Jump to content

Opory plecionki

Recommended Posts

Cześć,

jak w temacie, jakie macie sposoby na zmniejszenie oporów plecionki na przelotkach ? Da się coś z tym zrobić ?

Pozdrawiam

Ps. Czy konserwacja kołowrotka środkiem WD-40 na powierzchni zewnętrznej ma sens ? Wyczytałem coś takiego w instrukcji użytkowania Ryobi Ecusima

A co chciałbyś konserwować na obudowie? Obudowa jest nierdzewna choć elementy metalizowane, jak w Shimano, potrafią zafajdać swoje okolice. Na szczęście masz Ryobi.

5 godzin temu, Cogito napisał:

jakie macie sposoby na zmniejszenie oporów plecionki na przelotkach ? Da się coś z tym zrobić ?

Dobry kijek z porządnymi przelotkami Fuji SIC.

5 godzin temu, Cogito napisał:

Czy konserwacja kołowrotka środkiem WD-40 na powierzchni zewnętrznej ma sens ?

Hmm! Chyba tylko oryginalne pudełko może zakonserwować kołowrotek na dłuższy czas, po 10 latach wyciągasz jak nowy.

"... ergo sum". ;)

19 godzin temu, Cogito napisał:

(…) jakie macie sposoby na zmniejszenie oporów plecionki na przelotkach ?(…)

Zmieniam plecionkę na nową, albo lepszej jakości.;)

Okej, dzięki za odpowiedzi. Jeszcze jedno, owe kołowrotki Ryobi w rozmiarach 2000 i 4000 po kilku wypadach na ryby zaczęły ciężej pracować. Da się cos z tym zrobić czy po prostu tak ma być ? Potraktować to jakimś lubrykantem ?

Olej wazelinowy, 2 kropelki na ośkę i pokręcić wolno aż wpłynie odrobina do środka, odkręć korbkę, wyjmij i daj po 3-4 krople na łożyska z obydwu stron i też pokręć rotorem aż wpłynie do środka, a na koniec rozkręć rolkę i ją też posmaruj. 

W dniu 8.07.2019 o 06:41, Alexspin napisał:

Zmieniam plecionkę na nową, albo lepszej jakości.

Z może masz zbyt grubą plecionkę ? Do łowienia przeważnie wystarcza grubość 0,10 - 0,12 która i tak jest nieco zawyżona. Jeśli masz plecionkę 0,16 - 0,20 lub grubszą to raczej szumienia i oporów w locie za dużo nie z redukujesz nawet kupując plecionkę z górnej półki.

W dniu 12.07.2019 o 13:43, Cogito napisał:

więc to na pewno kwestia kołowrotka.

Niekoniecznie, może to być wina za małej średnicy największej przelotki, przez co stożek linki biegnącej z kołowrotka jest zbyt gwałtownie tłumiony. Zdarza się że wszystkie przelotki (oczywiście oprócz szczytowej), są źle rozłożone na blanku, więc pojawiają się dodatkowe opory linki. W obu przypadkach rzuty będą krótsze i plecionka będzie szumieć "ponad normę". 

Do tego trzeba dodać, że plecionka 4-splotowa zawsze będzie głośniejsza od 8-splotowej. Wynika to ze struktury splotu.

Nota bene, czy ten szum bardzo Ci przeszkadza? Śmiem twierdzić, że nie ma wpływu, a jeśli to co najwyżej marginalny, na skuteczność łowienia. Wątpię żeby ryba, nawet jeśli go słyszy (odbiera linią boczną), kojarzyła szum plecionki z jakimkolwiek zagrożeniem.

Edited by Alexspin

Plecionka może szumieć tylko w dwóch przypadkach:

1. Kiepskiej jakości przelotki - miałem tak na Hardloyach.

2. I wtedy, gdy wędkarz nie dba o sprzęt - smarowanie rolki kołowrotka. Bez smarowania, to rolka będzie aż wyła, nie tylko szumiała. 

Nie bardzo zgadzam się Jarku. Miałem na jednej szpuli (multiplikator) 4-splotową, a na drugiej 8-splotową tej samej firmy (JMC) i tę "czwóreczkę" było słychać, a "ósemeczka" milczała (na tym samym wędzisku, z tymi samymi przelotkami), a rolki w multiplikatorze nie ma... ;)

Ostatnio, eksperymentalnie nawinąłem taniutką (20.- zł) plecionkę D.A.M. Crosspower Braid 4, ta dopiero daje koncert... :(

Edited by Alexspin

Jarku, ja miałem na myśli przelotki i że napisałeś tylko o dwóch przyczynach szumów. Na pewno masz rację, że przelotki mają znaczenie i to niebagatelne, bo gó****ne potrafią poszarpać plecionkę na strzępy, ale myślę, że najważniejsza przyczyna szumów to jednak liczba i jakość splotu. Nie miałem jeszcze w ręku 12-splotowej, ale podobno jest gładka niemal jak żyłka i zero szumów. Mimo to takiej nie zastosuję, po pierwsze ze względu na chorrendalne ceny, a po drugie cienkość poszczególnych włókien, obawiałbym się, że przetarłyby się znacznie szybciej niż grubsze włókna 4-ro i 8-mio splotowych. Do multiplikatora w zupełności wystarcza mi 4-splotówka i nie będę kombinował.:)