Jump to content

Rybałka...jołki połki


Baburka
 Share

Recommended Posts

6 minut temu, wędkarstwo z pasją napisał:

Po co takie propagowanie kłusownictwa?

Dlaczego kłusownictwa? W sumie nie wiadomo gdzie to jest i jakie są przepisy.

Bliski przykład to Dunajec. U nas restrykcyjne przepisy, w Czechach zupełnie inne i mogą łowić metodami, technikami i przynętami u nas zabronionymi. Różnica to inny brzeg, woda ta sama.

Z drugiej strony na filmie widać, że kilka innych osób też tak łowi i bynajmniej nie siedzą cicho w krzakach.

Edited by Docio
Link to comment
Share on other sites

12 minut temu, wędkarstwo z pasją napisał:

Po co takie propagowanie kłusownictwa?

To nie jest propagowanie kłusownictwa ani jego pochwała. Tak jak pisze Docio, to inny kraj i inne przepisy. W tamtej obłasti (nie ważne jaka) jest to dopuszczalne i nie tylko w tamtej ... Ale jeśli ma to być odbierane jako propagowanie podobnych metod...niech Admin to usunie, bo nie to było moja intencją

Link to comment
Share on other sites

Sorry myślałem, że to forum wędkarskie a nie rybackie. Metoda na filmie jest u nas ( w Polsce ) traktowana jako kłusownictwo, dlatego nazwałem ją kłusowniczą. Po co pokazywać mięsiarzom  instruktarz jak mają jeszcze bardziej wytrzebić nasze wody?

Link to comment
Share on other sites

Kolego...przeprosiłem za ten post(pomijam, że źle to odebrałeś) poprosiłem Admina o jego usunięcie, skoro wywołuje niepotrzebne zadrażnienie, a Ty dalej to ciagniesz... Nie sadzisz, że to zbyteczna złośliwość z Twojej strony?

P.S. A kłusoli, kolego nie nauczysz niczego nowego. Mają takie pomysły, że przeciętnemu śmiertelnikowi/wędkarzowi przez myśl by nawet nie przeszły

Edited by Baburka
Link to comment
Share on other sites

28 minut temu, Baburka napisał:

Kolego...przeprosiłem za ten post(pomijam, że źle to odebrałeś) poprosiłem Admina o jego usunięcie, skoro wywołuje niepotrzebne zadrażnienie, a Ty dalej to ciagniesz... Nie sadzisz, że to zbyteczna złośliwość z Twojej strony?

P.S. A kłusoli, kolego nie nauczysz niczego nowego. Mają takie pomysły, że przeciętnemu śmiertelnikowi/wędkarzowi przez myśl by nawet nie przeszły

Zanim zaczniesz mnie pomawiać o złośliwość sprawdź może godziny dodania komentarzy. Napisaliśmy je w tym samym momencie.

Link to comment
Share on other sites

6 godzin temu, wędkarstwo z pasją napisał:

Sorry myślałem, że to forum wędkarskie a nie rybackie

Ciekawe co na to np Rex Hunt, który na swoich wyprawach wędkarskich niejednokrotnie pokazywał i używał sprzętu u nas zakazanego lub określanego jako rybacki. Inny kraj, inna kultura, inne przepisy. Warto wiedzieć ale wiedzieć nie znaczy stosować.

W takiej "potędze" demokratycznej jak USA łowienie w rzekach górskich pstrągów na robala ze spławikiem jest normą. W Kanadzie połów łososia wpływającego do rzek na ikrę ze spławikiem też jest normą. Co prawda licencje na taki połów są drogie i bardzo krótkoterminowe, jednak widoku nie da się zapomnieć i stojący wędkarze, dosłownie ramię w ramię, na odcinku kilkuset metrów ani chybi kojarzą się z mięsiarstwem. U nas się to kojarzy, u nich to radosny festyn i jakoś ryb im nie brakuje.

Link to comment
Share on other sites

Nie traktuję tego jako kłótni lecz jako przedstawienie różnorodności, która nie powinna być "żywcem" przenoszona w nasze realia. Bo gdyby tak, to niektóre plemiona Papui Nowej Gwinei praktykujące kanibalizm, a tworzące integralne społeczeństwo, musiałyby być powodem wykluczenia tego kraju z "cywilizowanego świata" a tak nie jest i mamy tam nawet konsulat. Takich "smaczków" na całym świecie jest mnóstwo, w jednych krajach dozwolone, związane z tradycją, w innych zakazane i potępione. Otwartość umysłu to ,według mnie, jedyny środek do znalezienia swojego miejsca w świecie. Z jednymi rzeczami możemy się zgadzać, z innymi nie, ale to nie powód aby potępiać całą kulturę, która może być o wiele starsza od naszej, a ta jest wyjątkowo młoda, pełna błędów i wypaczeń.

Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, jungu napisał:

Można, ale tylko do pozyskania żywca. Nie do połowu ryb do konsumpcji. 

No to jaka wielkość żywca jest dozwolona? W Ebro standardem na sumy są karpiki 2 kg. :diabelek: 

To oczywiście żart a nie poważne pytanie. Rozmowy o naszych przepisach nie chcę zaczynać, zwłaszcza o zapisach PZW.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...