Łotr Jeden 1 Report post Posted October 5, 2020 Witam zwiatelm tu z tematem sandacza w stawie a więc tak. Sandacz się utrzymał i chyba ma się dobrze. Mam pytanie czy ktoś jest w stanie rozpoznać potwierdzic co to za narybek pojawił mi się w stawie? Chciałbym aby to był sandacz ale pewności nie mam troszkę nie chce mi się wierzyć że się wytarł 0 Share this post Link to post Share on other sites
Hubert Kopala 69 Report post Posted October 5, 2020 Sandacz 1 Share this post Link to post Share on other sites
jungu 669 Report post Posted October 6, 2020 To nie sandacz, a Trawianka Inwazyjny gatunek. 2 Share this post Link to post Share on other sites
Alexspin 2220 Report post Posted October 6, 2020 (edited) Mi to wygląda na babkę piaskową - Pomatoschistus microps Sandacz ma zupełnie inny układ i kształt płetw Edited October 6, 2020 by Alexspin 2 Share this post Link to post Share on other sites
Docio 2631 Report post Posted October 6, 2020 Łotr masz wyjątkowego pecha. Osobiście pierwszy raz słyszę aby ktoś w stawie załapał się na trawiankę lub babkę. Alex tych babek jest tyle, że łatwo się pomylić, szczególnie przy takim zdjęciu. Babka piaskowa wykitowałaby, gdyż jest rybą słonowodną. 3 Share this post Link to post Share on other sites
Łotr Jeden 1 Report post Posted October 6, 2020 40 minut temu, Docio napisał: Łotr masz wyjątkowego pecha. Osobiście pierwszy raz słyszę aby ktoś w stawie załapał się na trawiankę lub babkę. Alex tych babek jest tyle, że łatwo się pomylić, szczególnie przy takim zdjęciu. Babka piaskowa wykitowałaby, gdyż jest rybą słonowodną Myślę że prawdopodobnie czaple przywlekły ikrę. 3 km odemnie płynie Wisła. Dziękuję wszystkim za identyfikacje szkodnika. Muszę więcej sandacza wpuścić 0 Share this post Link to post Share on other sites
jungu 669 Report post Posted October 6, 2020 (edited) To na 100% trawianka - mają charakterystyczny smuklejszy pysk niż babka i poziomą pręgę za okiem. Niestety to dziadostwo bardzo często żywi się ikrą innych ryb, dość szybko się rozprzestrzenia i ciężko to wytępić. Gdzieś kiedyś czytałem że pomaga w tym ciernik, bo trawianka atakuje wszystko co zmieści do pyszczka, a połknięty ciernik rozkłada kolce i blokuje się w przełyku nie dużo większych trawianek. Ale nie wiem czy to sprawdzona informacja. ps. Małe sandacze nie mają żadnych maskujących plam, czy wzorków. Edited October 6, 2020 by jungu 4 Share this post Link to post Share on other sites
Alexspin 2220 Report post Posted October 6, 2020 (edited) OK, poddaję się, macie rację, ale na pewno nie jest to sandacz. Edited October 6, 2020 by Alexspin 1 Share this post Link to post Share on other sites
Docio 2631 Report post Posted October 6, 2020 2 godziny temu, Alexspin napisał: ale na pewno nie jest to sandacz. Z tym zgadzają się wszyscy. No prawie wszyscy. Ja, na ten przykład, nie mam pojęcia co pływa w słoiku a to mniejsze jest tak duże, że aż nierozpoznawalne. Jak podrośnie, no tak z 5 cm, to może wtedy się uda odgadnąć. 1 Share this post Link to post Share on other sites
wędkarstwo z pasją 274 Report post Posted October 7, 2020 @jungu ma rację to jest 100% trawianka. Inwazyjny gatunek 1 Share this post Link to post Share on other sites
Alexspin 2220 Report post Posted October 28, 2020 7 godzin temu, Adam zet napisał: to jest kiełbik Kiełbie we łbie... Warto byłoby, byś kupił atlas ryb, albo chociaż zajrzał w internet… to jest kiełb, ma tylko jedną płetwę grzbietową. 2 Share this post Link to post Share on other sites