ryukon1975 Napisano 14 Grudnia 2020 Zgłoszenie Napisano 14 Grudnia 2020 Z jednym nie sposób się nie zgodzić. Obsługa wędki wymaga doświadczenia. Mam tu na myśli szczególnie wędziska o małym cw jak i długie typu np. bolonka. Pomimo że jak ktoś ma talent złamie wszystko. Jeśli chodzi o moje złamania to w życiu złamałem tylko dwa kije. Feeder o cw 80 g i karpiówkę o cw 120 g. Jednak w obu przypadkach nie czułem się winny. Produkcja masowa ma swoje zalety ale i sporo wad.
Baburka Napisano 14 Grudnia 2020 Autor Zgłoszenie Napisano 14 Grudnia 2020 (edytowane) Chłopaki, teraz wpadło mi w oko, że Mikado Excellence Match 420 ma pustą szczytówkę i nie wiem , czy to ja dyskwalifikuje do mych potrzeb, czy nie ma to większego znaczenia. Jakie jest Wasze zdanie? Pozdrawiam Edytowane 14 Grudnia 2020 przez wind edycja linku
ryukon1975 Napisano 14 Grudnia 2020 Zgłoszenie Napisano 14 Grudnia 2020 (edytowane) Można śmiało powiedzieć że pełne szczytówki mają tylko nieliczne, specjalistyczne wędziska np. wklejki do połowów okoni czy sandaczy. Więc pusta szczytówka to standard więc w niczym to nie przeszkadza. Edytowane 14 Grudnia 2020 przez ryukon1975
Baburka Napisano 14 Grudnia 2020 Autor Zgłoszenie Napisano 14 Grudnia 2020 Rozumiem, Krzysztofie, dziękować! Panowie, powiedzcie mi jak to jest dokładniej z zakupami w necie. Nie bawiłem się w to zbyt często, i nie mam rozeznania, więc jeśli chcecie się pośmiać z mojej niewiedzy, to śmiało, ale w kułak, ok? Sprawa wyglada tak...Chcę kupić w necie np.MIKADO EXCELLENCE MATCH 420 5-25g, Ryobi VIRTUS szp.alum. 2000 4BB+Inf.AR, Dragon MegaBaits Tactix SL Match 4,20m 15g żyłkę Trabucco Match 0,18 i 0,16 , spławiki Cristal, Middy i szereg innej drobnicy. Tak na goraco okazuje się, że jeśli znajduję gdzież np poz 1, to nie ma pozostałych, jak maa np taką zyłke to nie ma kreciołki itd, itp. To sie wiąże z tym, że każdy z nich doliczy za wysyłkę po 15-18 złociszy i X 5-6 zamówień...70-90 zł mam w plecy, a więc prawie cena jakiegoś kołowrotka. Czy jest jakiś sposób uniwersalny by ten koszt ograniczyć, by znaleźć sprzedawcę majacego większość potrzebnych rzeczy? Da się to jakoś wykombinować, czy trzeba szukać na omacek? Jak to jest, jak Wy to robicie? Dla mnie te kilkadziesiąt zł to dość sporo...niestety, więc szukam jakiejś optymalizacji Pozdrawiam
ryukon1975 Napisano 14 Grudnia 2020 Zgłoszenie Napisano 14 Grudnia 2020 Trudno to zrobić. Asortyment sprzętu jest ogromny, poszczególne sklepy powiązane z wybranymi firmami. Żaden sklep nie będzie miał wszystkiego. Na allegro jest coś takiego jak- Smart- czyli możliwość wykupienia darmowych dostaw na większość dostępnych towarów za określoną kwotę (49 zł) na rok ale to jest opłacalne tylko dla tych osób które dużo tam kupują. Pierwsze dwie pozycje są dostępne w sklepie wedkarski.com wędzisko i kołowrotek. Jest to dość duży sklep więc powinieneś tam bez problemu znaleźć też inne drobiazgi typu żyłki, haki itp..
Docio Napisano 14 Grudnia 2020 Zgłoszenie Napisano 14 Grudnia 2020 Godzinę temu, Baburka napisał: Jak to jest, jak Wy to robicie? Udaję się do sklepu i rozmawiam ze sprzedawczynią (sklep wędkarsko-zoologiczny prowadzą dwie bardzo sympatyczna kobitki ), zostawiam jej kartkę z wypisanym sprzętem i proszę o kontakt w sprawie realizacji wraz z ceną końcową, lub umawiam się na kolejną wizytę. Musisz sobie sam wszystko podliczyć aby od razu wiedzieć, czy różnica jest znacząca dla Ciebie. No ale ja mam taki sklep w zasięgu i taki układ. Jeszcze nie zdarzyło się aby czegoś nie było, najwyżej musiałem 7-10 dni poczekać.
ryukon1975 Napisano 14 Grudnia 2020 Zgłoszenie Napisano 14 Grudnia 2020 Jest jeszcze jedno wyjście. Znaleźć sklep dobrze zaopatrzony w sprzęt do metod spławikowych i wybrać sprzęt z asortymentu jaki ma na stanie. W tm wątku padło kilka propozycji ale temat sprzętu nawet nie liźnięty bo jest tego od zatrzęsienia.
Baburka Napisano 14 Grudnia 2020 Autor Zgłoszenie Napisano 14 Grudnia 2020 (edytowane) No takiego układu jak Docio to ja nie mam, ale dzięki chłopy za wyjaśnienia. Sądziłem, że bardzo trudno byłoby to zgrać, ale wolałem się upewnić... Godzinę temu, ryukon1975 napisał: Jest jeszcze jedno wyjście. Znaleźć sklep dobrze zaopatrzony w sprzęt do metod spławikowych i wybrać sprzęt z asortymentu jaki ma na stanie. W tm wątku padło kilka propozycji ale temat sprzętu nawet nie liźnięty bo jest tego od zatrzęsienia. Krzysztof masz zapewne rację, ale ja zrobić tego nie potrafię z prostej przyczyny: trzeba być osobą naprawdęznajaca się na sprzęcie, wiedząca co i za ile i w zamian za co itd,itp. Gdybyś mieszkał blizej mnie,a nie pod Łańcutem to zaprosił bym Cie na dobre piwo, pogadałoby się i może byś mi taki zestaw skompletował i zamówił. W tej sytuacji jednak nie śmiem nikogo prosić o taką przysługę, bo ostatecznie brak kasy to mój kłopot i nie mogę go zwalić na dłowę kogoś innego Tym niemniej wielkie dzięki za podpowiedż Pozdrawiam P.S. Sprzęt do moich potrzeb uległ by na 100 % poprawkom, gdyż nie dodałem (sierota ze mnie!), że moje wypady na ryby to w sumie maksymalnie kilkanaście razy w roku, więc eksploatacja takiego sprzęty jest raczej niewielka. Ale jak pisałem trza się na nim znać Edytowane 14 Grudnia 2020 przez Baburka
wind Napisano 14 Grudnia 2020 Zgłoszenie Napisano 14 Grudnia 2020 Godzinę temu, Baburka napisał: No takiego układu jak Docio to ja nie mam, Czasy są jakie są więc proponowałbym żebyś przygotował sobie listę produktów i po prostu wysłał mailem do kilku większych sklepów z zapytaniem ,czy skompletują Twoje zamówienie. Być może zaproponują Ci jakieś ciekawsze rozwiązania niż te, które znalazłeś na forum. Poważny handlowiec Cię nie zlekceważy, a jeśli tak to tylko znak, że nie warto więcej się jego ofertą interesować. Ale wstrzymaj się z tym do stycznia., teraz na koniec roku sklepy nie robią zaopatrzenia, zbliża się czas rocznych remanentów. 2
Baburka Napisano 14 Grudnia 2020 Autor Zgłoszenie Napisano 14 Grudnia 2020 (edytowane) Cyba tak trzeba zrobić Danielu...Dziękuję Edytowane 14 Grudnia 2020 przez Baburka
zwykły michał Napisano 14 Grudnia 2020 Zgłoszenie Napisano 14 Grudnia 2020 2 hours ago, Baburka said: No takiego układu jak Docio to ja nie mam, ale dzięki chłopy za wyjaśnienia. Sądziłem, że bardzo trudno byłoby to zgrać, ale wolałem się upewnić... Przecież możesz pójść do sklepu stacjonarnego. Powiedz co Cię interesuje, niech poda swoją cenę za całość. Wiesz ile kosztuje w internecie i możesz się targować. Sklepy współpracują z hurtowniami i zamówienie jednego kołowrotka, szpuli żyłki i czegoś jeszcze to nie problem. Tym bardziej że od razu wszystko zabierzesz. 1
Docio Napisano 14 Grudnia 2020 Zgłoszenie Napisano 14 Grudnia 2020 4 godziny temu, Baburka napisał: No takiego układu jak Docio to ja nie mam Ja też nie miałem dopóki nie poszedłem i z uśmiechem nie porozmawiałem. A jak sklep uruchomił opłaty związkowe to już w ogóle zrobiło się słodko. Czasem też trzeba liczyć na zwykły fart. Zwykły dzień, zwykli klienci i dwóch sprzedawców licytujących się, który sprzeda mi bolonkę taniej. Tej co chciałem nie mieli, zaproponowali inną, obniżali cenę jeden przez drugiego aż ludzie zaczęli się przyglądać. W efekcie cena spadła o 50 pln i nie był to szmelc, mam ją do dziś i jestem wielce zadowolony.
zwykły michał Napisano 14 Grudnia 2020 Zgłoszenie Napisano 14 Grudnia 2020 23 hours ago, Docio said: Też może się sprawdzić, jak najbardziej, choć zalinkowany tutaj, a tutaj jest jego więcej parametrów, jest o klasę lepszy od upatrzonego przez Ciebie. Dragon zawsze był drogi, niewspółmiernie drogi do jakości sprzętu. Ostatnio zauważyłem, że nieco spuścił z tonu za to Konger zaczął podbijać ceny. Pierwsza linka nie działa. Chętnie poczytam co to za sprzęt.
Docio Napisano 15 Grudnia 2020 Zgłoszenie Napisano 15 Grudnia 2020 Michał to to samo wędzisko. Pierwszy link kierował do postu Krzysztofa klik 1
Gość mikolaj37 Napisano 15 Grudnia 2020 Zgłoszenie Napisano 15 Grudnia 2020 A ja proponuje rozważyć jeszcze jedną opcję. Zakup wędki z drugiej ręki. Ja większość swoich kijów, a mam tego dużo właśnie tak kupuje. Oprócz tego opkupuje większość swoich kolegów i znajomych którzy proszą mnie o to. Dużo ludzi wygrywa sprzęt na zawodach, dostaje nietrafione prezenty itp. Ja z reguły staram się kupować sprzęt nowy lub prawie nowy. Standart to 70 proc ceny a można trafić przy mniej popularnym sprzęcie ofertę za 50proc ceny. Przewaga jest taka że możemy za te same pieniądze kupić sprzęt dużo wyższej klasy na który normalnie nie moglibyśmy sobie pozwolić. Oczywiście nie mówię tu o żyłkach ale o grubszym sprzęcie. Pewnie większym ryzykiem obarczone jest kupno kołowrotka niż wędki ale jak się cierpliwie poszuka to można coś znaleźć. Teraz jest idealna pora bo masz czas, gdyż pewnie na lina nie pójdziesz dlługo. Zaraz gwiszdka i znów nie trafione lub zdublowane prezenty. Pomyśl o tym, może to jest wyjście. A jeszcze co do złamania wędki bo wcześniej poruszaliście ten temat. Tak. Złamałem kilka wędek ale to były drzwi samochodu, nadepnięcie, dzieci mi połamały itp. Na rybie, przy zarzucaniu, przycięciu itp, nigdy.
Baburka Napisano 15 Grudnia 2020 Autor Zgłoszenie Napisano 15 Grudnia 2020 (edytowane) Jarekto też pomysł,a le może Mikołaj coś na gwiazdkę podrzuci? Ale za podpowiedcx dziękuję! i pozdrawiam P.S. Odnośnie złamanych wędek jedynie raz w życiu na kilkadziesiąt lat udało mi się tego dokonać.Łowiłem okonie na paproszki jakąś sklejanką do tego przeznaczoną i wdepnąłem w jakąś głęboką dziurę, ratując się przed upadkiem odruchowo upuściłem wędkę i niestety, ale upadek i tak nastąpił i to właśnie na leżące wędzisko . W sumie to nie bardzo wiedziałemna co się bardziej wpieniłem: na bolacą nogę i plecy(prwdę mówić długo mi ona mocno dokuczała!), czy też na zniszczony sprzęt Edytowane 15 Grudnia 2020 przez Baburka
Gość mikolaj37 Napisano 15 Grudnia 2020 Zgłoszenie Napisano 15 Grudnia 2020 Ja jakbym Ci podał jaki sprzęt kupiłem za jaką kasę to byś może nie uwierzył.Moją perłą jest Colmic Lethal bolonka 6m.Wędka kosztowała ponad 300 euro za granicą, u nas nie była dostępna. Parametry wędki już chyba teraz nieosiągalne. Waga ok 240g a moc piekielna. Wyrzut do 40 g i niesamowita sztywność. Dziś za 1000zeta chyba nic zbliżonego bym nie znalazł. Dałem za nią 270 zł. Phenix z pracowni koszt zrobienia ok 1300 zł dałem 450zł.W tym tygodniu kupiłem Shimano Spheros 6000 SW za 400 zł. Nówka, ani razu na rybach. Cena najniższa na rynku 639 zł plus przesyłka. Trzeba tylko cierpliwie poszukać. Nawet Dragon Express który polecałem kosztował mnie 150zł.Prawie nowy i dalej taki pozostał bo ja potrzebowałem pilny zapas na zawody na płytkie łowisko gdzie tyczka się nie sprawdzała. Ze trzy razy może jej użyłem i jak bym sprzedawał to nie stracę jak na noeej bo to co dałem, odbiorę.Pozdrawiam.
Baburka Napisano 15 Grudnia 2020 Autor Zgłoszenie Napisano 15 Grudnia 2020 Jarku, ja to wszystko rozumiem, tylko jest między nami "maleńka" różnica w rozeznaniu sprzętu. Może nie w stażu wędkarskim ale w znajomości dzisiejszego sprzętu różnica ogromna i zasadnicza. Ty jak szukasz konkretnego kręciołka i okazuje się, że jest niedostępny masz już w zanadrzu kolejny bardzo podobny. Dla mnie w te sytuacji problem zamiany byłby olbrzymi. Jestem człekiem starej daty szczególnie w tym względzie, dla mnie te wszystkie nowości, gliny, ziemie, atraktory i cała reszta to czarna magia. Mam we krwi stare nawyki, może dlatego że przez parę lat zupełnie nie łoiłem(zdrowie i inne przyczyny).Może kiedyś zacznę pisać jakieś wspomnienia związane z wędkarstwem, ku uciesze dzisiejszych młokosów Pozdrawiam
Gość mikolaj37 Napisano 15 Grudnia 2020 Zgłoszenie Napisano 15 Grudnia 2020 Tak naprawdę to nie mając wędki w ręku odobne ryzyko jak zakup nowej przez internet. Ja robię z reguły tak. Szukam czegoś o potrzebnych mi parametrach tzn długość, c. w. nie patrząc na model i firmę a tylko na te parametry i cenę. Jeśli coś jest to sprawdzam cenę nowej w sklepie jak cena jest ok lub prawie ok szukam w necie opinii o niej, pytam kolegów i oczywiście opieram się na własnym doświadczeniu. Jeśli mi pasuje to negocjuje cenę i biorę.
Gość mikolaj37 Napisano 15 Grudnia 2020 Zgłoszenie Napisano 15 Grudnia 2020 Ja muszę tak kupować bo przez lata cyklicznie zmieniam metody i łowiska. Nie łowiłem tylko na casting, muchówkę i nie karpiowałem bo brak u mnie łowisk. Żeby nie było że znów inni lepiej wiedzą o moich łowiskach to powiem że brzydzę się komercją i omijam tłumy nad wodą. Przeżyłem ze 3 tyczki, morskie łowy, Szwecję, sumy na gruntówkę, surfcasting. Ostatnia była bolonka. Teraz jesień do zimy to szczupaki na Niegocinie i kompletuje spinnig na suma na lekko. No i wrócę do Narwi. Kupiłem porządną 7m łódź i już żyję czerwcem. Przy tych zmianach żona by mnie pognała gdybym wszystko nowe kupował. A tak kupuje, sprzedaje, zamieniam i jest ok.
Baburka Napisano 15 Grudnia 2020 Autor Zgłoszenie Napisano 15 Grudnia 2020 2 godziny temu, mikolaj37 napisał: brzydzę się komercją i omijam tłumy nad wodą Mam to samo, ale reszta tego co piszesz to nie z mojej bajki...Ty jesteś WĘDKARZ, ja tylko maleńki wędkarzyk
Gość mikolaj37 Napisano 15 Grudnia 2020 Zgłoszenie Napisano 15 Grudnia 2020 E tam wędkarz. Dla mnie prawdziwy wędkarz to nie ten co dużo i tłusto łowi. Nie ten co ma wiązkę wędek i wiadro lśniących kołowrotków, ale ten który jest życzliwy dla ludzi i przyrody. Kocha wodę,nie śmieci, szanuje innych, cieszy się tym co robi. Dla mnie to jest najważniejsze. Noc, gwiazdy, lekki wiaterek i ja sam na łodzi czekam na branie suma. Eh. To jest piękne. Albo te kompletowanie sprzętu, , planowanie wyjazdów, wymyślanie strategii. Chyba muszę na ryby bo coś mnie bierze.
Baburka Napisano 18 Grudnia 2020 Autor Zgłoszenie Napisano 18 Grudnia 2020 Szukam, szukam i nie znajduje, więc chyba źle szukam...Chodzi o jakieś pudełko/futerał/portfel na spławiki do Wagglera, Craluso lub Ekspert. Są one długie więc mam pytanie jak je przechowujecie? Jakie na to pomysły? Pozdrawiam
zwykły michał Napisano 18 Grudnia 2020 Zgłoszenie Napisano 18 Grudnia 2020 W czymś takim. Dobre są rozsuwane które można dostosować do dłuższych wagglerów. Działa na zasadzie gwintu, samo się nie złoży. Używam takiego już kilkanaście lat. 1
Rekomendowane odpowiedzi