Robertxxx Posted October 9, 2020 Report Share Posted October 9, 2020 Jakos nie lubie koszykow;) Czy zestaw - kretlik >oliwka przelotowa>kretlik>przypon ...ma sens? Chodzi mi o to,zeby uniknac platania:) Lekki zestaw na zalew Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted October 9, 2020 Report Share Posted October 9, 2020 W czym pomoże drugi krętlik? Link to comment Share on other sites More sharing options...
wędkarstwo z pasją Posted October 9, 2020 Report Share Posted October 9, 2020 w czym pomoże pierwszy krętlik? Ja nie daję nad ciężarkiem żadnych stoperów, krętlików, agrafek. Każdy dodatkowy element to osłabienie zestawu. A jak ryba zerwie zestaw to nie musi później wlec ciężarka 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
jungu Posted October 9, 2020 Report Share Posted October 9, 2020 Godzinę temu, wędkarstwo z pasją napisał: w czym pomoże pierwszy krętlik? Ja nie daję nad ciężarkiem żadnych stoperów, krętlików, agrafek. Każdy dodatkowy element to osłabienie zestawu. A jak ryba zerwie zestaw to nie musi później wlec ciężarka Ja też tak robię, ale zauważyłem że dość sporo wędkarzy używa za rurką antysplontaniową, albo śrucinę, albo stoper. Pewnie liczą na to że jak ryba szarpnie to sama się zatnie... Prawidłowy zestaw powinien wyglądać tak: Haczyk, przypon, stoper lub śrucinka (aby rurka się nie zsuwała na przypon), rurka antysplontaniowa... kołowrotek Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted October 9, 2020 Report Share Posted October 9, 2020 1 hour ago, wędkarstwo z pasją said: w czym pomoże pierwszy krętlik? Białe robaki działają jak śmigło i skręca się przypon. Mam na myśli krętlik pomiędzy przyponem a żyłką główną, nie widzę miejsca dla innego krętlika. Z zasady używam w każdym zestawie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted October 9, 2020 Report Share Posted October 9, 2020 4 godziny temu, Robertxxx napisał: - kretlik >oliwka przelotowa>kretlik>przypon ...ma sens? Ma, w bardzo specyficznych sytuacjach. Nie, nie będę tłumaczył. Jeśli sam na to wpadłeś, to kontynuuj rozważania i sam dojdziesz. Jeśli gdzieś przeczytałeś, to czytaj jeszcze raz uważnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wędkarstwo z pasją Posted October 9, 2020 Report Share Posted October 9, 2020 (edited) 5 godzin temu, jungu napisał: Ja też tak robię, ale zauważyłem że dość sporo wędkarzy używa za rurką antysplontaniową, albo śrucinę, albo stoper. Pewnie liczą na to że jak ryba szarpnie to sama się zatnie... Prawidłowy zestaw powinien wyglądać tak: Haczyk, przypon, stoper lub śrucinka (aby rurka się nie zsuwała na przypon), rurka antysplontaniowa... kołowrotek Dokładnie, leniwi liczą , że się wyłożą na łóżku albo z kumplami obalą flaszeczkę a ryba się sama zatnie. Później krąp przez godzinę wlecze ciężarek w jakieś zawady, łowca przychodzi a tam zaczep i historie o wielkim leszczu opowiada a tam krąp ginie przez ten ołów.. Mój zestaw wygląda trochę inaczej. Jeden krętlik daję, żeby w nurcie nie skręcało żyłki. Haczyk... przypon....krętlik...stoper (żeby ciężarek lub rurka nie obijały wiązania na krętliku) no i wspomniana rurka z koszykiem bądź sama oliwka bez rurki.... kołowrotek Edited October 9, 2020 by wędkarstwo z pasją 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wartburg Posted October 10, 2020 Report Share Posted October 10, 2020 W dniu 9.10.2020 o 10:58, Robertxxx napisał: Lekki zestaw na zalew W dniu 9.10.2020 o 13:50, zwykły michał napisał: Białe robaki działają jak śmigło i skręca się przypon. Ja w kwestii logiki formalnej Skąd na zalewie taki uciąg by białe zadziałały jak śmigło? Na dużym uciągu częściej zmieniam przypony.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted October 10, 2020 Report Share Posted October 10, 2020 W trakcie ściągania zestawu w wodzie stojącej będzie to samo 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wartburg Posted October 10, 2020 Report Share Posted October 10, 2020 Co racja to nie grzech, Kiedy ja ostatnio łąpałem na białe z gruntu; nie wiem ale 3 kukurydze blisko rzucone na spłąwik faktycznie mogą naplątać, dlatego często zmieniam przypony. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted October 10, 2020 Report Share Posted October 10, 2020 Nie obserwuję tego problemu przy łowieniu batem. Grunt albo spławik zarzucony trochę dalej i przypon będzie się skręcał. Założenie krętlika rozwiązuje problem. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted October 10, 2020 Report Share Posted October 10, 2020 4 godziny temu, zwykły michał napisał: Nie obserwuję tego problemu przy łowieniu batem A ja zaobserwowałem łowiąc bolonką w jeziorze na 7 m przy 6 m gruncie. Robalki mi się kręciły. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts