miszcz666 Posted September 14, 2021 Report Share Posted September 14, 2021 Niektóre miały górne pół oka czerwonawe, płetwy na zdjęciach wyszły jaśniejsze - w rzeczywistości były ciemniejsze (zwłaszcza na tym pierwszym zdj pod światło), miały 30+cm. Podejrzewam płocie proszę o potwierdzenie. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted September 14, 2021 Report Share Posted September 14, 2021 (edited) Na moje oko to wzdręgi. Wskazuje na to linie poprowadzona od przedniej krawędzi płetwy grzbietowej, do tylnej krawędzi płetw brzusznych. Widać to na ostatnim zdjęciu, choć trochę niewyraźnie. Poza tym do takiego rozpoznania skłaniają krwistoczerwone płetwy. Ps Można to również potwierdzić organoleptycznie, mięso płoci jest smaczne, natomiast wzdręgi ma wyjątkowo negatywne walory smakowe. Edited September 14, 2021 by Alexspin 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
miszcz666 Posted September 14, 2021 Author Report Share Posted September 14, 2021 No właśnie ta linia od przedniej krawędzi płetwy grzbietowej wypada tak na środku i bardziej z przodu płetw brzusznych. Następnym razem jak złapie to spróbuje zrobić lepsze zdjęcia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mikolaj łódzki Posted September 14, 2021 Report Share Posted September 14, 2021 Można to też sprawdzić organoleptycznie bez potrzeby smakowania. Płocie mają więcej śluzu od wzdręg i jest on bardziej klejący niż u wzdręgi (przynajmniej w mojej okolicy tak jest). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Knż Posted September 14, 2021 Report Share Posted September 14, 2021 Moim zdaniem to płoć. Wzdręga ma inne łuski -drobniejsze i bardziej złote. Chociaż kolor zależy od tego w jakiej wodzie żyją. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted September 14, 2021 Report Share Posted September 14, 2021 (edited) Ładne zdjęcia ryby powszechnie występującej w jeziorach. Niestety muszę Was zmartwić, nie jest to ani płoć, ani wzdręga. Ichtiolodzy nazywają takie ryby - bastard. To nic obraźliwego, ot taka nazwa aby nikt nie miał wątpliwości. Bastardy powstają gdy tarło kilku gatunków odbywa się w tym samym miejscu lub "po sąsiedzku" i nie mam na myli drugiego brzegu lecz tuż obok. Geny się mieszają a rybki są dość podatne na wszelkie wpływy i w efekcie powstaje zupełnie nowy gatunek o cechach wspólnych rodziców. Linia boczna wzdręgi a tym samym ilość łusek oraz kilka innych cech wskazuje na wzdręgę. Kolor i pyszczek wskazuje na płoć. Względem prawa decydująca będzie linia boczna i kontrolujący zakwalifikuje ją jako wzdręga. Ichtiolog określi jako bastard bezgatunkowy a my jedynie czy była waleczna i smaczna. Kolor wzdręg nie podlega degradacji gdyż nie jest to powszechnie występujący gatunek. Gatunek ten występuje jedynie w charakterystycznych dla niej wodach lub ich częściach. Np jezioro Orzysz jest wodą naprawdę rozległą i zróżnicowaną ale wzdręgi występują jedynie w jednej, połączonej ledwie 3-4 m przejściem do akwenu zatoce. Po wpłynięciu w nią ma się dosłownie wrażenie, że to zupełnie inne jezioro, inna woda, inny zapach i inne rośliny. Wzdrędze bliżej do drapieżnych karpiowatych niż do spokojnych roślinożerców. Sposób odżywiania jest deprymujący a spinningiści cenią sobie podchody za tą rybką. Aha i zapomniałem. Oczywiście można się ze mną nie zgadzać. Edited September 14, 2021 by Docio 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
miszcz666 Posted September 14, 2021 Author Report Share Posted September 14, 2021 Dodam tylko że złapane w rzece bug. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post wędkarstwo z pasją Posted September 14, 2021 Popular Post Report Share Posted September 14, 2021 Mam taki okaz 5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted September 14, 2021 Report Share Posted September 14, 2021 (edited) 4 hours ago, Docio said: Ładne zdjęcia ryby powszechnie występującej w jeziorach. Niestety muszę Was zmartwić, nie jest to ani płoć, ani wzdręga. Ichtiolodzy nazywają takie ryby - bastard. To nic obraźliwego, ot taka nazwa aby nikt nie miał wątpliwości. Bastardy powstają gdy tarło kilku gatunków odbywa się w tym samym miejscu lub "po sąsiedzku" i nie mam na myli drugiego brzegu lecz tuż obok. Geny się mieszają a rybki są dość podatne na wszelkie wpływy i w efekcie powstaje zupełnie nowy gatunek o cechach wspólnych rodziców. Nowe gatunki powstają zdecydowanie wolniej Gdyby powstawały w takim tempie to podręczniki do biologii byłyby wydawane jako miesięczniki Powstaje mieszaniec międzygatunkowy który może ale nie musi być płodny. Znalazłem coś takiego do poczytania. Edited September 14, 2021 by zwykły michał dopisek 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
artimman Posted October 5, 2021 Report Share Posted October 5, 2021 Trafiają mi się krzyżówki, najczęściej wzdręgi - wzdręga-leszcz, wzdręga-płoć, takie międzygatunkowe wzdręgowate. Na zdjęciu jedna z takich podejrzanych, niby wzdręga, ale łuski i oczy się nie zgadzają? Zdarzają się wyraźnie skrzyżowane podobno wzdręgo leszczyki. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts