JanekMarczyk Posted March 28, 2022 Report Share Posted March 28, 2022 Witam, posiadam taki kołowrotek i plecionkę. Mam trochę żyłki, którą mogę wykorzystać na podkład. ile potrzeba nawinąć w tej sytuacji podkładu by optymalnie nawinąć plecionkę? Pozdro Link to comment Share on other sites More sharing options...
mikolaj łódzki Posted March 28, 2022 Report Share Posted March 28, 2022 (edited) Najpierw nawiń kilka zwojów żyłki a potem plecionkę no chyba że jesteś twardy i cierpliwy to możesz nawinąć plecionkę od razu. A czemu bo ja jak nawinąłem sobie samą plecionkę (0.06 150m) na kołowrotek (ryobi ecusima 1000) to cała szpulka zapełniła się idealnie chodziarz teoretycznie nie powinna bo młynek mieści 0,205/140 metrów Edited March 28, 2022 by mikolaj łódzki 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
RBTS Posted March 28, 2022 Report Share Posted March 28, 2022 Nawiń plecionkę na podkład z taśmy izolacyjnej na wypadek gdyby jakimś cudem udało się ją optymalnie zapełnić. Podkład z przylepca zapobiegnie ślizganiu się linki na szpuli. Jeśli plecionka nie wypełniła szpuli, odpowiednim węzłem dowiąż żyłkę. Nawijaj dalej do właściwej średnicy. Przewiń całość na inną szpulę (najlepiej multiplikatora). Przewiń ponownie uzyskując dostęp do końcowego odcinka żyłki. Nawiń na właściwy kołowrotek (szpulę). Tym sposobem uzyskasz optymalne wypełnienie szpuli 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
JanekMarczyk Posted March 28, 2022 Author Report Share Posted March 28, 2022 4 minuty temu, RBTS napisał: Nawiń plecionkę na podkład z taśmy izolacyjnej na wypadek gdyby jakimś cudem udało się ją optymalnie zapełnić. Podkład z przylepca zapobiegnie ślizganiu się linki na szpuli. Jeśli plecionka nie wypełniła szpuli, odpowiednim węzłem dowiąż żyłkę. Nawijaj dalej do właściwej średnicy. Przewiń całość na inną szpulę (najlepiej multiplikatora). Przewiń ponownie uzyskując dostęp do końcowego odcinka żyłki. Nawiń na właściwy kołowrotek (szpulę). Tym sposobem uzyskasz optymalne wypełnienie szpuli a jakos prosciej? tak by mniej wiecej sie zgadzalo. nie posiadam zapasowych szpuli itp Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted March 28, 2022 Report Share Posted March 28, 2022 Nawiń całą plecionkę a na to żyłkę do porządnego wypełnienia szpuli. Przewiń samą żyłkę na pustą szpule z innego kołowrotka albo po żyłce. To samo z plecionką na drugą szpule. Teraz chyba będzie proste. 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted March 28, 2022 Report Share Posted March 28, 2022 3 godziny temu, JanekMarczyk napisał: a jakos prosciej? tak by mniej wiecej sie zgadzalo. nie posiadam zapasowych szpuli itp O, i takie podejście mi się podoba. Najprostsze rozwiązanie. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted March 29, 2022 Report Share Posted March 29, 2022 Bardzo wygodne przy okazji. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted March 29, 2022 Report Share Posted March 29, 2022 (edited) 12 godzin temu, Docio napisał: O, i takie podejście mi się podoba. Najprostsze rozwiązanie. Niestety, ale tabelka nie zawsze prawdę Ci powie. Jest ona przystosowana do wypełniania szpuli żyłką, a średnica żyłki ma do grubości plecionki tyle co (przepraszam za określenie) g**no do miodu. Najlepszy sposób to podwójne przewinięcie o którym pisał @zwykły michał. Ps Nie wypełniaj szpuli na 100%, pozostaw 1-2mm wolnego rantu. Edited March 29, 2022 by Alexspin 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted March 29, 2022 Report Share Posted March 29, 2022 Godzinę temu, Alexspin napisał: Niestety, ale tabelka nie zawsze prawdę Ci powie Wiem o tym lecz odpowiada ona na prośbę autora aby "mniej więcej się zgadzało". Może sam poszuka odpowiedzi zamiast wysługiwać się innymi, choćby tu, na forum, gdzie temat był poruszany wielokrotnie. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts