Jump to content

Piwne klimaty, czyli kto co lubi z browarnianych produktów.


Jotes
 Share

Recommended Posts

Lepsze - gorsze, to jedynie kwestia gustu. :) Osobiście znam kilka, które są o klasę lepsze od przodującego Guinessa. Od tych pośledniejszych rodzajów znam o wiele, wiele więcej, jednak i w moim przypadku to jedynie kwestia gustu. :) 

 

Zwróćcie uwagę na fakt, że jesteśmy nieco obciążeni poprzednią epoką. Obecne wtedy na rynku piwo, które bardziej przypominało koński mocz, schodziło bez problemu. Jednak jak się pojawił Żywiec, Leżajsk lub Okocim, to ustawiały się kolejki a ci co kupili mieli miny zwycięzców. To co się działo pod sklepami, jak przed świętami pojawiał się Guiness, Złoty Bażant, Budweiser, to dzisiejsza dorosła młodzież nie jest nawet w stanie sobie wyobrazić. A dziś? Dziś już nawet tu na forum wymieniamy marki piw o wiele smaczniejszych, aromatyczniejszych niż wspomniane, że o Budweiser w ogóle chyba nikt nie wspominał. 

Dokładnie pamiętam piętno posiadania. Cokolwiek zagranicznego, najgorszy chłam był bardziej chołubiony od dobrej rzeczy rodzimej. Jasne, że nie wszystko było lepsze. Same wzornictwo (poprawne politycznie), wywoływało pomstę do nieba ale już jakość materiałów wzbudza moje wątpliwości.

 

Niemniej - zdrówka i smacznego każdemu co kto lubi. :D 

Link to comment
Share on other sites

Ja tam zbyt wiekowy nie jestem więc wiele nie mogę pamiętać, ale jestem jedynie pewien tego, że takie Tyskie czy Żywiec smakowało O WIELE lepiej niż obecnie ;) lata +- 2000 :) (tak, podpijało się z kufla od ojca ;D)

Edited by Jmatejko
Link to comment
Share on other sites

W latach osiemdziesiątych najlepsza była Warka, wielokrotnie zresztą nagradzana. A najgorszym piwem była "Zemsta Łodzi", bo tak nazywaliśmy to piwo z łódzkich browarów. Było mętne, pływały w nim męty i smakowało, jak siki Weroniki. Z najlepszych piwek, do końca życia miło będę wspominał angielskie Ale, też stout, tak jak irlandzki Guinness, a w sumie też Ale (chyba?). ;)

Link to comment
Share on other sites

Z dawnych lat kilka pamiętam jak żółte Warszawskie w baryłkach. Było też zielone (ot kolor naklejki decydował) ale było jakieś inne. Za to dobry i trudno dostępny był Porter Warszawski. Potem nędza Królewskie, nędza Leżajsk, takie sobie Okocim i deklasujący wszystkich Żywiec, który po przejęciu przez Carlsberg zszedł na przysłowiowe psy. Z późniejszych duże wrażenie wywarło na mnie na początku lat 80-tych wrocławskie Mieszczańskie. Słodowe, ciemnobursztynowe, gładko wchodzące, aromatyczne a jednocześnie mające niezłego kopa. Zupełnie a opisu jak te co opisał Jotes. W latach 90-tych pozytywne wrażenie wywarł na mnie Kasztelan, choć tradycja nakazywała wszelkie trunki z Sierpca wysadzić przed spożyciem aby się nie pochorować. To było pozytywne zaskoczenie a obecnie polecam również sery żółte z Sierpca. Kolejny Kasztelan mocny przepadł, zbyt go było czyć gorzała a to z piwem nie ma nic wspólnego.

Z zagranicznych zawsze pozytywnie przyjmowałem ciemnego Guinessa ale nie pamiętam którego. Za to wiem, że smak się pogorszył odkąd rozlewa go Żywiec. Podobnie, od zawsze smakował mi Fosters. Czasem spotykam go w Tesco w butelkach lub puszkach. Czasy współczesne to już praktycznie pojedyńcze piwa czeskie, słowackie i litewskie. Szczególnie to ostatnie bardzo przypadło mi do gustu za smak i aromat. Fakt, że butelka 1l kosztuje 13zł nie zraża mnie. Tych kilka butelek, które wypijam w roku nie zrujnuje mnie ale satysfakcja gwarantowana. :) 

Link to comment
Share on other sites

Z dobrych piw warto też wymienić holenderskiego Glorscha, ale nie tego rozlewanego w Polsce, tylko oryginalnego. Piłem takowego w Luksemburgu - nektar bogów

Edited by Alexspin
Link to comment
Share on other sites

To by wyjaśniało dlaczego mi nie przypadł do gustu. ;) W ogóle dostępne u nas niemieckie piwa jakoś zalatują mi wodą i nie smakują. Jedyne jakie toleruję, to niezmiernie trudne do kupienia z piekielnie trudną nazwą, której oczywiście nie pamiętam. Charakterystyczne w nim jest to, że ma tylko 2,8% i jest bardzo mocno gazowane. Na lato wręcz idealne. :) 

Edited by Docio
Link to comment
Share on other sites

Ja lubię eksperymentować, jestem takim piwnym poszukiwaczem ;). Omijam szerokim łukiem półki z koncernowymi popłuczynami i skupiam się raczej na produkcji małych, lokalnych browarów. Są to produkty które raczej się smakuje, do gaszenia pragnienia, czy jak kto woli do bieżącej konsumpcji ;) , wybieram tzw. "niepasteryzowane" chociaż nie wiem, jak niepasteryzowany produkt może mieć 3 miesiące przydatności do spożycia???

 

Wracając do moich poszukiwań, smakuję głównie w ciemnych piwach, chociaż ciekawym jasnym tez nie pogardzę. A do piwka lubię zagryźć serem spleśniałym, np. Lazur złoty ...

Link to comment
Share on other sites

Ja z krajowych lubię Fortunę ew. Kormoran,  jednak zawsze na późniejszą wiosnę sam robię własne piwo, nawet nad wartą gdzie jeżdżę na ryby rośnie piękny chmiel...  Po 2-3 miesiącach każde piwo półkowe się chowa -naturalny gaz, duża gęsta pianka i lekko mętne przez osad na dnie...

Edited by jungu
Link to comment
Share on other sites

Ja (...) wybieram tzw. "niepasteryzowane" chociaż nie wiem, jak niepasteryzowany produkt może mieć 3 miesiące przydatności do spożycia???

 

Wracając do moich poszukiwań, smakuję głównie w ciemnych piwach, chociaż ciekawym jasnym tez nie pogardzę. A do piwka lubię zagryźć serem spleśniałym, np. Lazur złoty ...

Danielu, toś mi kumpel, mamy podobne gusta. Musimy kiedyś się spotkać przy piwno-serowym stole... :)

Link to comment
Share on other sites

Bardzo lubię eksperymentować z piwami. Mam taka zasade ze jak gdzieś się pojawię smakuję lokalne piwa. Np. w Mielnie lubię piwo Mieleńskie. Produkowane jest ono w mini browarze Kowal z tyłu Koszalińskiego browaru Brok. Proszę popatrzeć jak może dobrze smakować :)

post-3642-0-09090000-1459184535.jpg

post-3642-0-58828700-1459184536.jpg

Edited by Jacekzk
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Pod wrażeniem chwili sięgnąłem dziś na półkę w Żabce po produkty marki Alter Beer. Na pierwszy ogień dziś idzie Valkiria. Jasne piwo lekko zmętniałe, i posmaku pomarańczowym. Właściwie o dodatku owocowym przekonałem się dopiero w domu, jak przejrzałem zawartość na etykiecie.

Lekkie piwko o wyraźnym smaku owocu ale nie dominującym. Ot tak sobie posmakować, w sam raz.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...