Jump to content

Nagłe spławy

Kaaamil
 Share

Recommended Posts

20 godzin temu, zwykły michał napisał:

Czekałeś 9 miesięcy żeby zapytać? ;) 

Naturalny bieg rzeczy. Po poczęciu pytania musiało dojrzeć aby się urodziło i zobaczyło świat. :D 

A z drugiej strony możliwe, że było drugie, spóźnione tarło szczupaka a właściwie tuż po i żarł wszystko co pod zęby weszło. Spławy łatwo pomylić z agresywnym żerowaniem bo jakoś przez całe swoje życie nie słyszałem aby szczupak spławiał się.

Edited by Docio

Godzinę temu, Docio napisał:

Naturalny bieg rzeczy. Po poczęciu pytania musiało dojrzeć aby się urodziło i zobaczyło świat. :D 

A z drugiej strony możliwe, że było drugie, spóźnione tarło szczupaka a właściwie tuż po i żarł wszystko co pod zęby weszło. Spławy łatwo pomylić z agresywnym żerowaniem bo jakoś przez całe swoje życie nie słyszałem aby szczupak spławiał się.

To były w większości karpie dlatego napisałem spławy

W dniu 12.02.2024 o 00:27, Kaaamil napisał:

zaczęło się spławiać dziesiątki wielkich karpi oraz szczupaków. Czym to mogło być spowodowane?

Dwa razy w życiu coś podobnego widziałem. Raz jak Mrija podchodził do lądowania ciut za nisko to ryby od dna podskakiwały a drugim razem jak tak zrobiły to po godzinie wszystkie zdechły. Mrija już nie istnieje zostaje ta druga opcja

Chłopak ma 15 lat, nie wywołujmy w nim w traumy ;)

Moim zdaniem trochę za wcześnie jak na tarło, ale przerwę w temacie wędkowania miałem tak długą, że możecie mi niemal wszystko wkręcić :)

Do tego szczerze przyznał, że ma nie za dużą wiedzę, ale temat go ciekawi. Można oczywiście przeczytać internet “od deski do deski” (zdarzyło mi się to parę razy ze szwagrem), bywa jednak czasami tak, że przy wakującej wiedzy nie ma się pewności iż znaleziony przypadek jest tymże właśnie z życia. Można oczywiście dokonać wtedy psychologicznej wiwisekcji takiegoż delikwenta jednakowoż stan raczej się nie poprawi. Aż sam się zaciekawiłem teraz…

Edytka: ostatni akapit. Czyli trzeci

Edited by ZbylR

Tyle znalazłem w necie w ciągu 10 sek:

Tarło karpia w Polsce, fakty i mity

@Kaaamil, może warto dookreślić pojęcie spławiania? Mi na przykład kojarzy się z połączeniem kłód w tratwę i spławieniu (nomen omen) do Gdańska.

W przypadku ryb może to być tarło lub intensywne żerowanie. Ale na karpiach w ogóle się nie znam :blink:

33 minuty temu, Haczykowaty napisał:

Słyszałem o przypadku gdzie bobry zbudowały tamę i karpie nie miały się jak spławiać i chyba nie musze mówić jak to się skończyło.

A ja chętnie poczytam o wpływie bobrowej tamy na spławy karpi czy innych ryb.

2 godziny temu, zwykły michał napisał:

Takie rewelacje warto zachować dla siebie ;) 

Rodem z Super Expresu czy innego tabloida. :D 

25 minut temu, Haczykowaty napisał:

Racje sorry

A to w temacie trzymania wiedzy tajemnej dla siebie, czy może dla nas jako przeprosiny za wciskanie kitu?