Denis Posted August 2, 2022 Report Share Posted August 2, 2022 Witam, mam kilka pytań. Teść chce wyrobić karte, ale przyjechał na 2 tygodnie i zależy mu na jak najszybszym wyrobieniem tej karty. I teraz pytanie. Jak idzie przyspieszyć wyrobienie karty, np. płatność przez internet. Może jakaś aplikacja na telefon? A i skąd wziąć numer karty skoro chce ja dopiero wyrobić. A mam wpisać w tytule przelewu nr karty. Dzięki z góry Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wartburg Posted August 2, 2022 Report Share Posted August 2, 2022 Takie cuda to zagranicą, Procedura uzyskania Karty i potem odpowiednich pozwoleń opisana po wielekroć Wystarczy POSZUKAĆ 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Denis Posted August 2, 2022 Author Report Share Posted August 2, 2022 Rozumiem, czyli to dłuższy proces. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted August 2, 2022 Report Share Posted August 2, 2022 Wpierw egzamin, najczęściej w którymś Kole PZW, i cud jakby był na dzień następny. Potem z kwitem do starostwa po wyrobienie Karty Wędkarskiej i tu na pewno nic od ręki się nie załatwi, chyba że kolejny cud. Koszt niewielki 30-50 pln plus zdjęcie, albo dwa, nie pamiętam. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted August 2, 2022 Report Share Posted August 2, 2022 Jeżeli jest już w kraju to trochę późno. Gdybyś wiedział wcześniej to można z wyprzedzeniem poszukać koła wędkarskiego i zadzwonić do urzędu. Przecież tam też ludzie pracują i zrozumieją jaka jest sytuacja. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Denis Posted August 2, 2022 Author Report Share Posted August 2, 2022 Albo źle napisałem się nie rozumiemy Chodzi mi o takie coś https://bydgoszcz.wody.gov.pl/lowiska-rzgw/zasady-sprzedazy karta jest kartą, czy to pozwolenie się czymś różni? Bo z tego co wiem znajomy kupił kartę i żadnych egzaminów nie miał. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wartburg Posted August 2, 2022 Report Share Posted August 2, 2022 (edited) Karta wedkarska to rodzaj uprawnień na podstawie ktorego mozna wykupowac zedzwolenia róznyck operatoów. przeczytaj choćby we włąsnym linku, "Łopatologicznie: aby pozyczyć samochód należy posiadać prawo jazdy, terez proste? Prawo do okresowego amatorskiego połowu ryb (1, 3 lub 14-dniowego) nabywają osoby, które posiadają przy sobie wypełnione zezwolenie na amatorski połów ryb pobrane ze strony bydgoszcz.wody.gov.pl, potwierdzenie dokonania opłaty oraz kartę wędkarską (z wyjątkiem przypadków opisanych w ustawie o rybactwie śródlądowym). Edited August 2, 2022 by Wartburg 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Denis Posted August 2, 2022 Author Report Share Posted August 2, 2022 Jezu, nie znam się kompletnie na tym, dlatego pytam. Nie będzie mi to potrzebne nigdy w życiu, bo się tym nie interesuje. Pytam bo teściu poprosił. Czyli musi być karta wędkarska i tyle. I nie wyrabia się tego w dwa dni. I o to głównie mi chodziło. Dziękuję 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wartburg Posted August 2, 2022 Report Share Posted August 2, 2022 Prosimy bardzo, taki kraj taki obyczaj, dodam ze Karte robi sie raz i jak Tesciu bedzie miał kaprys wykupić inne pozwolenie na drugim końcu kraju za rok to będzie "przygotowany do zajęć" jak to ogarnie teraz. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted August 2, 2022 Report Share Posted August 2, 2022 (edited) A ja wcale bym się nie zdziwił jak zaraz się dowiemy, że teściu to obcokrajowiec i Karta Wędkarska jest mu niepotrzebna. Jest kilka logicznych przesłanek, że tak jest. Skoro przyjechał z Polski i łowił ryby, to wie, że potrzebna mu Karta Wędkarska i całą reszta, zna również procedury. Jeśli zza granicy to wie, że jest potrzebny odpowiednik własnej Karty Wędkarskiej lub zezwolenia na połów ale nie zna procedur i nie wie, że obcokrajowcy naszej Karty Wędkarskiej nie potrzebują. Edited August 2, 2022 by Docio 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted August 3, 2022 Report Share Posted August 3, 2022 Dokładnie to samo przyszło mi na myśl. Już chciałem o tym pisać, ale mnie ubiegłeś... 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wartburg Posted August 3, 2022 Report Share Posted August 3, 2022 Dorcio, Aleks szanse ze macie racje sa spore ale analfabetyzm wtórny i brak kwalifikacji do uzycia szukajki czy choćby telefonu do miejscowo właściwego opretaora wodno/rybackiego to jakaś masakra. Pokolenie "dej na tacy bo mom horom szókajkie" 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Denis Posted August 7, 2022 Author Report Share Posted August 7, 2022 Docio Nie, teściu nie jest obcokrajowcem. Wartburg Jak jesteś taki do przodu to nie wiesz, że karty nie wyrabia się bóg wie ile czasu. A miejscowy sklep kart już nie sprzedaje, ponieważ rozliczył się z kart. Gdybym wiedział jak to zrobić i bym nie pisał tutaj na forum. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted August 7, 2022 Report Share Posted August 7, 2022 @Denismylisz pojęcia, kart sie nie sprzedaje. Zastanów się czego rzeczywiście potrzebujesz i zadaj pytanie. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Denis Posted August 7, 2022 Author Report Share Posted August 7, 2022 Chodzi mi o pozwolenie żeby kupić, ale karte też trzeba wyrobić. I nie trzeba dwóch tygodni żeby wyrobić karte. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted August 7, 2022 Report Share Posted August 7, 2022 Na pewno można szybciej jeżeli wcześniej zadzwonisz i powiesz jaka jest sytuacja. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts