Jump to content

Zestaw spinningowy / przynęty

Recommended Posts

Cześć,
Na podstawie kilku przeczytanych tematów na tym forum, postanowiłem stworzyć swój pierwszy zestaw spinningowy wybór padł na 
Kołowrotek Shimano Catana FE 5.0:1  - firma raczej sprawdzona, więc wydaje mi się, że powinien posłużyć kilka sezonów
Kij Jaxon Grey Stream 5-23 g 240cm - zachwalana przez kilku użytkowników forum
Plecionka Mikado Z20F-012 0,12 mm

Bardzo proszę o weryfikację mojego wstępnego wyboru :)
Zależy mi na tym, żeby wędzisko było przeznaczone na przynęty małe-średnie, pozwalało na dobre czucie przynęty + trochę frajdy z holu ryby ;)
Celuje wyłącznie w wody PZW, łowienie z brzegu, może okazjonalnie z łodzi, woda tylko stojąca.

Jeszcze mam pytanie co do przynęt, jakie stosujecie... macie jakieś swoje must have na wodach PZW? Wiem, że można kupować przynęty za miliony monet, ale wiem też, że nie zawsze za wartością idzie skuteczność... marketing robi swoje ;)

Kołowrotek zmieniłbym na pierwszym miejscu. Kierowanie się firmą to ogromny błąd. Tak, Shimano produkuje dobry sprzęt ale jest drogi to co wybrałeś z najniższej u nich półki to zabawka dla dzieci.

Drugą rzeczą jest plecionka. Jeśli chcesz używać jak piszesz małych i średnich przynęt co odpowiada cw wędziska to lina 0,12 mm będzie ci w tym mocno przeszkadzać. Wybrałbym znacznie cieńszą.

17 minut temu, ryukon1975 napisał:

Kołowrotek zmieniłbym na pierwszym miejscu. Kierowanie się firmą to ogromny błąd. Tak, Shimano produkuje dobry sprzęt ale jest drogi to co wybrałeś z najniższej u nich półki to zabawka dla dzieci.

Drugą rzeczą jest plecionka. Jeśli chcesz używać jak piszesz małych i średnich przynęt co odpowiada cw wędziska to lina 0,12 mm będzie ci w tym mocno przeszkadzać. Wybrałbym znacznie cieńszą.

Możesz wskazać jakiś model kołowrotka, który byś polecił? Powiedzmy w okolicach 250 zł
Jaką linkę masz na myśli? 0.10, czy nawet 0.08?

Średnicę plecionki trudno ocenić. Te podawane przez producenta nie są sobie równe. W zależności od firmy i półki cenowej, materiału nigdy się nie zgodzą. Dlatego w wielu krajach i firmach nie podaje się średnicy plecionki a jej wytrzymałość.

Jeśli chodzi o kołowrotek to może być śmiało Ryobi Arctica 1000 lub 2000. W sumie i tak są identyczne różnią się tylko pojemnością szpuli.

33 minuty temu, ryukon1975 napisał:

Średnicę plecionki trudno ocenić. Te podawane przez producenta nie są sobie równe. W zależności od firmy i półki cenowej, materiału nigdy się nie zgodzą. Dlatego w wielu krajach i firmach nie podaje się średnicy plecionki a jej wytrzymałość.

Jeśli chodzi o kołowrotek to może być śmiało Ryobi Arctica 1000 lub 2000. W sumie i tak są identyczne różnią się tylko pojemnością szpuli.

Myślałem o większym kołowrotku w okolicach 3000, ale może rzeczywiście wezmę pod uwagę 2000, zawsze to kilka gramów mniej ;)

7 minut temu, lesnypatataj napisał:

Myślałem o większym kołowrotku w okolicach 3000, ale może rzeczywiście wezmę pod uwagę 2000, zawsze to kilka gramów mniej ;)

Jeśli lubisz większe to weź większy. Tylko zwróć uwagę że ten Ryobi Arctica w wielkości 2000 waży 270 g, Wcale nie jest taki mały, pojemność szpuli też wystarczająca. Znajdziesz zaś takie w wielkości 3000 jak ten Mikado który waży 243 g. Czy on jest większy? Tylko z podanego rozmiaru.

Kij krótki i bardzo lekki 141 g. Dużego i ciężkiego kołowrotka tam nie uwiesisz bo zestaw będzie zupełnie nie wyważony. Moc kija też nie wymaga kołowrota jak przy studni.

Edited by ryukon1975

6 minut temu, ryukon1975 napisał:

Jeśli lubisz większe to weź większy. Tylko zwróć uwagę że ten Ryobi Arctica w wielkości 2000 waży 270 g, Wcale nie jest taki mały, pojemność szpuli też wystarczająca. Znajdziesz zaś takie w wielkości 3000 jak ten Mikado który waży 243 g. Czy on jest większy? Tylko z podanego rozmiaru.

Kij krótki i bardzo lekki 141 g. Dużego i ciężkiego kołowrotka tam nie uwiesisz bo zestaw będzie zupełnie nie wyważony.

Bardzo Ci dziękuję, pójdę za Twoja radą i zamienię na Ryobi Arctica 2000 :)

Możesz się odnieść jeszcze do mojego drugiego pytania? Tutaj będę czekał jeszcze na opinie kilku osób, bo wiem, że każdy też ma swoje doświadczenia na tym polu ;)

Jeśli chodzi o przynęty to zacznij od podstaw. Savage Gear Cannibal tą przynętę zna chyba każdy przynajmniej średnio doświadczony wędkarz. Już wręcz legenda.Tylko podczas wyboru zwróć uwagę na masę gumy dlatego że do Twojego wędziska nie założysz raczej większej jak 10 cm która waży 10 g do tego główka 10g i już jest prawie maksymalny ciężar wyrzutowy.

Jednak wybór rozmiarów i kolorów jest bardzo szeroki. Przynęta bardzo uniwersalna, bierze na nią szczupak, okoń, sandacz i inne drapieżniki.

Edited by ryukon1975

Poszperałem wczoraj trochę w necie i doczytałem że Jaxon w tym roku wypuścił następcę Grey Stream, chodzi o Wild Horse i stąd też moje pytanie do Was... Miał ktoś możliwość przetestowania? Są jakiekolwiek rożnice? Bo widzę, że materiał jest ten sam 

Zainteresował mnie model delikatnie lżejszy od tego co był wymieniany wczesniej, chodzi dokładnie o JAXON WILD HORSE 2,40m 4-20g... @ryukon1975 jak myślisz, taka delikatna zmiana da mi to lepsze czucie? Cały czas mam na myśli małe gumki / blaszki do powiedzmy 15g

Edited by lesnypatataj

26 minut temu, lesnypatataj napisał:

Zainteresował mnie model delikatnie lżejszy od tego co był wymieniany wczesniej, chodzi dokładnie o JAXON WILD HORSE 2,40m 4-20g... @ryukon1975 jak myślisz, taka delikatna zmiana da mi to lepsze czucie? Cały czas mam na myśli małe gumki / blaszki do powiedzmy 15g

Sprawa jest złożona.

Jeśli jak piszesz chcesz łowić przynętami do 15 g to śmiało możesz wziąć ten kij o cw do 20 g.

Czy da to lepsze czucie? Trudno powiedzieć. Są to wędziska z niezbyt wysokiej półki i trudno wymagać od nich cudów. Różnica tych trzech gram może być niezauważalna ale może też być całkiem spora. Kij wykonany z podstawowego materiału czyli C24T. Tu kolejna zagadka. Materiał bardzo dobry i mocny jednak znacznie lepszy na wędziska gruntowe czy ciężkie spinningi a nie na finezyjne wędziska ale tu należy wrócić do tego co napisałem wcześniej trudno wymagać cudów od kija za tą cenę. Oczywiście nie znaczy to że nie da się nim łowić.

Biorąc pod uwagę całokształt na Twoim miejscu kupiłbym JAXON WILD HORSE 2,40m 4-20g.

Edited by ryukon1975

3 godziny temu, RBTS napisał:

Proszę wcześniej popatrzeć i potrzymać wędzisko w ręce. Wydaje się, że chwyt raczej nie będzie wygodny...

Dzięki za zwrócenie uwagi :) Już zamówiłem, ale zawsze mam możliwość zwrotu, więc zobaczymy ;)

Czekam jeszcze na sugestie przynęt killerów :)

W dniu 5.11.2022 o 16:51, ryukon1975 napisał:

Shimano produkuje dobry sprzęt ale jest drogi to co wybrałeś z najniższej u nich półki to zabawka dla dzieci.

Nic dodać nic ująć. Jeśli wytrzymałby dwa sezony i to przy niezbyt intensywnym łowieniu to byłby sukces. Proponuję dołożyć 100.- do budżetu i polecam Fuego FD 3000. Na kołowrotku nie ma co oszczędzać.

W dniu 5.11.2022 o 16:51, ryukon1975 napisał:

Jeśli chcesz używać jak piszesz małych i średnich przynęt co odpowiada cw wędziska to lina 0,12 mm będzie ci w tym mocno przeszkadzać.

W 100%% popieram. Przy tych parametrach wędziska linka 0,08 w zupełności wystarczy.

Co do reszty Twoich pytań nie będę się odnosił, @ryukon wyczerpał temat.

Edited by Alexspin

3 godziny temu, Alexspin napisał:

Nic dodać nic ująć. Jeśli wytrzymałby dwa sezony i to przy niezbyt intensywnym łowieniu to byłby sukces. Proponuję dołożyć 100.- do budżetu i polecam Fuego FD 3000. Na kołowrotku nie ma co oszczędzać.

W 100%% popieram. Przy tych parametrach wędziska linka 0,08 w zupełności wystarczy.

Bardzo Wam dziękuję, rozjaśniliście mi wiele wątpliwości ;) Co prawda zakupiłem 0.10 linkę(wypośrodkowałem podpowiedz @ryukon1975)

@Alexspin Podrzucisz mi jeszcze jakieś sugestie odnośnie do sprawdzonych przynęt? Masz jakieś sprawdzone blaszki? Wiem, że techniki są kluczowe, ale chciałbym mieć taki must have przy sobie ;)

Gdyby kogoś interesowało, to kupiłem 
JAXON WILD HORSE 2,40m 4-20g.
Ryobi Arctica FD 2000
Plecionka Mikado Z20F-010 0,10 mm

Edited by lesnypatataj

Wahadłówki:
- moja ulubiona ALGA w rozmiarach 0-2 (4,5-21g);
- druga, którą chętnie i skutecznie używam GNOM w rozmiarach 0-1 (4-14g).

Obrotówki:
Moim zdaniem bardzo skuteczne Fox.

Linki wyłącznie poglądowe.

Edited by Alexspin

Interesującą przynętą jest również JAXON Tabias 7cm/13g taka "hybryda" pomiędzy wahadłówką a woblerem bezsterowym. Jest polecany do połowu troci, ale zupełnie dobrze reagują na niego również bolenie, a także szczupaki.

Edited by Alexspin

@ryukon1975Ryobi Arctica 2000  arcydzieło :D dzisiaj dostałem, jestem zachwycony wykonaniem i praca tego kołowrotka :D dla mnie petarda :)

Mam jeszcze jedno pytanie...będę nawijał podkład pod zamówioną plecionkę i w celu wyliczenia odpowiedniej długości podkładu, użyłem kalkulatora dostępnego na jednej ze stron... (Screen w załączniku) 

Sugerować się tym? Czy lepiej spróbować na zapasowej szpuli o takiej samej pojemności? Czy robić to jakoś na czuja? 

Na podkład użyłem 0.23, bo wychodzi na to, że wejdzie mi idealna szpula 150m ;)

Screenshot_2022-11-08-21-56-56-342-edit_com.android.chrome.jpg

Edited by lesnypatataj

Cieszę się że jesteś zadowolony z kołowrotka.

