexspin