Skocz do zawartości

Spiningowe 2019

wind
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Cześć. Dziś kilka godzin nad wodą. Kilka brań i dwa wyjęte ryby. 60 i 54 cm. Cannibal i inne wynalazki nie skutkowały. Silny wiatr utrudniał obserwację pracy przynęty. Sprawdził się poczciwy Relax na 4 g główce. Nie chcę na forum bawić się w żaden teleturniej ale zachęcam do podzielenia się opiniami w sprawie obcinek zębatych. Otóż łowię na zbiorniku znanym z dużych okazów szczupaków i sumów. Trzy razy zdarzyła mi się obcinka na 40 cm stalowym przyponie do 15 kg. Wygląda to tak. Rzut, szybko nawijam plecionkę żeby wyczuć opad. Nie udaje mi się, czuję pstryknięcie i luz. Bez zacięcia, bez oporu ryby na wędce. Ściągam samą plecionę. Czy sum jest w stanie obciąć plecionkę? I prośba kolejna. Proszę o sugestie sprawdzonego, mocnego kija na spin. Do 2.50 cm, głównie na wodę o słabym nurcie. Cel szczupak. Kijek ma być czuły z zapasem mocy, krótki dolnik. Cw do 20 g. Chciałbym móc nim obsłużyć przynęty również od 5 g. 652463179_DSC_09472.thumb.JPG.9fe5a735ff6a6cf05bd78c25fcb5409f.JPG

DSC_0949~2.JPG

4 minuty temu, Okoniarz500 napisał:

Bez zacięcia, bez oporu ryby na wędce. Ściągam samą plecionę. Czy sum jest w stanie obciąć plecionkę?

Szczupal! Sum musiałby pomemlać trochę i czułbyś go kilka/kilkanaście sekund. Ja miałem wiele obcinek szczupakowych wolframu nawet 35 cm do 15 kg. Odkąd zacząłem stosować 45 cm, to już się nie powtórzyło. ;) 

3 godziny temu, Okoniarz500 napisał:

Proszę o sugestie sprawdzonego, mocnego kija na spin. Do 2.50 cm, głównie na wodę o słabym nurcie. Cel szczupak. Kijek ma być czuły z zapasem mocy, krótki dolnik. Cw do 20 g. Chciałbym móc nim obsłużyć przynęty również od 5

Mikado Inazuma Flash Perch 2,40 do 18g wklejka okoniowa, ale z potencjałem. 

Na You Tube jest masa video z jej udziałem.

A odnośnie przyponów, to pękają lub dają się przegryźć te najtańsze. Na takich rzeczach niestety nie można oszczędzać. Częstsze zmienianie przyponu na nowy, również powinno zniwelować częstotliwość obcinek. 

Pozdrawiam #No Kill 

Dziękuję za uwagi. Na yt widziałem jak posługuję się nią Smółek. Kijek tani ale może wart swojej ceny. Kiedyś się na nim zastanawiałem. Chyba się skuszę. Co do przyponów. Już dawno przestałem kupować te tańsze. Dragon Tytan 14kg/40cm 51-014-40. Nie jest to reklama, ale biorę te. 

Edytowane przez hege
edycja linka

7 godzin temu, AutorVidmo napisał:

Mikado Inazuma Flash Perch 2,40 do 18g wklejka okoniowa, ale z potencjałem

Mam ten kijek i z całym sumieniem mogę polecić. Spory zapas mocy, szybka akcja i tak jak napisałeś najlepiej czuć na nim przynęty od 5 do 20g (woblery i obrotówki też dobrze też się prowadzi poniżej 5g). Dokupiłem też drugą sekcję szczytową i przerobiłem na bardziej delikatną, dzięki temu za dodatkowe 100zl mam świetne wędzisko na paprochowe okonie.

• 2 tygodnie później...

No i zakupiłem wędkę, która poleciliście. Inazuma Flash Perch ale 2.60 cm i nie żałuję po pierwszym wypadzie. Obawiałem się, że będą spadać z niej ryby ale niepotrzebnie. To na prawdę szybki kij, i tak jak pisaliście ma duży zapas mocy. Szczupak u mnie dziś żerował niemrawo. Delikatne brania ale 6 ryb w tym karasia udało się przechytrzyć. Rzucałem 10 cm fishunterem od Mikado. Wygląda kanciasto ale w wodzie pracuję elegancko. Najmniejszy zębaty miał 49 cm, największy 63 cm. Waga największego to 1,25. Ładna samica z ikrą. Wszystkie ryby wróciły do swojego domu. 

received_1418414521659922~2.jpeg

received_583579499082944~2.jpeg

received_571971306941184~2.jpeg

Edytowane przez hege
Wykasowanie zdjęcia.

Jaki jest u was wymiar ochronny? Jeśli taki sam jak u nas, to co powinieneś zrobić zgodnie z prawem z niewymiarową rybą?

Jaki limit dzienny cię obowiązuje? Jeśli taki sam jak u nas, to wolno ci było przetrzymywać do sesji zdjęciowej aż tyle złowionych szczupaków?

Przetrzymywane Bóg wie ile ryby wróciły do swojego domu? Więc po wędkowaniu mogłeś je tylko wyrzucić do wody, ale nie wypuścić, bo z pewnością nie przeżyły. 

39 minut temu, Okoniarz500 napisał:

Szczupak u mnie dziś żerował niemrawo.

Napisałeś "u mnie" więc w Pruszczu Gdańskim lub w okolicach. Nie napisałeś, że w Szwecji, albo jeszcze gdzie indziej, dlatego więc złamałeś prawo!

Spokojnie Panie Jotes. Nie muszę tego pisać ale ma Pan prawo nie wiedzieć kilku rzeczy. Wszystko co Pan napisał jest prawdą. Zarówno u mnie jak u Pana obowiązują te same normy i limity. Z tym, że na wodach PZW. A to nie jest woda PZW, to prywatne łowisko bardzo dobrego człowieka, który co prawda na swojej wodzie nie ustanowił limitów ani wymiarów bo nie musiał bo to łowisko no kill. Ryby zanim trafiły na glebę oczekiwały na zważenie w baseniku. Czas na zdjęcie to tyle co położyć ryby na ziemi, wyjąć telefon a poźniej właściciel przerzuca je do małego stawku na tarło. Oczywiście pozostaje kwestia mojej moralności, ponieważ znam wymiary i limity ale w tym wypadku na prośbę właściciela nie widziałem nic złego w tym procederze. Panie Jotes, nic nigdy nie jest takie jak się nam może wydawać. 

20 minutes ago, Okoniarz500 said:

Oczywiście pozostaje kwestia mojej moralności, ponieważ znam wymiary i limity ale w tym wypadku na prośbę właściciela nie widziałem nic złego w tym procederze.

Zmieniasz swoją moralność na prośbę?

Niezależnie od łowiska, jego statusu i gospodarującego na nim, wszystkich obowiązuje ustawa, z jednym wyjątkiem. Prywatna woda o statusie no kill takim wyjątkiem nie jest. Niemniej limity i wymiary oraz ograniczenia obowiązują - ustawowe.

A przy okazji. Czas na zdjęcie zdecydowanie kłóci się z definicją słowa "niezwłocznie".

• hege odpiął i zamknął ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Udostępnij

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...