Łotr Jeden Posted October 5, 2020 Report Share Posted October 5, 2020 Witam zwiatelm tu z tematem sandacza w stawie a więc tak. Sandacz się utrzymał i chyba ma się dobrze. Mam pytanie czy ktoś jest w stanie rozpoznać potwierdzic co to za narybek pojawił mi się w stawie? Chciałbym aby to był sandacz ale pewności nie mam troszkę nie chce mi się wierzyć że się wytarł Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hubert Kopala Posted October 5, 2020 Report Share Posted October 5, 2020 Sandacz 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
jungu Posted October 6, 2020 Report Share Posted October 6, 2020 To nie sandacz, a Trawianka Inwazyjny gatunek. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted October 6, 2020 Report Share Posted October 6, 2020 (edited) Mi to wygląda na babkę piaskową - Pomatoschistus microps Sandacz ma zupełnie inny układ i kształt płetw Edited October 6, 2020 by Alexspin 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted October 6, 2020 Report Share Posted October 6, 2020 Łotr masz wyjątkowego pecha. Osobiście pierwszy raz słyszę aby ktoś w stawie załapał się na trawiankę lub babkę. Alex tych babek jest tyle, że łatwo się pomylić, szczególnie przy takim zdjęciu. Babka piaskowa wykitowałaby, gdyż jest rybą słonowodną. 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łotr Jeden Posted October 6, 2020 Author Report Share Posted October 6, 2020 40 minut temu, Docio napisał: Łotr masz wyjątkowego pecha. Osobiście pierwszy raz słyszę aby ktoś w stawie załapał się na trawiankę lub babkę. Alex tych babek jest tyle, że łatwo się pomylić, szczególnie przy takim zdjęciu. Babka piaskowa wykitowałaby, gdyż jest rybą słonowodną Myślę że prawdopodobnie czaple przywlekły ikrę. 3 km odemnie płynie Wisła. Dziękuję wszystkim za identyfikacje szkodnika. Muszę więcej sandacza wpuścić Link to comment Share on other sites More sharing options...
jungu Posted October 6, 2020 Report Share Posted October 6, 2020 (edited) To na 100% trawianka - mają charakterystyczny smuklejszy pysk niż babka i poziomą pręgę za okiem. Niestety to dziadostwo bardzo często żywi się ikrą innych ryb, dość szybko się rozprzestrzenia i ciężko to wytępić. Gdzieś kiedyś czytałem że pomaga w tym ciernik, bo trawianka atakuje wszystko co zmieści do pyszczka, a połknięty ciernik rozkłada kolce i blokuje się w przełyku nie dużo większych trawianek. Ale nie wiem czy to sprawdzona informacja. ps. Małe sandacze nie mają żadnych maskujących plam, czy wzorków. Edited October 6, 2020 by jungu 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted October 6, 2020 Report Share Posted October 6, 2020 (edited) OK, poddaję się, macie rację, ale na pewno nie jest to sandacz. Edited October 6, 2020 by Alexspin 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted October 6, 2020 Report Share Posted October 6, 2020 2 godziny temu, Alexspin napisał: ale na pewno nie jest to sandacz. Z tym zgadzają się wszyscy. No prawie wszyscy. Ja, na ten przykład, nie mam pojęcia co pływa w słoiku a to mniejsze jest tak duże, że aż nierozpoznawalne. Jak podrośnie, no tak z 5 cm, to może wtedy się uda odgadnąć. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
wędkarstwo z pasją Posted October 7, 2020 Report Share Posted October 7, 2020 @jungu ma rację to jest 100% trawianka. Inwazyjny gatunek 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted October 28, 2020 Report Share Posted October 28, 2020 7 godzin temu, Adam zet napisał: to jest kiełbik Kiełbie we łbie... Warto byłoby, byś kupił atlas ryb, albo chociaż zajrzał w internet… to jest kiełb, ma tylko jedną płetwę grzbietową. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Barber Posted June 28, 2021 Report Share Posted June 28, 2021 Witam. Minęło sporo czasu od moich ostatnich połowów na dzikich łowiskach... Ostatnimi laty łapałem głównie karpie, leszcze, okonie, płocie, liny. Wczoraj po raz pierwszy wybrałem się na pewne łowisko i tylko jeden gatunek trafiał na haczyk. Czy to Japoniec czy jakaś odmiana Karasia? Pozdrawiam! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted June 28, 2021 Report Share Posted June 28, 2021 Nasz karaś pospolity, rodzimy. Najlepszy duszony w śmietanie, tylko skąd wziąć prawdziwą śmietanę? 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted June 28, 2021 Report Share Posted June 28, 2021 Kupić krowę 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Barber Posted June 28, 2021 Report Share Posted June 28, 2021 Wychodzi na to, że zmylił mnie ten złoty odcień bo ostatnie karasie, które łapałem lata temu były srebrne Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted June 28, 2021 Report Share Posted June 28, 2021 Różnią się, nasz jest bardziej wygrzbiecony i złoty wpadający w czerwień niemal jak wzdręga. 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
wędkarstwo z pasją Posted June 28, 2021 Report Share Posted June 28, 2021 To są karasie srebrzyste, tzw japońce 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted June 29, 2021 Report Share Posted June 29, 2021 18 hours ago, Barber said: Czy to Japoniec czy jakaś odmiana Karasia? Moim zdaniem japoniec. Ubarwienie zależy od środowiska życia i dlatego są lekko złote. Gdyby to komuś robiło różnicę to termin "odmiana" dotyczy roślin uprawnych a nie zwierząt Odpowiednikiem w świecie zwierząt jest "rasa" ale odnosi tylko do hodowlanych. Dzikie zwierzęta i rośliny tworzą podgatunki. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts