Skocz do zawartości

Budowla piętrząca wodę

Nikus111190
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

4 godziny temu, Wartburg napisał:

Na jakiej podstawie domniemujesz że użyszkodnik pojmie termin "delegacja":D

Yyyyyy, naturalnej i oczywistej. Zamiast delegacja można napisać odnośnik, odsyłacz albo zapis powiązany. Wędkarstwo z pasją posługuje się zapisami prawnymi i słowo delegacja nie powinno być obce, gdyż jest w takich zapisach stosowane powszechnie. Chyba, że się...mylę.

Kilkadziesiąt lat temu spinningowałem w Warcie u stóp uniejowskiego zamku. Rzeka się tam nieco zwężą, a nad przewężeniem jest przerzucony most. Pewien niedouczony strażnik próbował mnie przekonać, że filary tego mostu spełniają funkcję piętrzącą, bo nurt tu przyspiesza i woda ma wyższy poziom...

Nie będę pisał co mu zrobiłem... :ph34r:

14 minut temu, Alexspin napisał:

Nie będę pisał co mu zrobiłem... :ph34r:

Rozumiem, że go przeszkoliłeś i uświadomiłeś jakie są konsekwencje nadużycia stanowiska. Jak dla mnie to oszustwo z wyłudzeniem. :) 

12 minut temu, Docio napisał:

Rozumiem, że go przeszkoliłeś i uświadomiłeś jakie są konsekwencje nadużycia stanowiska. (…)

Delikatnie i kulturalnie to określając - tak.;)

Edytowane przez Alexspin

A próbowałeś sam przeczytać? Ustawa prawo wodne.

Wał przeciwpowodziowy, ujęty jako budowla przeciwpowodziowa nie ma na celu piętrzenia wody lecz odgrodzenia przyboru od reszty terenu. Woda nie zatrzymuje swojego nurtu na tej budowli lecz jest odgradzana od reszty terenu.

Niemniej, jak dla mnie, możesz nie łowić bliżej niż 50 m od wału i uważać go za nawet zaporę.

11 minut temu, Docio napisał:

A próbowałeś sam przeczytać? Ustawa prawo wodne.

Wał przeciwpowodziowy, ujęty jako budowla przeciwpowodziowa nie ma na celu piętrzenia wody lecz odgrodzenia przyboru od reszty terenu. Woda nie zatrzymuje swojego nurtu na tej budowli lecz jest odgradzana od reszty terenu.

Niemniej, jak dla mnie, możesz nie łowić bliżej niż 50 m od wału i uważać go za nawet zaporę.

Czytałem, wiem jak do jakiego określenia przypisany jest wał. Ale to są rozwinięcia określeń a nie definicje. Może taki przykład Ci to zobrazuje:

Ilekroć w ustawie jest mowa o:

1 rybach rozumie się przez to:

-płoć

-szczupak

- karp

.....

2 zwierzetach hodowlanych - okresowo lub stale trzymanych w zamkniętych zbiornikach

To taki karp jest tylko rybą? Nie jest już zwierzęciem hodowlanym? bo wpadł w pierwsze określenie?

Powtarzam to są określenia nie definicje.

Ja mam wątpliwości czy mogę łowić. Ty nie masz i uważasz że możesz, a PSR dla odmiany uważa, że nie możesz. Nie widzisz tu rozbieżności? Wciąż Cie dziwi, że ja mam wątpliwości?

Masz swoje zdanie i wolno Ci je mieć. Ale od tego chyba jest forum żeby takie watpliwości rozwiewać a tu widze można się narazić na określenie "uzyszkodnik". Skrzywdziłem w jakiś sposób @wartburg żeby tak o mnie pisać? On pisał te regulaminy, że ciśnienia dostaje, ze ktoś smiał stwierdzić, że są niejasne?

Na spokojnie. :) Idąc Twoim tokiem rozumowania:

Art. 16. Ilekroć w ustawie jest mowa o:

1) budowlach przeciwpowodziowych rozumie się przez to:

c) poldery przeciwpowodziowe,

d) sztuczne zbiorniki przeciwpowodziowe,

f) wały przeciwpowodziowe,

2) budowlach piętrzących – rozumie się przez to budowle umożliwiające stałe lub okresowe piętrzenie wód powierzchniowych ponad przyległy teren lub naturalny poziom zwierciadła wód;

W efekcie poldery przylegają do rzek, mają jakiś kąt nachylenia i okresowo piętrzą wody ponad ich naturalny poziom. Wniosek - z brzegu takiego polderu nie wolno łowić.

Sztuczny zbiornik zaporowy od samego jego rozruchu podnosi poziom wody ponad naturalny poziom rzeki na jakiej powstał, wniosek nie wolno łowić w zaporówkach.

O wałach piszemy cały czas.

I dlatego są tak szczegółowo wymienione budowle przeciwpowodziowe aby nikt nie próbował ich podłączyć pod kolejny punkt jako piętrzące.

12 godzin temu, wędkarstwo z pasją napisał:

Czy ja kogoś gdzieś obrażałem?

Nie wydaje mnie się aby  Użyszkodnik  był wyrazem powszechnie uznanym za obraźliwe, żyłem w przeświadczeniu że to uszczypliwość.

PS Jeśli uda Ci wie otrzymać od PSR kwit z ktorego wynika że TEŻ nie ogarniają prawa można będzie sie ciekawie z nimi zabawić :)