kijkos Napisano 6 Lipca 2023 Zgłoszenie Napisano 6 Lipca 2023 (edytowane) Witam To mój pierwszy post,także na początek siemanko wszystkim Sprawa wygląda następująco.Za2/3 tygodnie wyruszam w Polskę z plecakiem(autostop/pociągi/autobusy)Moja podróż będzie trwać około 2 miesięcy,planuje odwiedzić kilka miejsc takich jak Bieszczady, Mazury, Kaszuby itp itd. Przy okazji tej przygody chciałbym zacząć przygodę z wędkowaniem.Od wczoraj poświęciłem trochę czasu i poczytałem na temat sprzętu oraz metod wędkowania.Wybralem opcję na spławik ;).Wiem,że za małe pieniądze ciężko jest złożyć coś konkretnego ale co zrobi,budżet przez całą tą wycieczkę mam ograniczony. Kwota która mogę poświęcić na sprzęt to jakieś 300/400zl.Mysle,żeby fundusze przeznaczyć następującą: wędzisko 150zl kołowrotek 150zl Około 100zl na resztę tzn: haczyki,przypony,spławiki, żyłka, zanęta,siatka itp Co do moich wymagań mam 1 kluczowe.. Wymiary wędziska. ZE względu na tym mojej podróży, sprzęt po złożeniu może mieć maksymalnie około 60cm(najlepiej jakieś 55cm).Jeśli chodzi o wagę też dobrze gdyby był to sprzęt w miarę lekki. Sprzęt ma być używany także gdy wrócę z wędrówki,także chciałbym móc łapać na nim nie tylko drobnicę dla sportu ale tez coś troszkę większego i wolałbym mieć delikatny zapas wytrzymałości;) Streszczając,chodzi o kompaktowy sprzęt dla początkującego,który mieści się w plecaku(55/60cm) głównie na drobnicę ale z możliwościami na rybkę która waży 3/5kg. Sprzet,który mnie zainteresował. Kołowrotki: Dragon Black Rock FD530i Ryobi Virtus 8000 Wędziska: Jaxon Float Academy Travel Mino WJ-FAU360 Jaxon Tenesa Tele Travel Ogólnie myślałem nad na taka opcja: Kołowrotek Black Dragon rozmiar 3000(ten pierwszy) Wędzisko też te pierwsze i rozmiar najmniejszy,3.6metra. Myślicie,że ma to sens? Te c.w jest odpowiednie( 10-40g) To samo tyczy się młynka,3000 będzie ok a może pójść w 2000?Albo wybrać ten drugi młynek,delikatnie droższy? Może jednak ta tańsza wędka, krótsza i z cw 5/2.5g Co to tym myślicie? Może macie jakieś swoje propozycje? ;-) Jeśli chodzi o resztę ekplwipunku to póki co na spokojnie... Chcę najpierw ogarnąć temat wędki i kołowrotka.(chyba że macie na tyle czas,żeby z tym też mi poradzić) Pozdrawiam i liczę na pomoc;-) Edytowane 6 Lipca 2023 przez wind edycja linków
kijkos Napisano 6 Lipca 2023 Autor Zgłoszenie Napisano 6 Lipca 2023 (edytowane) Oczywiście to jest ten drugi kołowrotek: Ryobi virtus 3000 Przepraszam za pomyłkę Edytowane 6 Lipca 2023 przez wind edycja linku
ryukon1975 Napisano 6 Lipca 2023 Zgłoszenie Napisano 6 Lipca 2023 (edytowane) Szkoda pieniędzy i zachodu na taki sprzęt. Tym bardziej że za opłaty po całym kraju licząc tylko dobówki zapłacisz kilka razy tyle. Lepiej zostaw sobie łowieni na czas po podróżach. Zaoszczędzisz na opłatach i kupisz coś wartościowego. Edytowane 6 Lipca 2023 przez ryukon1975 3
Docio Napisano 6 Lipca 2023 Zgłoszenie Napisano 6 Lipca 2023 Godzinę temu, ryukon1975 napisał: Tym bardziej że za opłaty po całym kraju licząc tylko dobówki Jeśli chce zacząć wędkarstwo to zapewne nie ma Karty Wędkarskiej, więc o licencjach krótkoterminowych może zapomnieć. 3
ryukon1975 Napisano 6 Lipca 2023 Zgłoszenie Napisano 6 Lipca 2023 (edytowane) 4 minuty temu, Docio napisał: Jeśli chce zacząć wędkarstwo to zapewne nie ma Karty Wędkarskiej, więc o licencjach krótkoterminowych może zapomnieć. Tylko na wodach PZW na komercjach nikt albo tylko jednostki wymagają Karty Wędkarskiej. Jednak nie zmienia to faktu że nadal wychodzi drogo w porównaniu do proponowanego sprzętu. Edytowane 6 Lipca 2023 przez ryukon1975 4
Wartburg Napisano 6 Lipca 2023 Zgłoszenie Napisano 6 Lipca 2023 Jedna opłąta krajowa to była w poprzednim ustroju, teraz to sobie mozesz pozwiedzać chyba że masz na pozwolenia po stówce za 3 doby .... o ile jesteś zrzeszony.... inaczej będzie bolało jak Ci sie dobiorą do d***. 2 godziny temu, ryukon1975 napisał: Lepiej zostaw sobie łowieni na czas po podróżach. Zaoszczędzisz na opłatach i kupisz coś wartościowego. Ryukon ma zdecydowanie racje... 4
Gość kat_636 Napisano 7 Lipca 2023 Zgłoszenie Napisano 7 Lipca 2023 zgadzam sie z wartburgiem i ryukonem aczkolwiek nie chce gasic w nikim iskry i w action widzialam male wedki dla dzieci dla poczatkujacych jesli pojdziesz typowo na komercje za 50 zl za dzien to nic zlego nie powinno sie stac a bedziesz mogl zrobic sobie mala rybe nad ogniskiem i mysle ze to moze Cie zadowolic TYLE ode mnie podroz bedzie trwac 2 mc - patrzac na cm plecaka - nie wroze dobrze... ile kg po twoim spakowaniu ma miec wszystko? jesli odpowiesz sobie na to pytanie bedziemy wiedziec przynajmniej ile ma wazyc twoj sprzet do wedkowania, a wierz mi - w dluzszej podrozy kazdy GRAM ma znaczenie...
kijkos Napisano 7 Lipca 2023 Autor Zgłoszenie Napisano 7 Lipca 2023 Dziękuję za wszystkie odpowiedzi ;-) Po głębszej analizie stwierdziłem,że wezmę ze sobą wędkę ale będzie to tani kijek od firmy Jaxon,jest bardzo mały i będzie mi służyć chociażby do samej nauki i zabijania czasu nad wodą. https://sklepwedkarski.pl/product-pol-128595-Wedka-Tenesa-Tele-Travel-Jaxon.html Możecie mi doradzić jaką długość brać? Zmieści mi się każdy tzn od 210cm do 270cm,cenowo też różnica jest praktycznie żadna.Jesli chodzi o cw,to mam to samo pytanie: 5-25g czy 10-40g? Jest sens z tym kombinować czy brać 210cm i cw 5-25 (najtaniej,chyba 48zl) Jeśli chodzi o kołowrotek mam na oku dwa modele: Ryobi Ecusima 3000 za 165zł https://pleciona.pl/pl/p/Kol.Ryobi-Ecusima-3000-7BB-Inf/54675?gad=1&gclid=Cj0KCQjw756lBhDMARIsAEI0AgkBAR3vD5QOBCOTntYX2cRkQgtiAudMlN_vwOK3xNFzxv-Fxq82LpMaAqYhEALw_wcB Oraz wcześniej upatrzony(wyczytany na forum) DRAGON Black Rock fd530i za 106zł https://pleciona.pl/pl/p/DRAGON-Black-Rock-FD530i-4BB-Inf.AR/42166?gad=1&gclid=Cj0KCQjw756lBhDMARIsAEI0AgmwC28EjBYKEs7FTKx_kqWHCxG6YUnz9W67TEMAepoLaIq-rqWPcygaAlgBEALw_wcB Kołowrotek po moim powrocie z wyprawy zostaje ze mną i przekładam go do nowego wędziska, które nie musi być już w aż takiej wersji mini po złożeniu ;-) Który byście wybrali,opłaca się dopłacać 60zl do ecusimy? Jeśli chodzi o resztę tzn żyłkę,przypony itd to podpatrzyłem w innym temacie zestaw, który polecił kolega o nicku @mikolaj łódzki(w tym temacie dokopałem się właśnie do tego kołowrotka Black Rock fd530i) Są tam polecone przypony, żyłka, spławiki, śrut oraz książeczką "Wędkarstwo jeziorowe" T.Andrzejczyk,którą zamierzam przestudiować na wyjeździe. ;-) Pytanie więc jest takie,który kołowrotek wybrać? Brać ten za 100zl czy dopłacić 6 dyszek do tej ecusimy? Druga sprawa jakie wędzisko kupić gdy wrócę? Mimo tego,że będę już na miejscu to dalej zależy mi na czymś kompaktowym rozmiarami po złożeniu.Nie posiadam samochodu i na rybki będę uderzać komunikacja,rowerkiem albo "z buta" Nie musi to być "aż takie mikro" jak ten kij "jednorazowy" który zabieram w podróż ;). Myślę,że kwota jaką mogę przeznaczyć na sam kijek to plus minus 200zł i tak jak już wspominałem mój pierwszy zestaw ma służyć tylko i wyłącznie do metody na spławik. @kat_636 Plecak ma około 60/65 litrów z możliwością dopięcia dodatkowej kieszeni o pojemności około 15l. Jeśli chodzi o mój bagaż to spokojnie,jestem spakowany z głową "na lekko". Nie mam pojęcia ile może ważyć ale dzisiaj robiłem wstępne pakowanie i jest ok,aż się zdziwiłem,że tak dobrze Miejsce na wędkę się znajdzie,tak samo jeśli chodzi o ciężar,który będę mieć na plecach ;). Dla tych,którym nie chce się czytać historii mojego życia: Black Rock za 100zl czy dopłacać do Ryobi Ecusima 60zl? (spławik na stawach,zalewach jeziorach.Raczej drobne ryby z możliwością wyciągnięcia czegoś większego) Wędzisko do 200zl pod ten kołowrotek na metodę spławikową (w miarę małe po złożeniu:70cm?80cm?90cm?100cm?) Wędzisko tymczasowe. https://sklepwedkarski.pl/product-pol-128595-Wedka-Tenesa-Tele-Travel-Jaxon.html Jaki rozmiar? 210cm,240cm,270cm? Jakie cw? 5-25g czy 10-40g? (Brać najtańsze 210cm cw 5-25? Czy coś kombinować z cw i długością?). 49zl czy 66zl to już bez różnicy. Chciałem się jeszcze wytłumaczyć z braku szybkich odpowiedzi wczoraj,nie mam pojęcia dlaczego ale mogę dodawać chyba tylko 1 albo 2 posty dziennie,musiałem czekać 24h,żeby odpowiedzieć Pozdrawiam.
ryukon1975 Napisano 7 Lipca 2023 Zgłoszenie Napisano 7 Lipca 2023 Obejrzyj w sklepach wędziska przeznaczone do technik spławikowych. Gwarantuję Ci że nie znajdziesz krótszego jak 3,6 m. Dlaczego więc chcesz zmienić coś czego zmienić się nie da i masz zamiar kupić wędzisko bardzo krótkie? Jak takim czymś chcesz łowić ze spławikiem? 2
Alexspin Napisano 8 Lipca 2023 Zgłoszenie Napisano 8 Lipca 2023 (edytowane) Z ostatnich pomysłów autora wywnioskowałem, że to ma być spinning, stąd moja propozycja. Sorry za lapsus. Edytowane 8 Lipca 2023 przez Alexspin 1
Wartburg Napisano 8 Lipca 2023 Zgłoszenie Napisano 8 Lipca 2023 23 godziny temu, kat_636 napisał: podroz bedzie trwac 2 mc - patrzac na cm plecaka - nie wroze dobrze... ile kg po twoim spakowaniu ma miec wszystko? . jak miałem 30 lat mniej pakowałem sie na wakacje w chlebak od maski p/gaz.... 1
kijkos Napisano 8 Lipca 2023 Autor Zgłoszenie Napisano 8 Lipca 2023 15 godzin temu, ryukon1975 napisał: Obejrzyj w sklepach wędziska przeznaczone do technik spławikowych. Gwarantuję Ci że nie znajdziesz krótszego jak 3,6 m. Dlaczego więc chcesz zmienić coś czego zmienić się nie da i masz zamiar kupić wędzisko bardzo krótkie? Jak takim czymś chcesz łowić ze spławikiem? Wędzisko dosyć krótkie ale po złożeniu.Chyba,że jedno wyklucza drugie i nie ma opcji,żeby znaleźć coś co będzie miało 3,6metra wzwyż i po złożeniu rozmiar 70cm-90cm(dajmy już nawet ten metr) za kwotę około 200zl.
ryukon1975 Napisano 8 Lipca 2023 Zgłoszenie Napisano 8 Lipca 2023 (edytowane) 39 minut temu, kijkos napisał: Wędzisko dosyć krótkie ale po złożeniu.Chyba,że jedno wyklucza drugie i nie ma opcji,żeby znaleźć coś co będzie miało 3,6metra wzwyż i po złożeniu rozmiar 70cm-90cm(dajmy już nawet ten metr) za kwotę około 200zl. Kwota nie ma znaczenia. Takie wędziska nie istnieją. Kij powiedzmy 6 m który miałby po złożeniu 80 cm musiałby się składać z około dwunastu części. Od strony technicznej zrobiłoby się to śmieszne. Zaś od strony użytkowej nie do przyjęcia. Pomijam bezmarkowe kije bazarowe bo tam wszystko jest dopuszczalne i możliwe. O ile jeszcze spinningi występują w wersji travel i można znaleźć jakąś fajną czteroczęściową wędkę to tylko dlatego że tu wchodzą w grę zupełnie inne długości. Edytowane 8 Lipca 2023 przez ryukon1975 3
kijkos Napisano 8 Lipca 2023 Autor Zgłoszenie Napisano 8 Lipca 2023 33 minuty temu, ryukon1975 napisał: Kwota nie ma znaczenia. Takie wędziska nie istnieją. Kij powiedzmy 6 m który miałby po złożeniu 80 cm musiałby się składać z około dwunastu części. Od strony technicznej zrobiłoby się to śmieszne. Zaś od strony użytkowej nie do przyjęcia. Pomijam bezmarkowe kije bazarowe bo tam wszystko jest dopuszczalne i możliwe. O ile jeszcze spinningi występują w wersji travel i można znaleźć jakąś fajną czteroczęściową wędkę to tylko dlatego że tu wchodzą w grę zupełnie inne długości. Rozumiem o co chodzi,czyli jedno wyklucza drugie W takim razie ile minimalnie(plus/minus) może mieć taki kij,który nadaje się do wędkarstwa splawikowego po złożeniu? Jeśli chodzi o spinning to wiem,że jest to opcja łatwiejsza do ogarnięcia jeśli chodzi o moje wymagania z przemieszczaniem i wymiarem sprzętu ale chciałem na początek zacząć od spławika... Tak sobie to ułożyłem w głowie i w to nadal celuję.
ryukon1975 Napisano 8 Lipca 2023 Zgłoszenie Napisano 8 Lipca 2023 Wpisałem na alledrogo tele match i tu możesz sprawdzić długości. Kije klasyczne dzielone na trzy części będą miały po złożeniu około 130 cm przy długości 3,6 m. 1
Docio Napisano 8 Lipca 2023 Zgłoszenie Napisano 8 Lipca 2023 1 godzinę temu, ryukon1975 napisał: Wpisałem na alledrogo A ja zajrzałem do sklepu i znalazłem coś nieodbiegającego od Twojej propozycji. 2
ryukon1975 Napisano 8 Lipca 2023 Zgłoszenie Napisano 8 Lipca 2023 21 minut temu, Docio napisał: A ja zajrzałem do sklepu i znalazłem coś nieodbiegającego od Twojej propozycji. Z pewnością nie odbiega teraz tylko rodzi się pytanie czy 113 cm jako długość transportowa odpowiada autorowi wątku. 1
kijkos Napisano 8 Lipca 2023 Autor Zgłoszenie Napisano 8 Lipca 2023 5 godzin temu, ryukon1975 napisał: Wpisałem na alledrogo tele match i tu możesz sprawdzić długości. Kije klasyczne dzielone na trzy części będą miały po złożeniu około 130 cm przy długości 3,6 m. Przyjąłem do wiadomości i pogodziłem się z tym,że wędzisko będzie mieć ponad metr.Trzeba iść na kompromisy Na zakup mam jeszcze troche czasu,także będę miał nad czym myśleć.Dziekuje za wyjaśnienie i uświadomienie 3 godziny temu, Docio napisał: A ja zajrzałem do sklepu i znalazłem coś nieodbiegającego od Twojej propozycji. Bardzo dziękuję za propozycję i będę mieć na uwadze.Fajnie wygląda ten sprzęt i cenowo też mi bardzo odpowiada Idąc dalej,cały czas wertuję internetu,żeby skompletować reszte zestawu i jestem ciekawy co możecie mi poradzić jeśli chodzi o to co znalazłem albo zostało mi polecone. Czym różnią się te żyłki i która będzie najlepszą opcją? Może macie coś innego do zaproponowania za około 30 parę złotych? https://www.fishing-mart.com.pl/pl2/trabucco-zylki-t-force-xps-match-reel/s/34078 https://sklepdrapieznik.pl/zylki/455-xps-match-pro-100m-0181mm.html https://sklepdrapieznik.pl/zylki/446-xps-match-sinking-150m-0181mm.html To samo tyczy się gotowych przyponów,myślicie że te dwa wystarczą mi na start? (haczyk 10 i 0.16mm | haczyk 12 i 0.12mm) Czy może jednak dokupić jeszcze jakiś dodatkowy? Albo macie swoje propozycje? https://allegro.pl/oferta/haczyki-owner-z-przyponem-bolonka-robak-rl-282-12-12735031283 https://allegro.pl/oferta/haczyki-nr-10-wiazane-przypony-gotowe-karp-owner-10519160760
zwykły michał Napisano 8 Lipca 2023 Zgłoszenie Napisano 8 Lipca 2023 29 minutes ago, kijkos said: To samo tyczy się gotowych przyponów,myślicie że te dwa wystarczą mi na start? (haczyk 10 i 0.16mm | haczyk 12 i 0.12mm) Czy może jednak dokupić jeszcze jakiś dodatkowy? Albo macie swoje propozycje? Haczyk dobiera się do przynęty. Najpierw odpowiedz sobie na co zamierzasz łowić i zerknij tutaj i tutaj. 2
kijkos Napisano 8 Lipca 2023 Autor Zgłoszenie Napisano 8 Lipca 2023 40 minut temu, zwykły michał napisał: Haczyk dobiera się do przynęty. Najpierw odpowiedz sobie na co zamierzasz łowić i zerknij tutaj i tutaj. No kurcze,konkretne źródło informacji mi dałeś! Chyba idealne co może być dla początkującego Dziękuję Ci bardzo Myślę,że teraz sam sobie ogarnę te przypony
Gość kat_636 Napisano 10 Lipca 2023 Zgłoszenie Napisano 10 Lipca 2023 wartburg - jak ty miales jego wiek to nie bylo takich anomalii pogodowych, jak ty miales wakacje to pewnie u cioci na wsi a nie stopem wsrod roznych debili idiotow ktorzy beda go podwozic i nie wiadomo czy jeszcze nie okradna jak ty miales jego wiek to mniej debili bylo na swiecie... a sprzet do samoobrony wazy, czy to noz, czy cokolwiek innego... teraz przygody moga zakanczac sie w wale a nie ze sloncem - nie to ze chce gasic pragnienia cudze ale obserwuje swiat na co dzien i niestety ale zagrozen wiecej niz pieknych slonc badzmy realistami a nie marzycielami non stop
Gość Ubertroll Napisano 10 Lipca 2023 Zgłoszenie Napisano 10 Lipca 2023 @kijkos jakiz ten swiat jest okrutny i zly lepiej jedz do cioci na wies! Niektórzy przeżyli spełniając swoje marzenia! Nawet "w pizdu, na krzywy ryj!" Powodzenia w wyprawie! Trzymam kciuki, życzę mega doznań i koniecznie zdaj relację
SzybkiOkoń Napisano 10 Lipca 2023 Zgłoszenie Napisano 10 Lipca 2023 A może po prostu kup sobie coś badziewnego jakiś zestaw za dosłownie kilkadziesiąt złotych, taki który posłuży Ci jako tako przez te dwa miesiące i bez problemu zmieści się do plecaka. Wrócisz do domu to oddasz ten sprzęt jakiemuś dziecku czy gdziekolwiek a sobie sprezentujesz już właściwy zestaw. 1
Gość kat_636 Napisano 10 Lipca 2023 Zgłoszenie Napisano 10 Lipca 2023 dołączam się do ubertrola - żyj i zdaj relacje po! ale oczywiście całą prawdziwą relacje a nie tylko wycinek,nie taką relację jak wsadza się zazwyczaj na fb - że było wszystko idealne bo to nie prawdziwe życie tylko udawane - a to jest w tym świecie dzisiaj tylko punktowane, ja na to mówię stop, lubię prawdziwość i to cenie, liczę na to. K.
Rekomendowane odpowiedzi