Jump to content

plecionka a zylka

Recommended Posts

Na rynku jest tysiące plecionek. Niektóre mają podaną "średnicę" w wielkim przybliżeniu bo tego raczej nie da się zmierzyć. Inne tylko wytrzymałość liniową. Od dwudziestu złotych za szpulę po kilkaset za 150 m. Nikt jeszcze nie zmierzył średnicy plecionki i to jest raczej nie do wykonania a wszelkie obliczenia to będzie tylko wielkie przybliżenie.

Kołowrotek też wybrałeś lekko śmieszny przy wielkości 2500 piszesz że wchodzi "aż 150 m żyłki 0,20 mm" Co zrobisz jeśli zechcesz połowić większe ryby i trzeba będzie nawinąć żyłkę 0,30 mm? Wejdzie jej wtedy z 60 czy 80 m, trochę mało. Złej jakościowo czyli grubej plecionki też nie wejdzie dużo, dobra przekroczy wytrzymałością moc kołowrotka z tektury.

Edited by ryukon1975

37 minutes ago, ryukon1975 said:

Kołowrotek też wybrałeś lekko śmieszny przy wielkości 2500 piszesz że wchodzi "aż 150 m żyłki 0,20 mm" Co zrobisz jeśli zechcesz połowić większe ryby i trzeba będzie nawinąć żyłkę 0,30 mm?

Kupi nowy kołowrotek. 

3 godziny temu, zwykły michał napisał:

Kupi nowy kołowrotek. 

Niestety nie będzie innego wyjścia. Tylko przeprosić się z realiami. Kołowrotek tej wielkości i odpowiedniej wadze nie żadne LT powinien mieścić te 150 m żyłki 0,30 na szczupaka. Pomimo iż wiem że obecnie szczupaka na żyłki raczej już nikt nie łowi ale na plecionki. Tylko że tu na lince moc w stosunku do żyłki wzrosła a kołowrotki po 200 g jakoś dziwnie straciły siły i rozmiar. Jak tak dalej pójdzie to za pięć lat już nie 0,20 mm będą proponować do nawijania tylko 0,14 mm a łowisko to będzie akwarium.

Edited by ryukon1975

Podsumowując.  Czasem mi troszeczkę szkoda upływających lat ale znaczniej częściej cieszę się, że otrzymałem normalne wykształcenie zmuszające do myślenia. Dziś przedsiębiorcy i marketing ściśle współpracują z systemem oświaty i jawnie robią z ludzi idiotów a ci po zakupie jakiegoś kołowrotka i może jednym wypadzie wypisują peany w sieci na jego temat, nie mając pojęcia o mechanice, materiałoznawstwie, itp.

2 minuty temu, ryukon1975 napisał:

Z tą pojemnością szpuli i wielkością kołowrotek ten nada się do lekkiego łowienia metodami spławikowymi. Do innych metod takich jak spinning czy grunt raczej się nie nadaje.

Jeśli tak sadzisz to nie bede sie klocil. Przeciez to ja sie nie znam i zadaje pytanie. Dzieki wszystkim za odpowiedzi i porady

Kołowrotek masz do lekkiego spinningu. Sam planuje zakup tego modelu ale w rozmiarze 4000. Ogólnie dobre opinie mają te kołowrotki (ale nie na tym forum ;) ciekawe co...)

Pomyśl o plecionce 0,10-0,13 mm. Na moim kołowrotku jest oznaczenie 0,25 mm-210 m i plecionki takiej 0,13 wchodzi mi właśnie około 200-220 metrów.

Dzieki wielkie za propozycje

5 godzin temu, Kusy napisał:

Kołowrotek masz do lekkiego spinningu. Sam planuje zakup tego modelu ale w rozmiarze 4000. Ogólnie dobre opinie mają te kołowrotki (ale nie na tym forum ;) ciekawe co...)

Pomyśl o plecionce 0,10-0,13 mm. Na moim kołowrotku jest oznaczenie 0,25 mm-210 m i plecionki takiej 0,13 wchodzi mi właśnie około 200-220 metrów.

Jesli chodzi o kolowrotek ktory chcesz kupic to mam go do wedki ktora lowie i z gruntu i splawika. Sprawuje sie calkiem dobrze 

Dzieki wielkie

Godzinę temu, Kusy napisał:

Ogólnie dobre opinie mają te kołowrotki (ale nie na tym forum ;) ciekawe co...)

Czy brałeś pod uwagę może to forum?

A  z drugiej strony to ta Daiwa tutaj nie ma żadnej opinii. Opinie są ale w odniesieniu do feedera i ogólnie gruntu. Każdy może łowić jak chce, nic mi do tego ale gdy prosi o opinię dopasowania to odpowiadam zgodnie ze swoją wiedzą a nie modą na dziwnych forach.

Edited by Docio

Jak to się wszystko zmienia. Kiedyś konfekcjonowano żyłki po 100 m i jakoś wystarczało. ;)

Swoją drogą, to nie trafiłem jeszcze szczupaka, który wyciągnął mi kilkanaście metrów plecionki. 

Osobiście, to nie przejmowałbym się ile wejdzie linki. Jak wejdzie 120 m., to przecież nic się nie stanie. Jak 150 będzie mało, do dołożysz podkład.

Edited by Ubertroll

Kwestia przeliczania ilości plecionki z ilości żyłki praktycznie nie istnieje, gdyż jest to praktycznie niemożliwe. Podobnie z wytrzymałością wędzisk. Kiedyś do górnego cw wystarczyło dopisać dwa zera i już było wiadomo jakie największe ryby może dany kij dźwignąć. Dziś węgiel, a właściwie nowe sploty mat, i coraz nowsze żywice wywróciły ten schemat całkowicie. Niemniej, i tu ukłon w stronę spinningistów, którzy mogą rozwiązać ten problem, zauważyłem całkiem przypadkowo pewien schemat. Otóż jeśli na szpuli podawana jest ilość żyłki o danej średnicy, to plecionki wejdzie około tyle samo ale o połowę cieńszej, według opisu. Panowie spinningiści możecie zweryfikować moją teorię dla dobra ogółu. :) 

2 godziny temu, Docio napisał:

Każdy może łowić jak chce, nic mi do tego ale gdy prosi o opinię dopasowania to odpowiadam zgodnie ze swoją wiedzą

Sorry Docio, ale jak dla mnie to nie dostał gość żadnej odpowiedzi... a wniosek jaki mi się nasuwa - i myślę, że autorowi też - to że ma do kitu kołowrotek który musi wymienić.

57 minut temu, Docio napisał:

Panowie spinningiści możecie zweryfikować moją teorię dla dobra ogółu.

Dwie identyczne szpule. Żyłka 0,20 mm na kołowrotku plecionka 0,11 mm (przynajmniej tyle podano na szpuli). Na obie weszło po 150 m pomimo iż na szpulach widnieje pojemność 0,205 mm-130 m. Żyłki trochę mało się zrobiło bo była już kilka razy rwana i należy jej się wymiana.

DSCF7788.JPG

Edited by ryukon1975

Przepraszam za jakość zdjęcia, ale nie dałem rady nic lepszego zrobić.

Od lewej 

1. Fluorocarbon 0.18 mm

2. YGK Egi Metal #0.4 (0.10mm) , 8 lb

3. YGK Egi Metal #0.8 (0.148 ;) mm), 14 lb

4 Power Pro 8 lb

Mam tylko jeden kołowrotek spinningowy Spro Passion 741, czyli z płyciutką matchową szpulką. Wg producenta powinno zmieścić się 150 m żyłki 0.18. Weszło mi na nią idealnie 150 m YGK Egi Metal #0.4, która jest tak cienka, że używam jej do podawania woblerków 1.5-3 g.

Wnioski można wyciągnąć samemu.

PLECIONKI.jpg

Edited by Ubertroll

1 godzinę temu, ryukon1975 napisał:

Dwie identyczne szpule. Żyłka 0,20 mm na kołowrotku plecionka 0,11 mm. Na obie weszło po 150 m

No to pierwsze potwierdzenie, plecionka cieńsza o niemal połowę. Może trzeba będzie zweryfikować teorię i zamiast połowy średnicy to będzie 55%. Poczekajmy na innych i dzięki Krzysztof. :) 

2 godziny temu, Kusy napisał:

Sorry Docio, ale jak dla mnie to nie dostał gość żadnej odpowiedzi... a wniosek jaki mi się nasuwa - i myślę, że autorowi też - to że ma do kitu kołowrotek który musi wymienić.

Nie otrzymał żadnej wprost, to prawda. Jednak 2 użytkowników na linkowanym forum jakoś zgodnie piszą o rozkręceniu nówki i stwierdzeniu braku smaru. O ocenie pod względem serwisu nie wspominam choć to tak samo ważne jak jakość wykonania a przy droższym sprzęcie może nawet i ważniejsze.

Tutaj natomiast są inteligentni użytkownicy i od razu zauważyli, że plecionka o wytrzymałości 14 kg lub ewentualnie 9 kg (tak około), są zdecydowanie zbyt mocne dla tego kołowrotka. Nie zauważyłem też aby ktokolwiek napisał iż wspomniany kołowrotek to szmelc, może przeoczyłem to mi wskaż, lecz ma zastosowanie do zupełnie innego połowu i nie z plecionką 0,18 lub 0,14 mm.

Godzinę temu, Ubertroll napisał:

Wg producenta powinno zmieścić się 150 m żyłki 0.18. Weszło mi na nią idealnie 150 m YGK Egi Metal #0.4

Domyślam się, że chodzi o wymienioną pozycję 2 - 0,10 mm choć 4 tam nie widzę. ;) To ważna informacja, jakby jeszcze kilka osób rzetelnie podeszło do sprawy, to jako pierwsi mielibyśmy najlepszy przelicznik średnic żyłki na plecionkę. Tu też wychodzi ~55%. :) 

10 minut temu, Docio napisał:

O ocenie pod względem serwisu nie wspominam choć to tak samo ważne jak jakość wykonania a przy droższym sprzęcie może nawet i ważniejsze.

Daiwa jedna z największych firm produkujących sprzęt wędkarski nie ma w Polsce serwisu. Najbliższy jest w Niemczech.

Zaś co do porównania średnicy żyłki i plecionki to niestety wszystko jest "ruchome". Do końca nie wierzę że ta moja żyłka ma 0, 20 mm a nie na przykład 0,22 mm. Tylko wtedy wyszłoby że dane na szpuli kołowrotka o jej pojemności są mocno zakłamane. I jak tu coś liczyć jak żadne dane się nie zgadzają z faktami?  Jednak tak ogólnie przystałbym że pojemność plecionki to połowa średnicy żyłki.

Edited by ryukon1975

36 minut temu, Docio napisał:

Domyślam się, że chodzi o wymienioną pozycję 2 - 0,10 mm choć 4 tam nie widzę. ;) To ważna informacja, jakby jeszcze kilka osób rzetelnie podeszło do sprawy, to jako pierwsi mielibyśmy najlepszy przelicznik średnic żyłki na plecionkę. Tu też wychodzi ~55%. :) 

Od lewej pierwszy jest fluorocarbon, potem dwie YGK i jako nr 4 żółta Power Pro.

Chętnie wyślę Ci próbki tych linek do oceny ich grubości, Krzysztof mógłby zrobić to samo. Porównałbyś je i spostrzeżeniami podzielił się na forum. :)

Jeszcze dla porównania dwa zdjęcia jak układa się na szpuli moja linka 0.10.

IMG_20220724_185152.jpg

IMG_20220724_192439.jpg

Edited by Ubertroll

29 minut temu, Ubertroll napisał:

Chętnie wyślę Ci próbki tych linek do oceny ich grubości, Krzysztof mógłby zrobić to samo. Porównałbyś je i spostrzeżeniami podzielił się na forum.

Dzięki piękne ale muszę podziękować i to aż z dwóch mocnych powodów.

Pierwszy to taki, że rozstałem się z moją suwmiarką i nie liczę, że do mnie powróci. Ktoś pożyczył i nie oddał a ja zapomniałem komu pożyczyłem.

Drugi i chyba mocniejszy, to fakt, że w ogóle nie znam się na plecionkach. Raz w życiu spinningowałem z plecionką zestawem kumpla, choć na tyle długo, że wiem, iż mi się to nie podoba. Kilka lat temu myślałem nad podmianą żyłki na plecionkę na młynku sumowym ale jakoś do tej pory tego nie zrealizowałem.

Ważne w tym wszystkim jest to, że i u Ciebie, i u Krzysztofa wypada te ~55% średnicy plecionki w stosunku do średnicy żyłki i nawoju podanego na szpuli. Nie wiem jak Wy ale ja z tą wieścią czuję się świetnie. Coś dla wszystkich wędkarzy mających problem z przeliczeniem. Jest to też odpowiedź na pytanie autora wątku. No, dwie pieczenie na jednym ruszcie. :D 

Rozumiem, choć fajnie byłoby żebyś porównał je gołym okiem i napisał jak mylące może być podawanie średnic w przypadku plecionek. 

Chciałbym żeby normą było podawanie "średnicy" ale konkretnej linki. Bo Krzysztof do swojej 0.11 dowiąże przypon 10 kg, a ja do swojej fluorocarbon 0.14-0.18 mm.

Chyba nie dożyję czasów, kiedy przestanie się pisać w stylu "kup sobie/wystarczy ci 0.12". 

Żyłka żyłce nie równa, plecionka plecionce również. Jeśli chodzi o żyłkę, to da się zmierzyć średnicę, natomiast mierzenie średnicy plecionki to, to samo co sprawdzanie czy komar ma penis. Żadne tabele, lub porównania procentowe nie będą miarodajne.

Do tego kołowrotka jaki posiadasz zastosowałbym plecionkę opisaną 0,04-0,06mm. Jeśli masz dwie szpule, nawiń na pierwszą całą plecionkę ze szpuli fabrycznej (przeważnie 120-150cm), jeśli nie wypełni szpuli, dowiąż jako podkład żyłkę 0,15-0,20mm i nawiń tyle, żeby do rantu szpuli pozostało 1-1,5mm, a następnie przewiń na drugą szpulę. Jeśli nie ma w komplecie zapasowej szpuli, to warto dokupić, bo zawsze się przyda, gdyż plecionka przy byle ujemnej temperaturze zamarza i robi się sztywna jak drut, więc warto mieć drugą szpulę z żyłką.

Ten Twój kołowrotek nadaje się do zestawu okoniowego, czyli CW 1(2)-7(10)g. Jeśli chcesz łowić szczupaki, to będziesz potrzebował kołowrotek w rozmiarze 3500-4000 i plecionka 0,18-0,20mm. Tam gdzie występują okazowe szczupaki (>90cm tabela poglądowa) nie będzie przesadą linka 0,25mm, ale takie są w naszych wodach rzadkością.

Tyle z mojego skromnego 30-letniego doświadczenia spinningisty.

Ps
Przy łowieniu szczupaków nie zapominaj o przyponie i pamiętaj, że nawet niewielki szczupak ma wielki pysk, więc przypon powinien mieć adekwatną długość (minimum, a najlepiej).

Edited by Alexspin