ShisuiToZiomal Posted July 18, 2022 Report Share Posted July 18, 2022 Sprawa jest taka, że mój kolega skleił końcówke od stonfo i ten szary element który *zaciska* żyłke też się skeił macie jakies porady co zrobić ? wiem że bardzo dziwny temat ale mam taki problem Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted July 18, 2022 Report Share Posted July 18, 2022 Uciąć szczytówkę i założyć nowy zaczep? Uszczerbku dla wędki nie będzie a zaczep kosztuje niewiele. 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ShisuiToZiomal Posted July 18, 2022 Author Report Share Posted July 18, 2022 A jeżeli chciałby nie podcinać ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted July 18, 2022 Report Share Posted July 18, 2022 1 godzinę temu, zwykły michał napisał: Uciąć szczytówkę i założyć nowy zaczep? Innej opcji nie widzę, mozna by sie pobawić z rozpuszczalnikami ale to prosta droga do zniszczenia wędki. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted July 18, 2022 Report Share Posted July 18, 2022 Rozpuszczalnik może zniszczyć żywice i trzeba będzie uciąć jeszcze więcej. Mówimy tu o stracie około 1cm z długości. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gustaw Morawski Posted July 19, 2022 Report Share Posted July 19, 2022 Tylko nie ucinaj tego kombinerkami. Użyj piłki do metalu. Najlepiej podklej taśmą klejącą miejsce cięcia. 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ShisuiToZiomal Posted July 19, 2022 Author Report Share Posted July 19, 2022 a jezeli zaczep ta rurka nie jest zaczepiona tak tylko jest w ten sposob to dalej jest jakas mozliwosc ? bo nie chce przycinać szczytówki ale chyba Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted July 19, 2022 Report Share Posted July 19, 2022 Możesz spróbować przeciąć tulejkę ale musisz kupić drugi zaczep w tym samym rozmiarze i wymienić na nową. Nie warto się bawić. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryukon1975 Posted July 20, 2022 Report Share Posted July 20, 2022 (edited) Wszystko zależy od tego ile zalał klej. Jak rozumiem to był jakiś "super glu" czyli stopiło plastik. Tego już nie odzyskasz. Tylko cięcie. Tym się nie przejmuj 1cm nie robi różnicy. Ja ostatnio złamałem przelotkę szczytową przy spinningu 2,7 m. Po naprawie zmierzyłem kij chcąc się dowiedzieć ile ubyło. O dziwo wyszło że wędzisko po tym skróceniu o 1,5 cm nie ma 2,7 m tylko 2,715 m. Czyli nic nie ubyło a nawet się przedłużył. Tak wygląda mierzenie wędziska za kilkaset złotych w zakładzie. To już któryś z kolei którego wymiar się nie zgadza z tym co katalogu. Muszę jeszcze raz go złamać by dostać to za co zapłaciłem. Tylko ostrożnie bo zostało mi tylko 1,5 cm "nadwyżki". Edited July 22, 2022 by ryukon1975 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
RBTS Posted August 6, 2022 Report Share Posted August 6, 2022 Jest sposób niedestrukcyjny dla bata poprzez zastosowanie miękkiej rurki PVC. Jeden pierścionek o szerokości ok. 3-4mm i średnicy szczytówki jaki posiada w odległości ok. 25-40 cm od końca, oraz drugi odcinek o średnicy dopasowanej do samego szczytu na lekki wcisk o długości 20-30mm. Na zestaw nasuwamy cienką (szczytową) rurkę, a następnie na końcowej małej pętli wiążemy wąski pierścień o nieco większej średnicy. Montaż na wędce jest bardzo prosty i zadziwiająco solidny. Na szczytówkę nasuwamy pierścionek, owijamy spiralnie pięć, sześć razy podążając ku topowi i blokujemy dłuższą cienką rurką. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krawiec77 Posted December 26, 2022 Report Share Posted December 26, 2022 zetnij nożykiem ten pierścień przesuwny a z drugiego nowego stonfo ściągnij po podgrzaniu suszarką ten pierścień i załóż Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted December 27, 2022 Report Share Posted December 27, 2022 Jesteś kolekcjonerem? 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts