Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Witam , związku z tym że zbliża się sezon wędkarski ( 4 miesiące to nie dużo :rolleyes: ) chciałbym wiedzieć jaki spin na okonki polecacie. Chodzi mi o c.w. ,długość i inne istotne aspekty. Najlepiej było by gdyby było to wędzisko Jaxona( pan Ziutek w sklepie ma tam , nie licząc zanęt haczyków itp., tylko asortyment tej firmy, a ceny tam są baaaaaaaaardzo zaniżone -w katalogu 100zł a u niego 70zł) Dodam też że najlepiej by było gdyby rękojeść była z korka . Będę łowić lekkimi jigami i na trok muj budżet wynosi max 200zł (nielicze kołowrotka). Z góry dzięki za rady

Edytowane przez hege
Edycja tytułu tematu. Proszę o poprawną pisownię.
Napisano

Może wędzisko Silver Shadow c.w. 3-15g, dł. 2,7m. Miałem okazje na nią łapać bardzo czułe i zarazem dość wytrzymałe wędzisko. Oczywiście wklejanka jak to na okonia ;)

Napisano
2 godziny temu, Konrad Smolicz napisał:

Dodam też że najlepiej by było gdyby rękojeść była z korka .

A czemuż to? Dyć korek, to przeżytek (jak kuń!). Ja odchodzę już w miarę całkowicie od korka, bo tylko same kłopoty z nim. Brudzi się jak nieboskie stworzenie, kruszy i łuszczy, a już w Jaxonie w szczególności, to szajs nad szajsy. Ta firma idzie na taką tandetę, że korka na rękojeści jest tyle, co kot napłakał. Czyszcząc jedną rękojeść, w szybkim tempie doczyściłem się do jakiejś pianki. Samego korka, była warstewka ok 0,3-0,5 mm. 

Pokupowałem w ostatnim czasie wędziska z pianką Eva (podobno Pan Bóg stworzył Evę? ;) ) i bardzo sobie je chwalę. Ale rzecz jasna, to tylko rzecz gustu... 

Napisano

Korek chce ze względu na ... nie wiem. To pewnie kwestia przyzwyczajenia.  A co do kołowrotka mam 2500 Shimano Alivio .4 łożyska obecnie mam go do kija szczupakowego lecz gdy kupie niedługo  kija okoniowygo model 2500 dam do niego a do szczupakowego poprostu kupie model 4000 (kwestia 100zł. w dekatlonie) . A wędka zaproponowana przez pana max-wo bardzo mi się podoba.

Napisano (edytowane)

Na forum nie ma ''panów'' jestem niewiele starszy od ciebie.;) Na początku też dostałem takie upomnienia.

Edytowane przez max-wo
Napisano (edytowane)

Jotes ma 100% racji. Konrad przemyśl ten korek i odpuść sobie.

Z okoniówek JAXONA polecam Ferox Micro Spin model WJ-FMS27010, lub jeśli miałbyś chęć również na klenie, to troszkę mocniejszy model WJ-FMS27015. Długość 270 cm w zupełności wystarczy do łowienia z brzegu.

Ps

Silver Shadow nie polecam, jest to niezbyt udana kopia SHIMANO Catany. Za wyjątkiem kolorystyki "zerżnięta" żywcem, tyle że to nie te materiały... :(

Edytowane przez Alexspin
Napisano (edytowane)

Polecę coś czym się bawiłem, znajomy ma taką i naprawdę kijek fajny, a do tego cena niezbyt wysoka.

Jedyna wada dla Ciebie że to nie Jaxon - ale może Pan Zenek będzie miał w sklepie,

Mistrall Tournament Spin 270 - 3/12

Link jest do pierwszego lepszego sklepu, nie jest to forma reklamy:

Mistrall Tournament Spin

Edytowane przez hege
edycja linka
Napisano (edytowane)

Po namyśle i przejrzeniu wszystkich ofert stwierdziłem że najlepiej prezentującą się ofertą jest ferox micro spin . Cena jest ok tylko gdyby tak była możliwość c.w. np. 3-13g było by super:(. W sklepie zobaczę co ma i ewentualnie poproszę by zamówił model 3-15g c.w. Nie mam zamiaru łowić kleni (chociaż może kiedyś:rolleyes:) ale poprostu wole mieć troszkę ,,w zapasie". Zresztą jeszcze zobaczę co będzie miał na półkach . 

Edytowane przez Konrad Smolicz
Napisano
28 minut temu, Konrad Smolicz napisał:

Po namyśle i przejrzeniu wszystkich ofert stwierdziłem że najlepiej prezentującą się ofertą jest ferox micro spin . Cena jest ok tylko gdyby tak była możliwość c.w. np. 3-13g było by super:(.

Konrad, a zdradź no tajemnicę, bo i mnie okoniówki interesują w szczególności. Dlaczego akurat  od 3 do 13 g wyrzutu, była by super? To może być dla mnie ważna informacja, bo ja taki gadżeciaż jestem, że już uzbierałem minimum 10 wklejanek i wciąż niedosyt czuję i ciągle mi w nich coś nie pasuje, a zszedłem już do wklejki 2-10 g, na te moje okonie... ;)

Napisano (edytowane)

No ... Jotes . Dlaczego 3-13? Otóż dlatego od 3g bo wydaje mi się że jest to taka optymalny a za razem najodpowiedniejszy ciężar na okonie. Nie potrafię wyjaśnić ale poprostu mi pasuje. A do 13g bo :

Po 1- nie wiem cz wiesz że najdalej zarzucisz gdy ciężar zestawu wynosi połowę c.w .( gdy wędka jest do 13g najdalej zarzucisz gdy cały zestaw ma 6,5g) a ja najczęściej łowie na zestaw właśnie tego ciężaru.

A po 2- jak już pisałem lubię mieć troche ,,w zapasie " . Poprostuje czuję się bezpieczniej gdy np. jade na obce łowisko i niewiem jakie obciążenie jest najlepsze(a często mam tak że gdy nastawiam się na jigi 6g okoniom coś nie pasi i za cholerę nie wezmą a przy tej samej gumie z jigiem 10

g biorą jak szalone, zresztą wiesz jakie są okonie;))

Nie wiem czy dobrze radze ale to są moje przekonania ,lecz liczę że pomogłem .

Edytowane przez Konrad Smolicz
pomulilem się z liczbami
Napisano (edytowane)
47 minut temu, Konrad Smolicz napisał:

No ... Jotes . Dlaczego 3-13? Otóż dlatego od 3g bo wydaje mi się że jest to taka optymalny a za razem najodpowiedniejszy ciężar na okonie. Nie potrafię wyjaśnić ale poprostu mi pasuje. A do 13g bo :

Po 1- nie wiem cz wiesz że najdalej zarzucisz gdy ciężar zestawu wynosi połowę c.w .( gdy wędka jest do 13g najdalej zarzucisz gdy cały zestaw ma 6,5g) a ja najczęściej łowie na zestaw właśnie tego ciężaru.

A po 2- jak już pisałem lubię mieć troche ,,w zapasie " . Poprostuje czuję się bezpieczniej gdy np. jade na obce łowisko i niewiem jakie obciążenie jest najlepsze(a często mam tak że gdy nastawiam się na jigi 6g okoniom coś nie pasi i za cholerę nie wezmą a przy tej samej gumie z jigiem 4g biorą jak szalone, zresztą wiesz jakie są okonie;))

Nie wiem czy dobrze radze ale to są moje przekonania ,lecz liczę że pomogłem .

Bardzo odkrywcza filozofia. Wprawdzie Cię tylko podpuszczałem, bo cóż to znaczy 1 g w tę, czy w tę stronę? Zwłaszcza, że stosujesz główki tylko 6,5 g! A więc i 2-12 g, to stanowczo za dużo. Ale wobec takiego tłumaczenia, to nawet ja - z czterdziestotrzyletnim stażem spinningisty (od 1974 r) - wymiękam. Ale to może ja "kaleczę ten sport", stosując obciążenie 14 g + paproch, do wklejki 2-10 g? Cóż, mnie wystarczy spojrzeć na cw kija, by wiedzieć, że jak zwykle jest niedoszacowane/zaniżone, a wieloletnia praktyka, tylko potwierdza tę regułę... B)

Doświadczenie zdobywa się z wiekiem. 

Edytowane przez Jotes
Napisano

Spoko! ;)

Alex doradził Ci Jaxona, tak jak chciałeś? Wybierz więc tego do 12 g i masz zapas mocy, przy Twoich przynętach. A jednocześnie i na klenia i jazia się nada, a przecież nigdy nie możemy być pewni, że i taka ryba się nie pokusi na przynętę. Zaufaj Alka doświadczeniu z Jaxonem.

Napisano

Do 12g mi jak najbardziej odpowiada, lecz czy 2 m. to troche nie za mało jak na połowy z brzegu? Poważnie zastanawiałem się nad wersją do 15g, lecz nadal wydaje mi się taka za duża jak na okonie, a z kolei ta do 10g to za mało jak na moje przynęty. Proszę też przy okazji Alexspin ,jak byś Miał czas, i chęć to weź coś jeszcze poszukaj ,doradź. Byłbym ci dozgonnie wdzięczny:wub:

Napisano

Konradzie, opiszę o swoim doświadczeniu z wędziskami. Szukałem delikatnego spiningu zarówno pod okonie jak i szczupaki czy sandacze. To że takie coś jest raczej nie osiągalne skapłem się po ponad roku intensywnego przeczesywania wody. Aktualnie pozostawiłem sobie dwie wędki - pierwsza to Arcadia 5-25g 270cm, która na okonie się nie nadaje bo jest zbyt sztywna ale jestem z niej zadowolony bo wybacza dużo i jest bardzo wytrzymała (wyholowałem na nią suma 6,5kg).  Atutem jest bardzo niska cena.

Druga wędka to samoróbka! Szukałem wędziska okoniowego, bardzo lekkiego, dobrze wyważonego, sztywnego z odpowiednią szczytówką aby widać było delikatne puknięcia. Niestety szukałem bez efektu, albo wędziska były za sztywne, albo miały złą pracę szczytówki, albo były nieporęczne, lub cholernie drogie.

Ze starej wędki teleskopowej udało mi się zrobić wędzisko bardzo lekkie (poniżej 240g z kołowrotkiem), idealnie wyważone, długości 195cm, które tak przypadło mi do ręki że nią wolę łowić niż nie wiadomo jakim drogim sprzętem ze sklepu. Wystarczyło, przerobić przelotki i założyć na stałe szczytówkę szklaną.  Jest tak czuła że ugina się nawet gdy ryba otrze się o żyłkę. Do tego rękojeść z pianki którą ostatnio sam bardzo sobie chwalę. 

Na koniec wnioski. 

Szukaj wędki odpowiedniej dla Ciebie, wszystkie porady bierz pod uwagę, ale jak weźmiesz wędkę w sklepie do ręki i poczujesz że to nie to, to od razu sobie odpuść. Jak wiadomo każdy jest innych rozmiarów i ma różną siłę, technikę itp.  Jednemu wędzisko 3-15g pasuje idealnie, inny będzie miał problemy z wyczuciem brań.

Jedno jest pewne okoniówki szukaj jak najlżejszej.

Uważam że nie ma aż takiej różnicy w odbieraniu brań pomiędzy wędziskami 2-13g czy 3-15g jak w wędzisku o masie powiedzmy 100g, a 180g.  Przy lekkiej wędce nawet delikatne branie możesz poczuć na kiju, przy ciężkiej będziesz musiał uważnie obserwować szczytówkę, bo sam będziesz musiał przykładać siłę na utrzymanie kija.

Ja proponuję abyś obejrzał te trzy wędziska - raczej na pewno któreś przypadnie Ci do gustu:

1) Konger Ultris Jig Perch 1-10g, 232cm - 115g

2) Mikado Inazuma Flash Perch 18g, 240cm - 112g

3) Mikado Kamisori Perch 12g, 220cm - 119g

Napisano

Jeżeli chciałbyś wędkę 3-12 i o długości powyżej 2m sprawdź Traper Magic. Uzyskasz kompromis między pianką EVA a korkiem. Wędka stosunkowo tania jak na jakość wykonania. Ale to już sam ocenisz, może i ta będzie w sklepie. ;)

Napisano (edytowane)
4 godziny temu, Konrad Smolicz napisał:

Poważnie zastanawiałem się nad wersją do 15g, lecz nadal wydaje mi się taka za duża jak na okonie, a z kolei ta do 10g to za mało jak na moje przynęty.

Jeśli nadal masz wątpliwości, a może boisz się, że masz zbyt małe doświadczenie i umiejętności, to faktycznie wybierz cw tak po środku, do 12 g. Do połowu z brzegu, dobrze by było, gdyby kijek był dłuższy. Ja łowię na kijek Mikado z serii Nihonto i z czystym sumieniem mogę go polecić, ale nieco dłuższy i o większym zarazem cw. Mokado Nihonto Red Cut X-Tra Lite 260 do 12 g. Mój kijek z tej seri ma 2,20 m i jest do 10 g. Łowię nim na boczny trok i stosuję ciężarki 14 g plus paproch i haczyk=15 g. Bez najmniejszego problemu wykonuję tym zestawem siłowe rzuty, więc podane na blanlku cw jest niedoszacowane - zaniżone. Te kijki są bardzo fajnie wykonane i wykończone. Nie bój się tej "nieszczęsnej" pianki, bo to jest twarda pianka i nic się z nią nie dzieje (w przeciwieństwie do korka).

Masz tutaj już kilka podpowiedzi, więc masz w czym wybierać. Naszą rolą jest jedynie udzielanie podpowiedzi w zgodzie z naszą najlepszą wiedzą i doświadczeniem. Ale my możemy sobie radzić i radzić, a pytający zazwyczaj i tak wybiera po swojemu (przeważnie ni w..., ni w oko). Ale taka jest nasza rola - cierpliwie doradzać. ;)

Edytowane przez Jotes
Napisano

Mokado Nihonto Red Cut X -Tra Lite 260 jest ok^_^. Postaram się zdziś pojechać do wędkarskiego zobaczyć co tam mają i powiem co było. Powiem co najlepiej przypadło mi do gustu i sprawdze co wy o nich powiecie.

Napisano (edytowane)

Jak już kolega JOTES pisał wcześniej NIGDY NIE KUPOWAC NIC FIRMY JAXON to szajs na szajsami,najwieksze g...na rynku ,wędki pękają po roku max dwoch ,a kolowrotki ,szkoda gadać...Schodzi farba po pierwszym wedkowaniu,ich praca pozostawia wiele do zyczenia,chroboczą ,pękaja uchwyty i pratycznie wszystko jest z plastiku i najtanszych podzespołow.[mialem wiele wedek i koloworotkow tej firmy i NIGDY wiecej].Nie opłaca się wydawać na tą firme żadnych pieniedzy ,a lepiej dolozyc i kupic DAIWE DAM lub jezeli ktos chce Polskie to ostatecznie DRAGON.

edit: proszę o pisanie z zachowaniem zasad polskiej pisowni i używanie polskich liter. wind

Edytowane przez wind
Napisano

"Daiwa", takie kity to możesz wciskać babci przy kominku. Jak piszesz miałeś wiele wędek i kołowrotków Jaxona. Jeżeli to taki szajs, to nie zorientowałeś się już po pierwszym egzemplarzu, tylko kupowałeś po wielokroć? 
Ps. Nie jestem jakimś szczególnym wielbicielem produktów Jaxona, ale użytkuje po dzień dzisiejszy bolonkę Jaxon Legend Bolonese 600, oraz spinning Jaxon Genesis 270/20. Bolonka ma już...16 lat, spinning..18 lat i uważam je za istne perełki tej firmy. 

Napisano
3 godziny temu, Daiwa napisał:

Jak już kolega JOTES pisał wcześniej NIGDY NIE KUPOWAC NIC FIRMY JAXON to szajs na szajsami,najwieksze g...na rynku ,wędki pękają po roku max dwoch ,a kolowrotki ,szkoda gadać...Schodzi farba po pierwszym wedkowaniu,ich praca pozostawia wiele do zyczenia,chroboczą ,pękaja uchwyty i pratycznie wszystko jest z plastiku i najtanszych podzespołow.[mialem wiele wedek i koloworotkow tej firmy i NIGDY wiecej].Nie opłaca się wydawać na tą firme żadnych pieniedzy ,a lepiej dolozyc i kupic DAIWE DAM lub jezeli ktos chce Polskie to ostatecznie DRAGON.

Kolego, sorki, ale opowiadasz tzw. "pierdoły".

Napisano (edytowane)
4 godziny temu, Daiwa napisał:

Jak już kolega JOTES pisał wcześniej NIGDY NIE KUPOWAC NIC FIRMY JAXON

Muszę zaprotestować! W którym miejscu, ja coś takiego napisałem? A może po prostu należy czytać ze zrozumieniem? :wacko:

Dnia 18.01.2017 o 20:08, Jotes napisał:

Ja odchodzę już w miarę całkowicie od korka, bo tylko same kłopoty z nim. Brudzi się jak nieboskie stworzenie, kruszy i łuszczy, a już w Jaxonie w szczególności, to szajs nad szajsy.

Ten wpis oznacza tylko i wyłącznie, że ja wskazuję wady korkowych rękojeści, ale nie odradzam zakupu sprzętu Jaxona. Odchodzę od korka, a nie od Jaxona! Comprendo? B)

A ponieważ moje pełnoprawne wędkowanie zaczęło się w 1974 roku, to czy ja ten "historyczny post" musiałem zmarnować na prostowanie bzdetów? Nie odpowiadaj.

Edytowane przez Jotes