Robertxxx Posted October 15, 2020 Report Share Posted October 15, 2020 Pierwszy rok wedkuje... Czy w zime sklepy wyprzedaja towar? Mam na mysli np.50% , szczegolnie chodzi mi o internet Chodzi mi o to jsk w tej branzy jest i czy w zime warto sie towarowac:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted October 15, 2020 Report Share Posted October 15, 2020 5 minut temu, Robertxxx napisał: Pierwszy rok wedkuje... Czy w zime sklepy wyprzedaja towar? Mam na mysli np.50% , szczegolnie chodzi mi o internet Chodzi mi o to jsk w tej branzy jest i czy w zime warto sie towarowac:) Osobiście nic takiego nie zauważyłem. To o czym piszesz można zauważyć po pierwszych dostawach nowego sprzętu wiosną, jednak jedynie w sklepach, w których ruch naprawdę jest spory. Zdecydowana większość przecenia towary po kilku latach lub wręcz wcale. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted October 15, 2020 Report Share Posted October 15, 2020 Większość sklepów to małe firmy i nie pozwolą sobie na obniżki jeśli jest nadzieja że ktoś jeszcze kupi. Sezon trwa kilka miesięcy a reszta roku to sporo mniejsza sprzedaż. Moim zdaniem warto się towarować kiedy tylko budżet pozwoli. Nie warto zwracać uwagi na porę roku bo sezon trwa cały rok 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
wędkarstwo z pasją Posted October 16, 2020 Report Share Posted October 16, 2020 Nie zauważyłem takich promocji. Nawet gdyby wcześniej były to teraz nie ma na co liczyć. Mam kilka ulubionych produktów różnych marek i coraz ciężej z dostępnością. Pytałem w sklepach stacjonarnych i internetowych. Jest ciężko z transportem z Azji a zimą przez wirusa może być jeszcze trudniej. Obawiam się że ceny będą tylko rosły. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted October 18, 2020 Report Share Posted October 18, 2020 W dniu 16.10.2020 o 11:54, wędkarstwo z pasją napisał: (...) Obawiam się że ceny będą tylko rosły. Niestety, smutna prawda. Poza tym trzeba się liczyć, że niektóre produkty w ogóle znikną z rynku, może będą dostępne z prywatnego importu, ale wówczas ceny mogą być kosmiczne. Raczej nie liczyłbym na jakieś nadzwyczajne promocje i rabaty. Natomiast póki co, ceny jeszcze są w miarę przyzwoite, a towar dostępny, warto zaopatrzyć się z myślą o sezonie pstrągowym i początkach sezony szczupakowego. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted October 18, 2020 Report Share Posted October 18, 2020 Tak sobie myślę, że autora wątku nieco dołujemy. Jasno już zostało napisane, że tradycji promocji w sklepach wędkarskich nie ma. Jednak co i raz trafiają się obniżki cen, czasem znaczne. Osobiście w przeglądarce, w ulubionych, założyłem folder a potem w Google wpisałem wędkarstwo + sklep i wywaliło mnóstwo wyników. Poświęciłem trochę czasu na przejrzenie tyle ile miałem sił, sprawdziłem, które sklepy mi odpowiadają, a które mają jakieś dziwne zapisy w regulaminach i najzwyczajniej zapisałem adresy w tym katalogu. Teraz jak chcę się zorientować co się dzieje w sprzęcie na rynku to wchodzę w katalog i przeglądam strony sklepów a w nich najczęściej jest też dział - promocje. To nie jedyne ale chyba najrozsądniejsze rozwiązanie. Nie jedyne gdyż jeśli znasz pełna nazwę sprzętu który szukasz po najniższej cenie, możesz skorzystać z wyszukiwarki ceneo. Niestety nie wszystkie sklepy z nią współpracują, choć widać niemrawy ale postęp. 3 godziny temu, Alexspin napisał: może będą dostępne z prywatnego importu, ale wówczas ceny mogą być kosmiczne. Już są i niekoniecznie z prywatnego lecz oficjalnie. Dziś średniej klasy wędzisko węglowe kosztuje ok 250 pln, wysokiej od 500 pln a wysokiej klasy wędzisko bambusowe 5000$ To nie żart, oficjalna cena na stronie sklepu...w Japoni. Szukałem dość uparcie bamboo rod w Wietnamie, Tajlandii a nawet w Chinach i nie znalazłem. Szok. Plastik i beton już nas zalał całkowicie. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted October 18, 2020 Report Share Posted October 18, 2020 Swojego czasu największe sklepy internetowe robiły przed końcem roku wyprzedaże i przeceny aby pozbyć się stanów przed remanentem rocznym. Fakt, że były to sporadyczne wypadki ale warto monitorować największych internetowych graczy. Odnośnie prywatnego importu ze wschodu. Nie dalej niż wczoraj wyczytałem, że UE postanowiła opodatkować zakupy z dalekowschodnich platform sprzedażowych tylu aliexpress, wish itd. Przepisy mają wejść w życie w połowie przyszłego roku. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted October 18, 2020 Report Share Posted October 18, 2020 1 hour ago, Docio said: Szukałem dość uparcie bamboo rod w Wietnamie, Tajlandii a nawet w Chinach i nie znalazłem. Szok. Plastik i beton już nas zalał całkowicie. Jeżeli wpisujesz "bamboo rod" masz ograniczone pole wyszukiwania. Wędka to fishing rod. Patrzyłem z ciekawości i można coś znaleźć ale plastik jest dosłownie wszędzie. Znalazłem w Anglii producenta muchówek na zamówienie, jedyne £3000 22 minutes ago, wind said: Odnośnie prywatnego importu ze wschodu. Nie dalej niż wczoraj wyczytałem, że UE postanowiła opodatkować zakupy z dalekowschodnich platform sprzedażowych tylu aliexpress, wish itd. Przepisy mają wejść w życie w połowie przyszłego roku. Pewnie obowiązek spadnie na przewoźnika i do tego doliczą za usługę. Wpływy z podatków a przewoźnik będzie miał dodatkowy sposób na zarobek. Chińczycy myślą do przodu i często oferują wysyłkę z krajów Unii Europejskiej albo Rosji. Nie nadążymy za nimi. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted October 18, 2020 Report Share Posted October 18, 2020 3 godziny temu, wind napisał: Nie dalej niż wczoraj wyczytałem, że UE postanowiła opodatkować zakupy z dalekowschodnich platform sprzedażowych tylu aliexpress, wish itd. Przepisy mają wejść w życie w połowie przyszłego roku U nas są już od roku. Wszystko z Azji przechodzi przez cło. 2 godziny temu, zwykły michał napisał: Chińczycy myślą do przodu i często oferują wysyłkę z krajów Unii Europejskiej albo Rosji. Nie nadążymy za nimi. W Polsce jest jedna z central magazynowych Ali, w której ceny są już nieco wyższe niż w ofercie na stronie. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted October 18, 2020 Report Share Posted October 18, 2020 25 minut temu, Docio napisał: U nas są już od roku. Wszystko z Azji przechodzi przez cło Będzie jeszcze VAT. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts