Czarek5 Posted May 19, 2019 Report Share Posted May 19, 2019 Witam, mam problem z zaklinowanym kołowrotkiem. Nie mogę go zdjąć, gdy kręcę pokrętłem aby go zdjąć pokrętło idzie dalej a ten metal trzymający kołowrotek zostaje. Próbowałem podważyć, popchać go śrubokrętem, ale nic z tego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted May 19, 2019 Report Share Posted May 19, 2019 Jakie pokrętło? Jaki metal? Bądź precyzyjny bo dostaniesz taką samą odpowiedź i to my będziemy ci źli. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jotes Posted May 19, 2019 Report Share Posted May 19, 2019 (edited) 7 godzin temu, Czarek5 napisał: Próbowałem podważyć, popchać go śrubokrętem, ale nic z tego. Weź zwykły duży (DUZY) nóż kuchenny i odwrotną stroną - nie ostrzem! - prowadząc płasko po rękojeści postukaj (wzdłuż kija!) raz z jednej, raz zdrugiej strony, w tę część, która trzyma stopkę kołowrotka, a nie chce się cofnąć wraz z pokrętłem (nakrętką). Na zdrowie. Edited May 19, 2019 by Jotes 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wartburg Posted May 19, 2019 Report Share Posted May 19, 2019 Kiedyś odkręcałem nakrętkę uchwytu/dziadowski model/ dziadkiem do orzechów 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted May 20, 2019 Report Share Posted May 20, 2019 (edited) 14 godzin temu, Jotes napisał: Weź zwykły duży (DUZY) nóż kuchenny i odwrotną stroną - nie ostrzem! - prowadząc płasko po rękojeści postukaj (wzdłuż kija!) raz z jednej, raz zdrugiej strony, w tę część, która trzyma stopkę kołowrotka, a nie chce się cofnąć wraz z pokrętłem (nakrętką). Na zdrowie. Wraz z zastosowaniem rady Jarka, proponowałbym zanurzyć rękojeść wraz z uchwytem w wodzie. Bardzo prawdopodobne, że pod ruchomy pierścień uchwytu dostało się ziarnko piasku i ono klinuje. Gdy już usuniesz awarię przepłucz dokładnie uchwyt pod silnym strumieniem wody, żeby usunąć drobinki piasku, a na przyszłość nie kładź wędki na pisku... Edited May 20, 2019 by Alexspin 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
jungu Posted May 20, 2019 Report Share Posted May 20, 2019 16 godzin temu, Jotes napisał: Weź zwykły duży (DUZY) nóż kuchenny i odwrotną stroną - nie ostrzem! - prowadząc płasko po rękojeści postukaj (wzdłuż kija!) raz z jednej, raz zdrugiej strony, w tę część, która trzyma stopkę kołowrotka, a nie chce się cofnąć wraz z pokrętłem (nakrętką). Na zdrowie. Porada godna wpisu do książki/poradnika... Jednak tak prosta że dziwi mnie iż każdy z wiedzą podstawową, wymagającą "przetrwania" nie byłby w stanie jej wymyślić samodzielnie. Czy wszystko już ludzie muszą szukać w internetach i forach? 2 godziny temu, Alexspin napisał: a na przyszłość nie kładź wędki na pisku... Albo owiń mocowanie taśmą izolacyjną 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post Wartburg Posted May 20, 2019 Popular Post Report Share Posted May 20, 2019 Godzinę temu, jungu napisał: Jednak tak prosta że dziwi mnie iż każdy z wiedzą podstawową, wymagającą "przetrwania" nie byłby w stanie jej wymyślić samodzielnie. Czy wszystko już ludzie muszą szukać w internetach i forach? Dzisiejsza młodzierz nie potrafi NIC, za "moich czasów" 12 latek potrafił naprawć motorower że o rowerze nie wspomne..... Kołowrotek wpadł w piach? Rozbierasz myjesz smarujesz składasz.... Dzisiaj wymiana pstryczka elektryczka czy uszczelki w kranie wymaga fachowca 7 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted May 20, 2019 Report Share Posted May 20, 2019 Widzę to u siebie w pracy. Pokolenie dopiero wchodzące na rynek pracy przeraża swoją bezradnoscia w prostych sytuacjach. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts