Robert B Posted January 28 Report Share Posted January 28 (edited) Dłubanie początkującego. Weryfikacja przyjdzie nad wodą,jednakże czy wg Was taka skrętka (gdzię żyłka układa się mniej więcej pod kątem 50-60% ) i jest zakończona kretlikiem (tam stopery na żyłce głównej) moze byc dobrą opcją? Dodam,ze bylaby to najczesciej Wisła i czy zestaw nie zeswiruje od uciągu:) Pozdrawiam Edited January 28 by Robert B Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryukon1975 Posted January 28 Report Share Posted January 28 Czemu ma służyć ten odcinek żyłki od krętlika do skrętki? Jedno jest pewne im bardziej skomplikujesz tym częściej będzie się plątać. Najczęściej przy zarzucaniu. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robert B Posted January 28 Author Report Share Posted January 28 W sumie nie wiedzialem jak do konca 'dowiazac sie' do kretlika i tak wyszlo:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryukon1975 Posted January 28 Report Share Posted January 28 Trzeba było nałożyć krętlik na żyłkę i zrobić skrętkę bezpośrednio na nim. To jest wykonalne. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robert B Posted January 28 Author Report Share Posted January 28 Tylko nie wiem, jak miałbym ją zakonczyc i zrobic na koncu pętlę:) i koło się zamyka:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wartburg Posted January 28 Report Share Posted January 28 (edited) Wynaleziono krętliki potrójne? Do tego kawałęk termokurczliwej rurki i masz prosto i bez szukania mózgu w innej częśc ciala. Taką metodą tylko z dwoma kawałkami termokurcza skłądam zestaw typu pater-noster z przyponem dłuższym niz trok ciężatka i raczej nie miewam komplikacji. Można też pokombinować z telewizorem przelotowo zakłądanym i nad nim ciężarek tez przelotowy albo przy małym uciągu podajnik od metetody ewentualnie zmodyfikowany, może od tradycyjnego koszyka odskubać krętlik i po długości dodać jaką rurke? Edited January 28 by Wartburg 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted January 29 Report Share Posted January 29 Czytam i oczom nie wierzę. Rurki termo, krętliki potrójne, skrętki dajcie żyć. Paternoster to chyba jedno z najprostrzych rozwiązań. Bierze się żyłkę główną, robi na niej węzeł - pętlę potrójną, przecina w takim miejscu aby były dwa różne odcinki. Zupełnie jak do bocznego troka w spinningu. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wartburg Posted January 29 Report Share Posted January 29 Rurki termo zdecydowanie ograniczają plątanie zestawu szczególnie przy dalekim rzucie, swoją drogą zestawu z koszykiem na sporym uciągu nie widze inaczej jak na przelotowo jeśli ktoś jest przeciwnikiem tradycyjnych rurek. 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mopsik Posted January 29 Report Share Posted January 29 (edited) 8 godzin temu, Wartburg napisał: Rurki termo zdecydowanie ograniczają plątanie zestawu szczególnie przy dalekim rzucie, swoją drogą zestawu z koszykiem na sporym uciągu nie widze inaczej jak na przelotowo jeśli ktoś jest przeciwnikiem tradycyjnych rurek. Niech kombinuje, sam kiedyś tak kombinowałem i po kilku latach kombinowania wróciłem do zwykłej rurki(co prawda krótkiej) .Szczególnie jak łowi się na Wiśle gdzie nurt robi swoje.Każdy musi znaleźć swój styl,sposób Ale taka uwaga do autora bo szukam powodu do stosowania tego zestawu.Poszukaj na necie zestaw helikopterowy : przyda się Tobie rurka termo ,krętlik i ...ja to robiłem na 2 stoperach (pomiędzy nimi ten krętlik z wiekszym jednym kółkiem).Stopery bo mogłem zmieniać położenie na głównej lince. Edited January 29 by mopsik 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robert B Posted January 29 Author Report Share Posted January 29 (edited) Dokładnie, szczególnie jak czlowiek lubi kombinować:) nie twierdzę,ze to rozwiązanie bedzie 'w punkt':) ot, zwykle akrobacje Zerne dokladniej helikopter:) Edited January 29 by Robert B 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted January 29 Report Share Posted January 29 Kto nie szuka ten nie znajduje. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wartburg Posted January 30 Report Share Posted January 30 9 godzin temu, zwykły michał napisał: Kto nie szuka ten nie znajduje. A po wieloletnich badaniach na temat kwadratury koła każdy wraca do korzeni /nie chodzi mi o antyki tylko o najprostsze rozwiązania/ 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts