SP-KRL Posted April 4 Report Share Posted April 4 Witam, Robiłem ostatnio domową zanętę i zastanawiam się czy miód może być dobrym dodatkiem do niej. Co o tym sądzicię? Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted April 4 Report Share Posted April 4 Bardzo dobrym. 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted April 4 Report Share Posted April 4 (edited) Prawdziwy miód jest drogi. Tani miód na półkach sklepów tak naprawdę z miodem nie ma nic wspólnego gdyż jest to mieszanina wielu syropów owocowo-warzywnych, cukru i chemii. Miód w gospodarce światowej od 2018 roku jest najczęściej podrabianym produktem i to niemal bezkarnie, gdyż bardzo trudno wydzielić składniki a samo badanie jest piekielnie drogie. Tańsza melasa, której nikt nie podrabia gdyż prawnie jest to odpad poprodukcyjny białego cukru z buraków cukrowych, a jest równie słodka i aromatyczna. Edited April 4 by Docio 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted April 4 Report Share Posted April 4 34 minutes ago, Docio said: Miód w gospodarce światowej od 2018 roku jest najczęściej podrabianym produktem i to niemal bezkarnie, gdyż bardzo trudno wydzielić składniki a samo badanie jest piekielnie drogie. Może nie do końca bezkarnie ale tanie miody marki "supermarket" z jakiegoś powodu są tanie. Testowanie miodu to wyzwanie dla analityków i niewiele laboratoriów chce to robić. Wydzielanie składników to nie problem bo można rozcieńczyć w wodzie i wtedy bierze się to pod uwagę przy obliczeniach. Próbka powinna być reprezentatywna czy tam jednorodna a miód jest lepki i wymieszanie jest praktycznie niemożliwe. Kilka próbek pobranych z jednej beczki będzie dawało różne wyniki a powinien być taki sam. Który jest prawdziwy? Gdybym miał wybierać pomiędzy miodem a melasą to wybrałbym to drugie. Tanie i co ważne skuteczne. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ubertroll Posted April 4 Report Share Posted April 4 A może Autor jest właścicielem pasieki? Z swojej perspektywy - nie interesują mnie informacje o jego podrobionym składzie. Interesuje mnie, czy może być skutecznym dodatkiem. W tym wątku nie interesuje mnie, czy melasa jest naturalna, bądź lepsza od miodu. Tak, miód może być dobrym dodatkiem, tym bardziej, że są ryby, które reagują na smak słodki. 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wartburg Posted April 4 Report Share Posted April 4 O tradycyjnych dodatkach do zanęt i zanętach było co najmniej kilka opasłych wątków plus wątek o zanętach i dodatkach nieco zwariowanych, w dobie torebek z nieznaną zawartościa zanęty swojskie bywają wybitnie skuteczne. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted April 4 Report Share Posted April 4 Z miodem jest o tyle ciekawie, że różne rodzaje mają odmienne smaki. W sumie nigdy nie próbowałem żadnego na ryby. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
JKarp Posted April 5 Report Share Posted April 5 Melasa jest na tyle dobrym i tanim składnikiem, że na jej bazie firmy tworzą dipy, liquidy i te inne zalewajki. JKarp 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts