Jump to content

Koszt wędziska dedykowanego

AutorVidmo
 Share

Recommended Posts

Witam.

Spinninguję już ponad 10 lat i przez moje ręce przeszło mnóstwo kijów, jednak były to kije ze sklepowych stojaków. 

Po tych latach myślę, że wiem czego chcę od kija na mojej wodzie i planuję zlecić w pracowni wykonanie wędki pod moje upodobania.

Moje pytanie, czy ktoś z was miał do czynienia z rodbuildingiem ? Jaki może być średni koszt takiej usługi ? 

Nie ma jednolitego szablonu. Wędzisko może kosztować 1500 pln, a może i 3000 pln. Wszystko zależy od użytych blanków przez rodbuildera i samej długości wędziska. Szukaj kontaktu na konkretnych stronach i zadaj pytanie o szacowany koszt podając wszystkie możliwe wymogi.

Blank to pikuś. Przelotki, uchwyt kołowrotka, omotki, lakier, korek itd.

Najlepiej skontaktuj się z pracownią i określ swoje wymagania. Oni nie mają w zwyczaju naciągać na koszta. Podadzą co najmniej dwie opcje jak nie trzy cenowe i użytych materiałów.

JKarp

Najciekawsze ceny osiągają robione na zamówienie klejonki tonkinowe te tańsze to ok 8k$ :)
Ale chyba ktoś w Polsce robi o połowę taniej niż sztandarowy zaopatrzeniowiec snobów z US.
Przelotki agatowe i w stalowej i w srebrnej oprawie też produkowane są w polsce.... cena kompletu nie przekracza średnio zardzewiałęgo Poloneza zdatnego do jazdy :P

16 godzin temu, JKarp napisał:

Blank to pikuś

Jeśli nawet 1000 pln różnicy w cenie blanku o bardzo zbliżonych właściwościach i długości tej samej firmy uważasz za pikuś, to boję się wyciągać wniosków z reszty.

Zbyszek blanki kosztują w granicach 1000 zł. Pofatygowałem się i sprawdziłem. 1000 zł to naprawdę jedne z najdroższych.  

Moje karpiówki są po liftingu z pracowni. Wiesz ile kosztuje przelotka szczytowa jako najtańsza ze wszystkich - 80 zł. I nie jest to jakaś nonszalancja cenowa bo były dużo droższe. Komplet przelotek może kosztować tyle co blank a 2/3 ceny to w sumie taka norma. Do tego jak pisałem uchwyt , omotki, kleje, lakiery. 

JKarp

Janusz piszesz na podstawie tego co znasz. Ja znam co innego i nie będę pisał tylko dam linki. Dodam, że nie reklamuję nikogo a jest to jedynie podtrzymanie swojego zdania.

warto przeczytać

coś realnego a nie z baśni

Z resztą każdy może się sam zapoznać klikając w ich zakładki poznając ceny blanków z ich parametrami oraz ceny przelotek pojedynczych jak i zestawów. Reszta też tam jest.

Janusz pamiętaj, że kolega pytał o spinning, nie karpiówkę, nie sumówkę, nie wędzisko morskie czy inną tyczkę, za którą może zapłacić i 50000 pln a nie będzie ona z górnej półki.

Zbyszek akurat widziaiłem te ceny. I cenę tego blanku.  To są ceny bardzo ale to bardzo umiarkowane. 

I nazwanie tego szpadą sandaczową oceniam jako nadużycie. 

Mam kolegów robiących spiny i miałem kilka szpad w ręku jak też karpiówek i muchówek z pracowni. Ja rozumiem, że opierasz się na tym co przeczytałeś i wierzysz, ze za 400 zł można mieć kij z pracowni spełniający wysokie wymagania. Tylko konia rzędem temu kto na kiju 18 g połowi w Wiśle sandacze, o Gnojnie i Zegrzu nie wspomnę. 

Za 400 zł to polecam Konger Zander Champion 248/15-28 g.

JKarp

Dlaczego mam wrażenie, że piszesz celowo o czym innym? "Warto przeczytać" podałem jako przykład, który delikatnie rozjaśnia sprawę. Na stronie jest zakładka z blankami i cenami jak i zakładka do innych rzeczy jak przelotki i uchwyty. Czemu o tym nie piszesz? Ten przykład to gotowiec ale jak chce się coś dopasowanego to konieczny jest kontakt. Przecież to nie dość, że logiczne, to wręcz oczywiste.

Znaczy coś do określonej kwoty to "chrust"? Już kiedyś słyszałem "taką myzykę" u gościa, dla którego niezależnie od firmy każde wędzisko do, chyba, 1000 pln to był chrust. No cóż, wolno Ci. Chyba niedokładnie czytałeś, to co linkowałem. I to też Ci wolno. Tylko dlaczego sugerujesz czytającym kłamstwo i nieprawdę? Tego Ci już nie wolno. W tekście jest dokładnie opisane dlaczego ten blank jest tak tani.

W dniu 2.05.2019 o 11:28, AutorVidmo napisał:

Spinninguję już ponad 10 lat i przez moje ręce przeszło mnóstwo kijów, jednak były to kije ze sklepowych stojaków. 

W sklepowych stojakach można znaleźć i takie kije - próbowałeś?

31 minut temu, Docio napisał:

Już kiedyś słyszałem "taką myzykę" u gościa, dla którego niezależnie od firmy każde wędzisko do, chyba, 1000 pln to był chrust.

Hihi! Dla Petrusa wszystko, co nie miało nazwy Batson, to był chrust. :)

46 minut temu, Jotes napisał:

Dla Petrusa wszystko, co nie miało nazwy Batson, to był chrust.

O właśnie, dzięki za przypomnienie. :) 

Edited by Docio

Znaczy tak - nie mówię, że musi być powyżej 1 000 zł ale jednak nie oszukujmy się - cena to użyte materiały a nie koszt ich zamocowania np przelotek. Choć oczywiście też bo sześć przelotek to koszt ponad 100 zł.

I nie użyłem słowa chrust ;-)

Myślę, że ten kijek zalinkowany przez Jarka zrobiony w pracowni pewnie byłby tańszy ale zapytam przy okazji ;-)

Absolutnie nie namawiam na kupno kija z pracowni za 2 000 zł ale za 400 zł to też jakoś nie halo bo tak jak pisałem za 400 zł w sklepie można kupić dobry kij a szkoda, że firma TICA wycofała się z Polski i jej spiny - prawda Jarek ? 

I jeszcze coś sobie przypomniałem - Zbyszek do karpiówek idzie tylko więcej lakieru, więcej omotki i ogólnie więcej materiałów a ceny blanków nie są jakieś kosmiczne bo za 1000 zł kupisz dobry blank. 

Cała zasada z pracowniami polega na tym, że tam dobierasz wędkę do swoich preferencji, dobierasz wykończenia itd. I oczywiście za to płacisz. 

JKarp

44 minuty temu, JKarp napisał:

szkoda, że firma TICA wycofała się z Polski i jej spiny - prawda Jarek ? 

Szczera prawda. Mam ja wciąż ich kijek i za żadne pieniądze go nie sprzedam, bo nigdy nie udało mi się nabyć bardziej ciętego kija na sandacze i do trollingu. Na nim nie ma spadów ryb, a jak w trollingu ryba tylko trąci w przynętę, to sama sprężystość kija daje mu tak w pysk, że ja już nie muszę poprawiać. Wciąż mam też jeden z flagowych kołowrotków TICA Aries 3500 FD (sprzed 15 lat) i nadal jest tak sprawny, jak zaraz po nabyciu (żadnych luzów, żadnych usterek). To niezniszczalny kołowrotek, a dostawał tęgie baty jigami i w trollingu. 

A tak przyglądając się dyskusji, to chyba mogę napisać, że rozumiem, co masz na myśli Janusz, pisząc i porównując robione kije za 400 zł i za 1000 zł+. Wg mnie, to tak jakby próbować porównać rasowe Shimano lub Daiwę z ich budżetowymi produkcjami za 150 - 200 zł. Jakość blanku i użytych komponentów nieporównywalna. I dlatego chociażby, lepszym wyborem od "taniej" wersji robionego na zamówienie kija za 400 zł będzie np kijek choćby Mikado za te same pieniądze, bo to już będzie ich najwyższa półka i markowe komponenty. No chyba, że się mylę i nie to masz na myśli... 

Edited by Jotes

Dokładnie, żałuję że sparezdałem choć z drugiej strony skupiam się na karpiach a kijek nabył Marcin D. Zbyszek pewnie go pamięta. Z resztą odkupił razem z kołowrotkiem TICA również ale Libra FD 4000.

Dokładnie to mam na myśli. 

JKarp

Edited by JKarp

W dniu ‎02‎.‎05‎.‎2019 o 11:28, AutorVidmo napisał:

(…) Moje pytanie, czy ktoś z was miał do czynienia z rodbuildingiem ? Jaki może być średni koszt takiej usługi ? 

Skontaktuj się z http://jerkbait.pl/user/45988-mekamil/. Bardzo solidny, niedrogi twórca. Robił mi dwa wędziska casta 4-10g i spina 1-7g, obydwa więcej niż przyzwoite w rozsądnych cenach.

Dziękuję wszystkim za opinie, widzę że z tematu wynikło sporo kontrowersji, jednak po skontaktowaniu się z wybraną pracownią i dłuuugim wywiadzie chłopaki zakasali rękawy:) 

Po wybranych przeze mnie komponentach, przewidywany koszt to około 2,500 pln.

Mój "chruścik" docelowo ma zaczynać się od 8 gr cw a kończyć na 25 gr cw przy 240 cm długości, akcja moderate. 

Ciekawym smaczkiem będzie dzielona rękojeść z drewna wiśniowego na wysoki połysk oraz grawer na niej  :D:D

Jeśli efekt będzie satysfakcjonujący, pod "młotek" pójdzie również okoniówka a w przyszłości kolejny spinning jednak ten o akcji fast może nawet super fast. Pozdrawiam i nie życzę połamania bo to za droga zabawa, ale za to samych rekordowych okazów :D:D

#NoKill

I tak trzymać. Pisać można różne rzeczy a jak samemu się zainteresuje to wszystko wiadomo. :) 

Nie Ci służy i daj znać z pierwszej próby. :) 

• 11 months later...

ja miałem wędzisko z pracowni  Pana Irka Matuszewskiego :) ale... niezniszczalne wędzisko dałem radę złamać i na tym zakończyła się moja fascynacja niezniszczalnym sprzętem ... ale fakt że kijek był idealny a później szukałem "podobnego" sprzętu ...