Rafal Napisano 27 Października 2024 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2024 Witam, Jestem totalnie zielony w kwestii spiningu. Do tej pory łowiłem głownie karpie, jednak chcę spróbować swoich sił ze szczupakami/sandaczami, może okoniami. Jaki naprawdę porządny zestaw (wędka + kołowrotek) do 1200 zł będzie najlepszym wyborem, fajnie jakby młynek był z Shimano, jeśli jednak jest coś bardziej polecanego, to czemu nie. Będę łowić z brzegu. Oraz co warto wiedzieć zaczynając przygodę z łowieniem szczupaków/sandaczy/okoni na spinning? Jakie przynęty najlepiej się sprawdzają? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kusy Napisano 27 Października 2024 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2024 1 godzinę temu, Rafal napisał: Oraz co warto wiedzieć zaczynając przygodę z łowieniem szczupaków/sandaczy/okoni na spinning? Jakie przynęty najlepiej się sprawdzają? Na początek to to, że jedną wędką trudno będzie pogodzić tyle gatunków ryb. Na Twoim miejscu skupiłbym się na okoniach albo (na upartego jednym kijem) sandaczach/szczupakach. Chyba, że komfort jest drugorzędną sprawą to jakoś tam dasz radę. Jeśli dwa zestawy to szukaj sprzętu typu: Okoniówka - kijek z CW z zakresem 1-9g do 2-10g. Długość jak z brzegu to 2-2,2m jak z łodzi to krótszy. Kołowrotek rozmiar 2000 max. Przypon z fluorocarbonu 2-3 kg. Plecionka cieńka także do jakiś 3-4 kg. Szczupak/Sandacz - CW 10-30g do 15-45g. Jak brzeg to 2,4-2,7 jak łódka to analogicznie krótszy. Kołowrotek 4000. Przypon do 10 kg powinien styknąć. Jeśli się decydujesz na jeden zestaw to szukaj najlepiej czegoś CW 4-20g, 5-25g. Kołowrotek 3000. Firm i modeli nie będę Ci sugerował budżet masz spoko więc wybierzesz liczę dobrze. Przynęty to gumy i żelastwo na początek. Na okonki gumy 5-7 cm a na szczupaki 10-15 cm. Do tego obrotówki (roz. 2-4), wahadła (roz. 2-3), wirujące ogonki. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Napisano 28 Października 2024 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2024 Po pierwsze, na jakie rybki się nastawiasz, bo połączenie jednym zestawem szczupaka z sandaczem jest trudne, a sczupaka i sandacza z okoniem jeszcze trudniejsze. Nie ma wędzisk uniwersalnych, choć w przybliżeniu można taki zestaw skompletować. Po drugie, gdzie będziesz łowił - rzeczka, rzeka, jezioro, zbiornik zaporowy itp. Ostatecznie, gdyby taki parauniwersalny zestaw skompletować, to na początek nie ma potrzeby wydawania jakichś kosmicznych pieniędzy, bo może Ci spinning nie przypasować, a co gorsza może nie spełnić Twoich oczekiwań. Biorąc pod uwagę Twoje bardzo ogólnie opisane potrzeby, sugerowałbym: - wędka JAXON Gery Stream 5-23g/265cm, - kołowrotek DAIWA Fuego 3000, - plecionka DRAGON Silk Touch, - żyłka na podkład JAXON Satori, - przynęty ALGA 1, ALGA 2, KALEWA 1, KALEWA 2, MEPPS Aglia 4, MEPPS Comet 4, MEPPS Black Fury 4, MEEPS Black Fury 3. Jak kiedyś wody były "przebłyszczone", tak teraz są "przegumowne" i "przewoblerowane", ryby mają opatrzone te przynęty, a błystki są rzadko uzywane, więc ryby lepiej na nie reagują. Gdy dojdziesz do wprawy potestujesz sobie też gumy i woblery. Nota bene najwięcej (około 80%) szczupaków i (około 60%) okoni złowiłem własnie na błystki. "Połamania" 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal Napisano 28 Października 2024 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2024 (edytowane) po przeanalizowaniu myślę nad https://sklepdrapieznik.pl/90796-kolowrotek-daiwa-23-ninja-lt-4000-c.html oraz https://sklepdrapieznik.pl/86920-wedka-savage-gear-sg2-medium-game-269-15-45g.html Faktycznie szukanie uniwersalnej wędki nie jest proste, dlatego uznałem, że skupię się na szczupaku, czy ten zestaw jest sensowy na łowienie na jeziorze? Oraz pytanie żyłka czy plecionka? Edytowane 28 Października 2024 przez Rafal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZbylR Napisano 28 Października 2024 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2024 https://wkra-fishing.pl/zakup-pierwszej-wedki-wprowadzenie-i-przygotowanie-part-1/ https://wkra-fishing.pl/zakup-pierwszej-wedki-do-rzeczy-part-2/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kusy Napisano 28 Października 2024 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2024 (edytowane) 8 godzin temu, Alexspin napisał: Jak kiedyś wody były "przebłyszczone", tak teraz są "przegumowne" i "przewoblerowane", ryby mają opatrzone te przynęty, a błystki są rzadko uzywane, więc ryby lepiej na nie reagują Bardzo odważna teoria niczym nie poparta... wyssana z palca jednym słowem. Tym bardziej od kogoś kto łowi tylko żelastwem to już w ogóle komicznie brzmi. Czasem guma będzie skuteczniejsza, a czasem obrotówka. U mnie ostatnio ani na to ani na to nie brały. Dopiero jerki otworzyły wodę. 5 godzin temu, Rafal napisał: Faktycznie szukanie uniwersalnej wędki nie jest proste, dlatego uznałem, że skupię się na szczupaku, czy ten zestaw jest sensowy na łowienie na jeziorze? Używam akurat SG2 15-45g tyle, że w długości 243 cm. Jak dla mnie sprzęt super. Kołowrotek też ok, choć jeśli masz jeszcze zapas w budżecie to wybrałbym Daiwa Fuego 4000 w wersji CP. Jak możliwość to przymierz zestaw bo troszkę tylko obawiam się, że może być za lekki kołowrotek (ten wskazany przeze mnie) i wędka będzie leciała "na psyk". 5 godzin temu, Rafal napisał: Oraz pytanie żyłka czy plecionka? Tylko i wyłącznie plecionka Edytowane 28 Października 2024 przez Kusy 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Napisano 29 Października 2024 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2024 (edytowane) W dniu 28.10.2024 o 11:02, Rafal napisał: po przeanalizowaniu myślę nad https://sklepdrapieznik.pl/90796-kolowrotek-daiwa-23-ninja-lt-4000-c.html Ninija mają dość pozytywne opinie, ale raczej sugerowałbym jednak Fuego, to wyższa półka i warto dołożyć kasy. W dniu 28.10.2024 o 11:02, Rafal napisał: oraz https://sklepdrapieznik.pl/86920-wedka-savage-gear-sg2-medium-game-269-15-45g.html Nie znam tego wędziska, ale CW na szczupaki dobrze wybrane. W dniu 28.10.2024 o 11:02, Rafal napisał: Oraz pytanie żyłka czy plecionka? Tylko plecionka, przy czym nie przesadzaj z grubością 0,15-0,20 (max 0,25) w zupełności wystarczy i pamiętaj o dbrych przyponach, co najmniej 30cm długości. Z mojego doświadczenia polecam DRAGON Surfstrand. Ps Nie słuchaj bzdetów o cudowności przynęt gumowych lansowanych przez niektórych "wędkarzy". Oczywiście nie ma reguły na co akurat rybki się pokuszą danego dnia i na danym łowisku. Wbrew konfabulacji jednego takiego półignoranta, ja również używam gum i woblerów, ale na początek i to szczególnie na szczupaki, blachy Cię nie zawiodą. Zaopatrz się w Algi, Kalewy i Gnomy Polspingu, a nastawiając się docelowo na szczupaki, wybierz większe - niż ja sugerowałem - rozmiary odpowiednie do CW wędziska. Edytowane 29 Października 2024 przez Alexspin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kusy Napisano 29 Października 2024 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2024 (edytowane) 13 godzin temu, Alexspin napisał: ja również używam gum W dniu 28.10.2024 o 08:06, Alexspin napisał: - przynęty ALGA 1, ALGA 2, KALEWA 1, KALEWA 2, MEPPS Aglia 4, MEPPS Comet 4, MEPPS Black Fury 4, MEEPS Black Fury 3. Kogo Ty chcesz oszukać? Też mogę napisać, że wody wciąż są przebłyszczone i na 20 ostatnich moich szczupaków 15 złowiłem na gumy, a 4 na jerki i tylko jednego na obrotówkę... ale jestem rozsądny... w przeciwieństwie do Ciebie! I normalnie mogę napisać, że żelastwo to max 10% tego co stosuje. Nigdy za to nie odważę się napisać teorii o braku skuteczności blach. Po prostu - mniej na nie łowie więc mniej szczupaków na nie wyciągam. Ty masz swoje wykręcone teorie. Wolałem "nowego" spinningiste przestrzec przed Tobą po prostu 13 godzin temu, Alexspin napisał: Tylko plecionka, przy czym nie przesadzaj z grubością 0,15-0,20 (max 0,25) Hit - dziś w wątku "Średnica plecionek" dla fanów podawania "średnicy" sam pisałeś "Wiadomo, że plecionka to splot, warkocz którego średnicy nie da się pomierzyć, więc posiłkowanie się parametrem średnicy jest kompletnie bezsensowne" po to aby kilka godzin później doradzać tutaj koledze średnice plecionki - i to wszystko hehe miłego wieczoru XD Edytowane 29 Października 2024 przez Kusy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikolaj łódzki Napisano 29 Października 2024 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2024 Widzę że jakieś kłutnie. Nie wiem nie znam zarobiony jestem. Aczkolwiek stwierdzam że większość wędkarzy jakich obserwuję łowi na gumy. Czy czyni to wody przegumione otóż nie bo to prowadzenie działa. Np. Ostatnio jak łowiłem miałem dużo puknięć. Łowiłem gumą z zielono neonowym grzbietem pomarańczowym/czerwonym ogonkiem(chyba ukleja od sg jakieś 12 cm) ,założoną na czeburaszkę 4g. Prowadziłem ją tak :duży skok(2 zwinęcia korbką) potem jedno za potem znowu większy i dłuuugi opad , letkie podniesienie i cyk gryz po ogonku i po zabawie(z 2 razy chwyciły w momencie tych 3 podbić). I tak z 6 razy pewnej dozbrojka by załatwiła sprawę. Stały w lini nie jestem pewien co to ale śmiem twierdzić że jest tam jest załamanie dna kojarzę że odcina się tam rosliność kiedy występuję. Czy udowadnia to że gumy są lepsze od wachadeł otóż nie. Osobiście pomimo tego że mam kasetę pełną gum to głównie łowię na 2 wachadła(najwiecej na nie ryb wyciągnąłem ) Algę ,gnoma. I coś ważnego o czym wiele osób zapomina i sam zapominałem. Rozmiar blachy (a zarazem jej wagę ) dobiera się do głębokości na jakiej łowiły i tego jak ją chcemy poprowadzić a dopiero później do ryby. I to chyba wszystko. Osobiście nie łowię na wirówki (przy szczupakowaniu okonki to inna sprawa). Lubię wachadła ponieważ wytwarzają zdecydowanie mocnejsze wibracje niż guma. A w ciemnej wodzie ma to znaczenie. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kusy Napisano 30 Października 2024 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2024 6 godzin temu, mikolaj łódzki napisał: Widzę że jakieś kłutnie. Nie wiem nie znam zarobiony jestem. W sumie ja też nie wiem - w tym i innym wątku odnosiłem się do wypowiedzi "kolegi" za to on potrafił od razu oceniać moją osobę od ignorantów, od jakiegoś niskiego poziomu i chama.... 6 godzin temu, mikolaj łódzki napisał: Czy udowadnia to że gumy są lepsze od wachadeł otóż nie. Osobiście pomimo tego że mam kasetę pełną gum to głównie łowię na 2 wachadła Nigdzie nie napisałem, że guma lepsza od wahadła czy obrotówki... bo tak nie uważam. Jedno i drugie jest skuteczne, są okresy że na gumę nie będzie brał tylko na żelastwo i są też momenty, że będzie odwrotnie. Ale fakt ja osobiście więcej szczupaków złowiłem na gumy - a dlaczego? - bo po prostu ich częściej używam. "Kolega" Alex nie jest w stanie zaakceptować takich wniosków u siebie (a latwo wywnioskować że stosuje głównie żelastwo), woli swoją teorię, dobra niech ją ma, ale niech nie puszcza jej w eter zrażając nowe osoby do czegoś co również jest skuteczne, a czasem skuteczniejsze. On karmi tylko i wyłącznie swojego ego i to jest smutne... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Napisano 30 Października 2024 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2024 (edytowane) 8 godzin temu, Kusy napisał: Kogo Ty chcesz oszukać? Też mogę napisać, że wody wciąż są przebłyszczone i na 20 ostatnich moich szczupaków 15 złowiłem na gumy, a 4 na jerki i tylko jednego na obrotówkę... ale jestem rozsądny... w przeciwieństwie do Ciebie! I normalnie mogę napisać, że żelastwo to max 10% tego co stosuje. Nigdy za to nie odważę się napisać teorii o braku skuteczności blach. Po prostu - mniej na nie łowie więc mniej szczupaków na nie wyciągam. Ty masz swoje wykręcone teorie. Wolałem "nowego" spinningiste przestrzec przed Tobą po prostu Hit - dziś w wątku "Średnica plecionek" dla fanów podawania "średnicy" sam pisałeś "Wiadomo, że plecionka to splot, warkocz którego średnicy nie da się pomierzyć, więc posiłkowanie się parametrem średnicy jest kompletnie bezsensowne" po to aby kilka godzin później doradzać tutaj koledze średnice plecionki - i to wszystko hehe miłego wieczoru XD Jesteś dyletantem, że nie użyję bardziej drastycznego określenia, a na dodatek nie potrafisz czytać ze zrozumieniem, ale ten typ tak ma. Over and out ! Edytowane 30 Października 2024 przez Alexspin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kusy Napisano 30 Października 2024 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2024 Kontroluj się trochę bo ja cię nie obrażam a jedynie odnoszę się do twoich nieprzemyślanych wypowiedzi i je punktuje - i jak by nie patrzeć to nie ja wychodzę na dyletanta (albo nie rozumiesz znaczenia tego słowa, albo chcesz obrócić kota ogonem). Ty za to jak dziecko dajesz ponosić się emocją i zaczynasz obrażać. Skoro cie to przerasta to odpuść. Piszesz coś, ktoś się do tego odnosi, a ty piszesz "czytaj ze zrozumieniem"... może to ty nie umiesz pisać z jasnym przekazem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Napisano 30 Października 2024 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2024 Teraz, Kusy napisał: Kontroluj się trochę bo ja cię nie obrażam a jedynie odnoszę się do twoich nieprzemyślanych wypowiedzi i je punktuje - i jak by nie patrzeć to nie ja wychodzę na dyletanta (albo nie rozumiesz znaczenia tego słowa, albo chcesz obrócić kota ogonem). Ty za to jak dziecko dajesz ponosić się emocją i zaczynasz obrażać. Skoro cie to przerasta to odpuść. Piszesz coś, ktoś się do tego odnosi, a ty piszesz "czytaj ze zrozumieniem"... może to ty nie umiesz pisać z jasnym przekazem? Honoru też nie masz, napisałem: 15 minut temu, Alexspin napisał: (...) Over and out ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kusy Napisano 30 Października 2024 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2024 Skąd ty wziąłeś ten honor? Chłopie o co tobie chodzi ty naprawdę nie wiesz co piszesz Chyba demencja już wjechała. Ciebie nie da się już brać na poważnie. Skąd te emocje? Sponsor się wycofał? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wind Napisano 30 Października 2024 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2024 Panowie, opanujcie emocje, inaczej będę musiał zamknąć chłopakowi watek. 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal Napisano 30 Października 2024 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2024 (edytowane) Jeszcze szybkie ostatnie pytanko, gdzie pod Warszawą polecacie łowić szczupaki (łowisko komercyjne ) Fajnie, żebym mógł sobie rozstawić karpiówki, a w między czasie trochę pobiegać, ale nie jest to wymóg. Edytowane 30 Października 2024 przez Rafal Nie kłusuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwykły michał Napisano 30 Października 2024 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2024 25 minutes ago, Rafal said: Jeszcze szybkie ostatnie pytanko, gdzie pod Warszawą polecacie łowić szczupaki bez karty? Zgodnie z prawem to nigdzie 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal Napisano 30 Października 2024 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2024 (edytowane) Nie ma jakiejś komercji? Ewentualnie jakbym miał kartę to gdzie? Edytowane 30 Października 2024 przez Rafal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwykły michał Napisano 30 Października 2024 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2024 Wiele razy było pisane na tym forum, ze karta wędkarska obowiazuje wszędzie bez wyjątku. Dokument państwowy, dożywotni i nie wymagający odnawiania, który można uzyskać zdając egzamin. Raczej trudny nie będzie ale to sprawa indywidualna. W Wiśle? 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wind Napisano 30 Października 2024 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2024 Nie wiem gdzie szczupaki mają karty, a tym bardziej gdzie nie mają. 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kusy Napisano 30 Października 2024 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2024 10 godzin temu, Rafal napisał: polecacie łowić szczupaki bez karty? W dniu 27.10.2024 o 20:21, Rafal napisał: Do tej pory łowiłem głownie karpie Słabo trochę jak nie masz karty a wędkujesz, nie zrozum mnie (nas) źle, ale z naszego punktu widzenia to kłusownictwo. Uważam, że powinieneś ogarnąć kartę, zapisać się do koła, a jak nawet szkoda Ci kasy na składki roczne to wtedy myśleć o łowieniu na komercji czy nawet na "dziko". Nie moja sprawa, ale z pierwszego Twojego wpisu wnioskuje, że budżet masz więc zacznij od podstaw. Słusznie koledzy wyżej piszą - dokument dożywotni, a skoro pasjonuje Cię to to warto od tego zacząć. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal Napisano 30 Października 2024 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2024 31 minutes ago, Kusy said: Słabo trochę jak nie masz karty a wędkujesz, nie zrozum mnie (nas) źle, ale z naszego punktu widzenia to kłusownictwo. Uważam, że powinieneś ogarnąć kartę, zapisać się do koła, a jak nawet szkoda Ci kasy na składki roczne to wtedy myśleć o łowieniu na komercji czy nawet na "dziko". Nie moja sprawa, ale z pierwszego Twojego wpisu wnioskuje, że budżet masz więc zacznij od podstaw. Słusznie koledzy wyżej piszą - dokument dożywotni, a skoro pasjonuje Cię to to warto od tego zacząć. Źle mnie Pan zrozumiał, do tej pory łowię tylko i wyłącznie na komercji, nigdy nie kłusowałem i nie zamierzam, właśnie pytam o komercję. Zaraziłem się wędkarstwem niedawno, stąd brak karty, chce ją wyrobić w styczniu. (Słyszałem że jest nie na rok od momentu wyrobienia tylko na rok kalendarzowy). Także prostując; łowię legalnie, bez karty, ale na łowiskach komercyjnych, płacę za wejście i nigdy nie łowiłem niezgodnie z prawem. Stąd moje pytanie o fajną komercję na szczupaki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikolaj łódzki Napisano 30 Października 2024 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2024 3 minuty temu, Rafal napisał: Zaraziłem się wędkarstwem niedawno, stąd brak karty, chce ją wyrobić w styczniu. (Słyszałem że jest nie na rok od momentu wyrobienia tylko na rok kalendarzowy). Otóż karta to dokument wydawany dożywotnio. Zezwolenia są wydawane na rok kalendarzowy. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal Napisano 30 Października 2024 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2024 1 minute ago, mikolaj łódzki said: Otóż karta to dokument wydawany dożywotnio. Zezwolenia są wydawane na rok kalendarzowy. Fajnie wiedzieć, trochę to zagmatwane, musiałem źle zrozumieć mojego rozmówcę, dziękuję. Na dniach załatwię kartę, bo do tej pory ograniczałem się do komercji. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kusy Napisano 31 Października 2024 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2024 6 godzin temu, Rafal napisał: Stąd moje pytanie o fajną komercję na szczupaki. Orońsko koło Radomia. Wiem wiem, że to kawałek drogi, ale warto (podobno). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi