Jump to content

Zestaw - weryfikacja

Robert B
 Share

Recommended Posts

Dłubanie początkującego.

Weryfikacja przyjdzie nad wodą,jednakże czy wg Was taka skrętka (gdzię żyłka układa się mniej więcej pod kątem 50-60% ) i jest zakończona kretlikiem (tam stopery na żyłce głównej) moze byc dobrą opcją?

Dodam,ze bylaby to najczesciej Wisła i czy zestaw nie zeswiruje od uciągu:)

Pozdrawiam

IMG_20230128_162910.jpg

Edited by Robert B

Wynaleziono krętliki potrójne?
Do tego kawałęk termokurczliwej rurki i masz prosto i bez szukania mózgu w innej częśc ciala.
Taką metodą tylko z dwoma kawałkami termokurcza skłądam zestaw typu pater-noster z przyponem dłuższym niz trok ciężatka i raczej nie miewam komplikacji.
Można też pokombinować z telewizorem przelotowo zakłądanym i nad nim ciężarek tez przelotowy albo przy małym uciągu podajnik od metetody ewentualnie zmodyfikowany, może od tradycyjnego koszyka odskubać krętlik i po długości dodać jaką rurke?

Edited by Wartburg

Czytam i oczom nie wierzę. Rurki termo, krętliki potrójne, skrętki dajcie żyć. Paternoster to chyba jedno z najprostrzych rozwiązań. Bierze się żyłkę główną, robi na niej węzeł - pętlę potrójną, przecina w takim miejscu aby były dwa różne odcinki. Zupełnie jak do bocznego troka w spinningu.

Rurki termo zdecydowanie ograniczają plątanie zestawu szczególnie przy dalekim rzucie, swoją drogą zestawu z koszykiem na sporym uciągu nie widze inaczej jak na przelotowo jeśli ktoś jest przeciwnikiem tradycyjnych rurek.

8 godzin temu, Wartburg napisał:

Rurki termo zdecydowanie ograniczają plątanie zestawu szczególnie przy dalekim rzucie, swoją drogą zestawu z koszykiem na sporym uciągu nie widze inaczej jak na przelotowo jeśli ktoś jest przeciwnikiem tradycyjnych rurek.

Niech kombinuje, sam kiedyś tak kombinowałem i po kilku latach kombinowania wróciłem do zwykłej rurki(co prawda krótkiej) .Szczególnie jak łowi się na Wiśle gdzie nurt robi swoje.Każdy musi znaleźć swój styl,sposób :)

Ale taka uwaga do autora bo szukam powodu do stosowania tego zestawu.Poszukaj na necie zestaw helikopterowy : przyda się Tobie rurka termo ,krętlik i ...ja to robiłem na 2 stoperach (pomiędzy nimi ten krętlik z wiekszym jednym kółkiem).Stopery bo mogłem zmieniać położenie na głównej lince.

Edited by mopsik

9 godzin temu, zwykły michał napisał:

Kto nie szuka ten nie znajduje. 

A po wieloletnich badaniach na temat kwadratury koła każdy wraca do korzeni :P
/nie chodzi mi o antyki tylko o najprostsze rozwiązania/