Skocz do zawartości

Piwne klimaty, czyli kto co lubi z browarnianych produktów.

Jotes
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Dla mnie najlepsze piwo to irlandzki Guinness, drogi jak nieszczęście, ale nikt mnie nie przekona, że istnieje lepsze. :cheers:

Też je lubię, szczególnie w gorące w dni.. schłodzone.. No i ta pianka, po której można rysować .;)

Kolejne, które bardzo lubię:

grolsch.jpg?itok=-Z6VMuXq

Globalna tendencja to rezygnacja z wyrazistych smaków. Chmiel jest drogim składnikiem. W zamian stosują ponoć jakąś żółć ze zwierząka itp. itd...

W miejsce stosowana jest totalna reklama. Skrajnym przykładem jest amerykański budweiser....jak by negatyw oryginalnego czeskiego. Ten amerykański był reklamowany w wielkich kasowych filmach. Smakuje jak lemoniada......jak nie piwo.....pieniądze z oszczędności na wyprodukowanie dobrego piwa poszły na reklamę...

Edytowane przez Jacekzk

Wczoraj tak od niechcenia testowałem Ciemne z Okocimia i Kasztelan specjalny Chmielowe. To drugie bardziej mi podeszło, bo nie przepadam za ciemnym. Dzisiaj ciąg dalszy Okocimia, Cztery Chmiele. I co Wam powiem, to Wam powiem, że jest grzechu warte. Bardzo wyraziste ze świetnym posmakiem chmielu. Mi posmakowało, ale jak wiadomo, są różne gusta i guściki. ;)

Kasztelan, kiedyś mój ulubiony, ostatnio mnie rozczarowuje.

Podczas degustacji, miałem nieodparte wrażenie, że goryczka pochodzi z wołowej żółci. No, ale to nie jest dla nas żadna nowina. Okocim Cztery Chmiele, bez wątpienia cały smak związany jest z chmielem i nie wyczuwa się w nim "sztucznej" goryczki.   ;)

Historyczna, jubileuszowa etykieta specjalnie postarzana. Polecam, warto czegoś takiego łyknąć po pracy. ;)

Edytowane przez Jotes

Też potwierdzam tą opinie z Kasztelanem...

Kolegi z pracy "kolega" jest w kampanii piwowarskiej i jeździ i wciska piwa po sklepach.
Mówił, że te piwa "chodliwe" (czyli tańsze, szybko się sprzedające) są półproduktami. Nie dojrzewają w tych kadziach, tylko są wlewane do butelek. Bo jest zapotrzebowanie na rynek. Przez co mają dziwne zapachy i smak.
Kiedyś tak naciąłem się na Tatrze.. więcej nas było, więc większa ilość.. tańsze.. Nie dało się go wypić. Wylaliśmy wszystkie. Od tej pory nie pijam tych najtańszych piw. A u mnie na wsi są pasjonaci Harnasia.... w sklepie jest promocja i sztuka w butelce 1,79 PLN... Więc piją hektolitrami.. .

Zapas piwka Cztery Chmiele zrobiony, teraz jeszcze przyszła kolej na spróbowanie kolejnego z tej serii Piwo Eksportowe.

Po kolejnych próbach, stwierdzam, że smak jest dokładnie taki sam, jakby tylko różniły się etykietami. Ale fakt, piwko grzechu warte i nie zamieniłbym tego jednego nawet za 10 najlepszych ciemnych. Rzecz gustu... ;)