Cogito Posted July 7, 2019 Report Share Posted July 7, 2019 Cześć, jak w temacie, jakie macie sposoby na zmniejszenie oporów plecionki na przelotkach ? Da się coś z tym zrobić ? Pozdrawiam Ps. Czy konserwacja kołowrotka środkiem WD-40 na powierzchni zewnętrznej ma sens ? Wyczytałem coś takiego w instrukcji użytkowania Ryobi Ecusima Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted July 7, 2019 Report Share Posted July 7, 2019 A co chciałbyś konserwować na obudowie? Obudowa jest nierdzewna choć elementy metalizowane, jak w Shimano, potrafią zafajdać swoje okolice. Na szczęście masz Ryobi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jotes Posted July 7, 2019 Report Share Posted July 7, 2019 5 godzin temu, Cogito napisał: jakie macie sposoby na zmniejszenie oporów plecionki na przelotkach ? Da się coś z tym zrobić ? Dobry kijek z porządnymi przelotkami Fuji SIC. 5 godzin temu, Cogito napisał: Czy konserwacja kołowrotka środkiem WD-40 na powierzchni zewnętrznej ma sens ? Hmm! Chyba tylko oryginalne pudełko może zakonserwować kołowrotek na dłuższy czas, po 10 latach wyciągasz jak nowy. "... ergo sum". 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted July 8, 2019 Report Share Posted July 8, 2019 19 godzin temu, Cogito napisał: (…) jakie macie sposoby na zmniejszenie oporów plecionki na przelotkach ?(…) Zmieniam plecionkę na nową, albo lepszej jakości. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cogito Posted July 11, 2019 Author Report Share Posted July 11, 2019 Okej, dzięki za odpowiedzi. Jeszcze jedno, owe kołowrotki Ryobi w rozmiarach 2000 i 4000 po kilku wypadach na ryby zaczęły ciężej pracować. Da się cos z tym zrobić czy po prostu tak ma być ? Potraktować to jakimś lubrykantem ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jotes Posted July 12, 2019 Report Share Posted July 12, 2019 Olej wazelinowy, 2 kropelki na ośkę i pokręcić wolno aż wpłynie odrobina do środka, odkręć korbkę, wyjmij i daj po 3-4 krople na łożyska z obydwu stron i też pokręć rotorem aż wpłynie do środka, a na koniec rozkręć rolkę i ją też posmaruj. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cogito Posted July 12, 2019 Author Report Share Posted July 12, 2019 Spróbuję i dam znać o efektach. Dziękuję serdecznie za konkretną pomoc 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
jungu Posted July 12, 2019 Report Share Posted July 12, 2019 W dniu 8.07.2019 o 06:41, Alexspin napisał: Zmieniam plecionkę na nową, albo lepszej jakości. Z może masz zbyt grubą plecionkę ? Do łowienia przeważnie wystarcza grubość 0,10 - 0,12 która i tak jest nieco zawyżona. Jeśli masz plecionkę 0,16 - 0,20 lub grubszą to raczej szumienia i oporów w locie za dużo nie z redukujesz nawet kupując plecionkę z górnej półki. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cogito Posted July 12, 2019 Author Report Share Posted July 12, 2019 Plecionka to Daiwa X-4 0.10mm, więc to na pewno kwestia kołowrotka. Dzięki za komentarz Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ozet Posted July 13, 2019 Report Share Posted July 13, 2019 W dniu 12.07.2019 o 13:43, Cogito napisał: więc to na pewno kwestia kołowrotka. Niekoniecznie, może to być wina za małej średnicy największej przelotki, przez co stożek linki biegnącej z kołowrotka jest zbyt gwałtownie tłumiony. Zdarza się że wszystkie przelotki (oczywiście oprócz szczytowej), są źle rozłożone na blanku, więc pojawiają się dodatkowe opory linki. W obu przypadkach rzuty będą krótsze i plecionka będzie szumieć "ponad normę". 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted July 15, 2019 Report Share Posted July 15, 2019 (edited) Do tego trzeba dodać, że plecionka 4-splotowa zawsze będzie głośniejsza od 8-splotowej. Wynika to ze struktury splotu. Nota bene, czy ten szum bardzo Ci przeszkadza? Śmiem twierdzić, że nie ma wpływu, a jeśli to co najwyżej marginalny, na skuteczność łowienia. Wątpię żeby ryba, nawet jeśli go słyszy (odbiera linią boczną), kojarzyła szum plecionki z jakimkolwiek zagrożeniem. Edited July 15, 2019 by Alexspin Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jotes Posted July 15, 2019 Report Share Posted July 15, 2019 Plecionka może szumieć tylko w dwóch przypadkach: 1. Kiepskiej jakości przelotki - miałem tak na Hardloyach. 2. I wtedy, gdy wędkarz nie dba o sprzęt - smarowanie rolki kołowrotka. Bez smarowania, to rolka będzie aż wyła, nie tylko szumiała. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted July 15, 2019 Report Share Posted July 15, 2019 (edited) Nie bardzo zgadzam się Jarku. Miałem na jednej szpuli (multiplikator) 4-splotową, a na drugiej 8-splotową tej samej firmy (JMC) i tę "czwóreczkę" było słychać, a "ósemeczka" milczała (na tym samym wędzisku, z tymi samymi przelotkami), a rolki w multiplikatorze nie ma... Ostatnio, eksperymentalnie nawinąłem taniutką (20.- zł) plecionkę D.A.M. Crosspower Braid 4, ta dopiero daje koncert... Edited July 15, 2019 by Alexspin Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jotes Posted July 15, 2019 Report Share Posted July 15, 2019 1 godzinę temu, Alexspin napisał: Miałem na jednej szpuli (multiplikator) Alex, ja nie wypowiadam się o multiplikatorach. I wiem, że nie mają rolki... 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted July 15, 2019 Report Share Posted July 15, 2019 Jarku, ja miałem na myśli przelotki i że napisałeś tylko o dwóch przyczynach szumów. Na pewno masz rację, że przelotki mają znaczenie i to niebagatelne, bo gó****ne potrafią poszarpać plecionkę na strzępy, ale myślę, że najważniejsza przyczyna szumów to jednak liczba i jakość splotu. Nie miałem jeszcze w ręku 12-splotowej, ale podobno jest gładka niemal jak żyłka i zero szumów. Mimo to takiej nie zastosuję, po pierwsze ze względu na chorrendalne ceny, a po drugie cienkość poszczególnych włókien, obawiałbym się, że przetarłyby się znacznie szybciej niż grubsze włókna 4-ro i 8-mio splotowych. Do multiplikatora w zupełności wystarcza mi 4-splotówka i nie będę kombinował. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts