Jan-ek Posted August 5, 2022 Report Share Posted August 5, 2022 Mam zamiar jutro łowić z plaży Ale nie dostałem w żadnym wędkarskim w okolicy przyponu strzałowego. Czy moja żyłka 0,22 carat premium wytrzyma przy rzucie 80g Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted August 5, 2022 Report Share Posted August 5, 2022 Myślę, ze spokojnie, rzut wykonaj płynnie, bez szarpania i będzie OK. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wartburg Posted August 5, 2022 Report Share Posted August 5, 2022 (edited) Płynnie i bez szarpnięca bez pudła robi stara szkoła miotania z centerpina Zawsze jak sie boisz możesz sobie zrobić strzałe, dowiązujez kilka metrów czego grubszego i po sprawie 0.35 czy nawet 0.4 jak uwazasz że płynnie, miękkim rozpędem moze Ci sie nie udawać za bardzo. Edited August 5, 2022 by Wartburg 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mikolaj łódzki Posted August 5, 2022 Report Share Posted August 5, 2022 Używam przyponów strzałowych konicznych i tradycyjnych. Tradycyjne sprawdzają się ale kiedy nie trzeba rzucać daleko. Zmniejszają odległośc rzutu o jakieś 5 metrów (przy 40 )przynajmniej to moja obserwacja. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wartburg Posted August 6, 2022 Report Share Posted August 6, 2022 (edited) Jakim ciężarem miotasz? O ile przy mniejszych ciezarach to zrozumiałe, myslałem że przy duzych jest pomijalne. No i druga kwestia jaką techniką rzucasz "wystrzałową" czy miękkim rozpędem. Edited August 6, 2022 by Wartburg 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mikolaj łódzki Posted August 6, 2022 Report Share Posted August 6, 2022 (edited) Różnymi ciężarami od 60g do 150g. Głównie "wystrzałową ". Delikatne rzuty mi nie idą. Zauważyłem że na różnych kołowrotkach ma to różne znaczenie na tych z niską szpulą nie zauważyłem dużej różnicy ale na tym z lc już była. Sprawdzę jesze jak różne długości stzałówki wpływają na to . Edited August 6, 2022 by mikolaj łódzki 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wartburg Posted August 6, 2022 Report Share Posted August 6, 2022 Ja sie moze nie bede odzywał.... sporadycznie uzywam spiningowych kołowrotków a z centerpina inaczej jak mnientko sie nie da miotać. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jan-ek Posted August 6, 2022 Author Report Share Posted August 6, 2022 Założyłem 80 gr wędka ma wyrzut do 120gr Połamała się Link to comment Share on other sites More sharing options...
mikolaj łódzki Posted August 6, 2022 Report Share Posted August 6, 2022 Tak bywa osobiście mam wędzisko do 160 gram i 150 miota aż aż. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted August 6, 2022 Report Share Posted August 6, 2022 3 minutes ago, Jan-ek said: Założyłem 80 gr wędka ma wyrzut do 120gr Połamała się Na gwarancji? Mogła być wcześniej uszkodzona bo mało prawdopodobne żeby się złamała przy rzucie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jan-ek Posted August 6, 2022 Author Report Share Posted August 6, 2022 (edited) 11 minut temu, zwykły michał napisał: Na gwarancji? Mogła być wcześniej uszkodzona bo mało prawdopodobne żeby się złamała przy rzucie. Wędki kupiłem 2 w zestawie tanim więc nic wielkiego od nich nie wymagam. Przyszły z uszkodzonymi kołowrotkami (nie działa hamulec , szpula wypada , zacina się podczas holu ) Kołowrotki oczywiście wymieniłem Nie były uszkodzone prze ze mnie bo o wędki zawsze bardzo staram się dbać i przywiązuję do tego uwagę. Nie polecam po prostu firmy . Gwarancja się skończyła Edited August 6, 2022 by Jan-ek Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wartburg Posted August 6, 2022 Report Share Posted August 6, 2022 Nie wiem jak wy to robicie!! Jestem w stanie gówniny kij przeciązyć 2X przy wyrzucie i sie nie łamią. Gdybyś miękko rzucał powinien wytrzymac jak sobie strzeliłeś kowadłem jak malą blaszką to WSZYSTKO mozna połąmać. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jan-ek Posted August 6, 2022 Author Report Share Posted August 6, 2022 2 minuty temu, Wartburg napisał: Nie wiem jak wy to robicie!! Jestem w stanie gówniny kij przeciązyć 2X przy wyrzucie i sie nie łamią. Gdybyś miękko rzucał powinien wytrzymac jak sobie strzeliłeś kowadłem jak malą blaszką to WSZYSTKO mozna połąmać. Rzucałem leciutko i blisko w kanale podczas silnej fali po drugim rzucie pękł Link to comment Share on other sites More sharing options...
