Kancelaria Adwokacka Posted May 18, 2020 Report Share Posted May 18, 2020 Szanowni Państwo, uprzejma prośba o informację jak w tytule - co to za ryba? "Złowiona" na Podlasiu. Zdjęcie poniżej: Z góry dziękuję 0 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jungu Posted May 18, 2020 Report Share Posted May 18, 2020 Wygląda jak Trawianka 0 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wędkarstwo z pasją Posted May 20, 2020 Report Share Posted May 20, 2020 W dniu 18.05.2020 o 10:10, jungu napisał: Wygląda jak Trawianka Dokładnie tak, to trawianka 0 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jungu Posted June 10, 2020 Report Share Posted June 10, 2020 Nie będę nowego tematu zakładał... Dzisiaj przy łowieniu żywca na podrywkę trafiła się taka ciekawostka. Ktoś ma jakiś pomysł co to za narybek? Złowiona na małym kanale w wlkp. 0 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pampel007 Posted June 11, 2020 Report Share Posted June 11, 2020 Tez zlowilem dzisiaj u siebie, domniemam, ze to maly amur 0 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted June 11, 2020 Report Share Posted June 11, 2020 Jungu nie wiedziałem i szukałem w atlasach. Dorzecze Wisły, Odry, Renu i Dunaju nie obejmuje nawet podobnej rybki z tą wyraźną pręgą od podstawy ogona aż do oka. Może to kolejny przybysz z dalekiego wschodu, bo na akwariową to jakoś za biednie ubarwiona. 0 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jotes Posted June 12, 2020 Report Share Posted June 12, 2020 Porównaj. 0 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted June 12, 2020 Report Share Posted June 12, 2020 Może i słonecznica ale jeśli miałbym już strzelać, to strzeliłbym - czebaczek amurski. Kolor łusek wybitnie mi nie odpowiada ale może to cecha środowiskowa, czyli nabyta. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jungu Posted June 12, 2020 Report Share Posted June 12, 2020 Złowiona w kanale płynącym od zbiornika zaporowego do rzeki "Kiełbaska" która wpływa następnie do Warty. Też obstawiałbym Czebaczka amurskiego, z racji tej pręgi na pokrywach skrzelowych. Słonecznica ma trochę inny otwór gębowy zbliżony do uklei. Znalazłem inne zdjęcia w necie tego czebaczka, ryba łudząco podobna do tej złowionej prze zemnie. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted June 14, 2020 Report Share Posted June 14, 2020 W dniu 12.06.2020 o 16:00, jungu napisał: (...)Też obstawiałbym Czebaczka amurskiego, z racji tej pręgi na pokrywach skrzelowych. (...) Popieram: 0 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted June 14, 2020 Report Share Posted June 14, 2020 3 godziny temu, Alexspin napisał: Popieram: O, a te kolorki już mi odpowiadają dla czebaczka. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted June 14, 2020 Report Share Posted June 14, 2020 (edited) Ta różnica kolorów, to może być sprawa oświetlenia, konta widzenia, rozdzielczości i czułości urządzenia, którym wykonano te dwie fotki. Edited June 14, 2020 by Alexspin 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted June 14, 2020 Report Share Posted June 14, 2020 Może tak być, choć...pozwól, że będę miał wątpliwości. Czerwony w niebieski tak łatwo nie przechodzi. Zmiana ubarwienia jest mi znana gdy rybka wysycha ale obie są mokre i ociekające jak...no nieważne co. Już prędzej jakiś filtr albo błona fotograficzna. Znanym faktem jest, że Kodak bardziej uwypuklał czerwony a Fuji niebieski i zielony, ale tutaj raczej zdecydowanie fotki cyfrowe. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sebastian Stachowiak Posted June 20, 2020 Report Share Posted June 20, 2020 To ja też bez nowego tematu zapytam. Dobrze rozpoznaje Jazgara? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jotes Posted June 21, 2020 Report Share Posted June 21, 2020 (edited) Bardzo dobrze. Jeszcze dodatkowo możesz go poznać po kolcach na płetwie grzbietowej i na obydwu piersiowych. Zakłucie kolcem na jesieni powoduje, że ręka ludzka drętwieje aż do łokcia. Edited June 21, 2020 by Jotes 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pampel007 Posted June 21, 2020 Report Share Posted June 21, 2020 Jestem poczatkujacy, wiec prosze o pomoc w identyfikacji ryb z mojego stawu :) 0 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted June 21, 2020 Report Share Posted June 21, 2020 Skoro Twój staw, to chyba wiesz czym zarybiałeś? A po prawdzie pierwsza ryba przeczy "Twojemu stawowi". Od lat, wielu lat nikt nie hoduje tego narybku. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pampel007 Posted June 21, 2020 Report Share Posted June 21, 2020 (edited) Pierwsza ryba nie wiem skad sie wziela, sporo widzialem roznokolorowych. A zarybialem tylko karpiem, amurem, linem i karasiem. Kolorowych nie wpuszczalem chyba ze byly z tymi karasiam Edited June 21, 2020 by pampel007 0 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pampel007 Posted June 21, 2020 Report Share Posted June 21, 2020 (edited) A ogolnie to bardziej chcialem sie dowiedziec o 2 i 3 bo niby to karasie ale rozne a czytam i czytam i myslalem ze po tych zdjeciahc ktos podpowie ktory to karas ktory, japoniec" etc Edited June 21, 2020 by pampel007 0 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pampel007 Posted June 21, 2020 Report Share Posted June 21, 2020 I jeszcze coa takiego 0 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted June 21, 2020 Report Share Posted June 21, 2020 Od góry: karaś pospolity, sazan, karp pełnołuski, nie rozpoznaję. Karpiki wyglądają jakby miały przystąpić do tarła ale są za młode, więc to niemożliwe. Prędzej są czymś obżarte do granic niemożliwości. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pampel007 Posted June 21, 2020 Report Share Posted June 21, 2020 Dziekuje za odpowiedz :) myslalwm, ze to rozne karasie bo nie mialy wasow :) 0 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts