Czarek5 0 Report post Posted May 19, 2019 Witam, mam problem z zaklinowanym kołowrotkiem. Nie mogę go zdjąć, gdy kręcę pokrętłem aby go zdjąć pokrętło idzie dalej a ten metal trzymający kołowrotek zostaje. Próbowałem podważyć, popchać go śrubokrętem, ale nic z tego. 0 Share this post Link to post Share on other sites
Docio 2631 Report post Posted May 19, 2019 Jakie pokrętło? Jaki metal? Bądź precyzyjny bo dostaniesz taką samą odpowiedź i to my będziemy ci źli. 0 Share this post Link to post Share on other sites
Jotes 2836 Report post Posted May 19, 2019 (edited) 7 godzin temu, Czarek5 napisał: Próbowałem podważyć, popchać go śrubokrętem, ale nic z tego. Weź zwykły duży (DUZY) nóż kuchenny i odwrotną stroną - nie ostrzem! - prowadząc płasko po rękojeści postukaj (wzdłuż kija!) raz z jednej, raz zdrugiej strony, w tę część, która trzyma stopkę kołowrotka, a nie chce się cofnąć wraz z pokrętłem (nakrętką). Na zdrowie. Edited May 19, 2019 by Jotes 4 Share this post Link to post Share on other sites
Wartburg 1265 Report post Posted May 19, 2019 Kiedyś odkręcałem nakrętkę uchwytu/dziadowski model/ dziadkiem do orzechów 1 Share this post Link to post Share on other sites
Alexspin 2220 Report post Posted May 20, 2019 (edited) 14 godzin temu, Jotes napisał: Weź zwykły duży (DUZY) nóż kuchenny i odwrotną stroną - nie ostrzem! - prowadząc płasko po rękojeści postukaj (wzdłuż kija!) raz z jednej, raz zdrugiej strony, w tę część, która trzyma stopkę kołowrotka, a nie chce się cofnąć wraz z pokrętłem (nakrętką). Na zdrowie. Wraz z zastosowaniem rady Jarka, proponowałbym zanurzyć rękojeść wraz z uchwytem w wodzie. Bardzo prawdopodobne, że pod ruchomy pierścień uchwytu dostało się ziarnko piasku i ono klinuje. Gdy już usuniesz awarię przepłucz dokładnie uchwyt pod silnym strumieniem wody, żeby usunąć drobinki piasku, a na przyszłość nie kładź wędki na pisku... Edited May 20, 2019 by Alexspin 1 Share this post Link to post Share on other sites
jungu 669 Report post Posted May 20, 2019 16 godzin temu, Jotes napisał: Weź zwykły duży (DUZY) nóż kuchenny i odwrotną stroną - nie ostrzem! - prowadząc płasko po rękojeści postukaj (wzdłuż kija!) raz z jednej, raz zdrugiej strony, w tę część, która trzyma stopkę kołowrotka, a nie chce się cofnąć wraz z pokrętłem (nakrętką). Na zdrowie. Porada godna wpisu do książki/poradnika... Jednak tak prosta że dziwi mnie iż każdy z wiedzą podstawową, wymagającą "przetrwania" nie byłby w stanie jej wymyślić samodzielnie. Czy wszystko już ludzie muszą szukać w internetach i forach? 2 godziny temu, Alexspin napisał: a na przyszłość nie kładź wędki na pisku... Albo owiń mocowanie taśmą izolacyjną 1 Share this post Link to post Share on other sites
Wartburg 1265 Report post Posted May 20, 2019 Godzinę temu, jungu napisał: Jednak tak prosta że dziwi mnie iż każdy z wiedzą podstawową, wymagającą "przetrwania" nie byłby w stanie jej wymyślić samodzielnie. Czy wszystko już ludzie muszą szukać w internetach i forach? Dzisiejsza młodzierz nie potrafi NIC, za "moich czasów" 12 latek potrafił naprawć motorower że o rowerze nie wspomne..... Kołowrotek wpadł w piach? Rozbierasz myjesz smarujesz składasz.... Dzisiaj wymiana pstryczka elektryczka czy uszczelki w kranie wymaga fachowca 7 Share this post Link to post Share on other sites
zwykły michał 1195 Report post Posted May 20, 2019 Widzę to u siebie w pracy. Pokolenie dopiero wchodzące na rynek pracy przeraża swoją bezradnoscia w prostych sytuacjach. 2 Share this post Link to post Share on other sites