LUBILowiska Napisano 25 Maja Zgłoszenie Napisano 25 Maja Witam wszystkich wędkarzy z forumwedkarskie.pl! Jestem miłośnikiem wędkarstwa i studentem informatyki. Połączyłem te dwie rzeczy i stworzyłem aplikację LUBI Łowiska – prosty, cyfrowy dziennik wędkarski na Androida. 📌 W skrócie, co robi aplikacja: – zaznaczysz swoje łowiska i miejscówki na mapie Google, – zapiszesz każdy połów (gatunek, waga, data, przynęta, zdjęcia), – sprawdzisz pogodę dla wybranego łowiska, – podejrzysz statystyki swoich połowów, – wyeksportujesz cały dziennik do PDF, – podzielisz się rekordem na social media. Aplikacja jest darmowa w podstawowej wersji i dostępna w Google Play: https://play.google.com/store/apps/details?id=pl.twojlogin.lubilowiskaapp Chcę, żeby z tego powstało praktyczne narzędzie dla wędkarzy, a nie „kolejna apka do szuflady”. Czy ktoś z Was chciałby ją zainstalować i dać opinię – co działa, czego brakuje, co byście zmienili? Dla pierwszych 10 osób z forum, które się odezwą, mam roczne konto premium za darmo jako podziękowanie. Wystarczy wysłać maila na adres lubilowiskaapp@gmail.com z tematem: „LUBI Premium forumwedkarskie.pl” – decyduje kolejność maili. Jest też strona aplikacji na FB: LUBI Łowiska – wrzucam tam screeny i informacje o aktualizacjach Post umieszczony po wysłaniu o zgodę od administracji forum. Pozdrawiam i połamania kija!
ZbylR Napisano 25 Maja Zgłoszenie Napisano 25 Maja My też będziemy widzieć gdzie się co i na co łowi, czy tylko ty? 1
Wartburg Napisano 25 Maja Zgłoszenie Napisano 25 Maja Kiedyś "ryby" były mocno prywatną odskocznią od rzeczywistości a wiedza co gdzie i jak byłą wiedzą tajemną, dzieki social mediom i pato-influencerom juz zostały z tego całkiem skutecznie odarte, szkoda 2
LUBILowiska Napisano 26 Maja Autor Zgłoszenie Napisano 26 Maja 15 godzin temu, ZbylR napisał: My też będziemy widzieć gdzie się co i na co łowi, czy tylko ty? Wszystkie dane są prywatne — zapisujesz je tylko dla siebie i nikt inny nie ma do nich dostępu. Aplikacja nie udostępnia automatycznie żadnych miejscówek ani połowów innym użytkownikom. Jedynie jeśli sam zdecydujesz się coś udostępnić (np. rekord na social media), to wtedy masz nad tym pełną kontrolę.
LUBILowiska Napisano 26 Maja Autor Zgłoszenie Napisano 26 Maja 16 godzin temu, Wartburg napisał: Kiedyś "ryby" były mocno prywatną odskocznią od rzeczywistości a wiedza co gdzie i jak byłą wiedzą tajemną, dzieki social mediom i pato-influencerom juz zostały z tego całkiem skutecznie odarte, szkoda Cześć, rozumiem ten punkt widzenia i trochę się z nim zgadzam — sam też lubię tę „ciszę” i prywatność nad wodą. Ta aplikacja nie ma na celu ujawniania miejscówek innym ani robienia z wędkarstwa wyścigu czy social mediów. Wszystkie dane są prywatne — to bardziej cyfrowy notatnik dla siebie, żeby zapamiętać co, gdzie i na co brało. Sam wędkuję i wiem, że najlepsze miejscówki często zostają dla siebie — i dokładnie tak to działa w aplikacji. Jeśli ktoś chce się dzielić, ma taką opcję, ale nic nie jest publiczne z automatu. Bardziej chodziło mi o wygodę i porządek w swoich zapiskach niż o „odzieranie” wędkarstwa z klimatu. Ale dzięki za opinię — serio, takie głosy też są ważne 👍
Wartburg Napisano 27 Maja Zgłoszenie Napisano 27 Maja (edytowane) Nie no spoko, niektórzy robili notatki analogowe jako materiał do analizy i wyciągania wniosków. 18 godzin temu, LUBILowiska napisał: to bardziej cyfrowy notatnik dla siebie, żeby zapamiętać co, gdzie i na co brało. Więcej danych poziom wody , ciśnienie i wiatr - gdzie i i na co to za mało do próby wnioskowania o prawidłowości. Opcja można sprawdzić pogode, to czmu by nie poziom wody też nadwyraz uzyteczne. Moze jako opcja dla dociekliwych o ile jeszcze tacy nie wymarli. Swoją drogą IMGW kiedyś miało zamiar takie dane udostepnić w aplikacji na telefon ale w sumie nie wiem jak to sie skończyło; moze dla tego że telefon mam "równie nowoczesny" co sprzęt wedkarski i samochód Edytowane 27 Maja przez Wartburg 2
zwykły michał Napisano 27 Maja Zgłoszenie Napisano 27 Maja Powstaje pytanie "Komu to potrzebne"? Moim zdaniem zabija sens wędkarstwa jako formy relaksu a motywuje do pogoni za ilością. Jeżeli o czymś zapomniałem to znaczy, że nie miało znaczenia 😀 3
LUBILowiska Napisano 28 Maja Autor Zgłoszenie Napisano 28 Maja Rozumiem o co Ci chodzi – dla wielu osób wędkarstwo to odcięcie się od cyfrowego świata i po prostu siedzenie nad wodą bez liczenia każdej ryby. Ja też nie chcę tego psuć. LUBI Łowiska nie ma być licznikiem „kto złowi więcej”, tylko narzędziem dla tych, którzy i tak lubią coś notować: gdzie było branie, na co, o której, przy jakiej pogodzie. Kiedyś robiło się to w papierowym dzienniczku PZW, teraz część ludzi woli mieć to po prostu w telefonie. A statystyki i kalendarz brań są dodatkiem – jak ktoś chce, może je wykorzystać, żeby lepiej zaplanować wypad albo wrócić pamięcią do fajnych ryb. Jak ktoś woli łowić „na luzie” i nic nie zapisywać, to w pełni szanuję – aplikacja jest dla chętnych, nie po to, żeby zmieniać wszystkim sposób łowienia.
ZbylR Napisano 28 Maja Zgłoszenie Napisano 28 Maja (edytowane) Jak z AI "rozmawiam", to też mi pisze, że rozumie o co mi chodzi. A chodziło mi o to, że moje prywatne (oraz innych wędkarzy prywatne) dane wędkarskie będą dostępne dla twórcy/administratora takiej aplikacji. Zatem twórca jest tu kimś w rodzaju agregatora danych, z których może swobodnie korzystać i zająć miejscówkę, a następnie wyjąć stamtąd karpia/szczupaka/buta itp. na konkretną dla danego miejsca / środowiska przynętę bez tracenia czasu na samodzielne rozpoznanie / poszukiwania / doświadczenia. Umiem posługiwać się kartką oraz długopisem. Umiem stworzyć sobie arkusz excel. Umiem wstawić fotę na twarzoksiążkę, czy Insta. Umiem wysługiwać się AI. Nie brakuje w sieci kalendarzy wędkarskich uwzględniających porę roku, fazę księżyca itp. Niekoniecznie wobec tego jestem zainteresowany udostępnianiem swojej osobistej miejscówki / techniki itp w KOLEJNEJ aplikacji komuś, komu nie chce się samodzielnie przygotować / obserwować / poszukiwać, woli zaś pozyskać oraz wykorzystać dane innych wędkarzy, by iść "na gotowe" pod pozorem robienia mi dobrze. Rozumiesz o co mi chodzi? Edytowane 28 Maja przez ZbylR 2
Docio Napisano 28 Maja Zgłoszenie Napisano 28 Maja Czy to komuś potrzebne, czy nie, to bardzo indywidualna sprawa i własna decyzja. I to właściwie wyczerpuje temat. Podobnie z płaceniem za apkę. Jak ktoś chce to kupuje, jak nie, to nie. Tu wpływ ma zasada popytu i podaży. Co do samej apki a właściwie jej zawartości. Nie wiem z pomocą jakiego dostępu uzyskałeś dane do tak bardzo lokalnych danych o pogodzie. Moja wiedza obejmuje mechanizmy kosztujące dziesiątki tysięcy złotych dostępu powiatowego, w skali polski to setki milionów. Wybacz ale czuję tu mocne przerysowanie i przekształcenie prognozy regionu (darmowe), na prognozę bardzo lokalną. Do oznaczenia swoich łowisk nie potrzebuję apki, Google to zapewnia za darmo. Rejestry połowów są obowiązkowe, więc ponowne wpisywanie tych danych do apki wydaje mi się nielogiczne. Niemniej decyzja jest indywidualna i nic mi do niej. Osobiście wolę zrobić fotę miejscówki, a jak wrócę do domu przenieść ją do kompa, wstawić w arkusz worda, dodać opis pogody oraz sprawdzić i zapisać poziom wody. Na podsumowaniu wpisać wrażenia własne, dosłownie dwa zdania. Takie dane są o wiele lepsze od patrzenia na cyferki ile złowiłem ryb jakiego gatunku. Jestem wędkarzem nie księgowym. 3
Wartburg Napisano 30 Maja Zgłoszenie Napisano 30 Maja Spokojnie to takie niszowe forum skrajnych konserwatystów, jest wiele miejsc w internecie gdzie będą modlić do możliwosci "przedłuzenia sobie p****a" przechwałkami 3
mikolaj łódzki Napisano 30 Maja Zgłoszenie Napisano 30 Maja W dniu 28.05.2026 o 09:21, LUBILowiska napisał: notować Ostatnio kupiłem 4 zeszyty a5 80 kartek. Starczą na trochę czasu, jeżeli ich nie zmocze / zgubię jak poprzednich..... a z zalet moimi zapiskami mogę się dzielić wybiórczo, nie muszę podpisywać zgód na przetwarzanie danych. 3
Inshore Napisano 31 Maja Zgłoszenie Napisano 31 Maja A ja doszedłem do tego, że jak będę patrzył na okoliczności przyrody, to nie pojadę lowić, bo zawsze coś😉 3
ZbylR Napisano Niedziela o 18:13 Zgłoszenie Napisano Niedziela o 18:13 6 godzin temu, Inshore napisał: A ja doszedłem do tego, że jak będę patrzył na okoliczności przyrody, to nie pojadę lowić, bo zawsze coś😉 Nic dodać, nic ująć 😄 3
LUBILowiska Napisano Poniedziałek o 12:59 Autor Zgłoszenie Napisano Poniedziałek o 12:59 Cześć, wrzuciłem nową aktualizację aplikacji LUBILowiska 1.4. Doszedł m.in. kalendarz brań Premium, lista „Chcę odwiedzić”, nowe statystyki Premium i poprawki liczenia ulubionych miejsc oraz gatunków. Aktualizacja jest już dostępna w Google Play.
Rekomendowane odpowiedzi