Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...
Napisano

Nie będę nowego tematu zakładał... Dzisiaj przy łowieniu żywca na podrywkę trafiła się taka ciekawostka. Ktoś ma jakiś pomysł co to za narybek? Złowiona na małym kanale w wlkp.

WP_20200610_13_26_26_Pro.jpg

Napisano

Jungu nie wiedziałem i szukałem w atlasach. Dorzecze Wisły, Odry, Renu i Dunaju nie obejmuje nawet podobnej rybki z tą wyraźną pręgą od podstawy ogona aż do oka. Może to kolejny przybysz z dalekiego wschodu, bo na akwariową to jakoś za biednie ubarwiona.

Napisano

Może i słonecznica ale jeśli miałbym już strzelać, to strzeliłbym - czebaczek amurski. Kolor łusek wybitnie mi nie odpowiada ale może to cecha środowiskowa, czyli nabyta.

Napisano

Złowiona w kanale płynącym od zbiornika zaporowego do rzeki "Kiełbaska" która wpływa następnie do Warty.

Też obstawiałbym Czebaczka amurskiego, z racji tej pręgi na pokrywach skrzelowych.  Słonecznica ma trochę inny otwór gębowy zbliżony do uklei.

Znalazłem inne zdjęcia w necie tego czebaczka, ryba łudząco podobna do tej złowionej prze zemnie.

czeb.jpg

Napisano
W dniu 12.06.2020 o 16:00, jungu napisał:

(...)Też obstawiałbym Czebaczka amurskiego, z racji tej pręgi na pokrywach skrzelowych.  (...)

Popieram:

image.png.5b0f4fc4d851baa5de2f0b3cbe0a03ca.png

Napisano (edytowane)

Ta różnica kolorów, to może być sprawa oświetlenia, konta widzenia, rozdzielczości i czułości urządzenia, którym wykonano te dwie fotki. :)

Edytowane przez Alexspin
Napisano

Może tak być, choć...pozwól, że będę miał wątpliwości. Czerwony w niebieski tak łatwo nie przechodzi. Zmiana ubarwienia jest mi znana gdy rybka wysycha ale obie są mokre i ociekające jak...no nieważne co. ;) Już prędzej jakiś filtr albo błona fotograficzna. Znanym faktem jest, że Kodak bardziej uwypuklał czerwony a Fuji niebieski i zielony, ale tutaj raczej zdecydowanie fotki cyfrowe.

Napisano (edytowane)

Bardzo dobrze. Jeszcze dodatkowo możesz go poznać po kolcach na płetwie grzbietowej i na obydwu piersiowych. Zakłucie kolcem na jesieni powoduje, że ręka ludzka drętwieje aż do łokcia.

Edytowane przez Jotes
Napisano

Skoro Twój staw, to chyba wiesz czym zarybiałeś? A po prawdzie pierwsza ryba przeczy "Twojemu stawowi". Od lat, wielu lat nikt nie hoduje tego narybku.

Napisano (edytowane)

Pierwsza ryba nie wiem skad sie wziela, sporo widzialem roznokolorowych. A zarybialem tylko karpiem, amurem, linem i karasiem. Kolorowych nie wpuszczalem chyba ze byly z tymi karasiam

Edytowane przez pampel007
Napisano (edytowane)

A ogolnie to bardziej chcialem sie dowiedziec o 2 i 3 bo niby to karasie ale rozne a czytam i czytam i myslalem ze po tych zdjeciahc ktos podpowie ktory to karas ktory, japoniec" etc

Edytowane przez pampel007
Napisano

Od góry: karaś pospolity, sazan, karp pełnołuski, nie rozpoznaję. Karpiki wyglądają jakby miały przystąpić do tarła ale są za młode, więc to niemożliwe. Prędzej są czymś obżarte do granic niemożliwości.

• 2 lata później...