PiotrekSz Posted August 6, 2022 Report Share Posted August 6, 2022 Moja żona rzuca pickerem do 30g na krótkie dystanse oczywiście ale podajnik do metody 20g plus zanęta pellet i do tej pory wędka się trzyma, więc kolegi wędka musiała być uszkodzona wcześniej. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted August 6, 2022 Report Share Posted August 6, 2022 8 minutes ago, Jan-ek said: Rzucałem leciutko i blisko w kanale podczas silnej fali po drugim rzucie pękł Musiała być uszkodzona i pękła w tym miejscu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted August 6, 2022 Report Share Posted August 6, 2022 Ale się uparliście, że wędzisko było uszkodzone. Całkiem niedawno Alex opisywał wędziska spinningowe i wyraźnie zaznaczał, że mimo podanego cw niektóre wytrzymają więcej a niektóre absolutnie nie mogą być przeciążane. Ja wielokrotnie pisałem o nieprzekraczaniu 60% cw wędzisk gruntowych aby było bezpiecznie, bo podczas dynamicznego rzutu przeciążenie dochodzi do 2G i o nieszczęście nie trudno. Jak pisze autor wątku wędziska i kołowrotki kupił w zestawie - tanio. Wielokrotnie wszyscy odradzaliśmy zakup takich zestawów, leżaków, całkowicie nie spasowanych a nawet uszkodzonych, gdyż jak sam pisze kołowrotki to był złom. A druga sprawa to mało kto do obciążenia dodaje wagę zanęty. W sumie nadal nie wiemy, co to za wędziska i co to za obciążenie. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wartburg Posted August 6, 2022 Report Share Posted August 6, 2022 Kolejny kilometr dyskusji o gównianych wędziskach, jak ja sie ciesze że dodałęm temat do ignorowanych i uzywam najczęściej bambusu No dobra czasem antycznego szklaka na splawik.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted August 6, 2022 Report Share Posted August 6, 2022 Niby ignoruje ale zagląda co nowego wymyślili między czasie 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wartburg Posted August 6, 2022 Report Share Posted August 6, 2022 34 minuty temu, zwykły michał napisał: Niby ignoruje ale zagląda co nowego wymyślili między czasie No fakt czasem patrze na wysiłki marketingowców a kończy sie jak zwykle czyli jak u autora wątku... Aczkolwiek kuzyn znalazł sobie nad Wisłe wspólczesną pałe do dalekich rzutów z plaży, miota z katuchy i jest zadowolony, czyli wspólczesne solidne wędki istnieją, tylko wyłowienie ich z powodzi szmelcu jest męczące. 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted August 7, 2022 Report Share Posted August 7, 2022 Ilość sprzętu na rynku jest ogromna albo nawet większa. Często to samo sprzedawane jest pod różną marką i ceną. Łatwo jest pomalować na inny kolor, zmienić kolor omotki i ludzie się nabiorą. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wartburg Posted August 7, 2022 Report Share Posted August 7, 2022 8 godzin temu, zwykły michał napisał: Ilość sprzętu na rynku jest ogromna albo nawet większa. Często to samo sprzedawane jest pod różną marką i ceną. Łatwo jest pomalować na inny kolor, zmienić kolor omotki i ludzie się nabiorą. Za to bambus jest jak koń... "koń jaki jest każdy widzi" więc od razu wiadomo o co chodzi ;P 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted August 7, 2022 Report Share Posted August 7, 2022 Nie używałem jeszcze ale ten dzień nadchodzi. Jak tylko znajdę to kupię 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted August 7, 2022 Report Share Posted August 7, 2022 3 godziny temu, Wartburg napisał: Za to bambus jest jak koń... Jakoś nie spotkałem na jakimkolwiek bambusie opisu cw abyś mógł: W dniu 6.08.2022 o 12:22, Wartburg napisał: Nie wiem jak wy to robicie!! Jestem w stanie gówniny kij przeciązyć 2X przy wyrzucie i sie nie łamią. Czasem warto się chwilę zastanowić, czy warto jechać po bandzie. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted August 7, 2022 Report Share Posted August 7, 2022 Będzie ciekawe doświadczenie. Bambusy znam tylko z widzenia i do tego jakiś spławik z gęsiego pióra 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wartburg Posted August 7, 2022 Report Share Posted August 7, 2022 3 godziny temu, Docio napisał: Nie wiem jak wy to robicie!! Jestem w stanie gówniny kij przeciązyć 2X przy wyrzucie i sie nie łamią. Dorcio takie doświadczenia robiłem na "jakiś" teleskopach bazarowej proweniencji 20 lat temu. I jeszcze mi sie zdarza tak potraktować Byrona czy Daiwe, aczkolwiek coraz bardziej staram sie unikać tej nowoczesności. Więc nie łąp mnie za słowka i skróty myślowe o wyjdzie jak z pewnym jesiotrem "Czasem warto się chwilę zastanowić, czy warto jechać po bandzie. " Nie nie warto bo ciężko znależć w sklepie coś co wytrzyma podany udzwig TAMTE Daiwy i Byrony przeszly do historii 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts