Jump to content

Ogólnie potrzebuje porady odnośnie mocowania żyłki do bata.

ShisuiToZiomal
 Share

Recommended Posts

1 godzinę temu, zwykły michał napisał:

Uciąć szczytówkę i założyć nowy zaczep?

Innej opcji nie widzę, mozna by sie pobawić z rozpuszczalnikami ale to prosta droga do zniszczenia wędki.

Wszystko zależy od tego ile zalał klej. Jak rozumiem to był jakiś "super glu" czyli stopiło plastik. Tego już nie odzyskasz. Tylko cięcie. Tym się nie przejmuj 1cm nie robi różnicy. Ja ostatnio złamałem przelotkę szczytową przy spinningu 2,7 m. Po naprawie zmierzyłem kij chcąc się dowiedzieć ile ubyło. O dziwo wyszło że wędzisko po tym skróceniu o 1,5 cm nie ma 2,7 m tylko 2,715 m. Czyli nic nie ubyło a nawet się przedłużył. :)

Tak wygląda mierzenie wędziska za kilkaset złotych w zakładzie. To już któryś z kolei którego wymiar się nie zgadza z tym co  katalogu. Muszę jeszcze raz go złamać by dostać to za co zapłaciłem. :) Tylko ostrożnie bo zostało mi tylko 1,5 cm "nadwyżki".

Edited by ryukon1975

• 3 weeks later...

Jest sposób niedestrukcyjny dla bata poprzez zastosowanie miękkiej rurki PVC. Jeden pierścionek o  szerokości ok. 3-4mm i średnicy szczytówki jaki posiada w odległości ok. 25-40 cm od końca, oraz drugi odcinek o średnicy dopasowanej do samego szczytu na lekki wcisk o długości 20-30mm.

Na zestaw nasuwamy cienką (szczytową) rurkę, a następnie na końcowej małej pętli wiążemy wąski pierścień o nieco większej średnicy. Montaż na wędce jest bardzo prosty i zadziwiająco solidny. Na szczytówkę nasuwamy pierścionek, owijamy spiralnie pięć, sześć razy podążając ku topowi i blokujemy dłuższą cienką rurką.

• 4 months later...