Jump to content

Feeder

Marek Wędkarz
 Share

Recommended Posts

Godzinę temu, mikolaj łódzki napisał:

świetlik który można na niej zamotać

Byle nie w dedykowane oprawki. Żyłka nocą, nie wiedzieć czemu, lubi oplątać się o szczytówkę i jak się maaaachnie, to po świetliku, oprawce i szczytówce. Dwa oploty zwykłą przezroczystą taśmą klejącą i jak się oplącze to zetnie taśmę i świetlik a to o wiele mniejsza strata od szczytówki. :) 

Jednym z założeń powstania wędziska typu feeder było wyeliminowanie konieczności montowania dzwonków. Feeder to z założenia wędzisko gruntowe ale sygnalizatory to już inna sprawa.

Dokładnie, gdyż chodziło o małe i średnie ryby w stojącej wodzie.

U nas materiałów źródłowych nie ma, chyba. Przynajmniej ja nic nie znalazłem. Może coś na "Twoim terenie" się znajdzie. :) 

Czego szukać? W 1990 roku, w tym samym dniu, odbywały się targi wędkarskie w dwóch miastach. W Anglii w Manchester, chyba, bo pamięć mnie zawodzi, a w Niemcach we Frankfurcie nad Menem. W Anglii zaprezentowane wędzisko to feeder a w Niemczech to winklepicker. Do dziś nie trafiłem w necie odpowiedzi kto komu ukradł projekt ale obydwa wędziska miały cw do 20 g. Historia daje podpowiedzi i widzimy jak zmienia się cw feedera, za to winklepicker doszedł przez lata do max 40 g.

Gdybyś trafił na materiał z targów to na pewno będzie napisane jaka idea przyświecała powstaniu takiego wędziska oraz jakie firmy dały początek tym genialnym kijkom.

Edited by Docio