Patryk1992 Posted January 24, 2020 Report Share Posted January 24, 2020 (edited) Witam wszystkich Mam na imię Patryk jestem nowy na forum czy wędka Robinson maverick perch spin 6 14 g to wklejanka ? z góry dzięki pozdrawiam Edited January 26, 2020 by hege edycja linka Link to comment Share on other sites More sharing options...
wędkarstwo z pasją Posted January 25, 2020 Report Share Posted January 25, 2020 W dniu 24.01.2020 o 20:10, Patryk1992 napisał: Witam wszystkich Mam na imię Patryk jestem nowy na forum czy wędka Robinson maverick perch spin 6 14 g to wklejanka ? z góry dzięki pozdrawiam Nie to nie jest wklejka. Najprostszym sposobem żeby odróżnić ( choć nie zawsze producenci to stosują) jeśli masz dopisek "JIG" to będzie wklejka a jeśli "SPIN" to tzw pełna szczytówka 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Patryk1992 Posted January 25, 2020 Author Report Share Posted January 25, 2020 Dzięki serdeczne Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ozet Posted January 25, 2020 Report Share Posted January 25, 2020 10 godzin temu, wędkarstwo z pasją napisał: Nie to nie jest wklejka. Najprostszym sposobem żeby odróżnić ( choć nie zawsze producenci to stosują) jeśli masz dopisek "JIG" to będzie wklejka a jeśli "SPIN" to tzw pełna szczytówka Czy aby na pewno? Domyślam się co miałeś na myśli, ale jednolitą, jednorodną zbieżną rurkę, trudno nazwać "pełną". 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
wędkarstwo z pasją Posted January 25, 2020 Report Share Posted January 25, 2020 25 minut temu, Ozet napisał: Czy aby na pewno? Domyślam się co miałeś na myśli, ale jednolitą, jednorodną zbieżną rurkę, trudno nazwać "pełną". Może rzeczywiście nazewnictwo jest niefortunne. Dlatego napisałem "tak zwaną" pełną. Spin to spin - niektórzy mówią "pełny " co nie oznacza wypełniony a właśnie jednolity. Jak zwał tak zwał. Jig- wklejka Spin - nie wklejka 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted January 28, 2020 Report Share Posted January 28, 2020 JIG - solid SPIN - tubular i po krzyku. To takie proste, warto czasami skorzystać z obcego nazewnictwa i nie tworzyć na siłę polskich nazw (krawat, to krawat, a nie zwis męski). 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post Ozet Posted January 28, 2020 Popular Post Report Share Posted January 28, 2020 12 godzin temu, Alexspin napisał: JIG - solid SPIN - tubular i po krzyku. To takie proste, warto czasami skorzystać z obcego nazewnictwa i nie tworzyć na siłę polskich nazw (krawat, to krawat, a nie zwis męski). Ty nas tu Alex zagranicznymi nazwami nie strasz, bo "jaki koń jest każdy widzi". A jak nie widzi, to niech się pyta, wyjaśnimy skutecznie polszczyzną, pomimo że czasem użyjemy niefortunnych określeń. Znam forum, na którym dyskutanci wręcz prześcigają się w obcej terminologii, doprowadzając się do swoistej ekstazy ("nakręcają się" wzajemnie). Mam wrażenie że wędkowanie nie jest już im do niczego potrzebne. Bo przecież ryby są takie jakieś prozaiczne... 5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted January 29, 2020 Report Share Posted January 29, 2020 Jak sobie życzysz, w takim razie określenia ściśle polskie: JIG - szczytówka zbudowana z jednolitego materiału SPIN - szczytówka rurkowa krawat - zwis męski ozdobny laczki - wsuwki męskie wieczorne żyrandol - zwis sufitowy oświetleniowy 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted January 29, 2020 Report Share Posted January 29, 2020 2 godziny temu, Alexspin napisał: Jak sobie życzysz, w takim razie określenia ściśle polskie: JIG - szczytówka zbudowana z jednolitego materiału SPIN - szczytówka rurkowa krawat - zwis męski ozdobny laczki - wsuwki męskie wieczorne żyrandol - zwis sufitowy oświetleniowy Mam wrażenie lub nawet pewność, że już to przerabiałem w poprzedniej epoce. No to teraz konsekwentnie koledzy poloniści. Koniec z wyrazami obcymi, które tak chętnie i wręcz pospolicie używa się na co dzień. 99% piszących nawet nie ma świadomości, że ich nagminnie używa. 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ozet Posted January 29, 2020 Report Share Posted January 29, 2020 2 godziny temu, Docio napisał: No to teraz konsekwentnie koledzy poloniści. Koniec z wyrazami obcymi, które tak chętnie i wręcz pospolicie używa się na co dzień. Docio, aż takim purystą językowym nie jestem. Tym bardziej że w dobie tzw. "globalnej wioski", przenikanie nazw, określeń, zwrotów, jest już nieuniknione. Dochodzą jeszcze nasze zaszłości historyczne, stąd w języku polskim pełno zapożyczeń, od mniej lub bardziej "bratnich" narodów. Słusznie zauważyłeś że: "99% piszących nawet nie ma świadomości, że ich nagminnie używa." Jednak jak we wszystkim, także w "przyklejaniu" do polskiego języka obcych słów, czy szukaniu na siłę polskich określeń, dobrze jest zachować zdrowy rozsądek. 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Patryk1992 Posted January 29, 2020 Author Report Share Posted January 29, 2020 Tak język polski się zmienia to fakt ;) wystarczy posłuchać ludzi dużo starszych i już widzimy różnicę porownujac np język jakim my się poslugujemy, a jak będzie wyglądał za 50 lat ? Tego nikt nie wie;) 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted January 29, 2020 Report Share Posted January 29, 2020 45 minut temu, Patryk1992 napisał: Tak język polski się zmienia to fakt wystarczy posłuchać ludzi dużo starszych i już widzimy różnicę porownujac np język jakim my się poslugujemy, a jak będzie wyglądał za 50 lat ? Tego nikt nie wie;) Fakt, język w mowie jest bardzo elastyczny i nieco zmienia się co pokolenie przez najmłodszych. W piśmie już aż tak elastycznie nie jest, gdyż ten określany jest jako wersja literacka oparta na powstającej literaturze i dziennikarstwie, a ci autorzy do najmłodszych nie należą. Jednak zmienia się i hipokryzją byłoby temu zaprzeczyć. Nie jestem jakimś staruszkiem ale na moich oczach słowo "zajebiście" zmieniło znaczenie w słowniku języka polskiego, w pierwotnej wersji było przekleństwem. Podobnie ze słowem "strasznie". Nigdy bym nie przypuszczał, że stanie się najbardziej mocnym podkreśleniem pozytywnym i szczerze mówiąc, do dziś nie może mi to przejść przez klawiaturę. Jednak gdy to się stanie, to nie będzie mi strasznie miło a jedynie radośnie. Może dla tego, że znam jeszcze kilkanaście różnych innych słów na wyrażenie pozytywnej emocji oraz znam sposób stopniowania i używanie "strasznie" jest mi całkowicie zbędne. 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post wind Posted January 29, 2020 Popular Post Report Share Posted January 29, 2020 12 godzin temu, Alexspin napisał: Jak sobie życzysz, w takim razie określenia ściśle polskie: JIG - szczytówka zbudowana z jednolitego materiału SPIN - szczytówka rurkowa krawat - zwis męski ozdobny laczki - wsuwki męskie wieczorne żyrandol - zwis sufitowy oświetleniowy Nikt nie będzie nam w obcych językach nakazywał, jak mamy nazywać swoje szczytówki, puste czy pełne, nawet jeśli okaże się, że to tylko ... zwis męski ... czasem bardziej lub mniej ozdobny 5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ozet Posted January 29, 2020 Report Share Posted January 29, 2020 36 minut temu, wind napisał: Nikt nie będzie nam w obcych językach nakazywał, jak mamy nazywać swoje szczytówki, puste czy pełne, nawet jeśli okaże się, że to tylko ... zwis męski ... czasem bardziej lub mniej ozdobny Posiłkując się słownikiem Alexa, bardziej dosadnym określeniem, tego no... "zwisu męskiego", byłaby "wsuwka męska wieczorna". 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted January 30, 2020 Report Share Posted January 30, 2020 11 godzin temu, Ozet napisał: Posiłkując się słownikiem Alexa, bardziej dosadnym określeniem, tego no... "zwisu męskiego", byłaby "wsuwka męska wieczorna". To już raczej "wkład" lub "wsad". Oj, świntuszymy... ale mnie tetrykowi (chyba najstarszemu na tym Forum) wolno... To wynik "pamięci historycznej"... 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ozet Posted January 30, 2020 Report Share Posted January 30, 2020 No faktycznie, wyszliśmy "ciut" poza ramy tematu. Ale to już taka świecka tradycja naszego forum. 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Patryk1992 Posted January 30, 2020 Author Report Share Posted January 30, 2020 Niech się coś dzieje .hehe;) Czyzbym sie mylil czy wiosna tego roku przyjdzie wczesniej?Odchodząc od tematu meskiegu zwisu dla wszystkich wkoło taka pogoda jest ble . A czy dla nas wedkarzy ? Jak jest na waszych łowiskach, chodzi mi głównie o rzeki ;) czy rybka już się pokazuje;) jesteśmy w dziale spinning więc mam na myśli wiadome rybki ;) chociaż udało mi się kilkakrotnie piękne leszcze 50 cm plus na 2 obrotowke złapać i to nie był przypadek bo obrotowka nie raz cała w pysku była;) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted January 31, 2020 Report Share Posted January 31, 2020 Dział Spinning, ale temat o wklejankach, a nie o rybkach… Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts