Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Do kompletu pokrowiec. Wybrałem taki bo ma opcję założenia jak plecak. Ma też nóżki może dzięki nim na plaży mniej piachu wtargnie do niego. Fakt nóżki wyglądają licho ale są demontowalne i wrazie zawodu mogę je zdjąć odciążając pokrowiec.

Dobre ekspersy, lepsze niż w torbie prologica. A takto sztywny pokrowiec w rozsądnej cenie. Kupiłem wersję 1.65m z myślą też o odległosciókach w długości 4.5m. 

Pierwsza wada krótki występ na kołowrotki. Wędzisko penna się zmieściło. Juki już nie. Yuki ma tą cechę że uchwyt kołowrotka jest umiejscowiony po środku prawie symetrycznie (0.5 cm różnicy) I przez to niezależnie jak się je obróci wypada akurat tam gdzie już kończy się miejsce.

Dróga z wad to delikatne karabinczyki w typie podobnym do prologica (pękły ).

Dorzucam też zdjecie penna w naturze. Zapomniałem dodać iż szczytówka jest pokryta farbą fluorescecyjną a sklady nie wchodzą do końca (papier ścierny 2000 lub wiecej zalatwi sprawę ).Komisja ekspercka złozona z żurawia ,google maps i mnie oszacowała dystans rzutu na 130m -140m. 

20260715_161255.jpg

20260715_161322.jpg

20260715_161641.jpg

20260715_134446.jpg

20260715_134346.jpg

20260715_161101.jpg

20260715_161109.jpg

20260715_161142.jpg

Napisano (edytowane)

Odpuść pomysł szlifowania blanku. Nie wierzę, że to co widzę jest efektem wady fabrycznej. Ja mam również "zepsute" wędzisko w ten sposób. I wiele podobnie "zepsutych" widziałem.

Edit. literówka

IMG_20260715_183127070.jpg

Edytowane przez Inshore
Napisano

Zauważyłem że w przypadku yuki takie wykonanie też było. Z czasem się wyrobiło. Zauważyłem że wtedy poprawiły się właściwości rzutowe. Nie wiem czy to też nie kwestia umiejętności i siły ale zmieniło się też moje odczucie kija. Wcześniej był taki  pusty nie wiem jak to opisać. Potem stał się bardziej mięsisty w odczuciu. Wiem abstrakcyjny opis ale lepiej tego nie umiem opisać. 

Napisano

Cześć wszystkim! Zrobiłem sobie prezent, kupując kołowrotek Shimano Stella SW-C 14000XG 13+1BB. Cena jest oczywiście spora, ale ten kołowrotek to po prostu coś niesamowitego!

• 2 tygodnie później...
Napisano

Ja się przymierzam do zakupu pierwszego bardziej profesjonalnego kajaka
tutaj znalazłem spoko oferty ale nie wiem czym różni się jeden od drugiego a przebitka cenowa jest znaczna :D Ma ktoś doświadczenie z takimi kajakami??
https://solidtrip.pl/strona-glowna/26-kajak-wedkarski-bass-solidtrip-z-systemem-pedalowym.html

https://solidtrip.pl/strona-glowna/23-kajak-solidtrip-carp-wedkarski-kajak-z-komfortowym-siedziskiem.html

Napisano

Kij praktycznie nowy, pełne szkło. Co z nim zrobię nie wiem...... to już zbieractwo?  Mam pewną koncepcję ale jeżeli będę realizować ją jak wypad nas Wisłę (odgrażam się już chyba 3 lata a zawsze kiedy już mam jechać coś nie wychodzi....) to może zdążę przed następną dekadą.... 

20260807_093326.jpg

20260807_093251.jpg

20260807_093257.jpg

20260807_093257.jpg

20260807_093723.jpg

Napisano
10 godzin temu, mikolaj łódzki napisał:

Co z nim zrobię nie wiem...... to już zbieractwo?  

Zamiast wydawać kasę na coś, co i tak prędzej, czy później porzucisz, to zainteresuj się czym jest procent składany. Kiedyś docenisz. Serio.

Napisano
11 godzin temu, mikolaj łódzki napisał:

Kij praktycznie nowy, pełne szkło. Co z nim zrobię nie wiem...... to już zbieractwo?  Mam pewną koncepcję ale jeżeli będę realizować ją jak wypad nas Wisłę (odgrażam się już chyba 3 lata a zawsze kiedy już mam jechać coś nie wychodzi....) to może zdążę przed następną dekadą.... 

20260807_093326.jpg

Tymczasem moja znaleziona na śmietniku germinka 240 wyszła tak, dostawiony dolnik bamboo z rurką stalową w środku celem wyważenia  i mnientki czubek z fosforyzoaną końcówką

IMG_2099.JPG

IMG_2100.JPG

IMG_2101.JPG

Napisano
16 godzin temu, Inshore napisał:

procent składany

Do mnie przemówił inny rodzaj oszczędzania z podobizną Mikołaja II o wadze 3.87g. A oprócz tego ja po prostu lubię otaczać się przedmiotami które lubię. Niektórzy wyrażają bycie sobą poprzez np. przynależność do sub kultór. A ja lubię mieć na ścianie tablice szkolną z materiałami włókieniczymi lub samowar na szafce. Ot niegroźe jeszcze zbieranie starych gratów. I tak germina pasuje do tego. Tylko zrobić uchwyt ścienny.

15 godzin temu, Wartburg napisał:

240 wyszła tak, dostawiony dolnik bamboo z rurką stalową

To pewnie teraz ma jakieś 300-330 długości? Przelotki agat czy coś z epoki z wkładką? Nie umiem ocenić na zdjęciach ale widzę że nie są tylko stalowe.

Jedyna modyfikacja jaką rozważam aktualnie w swojej biorąc pod uwagę stan to zmiana przelotek. Szczytowa trochę zardzewiała. A te stalowe widziały lepsze chwile. Chyba żebym je tylko wypolerował.

Napisano
8 godzin temu, mikolaj łódzki napisał:

To pewnie teraz ma jakieś 300-330 długości? Przelotki agat czy coś z epoki z wkładką? Nie umiem ocenić na zdjęciach ale widzę że nie są tylko stalowe.

Tak jakoś nie mierzyłem, stalowe przelotki z Kitajskiego Kraja  foto kiepskie ale nie miałem innego pod ręką :(
koszyk 60g trójkąt dobrze lata a jako trókąt ustoi tam gdzie setka się powoli turla po dnie.

Screenshot 2026-08-08 at 21.40.47.png

• 3 tygodnie później...
Napisano

Hej, witam wszystkich wędkarzy. Jako mój pierwszy post na tym forum, chciałem się pochwalić zakupem kołowrotka Shimano Sephia BB C3000S, może macie jakieś ciekawe spostrzeżenia co do tej mszyny? szczerze to byłem raz już nad Wisłą w Krakowie i jestem zachwycony. Pozdrawiam