zwykły michał Napisano 31 Grudnia 2023 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2023 9 minutes ago, Docio said: W latach 80-tych nagminnie. Nixe S, Delfin, itp przy większej rybie same się otwierały. Ale to kwestia wyprofilowania kabłąka i dodatkowe blokady nie są potrzebne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wartburg Napisano 31 Grudnia 2023 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2023 24 minuty temu, Docio napisał: Delfin, itp przy większej rybie same się otwierały. Co więcej, któregoś razu przypadkowy w sumie niewielki sumik poniżej 10 kg urwał całą główkę z rolką, został kikut ramienia od kabłąka. Nazywanie delfina kołowrotkiem to przesada tak skrajnie niedopracowanego szmatławego materiałowo dziadostwa jak żyje nie widziałem..., było kilka modeli te dwa największe to jakiś horror ze snu pijanego idioty :/ 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwykły michał Napisano 12 Stycznia 2024 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2024 Nabyłem coś takiego Ciężko komentować z braku informacji o tym modelu ale to się zmieni i coś dopiszę. 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Docio Napisano 12 Stycznia 2024 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2024 Czegoś takiego jeszcze nie widziałem. Ten króciec wygląda jak do sprężonego powietrza a jednocześnie kończy się zaraz za rantem. Ciekawe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwykły michał Napisano 12 Stycznia 2024 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2024 Kupiłem w sumie spory zestaw Nie zdążyłem nawet dokładnie obejrzeć ale tena kołowrotek jest na tyle inny, że aż warty pokazania. Reszta też fajna ale ten nie ma sobie równych. 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZbylR Napisano 12 Stycznia 2024 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2024 Godzinę temu, Docio napisał: Czegoś takiego jeszcze nie widziałem. Ten króciec wygląda jak do sprężonego powietrza a jednocześnie kończy się zaraz za rantem. Ciekawe. Czyżby wystrzeliwanie przynęty? Zaraz zaraz… dziś przecież nie jest 1 kwietnia… Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ubertroll Napisano 12 Stycznia 2024 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2024 3 godziny temu, zwykły michał napisał: Kupiłem w sumie spory zestaw Nie zdążyłem nawet dokładnie obejrzeć ale tena kołowrotek jest na tyle inny, że aż warty pokazania. Reszta też fajna ale ten nie ma sobie równych. Michał, z całym szacunkiem, Ty kupujesz ten złom z pełną premedytacją, czy... bo tanio się udało kupić? Poszczególne egzemplarze są wytypowane? Czy przez przypadek może trafi się jakaś perełka? Jest to jakiś Twój sposób na zarabianie pieniędzy? Tak obserwuję i nie potrafię się doszukać głębszego sensu w tych zakupach. Jak dla mnie mydło i powidło. Zapewne jestem ignorantem i się kompletnie nie znam. Stąd moje pytanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Docio Napisano 12 Stycznia 2024 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2024 Oryginały, czyszczenie, malowanie i funkiel nówka idealny zabytek. To też ciekawy cel i na pewno znajdzie amatorów, którzy chcieliby takie cacko na półce. 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwykły michał Napisano 12 Stycznia 2024 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2024 1 hour ago, Ubertroll said: Michał, z całym szacunkiem, Ty kupujesz ten złom z pełną premedytacją, czy... bo tanio się udało kupić? Kupuję z premedytacją kiedy cena jest odpowiednia i sprzedaję to dalej. Ten zestaw kupiłem w całości jak na zdjęciu. Ludzie kolekcjonują ale też używają taki sprzęt bo sentyment albo zwyczajnie lubią. Daleko szukać nie trzeba 1 hour ago, Ubertroll said: Poszczególne egzemplarze są wytypowane? Czy przez przypadek może trafi się jakaś perełka? Jest to jakiś Twój sposób na zarabianie pieniędzy? W tym zestawie nic nie było wytypowane ale urzekła mnie cena i zaryzykowałem. Teraz będę miał zajęcie żeby to obejrzeć, poszukać informacji i dowiedzieć się czegoś o historii wędkarstwa. 2 hours ago, Ubertroll said: Tak obserwuję i nie potrafię się doszukać głębszego sensu w tych zakupach. Jak dla mnie mydło i powidło. Zapewne jestem ignorantem i się kompletnie nie znam. Stąd moje pytanie Sens jest przedewszystkim finansowy i nie będę tego ukrywał. Poza tym dowiem się czegoś nowego o historii wędkarstwa, firmach które już nie istnieją i rozwiązaniach jakie były stosowane na przestrzeni dziesięcioleci. Sporo się zmieniło od czasów kabłąka w formie pazura poprzez różne dziwne kształty aż do tego co jest teraz. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ubertroll Napisano 13 Stycznia 2024 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2024 Dziękuję za informację. Znam wędkarzy, którzy również kolekcjonują wiekowy sprzęt. Ale podchodzą do tego w sposób metodyczny, np. biały kruk, historia firmy, etc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwykły michał Napisano 13 Stycznia 2024 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2024 Moim celem jest zaopatrywanie takich pasjonatów i każdego innego kto jest zainteresowany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwykły michał Napisano 13 Stycznia 2024 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2024 18 hours ago, Docio said: Czegoś takiego jeszcze nie widziałem. Ten króciec wygląda jak do sprężonego powietrza a jednocześnie kończy się zaraz za rantem. Ciekawe. Kołowrotek był produkowany przez brytyjską firmę Grice & Young. Model ze zdjęcia to Orlando Jecta III produkowany w latach 50tych i jest przeznaczony do łowienia z plaży. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwykły michał Napisano 20 Stycznia 2024 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2024 Wczoraj przyjechał mój nowy nabytek Razem z mniejszym bratem ktory wymaga trochę pracy żeby był fotogeniczny. Kolowrotek typu Leeds (od nazwy miasta?) zrobiony z bakelitu przez firmę Lewthham Brothers. Przeznaczony do łowienia w morzu. Średnica to zaledwie 26cm, waga jedyne 1080g 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ubertroll Napisano 25 Stycznia 2024 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2024 Trochę inne jest idea tego wątku, ale zaryzykuję i wrzucę https://www.youtube.com/watch?v=7vJ_qSr_2RI https://www.youtube.com/watch?v=YVKLHVeNOy0&t=197s Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wartburg Napisano 29 Stycznia 2024 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2024 W dniu 12.01.2024 o 22:14, Ubertroll napisał: Ty kupujesz ten złom z pełną premedytacją, czy... bo tanio się udało kupić? Ja tam widze kilka autralijczyków po byku fest- ceterpin z heblem jak multik to sensowne rozwiązanie na sumy o niebo lepsze niż navijak spiningowy, Jest też pare zajebistych do wypuszczanki Allock'ów... Złom to dziś na półce w sklepie leży W dniu 13.01.2024 o 00:38, zwykły michał napisał: Teraz będę miał zajęcie żeby to obejrzeć, poszukać informacji i dowiedzieć się czegoś o historii wędkarstwa. Tu masz kopalnie odkrywkową wiedzy o drewniakach W dniu 20.01.2024 o 13:32, zwykły michał napisał: Wczoraj przyjechał mój nowy nabytek Razem z mniejszym bratem ktory wymaga trochę pracy żeby był fotogeniczny. Kolowrotek typu Leeds (od nazwy miasta?) zrobiony z bakelitu przez firmę Lewthham Brothers. Przeznaczony do łowienia w morzu. Średnica to zaledwie 26cm, waga jedyne 1080g Sowieci nawet to skopiowali, ciut nieudolnie jak to sovieci, znajde odpowiednią warstwę pudełek w magazynie przedstawie dowody 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wartburg Napisano 29 Stycznia 2024 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2024 W dniu 25.01.2024 o 16:13, Ubertroll napisał: https://www.youtube.com/watch?v=7vJ_qSr_2RI Zabawka powstala w 1938 lub 39 roku..... jedyna istotna zmiana to kabłąk zamiast pazura i pacz pan działa do nadal i precyzyjnie żyłke nawija... 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwykły michał Napisano 29 Stycznia 2024 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2024 2 hours ago, Wartburg said: Sowieci nawet to skopiowali, ciut nieudolnie jak to sovieci, znajde odpowiednią warstwę pudełek w magazynie przedstawie dowody Chętnie się dowiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwykły michał Napisano 31 Stycznia 2024 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2024 On 1/29/2024 at 9:10 PM, Wartburg said: Jest też pare zajebistych do wypuszczanki Allock'ów... Zdradź tajemnicę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwykły michał Napisano 20 Lutego 2024 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2024 Trafiłem coś takiego w czeluściach internetu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikolaj łódzki Napisano 26 Marca 2024 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2024 Kupiłem kaczuszkę. Pierwszą w życiu więc te kroki są na nowej ziemi. Mechanicznie w stu procentach kompletny brak zaślepki na jednym z uchwytów ale taki problem to nie problem. Jestem zadowolony bo ma dobrą sprężynę. Widać że poprzedni właściciel zmodyfikował go troszkę poprzez uciecie kawałka stopki. Płaszczyzna stopki nie jest równoległa do osi. Wygląda to na fabryczne rozwiązanie bo brak spęcznień materiału i pękniętej farby. Wyglada to na całkiem wygodne bo już przymierzałem się z kijem. Otworzyłem go a atam ukazał mi się las. Las starego smaru i żółtego czegoś jakiegoś proszku. Pachniało mocno papierosami ale takimi wiecie starymi trochę jak tanie bazarkowe za bugu. Wziołem waciki, patyczki nie do uszu i czyściłem na początku bez żadnych dodatków chemicznych. Powoli systematycznie wspomagając się pesętom w miejscach gdzie skamieniały smar trzymał się. Nie chciał puścić więc postanowiłem go trochę zmiękczyć odrdzewiaczem uniwersalnym w niebiesko żółtej puszcze. I poszło wyczyszone na błysk. W paru miejscach zostawiłem ryski pęsetom bo ma bardzo ostre krawędzie. Teraz smar. Pierwsza myśl skoro to oś więc olej maszynowy będzie idealny. Refleksja że przecież spłynie. Wiec przyszło rozwiązanie smar grafitowy wymieszany z olejem tak aby stworzyć mieszaninę trzymającą się ale jak najbardziej płyną. Spróbowałem i wyszło ok. Zdecydowanie lepiej niż przed czyszczeniem ale jednak nie idealnie. Starłem i stwierdziłem że pierwsza myśl złota myśl wytarłem smar i dałem sam olej. Jest lepiej ale ciągle nie jest idealnie ale jest zadawalająco. Dlaczego poszedłem na "pałę " a dopiero teraz usiądę i poczytam co i jak ? Bo byłem ciekaw czy chodziaż będę blisko prawidłowego rozwiązania. Prawdopodobnie odpowiedzią będzie odpowiednio gesty olej. Z bardziej poważnych "napraw" to muszę dodać kawałek flicu na docisku szpuli bo poprzedni jest w opłakanym stanie. Może kiedyś usiądę rozbiorę go , wyczysze z starej farby i pomaluje ale to zabawa na jakąś długą zimę przez nity. A jakie mam plany ? Aktualnie zostanie półkownikiem może jakiś zestaw sklecę z germiną gruntowy. Nie wiem choć kombinuję. Na pewno pójdę na polanę i nauczę się rzucać. Wiem są tutoriale już obejrzałem z dwa. Ale nadal muszę to przeprktykować. P.s pobawiłem się trochę z dopasowaniem luzów. I jest jeszcze lepiej może nie bajka ale na pewno mogę łowić. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwykły michał Napisano 27 Marca 2024 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2024 19 hours ago, mikolaj łódzki said: Kupiłem kaczuszkę Po ile chodzą takie kaczuszki? Pytam o rozpiętość cenową a nie to ile zapłaciłeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikolaj łódzki Napisano 27 Marca 2024 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2024 Różnie od 20-30 za gruzy i nie radzieckie po 200 jak w stanie fabrycznym, z pudełeczkiem, u dobrego sprzedającego. Wszystko za sztukę. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwykły michał Napisano 28 Marca 2024 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2024 Czyli ceny są z grubsza porównywalne do tutejszych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
star Napisano 12 Kwietnia 2024 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2024 (edytowane) . Edytowane 12 Kwietnia 2024 przez star 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikolaj łódzki Napisano 6 Października 2024 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2024 Natknąłem się ostatni na ciekawy kanał. https://www.youtube.com/@antike-angelrollen . Co prawda polskich i wschodnich gratów mało ale chyba warto zobaczyć co na zachodzie produkowali i co w środku piszczy. Nawet jeżeli tak jak ja kojarzy się pojedyncze słowa z niemieckiego to warto przejrzeć. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi