Docio Napisano 10 Lutego 2024 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2024 40 minut temu, Kusy napisał: No to przecież krew mnie zalewa jak czytam „nie polecam” od osób które go 5 min nie miały w rękach. Nigdy nie napisałem, że coś polecam lub czegoś nie polecam. Stare wychowanie, jak nie mam nic miłego do powiedzenia, to się nie odzywam , jak z Mikado, choć niektórzy na forum mają zupełnie inną opinię. Polecenie lub nie jakiegokolwiek sprzętu to bardzo duże ryzyko, gdyż całkowicie od nas niezależne. Nie mamy najmniejszego wpływu na to jak i z czego został zrobiony sprzęt. Może robotnik miał zły dzień i mu nie zależało albo miał kaca, a może (to zostało udowodnione), pewna marka zdobywając uznanie pewnego sprzętu celowo kontynuowała produkcję ze zdecydowanie gorszych materiałów. A może było zupełnie odwrotnie i wszyscy w łańcuchu produkcyjnym byli super pozytywnie nastawieni i do magazynu wychodził super sprzęt. Nawet opinie użytkowników nie biorę całkowicie bezkrytycznie, staram się zawsze wyciągnąć jak najwięcej informacji z przekazu i nad wyraz często dochodzę do wniosku, że zła opinia powstała na wskutek notorycznego przeciążania sprzętu. Podsumowując, zawsze czytam opinie wszystkich ale wnioski pozostawiam na później lub się dopytuję. Sam wiesz, że mając szerszą wiedzę w jakimś temacie niekoniecznie musi jakieś konkretne stwierdzenie abyś wiedział o co chodzi. Często stwierdzenie wynika z zupełnie niepowiązanego elementu, o którym piszący nie ma pojęcia i jest tego nieświadomy. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwykły michał Napisano 10 Lutego 2024 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2024 4 hours ago, Docio said: Tanie wyroby Shimano i Daiwa są powszechnie dostępne od około dekady. Napiszcie proszę które konkretnie zdobyły wręcz legendarne opinie użytkowników w doskonałości. Daiwa Ninja jest chwalona i używki znikają błyskawicznie. Czy spełnia wymogi taniego modelu tego nie wiem bo to subiektywne określenie. 1 hour ago, Ubertroll said: @Michał, jakoś średnio mnie jako przeciętnego wędkarza interesuje jak mocny i nieśmiertelny jest Mitchell sprzed 50 lat. Mnie bardzie jnteresowałaby waga, nawój, precyzja hamulca i czy nie skręca linki. Ileż to ja się nasłuchałem, że kiedyś to wszystko było lepsze, a teraz to jest szajs. Tylko za kilka lat właśnie ten szajs stanie się tym "kiedyś to wszystko było lepsze". Normalna kolej rzeczy. Kiedyś to nawet zima była lepsza bo śnieg padał. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Docio Napisano 10 Lutego 2024 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2024 31 minut temu, zwykły michał napisał: Daiwa Ninja jest chwalona i używki znikają błyskawicznie. No to mamy jeden, czemu nie. Na pewno ktoś jeszcze coś podrzuci. 32 minuty temu, zwykły michał napisał: Kiedyś to nawet zima była lepsza bo śnieg padał. A teraz jest zła? Kłóci się widok za oknem z tym, co znamy z przeszłości, ale czy to aby na pewno z powodu argumentów stosowanych przez ekoterrorystów? Stale monitorowana ilość gazów cieplarnianych, w tym CO2 nie wskazuje podwyższonych norm a wręcz odwrotnie, są nieco niższe. Jeśli nie gazy to co? Dziura ozonowa, tak na pewno ona. Też nie, już kilka lat temu udowodniono, że dziura ozonowa jest od zawsze i stanowi wentyl dla atmosfery ziemskiej. Ano, to może jest naturalna kolej rzeczy, którą dopiero poznajemy? Na początku tego wieku pewien artylerzysta na ćwiczeniach nie mógł trafić w odległy cel. Po nim kilku następnych tak samo. Sprawdzono całe działo, przyrządy celownicze i każdą śrubkę, wszystko wyglądało w porządku. Przytoczono kolejne działo i sytuacja się powtórzyła, ale co ciekawe te nietrafione pociski miały prawidłowe skupienie tylko kilkadziesiąt metrów obok. Wojskowi zgłosili zajście tam gdzie trzeba, sztaby przemieliły i gruchnęła bomba, o której generalnie cicho jak w kościele po śmierci organisty. Zmienił się kąt magnetyczny ziemi. Kilka lat badań na zlecenie rządu i okazało się, że to może być jak najbardziej normalne biorąc pod uwagę teorię zlodowacenia ziemi, gdyż zmian kąta wciąż postępuje, nieznacznie ale jednak. Pewności nie ma gdyż nie ma żadnych badań magnetycznych ziemi z epoki lodowcowej, więc pozostaje to hipotezą. Jednak specjaliści od klimatu zaprzęgli mnóstwo komputerów do obliczeń i założenie jest możliwe z dość wysokim prawdopodobieństwem jednak prawdopodobieństwo to nie pewnik i ekoterroryści mogą sobie używać wedle woli. Co to dla nas znaczy? Ano to, że wszelkie mapy taktyczne sporządzone w 2000 roku nadają się do kosza lub jedynie jako nawigacja. Zalet bojowych nie mają bo siatka jest błędna. O wielu rzeczach nie wiemy gdyż nałożona jest na nie blokada informacyjna różnych agend rządowych na całym świecie. Ostatnio głośno było o amerykańskim urzędzie patentowym, z którego państwo czerpało korzyści kradnąc pomysły przez dziesięciolecia. Co bardziej dociekliwi dostrzegli, że sformułowane prawa wartości intelektualnej tego urzędu dotyczą jedynie Ziemi. W kosmosie czy na księżycu już można kraść oficjalnie. Nie ma co się dziwić, takie dwuznaczne prawa są w każdym kraju i aby nie szukać zbyt daleko to coś z naszego podwórka. Jest zima, właściciel domku jednorodzinnego przy ulicy ma obowiązek odśnieżać ten chodnik ze śniegu bo przynależy do posesji, czyli jest jego. Za to latem jakby chciał się napić piwa na tym chodniku to dostanie mandat bo nagle chodnik staje się publiczny. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwykły michał Napisano 10 Lutego 2024 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2024 11 minutes ago, Docio said: No to mamy jeden, czemu nie. Na pewno ktoś jeszcze coś podrzuci. Niech będzie z tej samej firmy tak z pamięci. Daiwy 120M i 123M trzymają cenę i znikają szybko a mają trochę lat. Czy były tanie tego nie wiem bo jak to ocenić kiedy było ledwie kilka modeli na rynku a zarobki były nieporównywalnie inne. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Docio Napisano 10 Lutego 2024 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2024 (edytowane) Michał ale temat dotyczy aktualnej lub lekko wstecznej oferty a nie zabytków. A i ze stała szpulą, bo jak z ruchomą to Wartburg zasypie nas katuszkami a nie o to chodzi. Edytowane 10 Lutego 2024 przez Docio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwykły michał Napisano 10 Lutego 2024 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2024 Z aktualnej/lekko wstecznej oferty Daiwy to wspomniana Ninja albo Shimano Baitrunner. Jeden i drugi używany będzie niewiele tańszy niż nowy. Piszę cały czas z perspektywy rynku brytyjskiego, nie wiem jak to wygląda w Polsce. Multiplikator Daiwa Millionaire mi się przypomniał Firmy które produkują od wielu lat siłą rzeczy muszą mieć udane modele tak samo jak buble. Udane modele są kontynuowane, inwestycja w reklamę i ludzie kupią bo znają albo widzieli u kogoś. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZbylR Napisano 12 Lutego 2024 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2024 Gdzieś czytałem, że najlepszy kołowrotek, to taki, którym się użyszkodnikowi najlepiej kręci. Nie pamiętam tylko, które to forum było Popcorn mi się kończy. Poza tym, odbieram dyskusję jako ciekawą. Serio. Off top on: byłem kiedyś kierownikiem supermarketu w jednej z warszawskich znanych gmin (wówczas dzielnic). Miewaliśmy (jak to w markecie) końcówki różnych towarów. Najlepiej wówczas działało użycie wielkiego żółtego kartonu z napisem PROMOCJA. Cena “bazowa” była z kosmosu (tam nie działały urzędy patentowe rodem z kraju kwitnącej wołowiny ;)), cena “w promocji” była wówczas wyższa niż była przed promocją, w normalnej sprzedaży, a towar schodził błyskawicznie. Tylko wtedy było trochę trudności z internetem do porównań. Ale tak to mniej więcej działa. Off top off 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Napisano 27 Lutego 2024 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2024 W dniu 10.02.2024 o 17:03, Kusy napisał: Alex często poleca kijek Jaxona GreySteam. Poczytajcie opinie - nie jest polecany, dużo zdjęć połamanych szczytowek itp. Czy znasz przyczyny tych złamań, bo przeważnie jest komentarz "złamała mi się szczytówka". Według mojego skromnego doświadczenia, nic nie "łamie się". Ja w swojej karierze wędkarskiej złamałem dwie szczytówki, ale one nie "złamały się" tylko ja je złamałem. Jaxonki są specyficznymi wędziskami, opisane są bardzo rzetelnie, zwłaszcza jeśli chodzi o górną granicę CW. Jeśli jest ona określona na 20g, to znaczy że granica bezpieczeństwa to 20g, a nie 25g. Z doświadczenia wiem, że margines bezpieczeństwa to zaledwie 10%, a nie jak w dragonkach, czy kongerkach 25%, a w Mikado nawet przekracza 30%. Dla tego "złamało się" nie jest dla mnie miarodajną opinią. 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi