Jump to content

Jaki kołowrotek?

stona22
 Share

Recommended Posts

Witam. 

Jaki kołowrotek zakupić do Feeder Arcadia Jaxon 360cm 50-120g? (będzie okej na rzekę i jeziora?) 

Kolowrotek do ok. 100zl ;)

Łowić będę na jeziorach i czasami na Warcie. 

Cw jak najbardziej będzie dobre na mniejsze rzeki i jeziora dowolnej wielkości. Sam ocenisz czy wędka się sprawdza. 

Dla siebie wziął bym Ryobi Ecusima 3000 na wody stojące albo 4000 gdybym łowił okazjonalnie w rzekach. Kosztuje trochę więcej niż Twój budżet ale warto dołożyć. 

To jest feeder o cw 120 g. Jeśli kupisz mały, tani i co za tym idzie słaby kołowrotek szybko będziesz potrzebował kolejnego bo się rozsypie. Wiem że wśród początkujących panuje dziwna "moda" że sprzęt powinien być jak najlzejszy ale to nie jest prawdą. Sprzęt czasem musi być mocny i trwały a takiego nie robi się z papieru. Osobiście do feeder używam kołowrotki duże i mocne. Dlatego nie narzekam na nie i nie muszę ich wymieniać co kwartał. 

Do obsługi  koszyka 120g. potrafie dać kręcioł o przełożeniu 3.5  i pojemności ze 300 m 0.5mm - zazwyczaj po prostu daje dużo podkłądu no i odpowiednio cieńszą zyłkę. Taki czołg raczej mi nie zmięknie :P 

Method Crank FD 404. Mam ten młynek i łowię nim na stojącej odzie jak i na rzekach, oczywiście nie w głównym nurcie Wisły ale przy brzegu, w zakolach, klatkach świetnie się spisuje.

https://www.sklep-presto.pl/robinson-kolowrotek-method-crank-fd-404-23p-mc-040-4160797/

Morski kołowrotek to dobre rozwiazanie,sam o tym myślałem jak tydzien temu kupowałem.Raz - mocna przekladnia z przełozenie ok 4,5 , a po drugie lepsze łożyska i ochrona przed solą.Kupiłem dragona method FD550i i przy obciażeniu 120 gr nawet nie jęknie.Duża szupla powoduje szybszy nawój.Cena trochę ponad Twój budżet ale jak kupisz ten dragona boat lub inny dragona morski,widziałem taki ok 100 zł - będziesz zadowolony.Nie bój się rozmiaru 5000.Jeszcze ostatnia uwaga.Zerkaj na inną rzecz.Np Ryobi robi tak że wielkość 3000 i 4000 to tylko różnica w szpuli.Wtedy bierz 3000 lub 5000 jak jest w ofercie.Przeskok ogromny w trwałosci a najwyzej nawiniesz podklad.