CaCara Posted November 1, 2022 Report Share Posted November 1, 2022 (edited) Witam. Dzisiaj na rybach wlazłem na pomost który był pod kątem, okazało się że deski są mokre i śliskie i mi się po prostu rozjechały nogi i bardziej przetarłem wędka o pomost niż upadłem bo prawie udało mi się ustać. Jednak w domu pod światłem oczywiście dokonałem oględzin wędziska i uszkodzenia są takie jak na zdjęciach w realu wyglądają nawet mniej groźnie niż na tych fotkach. Czy to może mieć wpływ na wytrzymałość wędziska? Jest to około 70-80cm od szczytówki. Myślałem żeby to potraktować lakierem do wędzisk znalazłem jakiś od Cormorana ale czy jest sens? Jeśli jest sens to jak i czym się do tego zabrać? I czy może polecacie jakiś inny produkt do reanimacji takich uszkodzeń? Połamania tylko na rybie a nie jak ja przy wchodzeniu na mosty, łodzie itp. Uważajcie bo to już jednak jesień mokro, liście czyli ślisko. Edited November 1, 2022 by CaCara Link to comment Share on other sites More sharing options...
CaCara Posted November 1, 2022 Author Report Share Posted November 1, 2022 Zamówiłem coś takiego jak na zdjęciu. Jak to nałożyć i czym? I jak uniknąć zacieków? I jak to później wyrównać? Macie jakieś patenty? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryukon1975 Posted November 2, 2022 Report Share Posted November 2, 2022 (edited) Każdy kij po pewnym czasie i to wcale nie długim nosi ślady użytkowania. Niezależnie od powodu piasek, czy akrobatyka nie warto chyba za wiele się tm przejmować. Szczególnie kupując jakieś specyfiki których nie umie się użyć. Poszukaj czegoś na temat produkcji woblerów hand made, dowiesz się czym i jaki sprzęt jest wymagany. Jest tego w internecie na miliony. Tylko że ten sprzęt może kosztować więcej jak kilka wędzisk. Edited November 2, 2022 by ryukon1975 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
RBTS Posted November 4, 2022 Report Share Posted November 4, 2022 Trzeba zabezpieczyć. Nałóż dwie warstwy pędzelkiem lub wykałaczką i się nie przejmuj. Wgląda to tylko na zdarty lakier. Jak widać warstwa lakieru przydała się. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted November 4, 2022 Report Share Posted November 4, 2022 On 11/1/2022 at 10:49 PM, CaCara said: Zamówiłem coś takiego jak na zdjęciu. Jak to nałożyć i czym? I jak uniknąć zacieków? I jak to później wyrównać? Macie jakieś patenty? Poproś kogoś kto maluje paznokcie o pędzelek z lakieru. Na pewno można tym równo nałożyć. Zawsze możesz spróbować na innej powierzchni dla praktyki. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted November 4, 2022 Report Share Posted November 4, 2022 W dniu 1.11.2022 o 19:29, CaCara napisał: przetarłem wędka o pomost To nic osobistego ale widziałem dziesiątki otarć i żadne tak nie wyglądało. Za to obicia są łudząco podobne do tych ze zdjęcia. W powiększeniu widać nawet 4 miejsca, które sięgają mocno w głąb struktury blanku i położenie lakieru da efekt pudrowania rdzy, czyli będzie wyglądać ale z funkcjonalnością może być różnie, szczególnie przy większym obciążeniu. 5 minut temu, zwykły michał napisał: Poproś kogoś kto maluje paznokcie Można, jak najbardziej ale dla mnie o wiele prościej byłoby udać się do papierniczego i kupić dziecięcy pędzelek za 2 złote. Można też pójść krok dalej i zastosować u manikiurzystki lakier utwardzalny UV, na te dziury. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
CaCara Posted November 4, 2022 Author Report Share Posted November 4, 2022 Już ogarnąłem śladu nawet nie ma a co do otarcia blanku proszę mi wierzyć że te zdjęcia nie oddają tego jak to wyglądało w rzeczywistości bo w rzeczywistości było to o wiele mniej widoczne myślę że nic wędce się nie stało bo już dwa wypady na ryby przesyła od czasu przetarcia i mocno dałem jej w palnik ciężkie gumy, cały czas rzucanie przez 5-6 godzin dziennie jakby blank doznał znaczących uszkodzeń to myślę że już by dał o tym znać Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wartburg Posted November 4, 2022 Report Share Posted November 4, 2022 4 godziny temu, Docio napisał: Można też pójść krok dalej i zastosować u manikiurzystki lakier utwardzalny UV, na te dziury. Trenowalem na spłąwikach, takie sobie efekty, 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted November 4, 2022 Report Share Posted November 4, 2022 5 hours ago, Docio said: Można, jak najbardziej ale dla mnie o wiele prościej byłoby udać się do papierniczego i kupić dziecięcy pędzelek za 2 złote. Można też pójść krok dalej i zastosować u manikiurzystki lakier utwardzalny UV, na te dziury. Niby tak. Ostatnio musiałem nauczyć się malować paznokcie bo córka nie mogła sobie poradzić i mi się skojarzyło A pędzli to mam tyle, że głowa mała. Blank pracuje a lakier do paznokci mógłby popękać. Tak mi się wydaje. Nie pogryzą się na wzajem? Ten do paznokci nie będzie odpadał? Nigdy nie miałem takiego dylematu. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wartburg Posted November 5, 2022 Report Share Posted November 5, 2022 Gdzieś pisałem jak traktuje wiekowe szklaki wystarczylo poszukać..... 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
CaCara Posted November 11, 2022 Author Report Share Posted November 11, 2022 Panowie ja to rozwiałem tak że delikatnie w jednym najbardziej przetartym miejscu delikatnie dosłownie żeby kolor tylko nadać pomalowałem lakierem do paznokci poczekałem chwilę aż wyschnie i w tych przetartych miejscach nałożyłem dwie warstwy lakieru tego jakiegoś od Cormorana i nie ma praktycznie śladu. Ostatnio połowiłem rybek na ten kijek piękny szczupak 86cm wyjechał, drugi 80 około spiął się przy samych nogach a dzisiaj pochwalę się okoniem 43 cm więc test bojowy wędka chyba przeszła i trochę mi jeszcze posłuży. Połamania! 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts