Jump to content

Co to za ryba

Łotr Jeden
 Share

Recommended Posts

Witam zwiatelm tu z tematem sandacza w stawie :D a więc tak. Sandacz się utrzymał i chyba ma się dobrze. 

Mam pytanie czy ktoś jest w stanie rozpoznać potwierdzic co to za narybek pojawił mi się w stawie? Chciałbym aby to był sandacz ale pewności nie mam troszkę nie chce mi się wierzyć że się wytarł:D

c3a55705cc3c7a9998e113c05a6f896b.0.jpg

51a92396e83d23c1293c5d53c9a3f83a.0.jpg

Łotr masz wyjątkowego pecha. Osobiście pierwszy raz słyszę aby ktoś w stawie załapał się na trawiankę lub babkę.

Alex tych babek jest tyle, że łatwo się pomylić, szczególnie przy takim zdjęciu. Babka piaskowa wykitowałaby, gdyż jest rybą słonowodną.

40 minut temu, Docio napisał:

Łotr masz wyjątkowego pecha. Osobiście pierwszy raz słyszę aby ktoś w stawie załapał się na trawiankę lub babkę.

Alex tych babek jest tyle, że łatwo się pomylić, szczególnie przy takim zdjęciu. Babka piaskowa wykitowałaby, gdyż jest rybą słonowodną

Myślę że prawdopodobnie czaple przywlekły ikrę. 3 km odemnie płynie Wisła. 

Dziękuję wszystkim za identyfikacje szkodnika. Muszę więcej sandacza wpuścić :D

To na 100% trawianka - mają charakterystyczny smuklejszy pysk niż babka i poziomą pręgę za okiem.

Niestety to dziadostwo bardzo często żywi się ikrą innych ryb, dość szybko się rozprzestrzenia i ciężko to wytępić. 

Gdzieś kiedyś czytałem że pomaga w tym ciernik, bo trawianka atakuje wszystko co zmieści do pyszczka, a połknięty ciernik rozkłada kolce i blokuje się w przełyku nie dużo większych trawianek. Ale nie wiem czy to sprawdzona informacja.

ps. Małe sandacze nie mają żadnych maskujących plam, czy wzorków.

Edited by jungu

2 godziny temu, Alexspin napisał:

ale na pewno nie jest to sandacz.

Z tym zgadzają się wszyscy. :) No prawie wszyscy. Ja, na ten przykład, nie mam pojęcia co pływa w słoiku a to mniejsze jest tak duże, że aż nierozpoznawalne. Jak podrośnie, no tak z 5 cm, to może wtedy się uda odgadnąć.

• 3 weeks later...
7 godzin temu, Adam zet napisał:

to jest kiełbik 

Kiełbie we łbie... Warto byłoby, byś kupił atlas ryb, albo chociaż zajrzał w internet…

Zobacz obraz źródłowy 

to jest kiełb, ma tylko jedną płetwę grzbietową.

• 8 months later...

Witam. Minęło sporo czasu od moich ostatnich połowów na dzikich łowiskach... Ostatnimi laty łapałem głównie karpie, leszcze, okonie, płocie, liny. Wczoraj po raz pierwszy  wybrałem się na pewne łowisko i tylko jeden gatunek trafiał na haczyk. Czy to Japoniec czy jakaś odmiana Karasia? Pozdrawiam!

received_1102095720197320.jpeg

received_402265237770549.jpeg

18 hours ago, Barber said:

Czy to Japoniec czy jakaś odmiana Karasia?

Moim zdaniem japoniec. Ubarwienie zależy od środowiska życia i dlatego są lekko złote.

Gdyby to komuś robiło różnicę to termin "odmiana" dotyczy roślin uprawnych a nie zwierząt ;) Odpowiednikiem  w świecie zwierząt jest "rasa" ale odnosi tylko do hodowlanych. 

Dzikie zwierzęta i rośliny tworzą podgatunki.