Jump to content

Wędka teleskopowa na feeder?

Norbert Sienkiewicz
 Share

Recommended Posts

Witam, dostałem od wujka w prezencie karpiówkę jaxon'a zaffira 3.60m CW 40-100g ogólnie lubię łapać na spławik i spinning, ale chce próbować sił w feederze, Moje pytanie brzmi czy ona się nada na początek? Wujek twierdzi że zbyt ciężka. Widzę, że tego sprzętu jest dużo a nie chce kupować specjalnie nowej wędki z dokładnym jej przeznaczeniem (budżet) Ogólnie łapie płocie, leszcze, liny karpiki a na spinning okonie szczupaki i sandacze.

p.s poszukałem po domu rzeczy na złożenie zestawu i wszystko posiadam do metod fedder, koszyki różne, rurki, sygnalizator brań, haczyki różne wielkości, żyłkę  mikado method feeder 0,26 mm 300 m, kołowrotek DAM runshift 3L leży od roku nie używany, działa aż miło ^_^ 

Jezioro na którym łowie ma lekki muł.

Edited by Norbert Sienkiewicz

Jesteś jak piszesz wędkarzem który jak piszesz łowi różne gatunki ryb, różnymi metodami. Więc nie wiem dlaczego nie wiesz że do method feeder używa się wędzisk z drgającą szczytówką a nie karpiówek? Nic się tu nie klei w tym pytaniu.

1 minutę temu, ryukon1975 napisał:

Jesteś jak piszesz wędkarzem który jak piszesz łowi różne gatunki ryb, różnymi metodami. Więc nie wiem dlaczego nie wiesz że do method feeder używa się wędzisk z drgającą szczytówką a nie karpiówek? Nic się tu nie klei w tym pytaniu.

Tak, ale nie próbowałem nigdy metod feeder. Łowie na spławik i spinning, wiec nie wszystkie metody... Czytaj dokładnie.  

Godzinę temu, zwykły michał napisał:

Można łowić karpiówką

Nigdy nie byłem królem finezji ale ciąganie takich standardowych niezbyt dużych ryb jaki się łowi na method feeder karpiówką to dla mnie jak cięcie zapałek siekierą. :)

Edited by ryukon1975

Karpiówka = gruntówka.

Method feeder = feeder = gruntówka.

Do method feeder potrzebne są: dedykowane tej technice koszyczki (nie te wszystkie popularne gruntowe), wędzisko typu feeder i odpowiednia prezentacja przynęty (ze zrozumieniem tego będziesz miał największy problem). Pominięcie któregoś elementu sprawia, że nie będzie to method feeder lecz zwykła gruntówka a to już wyjaśnił Michał.

A dla zamotania całości, method feeder to też gruntówka tylko udziwniona.

Edited by Docio

49 minutes ago, ryukon1975 said:

Nigdy nie byłem królem finezji ale ciąganie takich standardowych niezbyt dużych ryb jaki się łowi na method feeder karpiówką to dla mnie jak cięcie zapałek siekierą. :)

Dopiero teraz doczytałem że chodzi o płocie, leszcze i karpiki :) 

Próbowałem własnoręcznie łowić na sprężynę. Karpiówka 3lb i leszcz ok 2kg to jak ściąganie zestawu zaczepionego w zielsku. Lin podobnej wielkości daje równie wielkie "emocje" Mniejszych ryb nawet nie wspominam.

Dobre porównanie ;)

Sam łowię karpię na wedki surfcastingowe z użyciem koszyczków od metchody (czasmi mawet własnymi ale muszę ich wykonanie zmienić ). Mam lepsze wyniki od "wielkich " fedderowców obklejonych drennanem ,guru albo innym matrixem. Wymaga to innego podejścia niż w metchodzie z użyciem feedera. Ale ma też kilka zalet i przewag. Chodziażby taka że kiedy inni mają problem z wiatrem i nie umieją rzucić ją zmieniam 40 na 100 i żaden wiatr nie jest mi straszny. Mogę również zanużyć szczytówki w wodzie. Co skraca długość żyłki przez co mam dokładniejszą sygnalizację. Redukuje ilość ocierek oraz pozwala lepiej napiąć żyłkę. I z racji że to wędki stworzone do łowienia małych ryb z dużym ciężarem mają one potężny zapas mocy i pewną amortyzację.  

Jaxon zaffira surf 3.9 jest to raczej dość budżetowe więc dla koneserów nie jest zbyt ciekawe. Jednak ma jedną dużą zaletę pozwala wyholować leszcza bez rozorania ryjka i wyrywania haczyka ( jeżeli robi się to z głową ). bez problemu rzucałem ciężarkiem 150 gram. Jednak najlepsze osiągi mam w rzucaniu 120. 45 metrów wcale nie jest problemem nawet przy mojej nie pozornej sylwetce (178cm). Jednak ma ona kilka wad ma dość twardą szczytówkę (względem karpiówek jakie miałem w rękach to jest ona miękka ale jednak przy surfie trochę za mało)  więc o flądrach można raczej pomarzyć i jej największy mankament pierwsza przelatka startowa która się wykrzywiła zaniosę do reklamacji po sezonie. Jak nic nie zrobią to ją zmiennie na coś innego.

59 minut temu, zwykły michał napisał:

Twoje bambusy nie dają rady? 

Dają; bambusu ci u nas dostatek o róznych parametrach użytkowych.
Postanowiłem sie dokrztałcić bo gdyby przyszło cos komuś polecić nie mam nic sensownego do powiedzenia a zdaje sobie sprawę ze sprzęt z epoki kamienia łupanego  wąską a raczej bardzo wąską grupę zainteresuje....

49 minut temu, zwykły michał napisał:

Mnie interesuje :) Rozglądam się, jeśli trafię to kupię bambusa i będę nim łowił.

Aby trafić na egzemplarz w stanie zdatnym do renowacji i o odpowiednich parametrach uzytkowych trzeba tego naprawde dużo przerzucić.

3 godziny temu, zwykły michał napisał:

Czytam i rozglądam się za czymś wartym uwagi. Pewnie kupię w Polsce coś z Jaxona albo Yorka. Zobaczymy 

Ja mam Ron Thompson cw 250 g z super przeceny. Po przeliczeniu kosztował nieco ponad 100,- Jednak skłamałbym gdybym napisał, że go sprowadziłem. Kumpel kupił na wypad nad morze jak był nad Ebro no i mu zupełnie nie przypasiło. Ci co z nim byli śmiali się, że wędzisko nim rzucało a nie on nim. :) A u mnie wpierw Wisła a później Narew, nieco już poobijane ale jak najbardziej sprawne do dziś, jakoś tak z 20 lat. :) 

No i nawet znalazłem, inne ale jest surf.

Edited by Docio

Potrzebuję kij na kilka wypadów w roku i tak sobie patrzyłem, że nowy kij można kupić od około 100 pln. Żona stwierdziła, że mógłbym sobie kupić a ona będzie się opalać albo pójdzie na spacer. Gdybym nie siedział to bym się przewrócił :D

Wstępnie oceniam że potrzebuję coś z cw około 200g, 4.2-4.5m długości.