Jeśli chodzi o kalkulator to Ci nie pomogę bo nigdy takich nie używałem.

Ja patrzę na pojemność szpuli oraz średnicę żyłki i instynktownie nawijam. Czasem też do takich małych kołowrotków które "biorą" 150 m żyłki przykładowo 0,23 mm kupuję szpulę żyłki 300 m i spokojnie wystarcza mi na dwa razy nawet jak jest to średnica 0,20 mm.

Faktem też jest że to co na szpuli napisane a fakty to czasem całkiem różna rzeczy. Na kołowrotku Flagman Squadron Pro Match 3500 który mam pisze pojemność szpuli 100 m żyłki 0,18 mm. Kupiłem 150 m 0,18 mm i dokładnie tyle weszło. Fakt że było tak już syto nawinięte ale nawet jakbym odjął te 20 m to spokojnie zostaje 130m a nie 100 m.

Edited by ryukon1975

Wszystkie "kalkulatory" to pic na szybę i fotomontaż. Po pierwsze dotyczy żyłek, więc tak ma się do plecionek jak pięść do oka. Po drugie jeszcze nigdy nie sprawdziły mi się te dane z rzeczywistością, a kilkanaście lat temu próbowałem zastosować te przeliczniki i nic to nie dało.

Najlepszym sposobem jest rozpoczęcie "od końca". Nawijasz na zapasową szpulę plecionkę, a następnie uzupełniasz szpulę żyłką i taki "pakiecik" przewijasz na szpulę główną. Daje to 99% pozytywnego efektu, zdarzało mi się, że po przewinięciu było ciut za dużo plecionki, nigdy nie zdarzyło się żeby było zbyt mało.

Problem w tym, że musisz mieć szpulę zapasową dokładnie do tego samego modelu kołowrotka.

Edited by Alexspin

@Alexspin
Ze sprzętu jestem mega zadowolony, cały długi weekend przesiedziałem mocząc kija i nie mogłem się nacieszyć tym jak to wszystko pracuje, mam na myśli czucie przynęty na kiju nawet takiej lekkiej 10g + nieskazitelna praca kołowrotka :D Pierwszy raz miałem okazję łapać z plecionką i ta "sztywność" jest dla mnie po prostu niesamowita, ogromną różnica w czuciu przynęty...

@ryukon1975 Chyba faktycznie dobrze zrobiłem, że wybrałem niższe CW, nie wiem czy jeszcze niższe nie byłoby nawet fajniejsze... tak do nawet 15g, nie wiem czemu, ale zdecydowanie lepiej się czuje przy małych przynętach o stosunkowo niskich gramaturach główki do 5-7g + guma 3-8g

Blaszek co prawda jeszcze nie próbowałem, ale kupiłem za to kilka różnych cannibali i... jest petarda... przez cały weekend siadło może z 15 zębatych i 4 okonie , szczupaki 35-40cm, okonie ~22 (wszystko oczywiście do wody) Złapałem dużo nowego doświadczenia, które jest dla mnie niezwykle cenne, aż żal patrzeć, jak zmienia się pogoda...  :(
Nie wrzucam zdjęć złowionych ryb, bo ktoś się ostatnio nie chciał, żeby nie wrzucać niewymiarowe ;)

Ale jak już się odezwałeś to mam do Ciebie pytanie trochę innej natury... w nowym roku planuje wykupić zezwolenie "łódkowe" i na moim celowniku jest zalew o nazwie Chechło(popularny na śląsku) i tutaj moje pytanie... gdzie byś szukał ryby będąc tam łódką? Pewnie nie znasz tego jeziora, ale z całą pewnością kierujesz się jakimś "czujem" :) Oczywiście mówię o drapieżnikach :) To tak na bardzo luźno... dysponuje dokładną mapą batymetryczną(jak coś to mogę podesłać), a samo jezioro jest do zobaczenia na google maps :)

Edited by lesnypatataj