Pawel Figura Napisano 29 Grudnia 2022 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2022 https://wiadomosciwedkarskie.com.pl/artykul/nowy-numer-ww-122/1253968.amp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Docio Napisano 29 Grudnia 2022 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2022 (edytowane) Przeczytałem, dziękuję i zdania nie zmieniam. cyt: "Próżno szukać definicji metody wertykalnej w polskim prawie. Wyjaśniam więc mniej zorientowanym, że wspólną cechą łowienia wertykalnego jest podawanie rybom przynęty umieszczonej pod szczytówką wędziska na pionowej lub prawie pionowej lince. Przynęta wisi w toni nieruchomo lub nieznacznie się porusza się za sprawą dryfu, falowania wody czy ruchów ręki wędkarza." To jest jakieś dziwne dopasowywanie teorii do praktyki. Idealne wręcz do obławiania gniazd sandaczowych wiosną lub ryb na zimowiskach. Obrzydliwa manipulacja opierająca się na braku bezpośredniego zapisu w ustawie o rybactwie śródlądowym. Niemniej nadal ma zastosowanie podany przeze mnie zapis, gdyż fala nie ma wpływu na poruszanie się przynęty spinningowej (z wyjątkiem powierzchniowej), a ruchów ręki nie powinno być wcale. Ciekawe co będzie następne, jakaś inna nazwa techniki spinningowej i stwierdzenie, że w ustawie nie ma zapisu o ile wędkarz może podnieść przynętę podczas połowu w przeręblu na blaszkę? I stwierdzenie, że metr w górę to agresywna praca blaszki a nie szarpak? Cóż, jaki naczelny takie teksty. Edytowane 29 Grudnia 2022 przez Docio 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwykły michał Napisano 29 Grudnia 2022 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2022 Jest jeszcze taki z opinią prawnika. 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Docio Napisano 29 Grudnia 2022 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2022 Chwała, że Ci się chciało szukać. Na Czarka zawsze można liczyć, że na spokojnie wyjaśni każdą kwestię prawną. 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Figura Napisano 29 Grudnia 2022 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2022 Aby było ciekawiej identyczna sytuacja dotyczy zrywki gdzie w artykule WW "prawnik radzi" opisał jako niezgodną z regulaminem .Tu również lobby sumowe po pewnym czasie zmieniło narrację i uznano legalność zrywki .Z wertykalem w marcu prawnik pisze że jest zabroniony a kilka miesięcy później lobby zmienia narrację i uznaje legalność metody.A co wydarzyło się w ciągu tych kilku miesięcy? Może kolega złapał dużą rybę ,na przykład suma na rekord polski zabronioną metodą ,czas się zgadza ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwykły michał Napisano 29 Grudnia 2022 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2022 2 hours ago, Pawel Figura said: Z wertykalem w marcu prawnik pisze że jest zabroniony a kilka miesięcy później lobby zmienia narrację i uznaje legalność metody.A co wydarzyło się w ciągu tych kilku miesięcy? Z tego co pamiętam zmienił się zespół redakcyjny a przynajmniej redaktor naczelny. Papier wszystko przyjmie, to tylko opinia i nie może być używana jako wykładnia przepisów. Artykuł który linkowałem jest napisany przez prawnika a Kolendowicz z wykształcenia i zawodu jest inżynierem. Sam sobie odpowiedz kto będzie lepiej rozumiał język prawny i zinterpretuje ustawę w sposób prawidłowy. 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. ryukon1975 Napisano 29 Grudnia 2022 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2022 (edytowane) 3 godziny temu, Pawel Figura napisał: złapał dużą rybę ,na przykład suma na rekord polski Temat jeszcze ciekawszy. Dlaczego moje ryby o długości tych z "tabel rekordów" ważą 60-70% tego co tamte? Czym je karmią? Sterydami czy pobożnymi życzeniami? Siła mediów w tych tematach ma ogromną moc. Edytowane 29 Grudnia 2022 przez ryukon1975 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jascan Napisano 30 Grudnia 2022 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2022 Wracając do pytania to metoda najbliższą łowieniu wertikalnemu. Co ma niby drop shot do tego nie mam pojęcia? To całkiem inną techniką. A czy można łowić wertykalnie? Z nie zakotwiczonej łodzi na pewno można. A czy z brzegu tak jak kolega pyta ? Na pewno dużo wędkarzy tak łowi i myślę że nikt cię za to nie ukara. Ale interpretacja przepisów w tym przypadku jest różna. Szkoda że każdy odsyła tylko do przepisów a nie potrafi wytłumaczyć. Przepisy są troszkę dziwne i przestarzałe i w kilku przypadkach przydało by się je odświeżyć bo techniką poszła mocno do przodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwykły michał Napisano 30 Grudnia 2022 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2022 35 minutes ago, jascan said: Szkoda że każdy odsyła tylko do przepisów a nie potrafi wytłumaczyć. Tłumaczenie przepisów wymaga kompetencji w tym zakresie i nikt nie chce się wychylać. Niewłaściwa interpretacja może skłonić kogoś do złamania prawa. Pojęcia nie mam czy jakiekolwiek konsekwencje mógłby ponieść interpretujący. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JKarp Napisano 30 Grudnia 2022 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2022 Muszę wtrącić swoje trzy grosze ;-) Etycznemu wędkarzowi nie przeszkadza sposób prowadzenia przynęty ponieważ podhaczone ryby wypuści. Jeśli ktoś łowi tak ja ja czyli Złów i Wypuść też sposób prowadzenia przynęty nie przeszkadza. Ale każdy łowca sandaczy potwierdzi, że czasem sandacze nie atakują przynęty ale się na niej kładą. Są wtedy podhaczone za tzw brodę. I co teraz ? Jak to się ma do tego, że PZW w swoich regulaminach mówi, że podnoszenie w pionie itd... Przy okazji nawiązując do szarpaka... Czy tak złowione ryby można zabrać skoro są podhaczone? PZW a w zasadzie jego betonowa część lubi zabraniać. Zabrania np wywózki, zabrania stawianiu markera, używaniu łódek do wywózki, zabrania wywózki powyżej np 150 m. Ale jak pójdę na drugi brzeg żeby nie wywozić i tak znajdzie się jakiś prawdziwek, który zdejmie marker postawiony 40 m od brzegu.. Ale i nakazuje... Np oświetlenie stanowiska w nocy gdzieś na Śląsku. O tym, że nakazują sprzątać nie swoje śmieci nie wspominam. Bo to jawne naruszenie zasady odpowiedzialności czyli ukarzą mnie a nie brudasa i syfiarza. JKarp 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jascan Napisano 30 Grudnia 2022 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2022 Z tym oświetleniem stanowisk w nocy to może nie był by głupi pomysł. Brak wogole kontroli na wodach PZW i to jest spory problem. Każdy robi co mu się podoba. Wędkarz ma limity dobowe okresy ochronne wymiary ryb a ,,siatkarze" trzepią ryby na potęgę. Według mnie rybacy powinni być wogole usunięci z wód pzw. Na Wiśle PZW w moim odcinku chyba już dawno straciło kontrolę. Jeszcze około 10lat temu gdy wisla wylewala co roku w okolicach maja ryby np leszcz wychodziły na łąki i tam miały naturalne tarliska. Teraz wodą nie wylewa ryby nie mają takich tarlisk. Leszcza jest coraz mniej. Suma coraz więcej. Nikt nie panuje nad sytuacją na Wiśle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryukon1975 Napisano 30 Grudnia 2022 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2022 1 godzinę temu, jascan napisał: Szkoda że każdy odsyła tylko do przepisów a nie potrafi wytłumaczyć. Ilu tu wędkarzy się wypowiedziało tyle zdań. Nawet nie oczekuję że ktoś ten temat rozjaśni. Dlatego jak ktoś chce tak łowić najlepiej jak decyzję podejmie sam. Trafi na nadgorliwca, trafi do sądu, straci czas i nerwy. Jednak nikogo nie oskarży o to chyba że siebie. Jeśli jednak połowi jak należy to będzie mógł powiedzieć "jom to wyndkorz co się zowie sam żech to zrobioł". 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Figura Napisano 1 Stycznia 2023 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2023 W dniu 30.12.2022 o 10:58, jascan napisał: Wracając do pytania to metoda najbliższą łowieniu wertikalnemu. Co ma niby drop shot do tego nie mam pojęcia? To całkiem inną techniką. A czy można łowić wertykalnie? Z nie zakotwiczonej łodzi na pewno można. A czy z brzegu tak jak kolega pyta ? Na pewno dużo wędkarzy tak łowi i myślę że nikt cię za to nie ukara. Ale interpretacja przepisów w tym przypadku jest różna. Szkoda że każdy odsyła tylko do przepisów a nie potrafi wytłumaczyć. Przepisy są troszkę dziwne i przestarzałe i w kilku przypadkach przydało by się je odświeżyć bo techniką poszła mocno do przodu. Morze zaczniemy od podstaw ,mamy dozwolone metody połowu ryb i żadna nie pasuje do łowienia wertykalnego nawet metoda spinningowa ( przy użyciu sztucznej przynęty ,polegająca na naprzemiennym zarzucaniu jej i ściąganiu za pomocą wędziska i kołowrotka) a używanie przynęty naturalnej lub naturalnej i sztucznej w metodzie wertykalnej to już jawne kłusownictwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jascan Napisano 1 Stycznia 2023 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2023 Osobiście nie łowię wertykalnie ale patrząc na ,,chłopski rozum " co w tej metodzie jest niby takiego złego ? Może nie którzy metodę wertykalna mylą z podhaczaniem ryb tzw szarpakiem. Może zakazać też echosondy bo namierza ryby? Ostatnio w gazecie był artykuł o zawodach w Czechach gdzie nasz ekipa chyba prawie jako jedyna nie miała echo z opcją live. Uważam że to są gorsze sprawy nad którymi trzeba się zastanowić a nie wertykal 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryukon1975 Napisano 3 Stycznia 2023 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2023 W dniu 1.01.2023 o 15:03, jascan napisał: Może nie którzy metodę wertykalna mylą z podhaczaniem ryb tzw szarpakiem Jak mogą pomylić wertykal z szarpakiem? Znacznie bardziej prawdopodobne jest "trafienie" w rybę gdy prowadzi się przynętę w poprzek rzeki czy jeziora. Graniczy wręcz z cudem że ryba "dobrowolnie" wpłynie mi na hak gdy unoszę przynętę w jednym miejscu, już szybciej ją wypłoszę tym nienaturalnym zachowaniem przynęty (szarpać trzeba naprawdę zdrowo licząc na podczepienie ryby) nawet jeśli będzie stać gdzieś niedaleko. Ktoś kto łowi na spinning powinien to wiedzieć. Ile razy trafia się podczas dynamicznego łowienia np. boleni zahaczenie ryby za tzw. "kapotę" czyli poza okolicami pyska? Chyba dość często skoro to zjawisko ma już nawet swoją nazwę 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi