Jump to content

Ile podkładu na szpuli jest potrzebne?

Recommended Posts

Najpierw nawiń kilka zwojów żyłki a potem plecionkę no chyba że jesteś twardy i cierpliwy to możesz nawinąć plecionkę od razu. A czemu bo ja jak nawinąłem sobie samą plecionkę (0.06 150m) na kołowrotek (ryobi ecusima 1000) to cała szpulka zapełniła się idealnie chodziarz teoretycznie nie powinna bo młynek mieści 0,205/140 metrów 

Edited by mikolaj łódzki

Nawiń plecionkę na podkład z taśmy izolacyjnej na wypadek gdyby jakimś cudem udało się ją optymalnie zapełnić. Podkład z przylepca zapobiegnie ślizganiu się linki na szpuli. Jeśli plecionka nie wypełniła szpuli, odpowiednim węzłem dowiąż żyłkę. Nawijaj dalej   do właściwej średnicy. Przewiń całość na inną szpulę (najlepiej multiplikatora). Przewiń ponownie uzyskując dostęp do końcowego odcinka żyłki. Nawiń na właściwy kołowrotek (szpulę). Tym sposobem uzyskasz optymalne wypełnienie szpuli

4 minuty temu, RBTS napisał:

Nawiń plecionkę na podkład z taśmy izolacyjnej na wypadek gdyby jakimś cudem udało się ją optymalnie zapełnić. Podkład z przylepca zapobiegnie ślizganiu się linki na szpuli. Jeśli plecionka nie wypełniła szpuli, odpowiednim węzłem dowiąż żyłkę. Nawijaj dalej   do właściwej średnicy. Przewiń całość na inną szpulę (najlepiej multiplikatora). Przewiń ponownie uzyskując dostęp do końcowego odcinka żyłki. Nawiń na właściwy kołowrotek (szpulę). Tym sposobem uzyskasz optymalne wypełnienie szpuli

a jakos prosciej? tak by mniej wiecej sie zgadzalo. nie posiadam zapasowych szpuli itp

12 godzin temu, Docio napisał:

O, i takie podejście mi się podoba. Najprostsze rozwiązanie.

Niestety, ale tabelka nie zawsze prawdę Ci powie. Jest ona przystosowana do wypełniania szpuli żyłką, a średnica żyłki ma do grubości plecionki tyle co (przepraszam za określenie) g**no do miodu. Najlepszy sposób to podwójne przewinięcie o którym pisał @zwykły michał.

Ps

Nie wypełniaj szpuli na 100%, pozostaw 1-2mm wolnego rantu.

Edited by Alexspin

Godzinę temu, Alexspin napisał:

Niestety, ale tabelka nie zawsze prawdę Ci powie

Wiem o tym lecz odpowiada ona na prośbę autora aby "mniej więcej się zgadzało". Może sam poszuka odpowiedzi zamiast wysługiwać się innymi, choćby tu, na forum, gdzie temat był poruszany wielokrotnie.