Jump to content

Czy to płocie?

miszcz666
 Share

Recommended Posts

Na moje oko to wzdręgi. Wskazuje na to linie poprowadzona od przedniej krawędzi płetwy grzbietowej, do tylnej krawędzi płetw brzusznych. Widać to na ostatnim zdjęciu, choć trochę niewyraźnie. Poza tym do takiego rozpoznania skłaniają krwistoczerwone płetwy.

image.jpeg.546714e1b5a9c4c87976bc1e2e86ba38.jpeg

Ps

Można to również potwierdzić organoleptycznie, mięso płoci jest smaczne, natomiast wzdręgi ma wyjątkowo negatywne walory smakowe.

Edited by Alexspin

Ładne zdjęcia ryby powszechnie występującej w jeziorach. Niestety muszę Was zmartwić, nie jest to ani płoć, ani wzdręga. Ichtiolodzy nazywają takie ryby - bastard. To nic obraźliwego, ot taka nazwa aby nikt nie miał wątpliwości. Bastardy powstają gdy tarło kilku gatunków odbywa się w tym samym miejscu lub "po sąsiedzku" i nie mam na myli drugiego brzegu lecz tuż obok. Geny się mieszają a rybki są dość podatne na wszelkie wpływy i w efekcie powstaje zupełnie nowy gatunek o cechach wspólnych rodziców.

Linia boczna wzdręgi a tym samym ilość łusek oraz kilka innych cech wskazuje na wzdręgę. Kolor i pyszczek wskazuje na płoć. Względem prawa decydująca będzie linia boczna i kontrolujący zakwalifikuje ją jako wzdręga. Ichtiolog określi jako bastard bezgatunkowy a my jedynie czy była waleczna i smaczna. ;) :) 

Kolor wzdręg nie podlega degradacji gdyż nie jest to powszechnie występujący gatunek. Gatunek ten występuje jedynie w charakterystycznych dla niej wodach lub ich częściach. Np jezioro Orzysz jest wodą naprawdę rozległą i zróżnicowaną ale wzdręgi występują jedynie w jednej, połączonej ledwie 3-4 m przejściem do akwenu zatoce. Po wpłynięciu w nią ma się dosłownie wrażenie, że to zupełnie inne jezioro, inna woda, inny zapach i inne rośliny. Wzdrędze bliżej do drapieżnych karpiowatych niż do spokojnych roślinożerców. Sposób odżywiania jest deprymujący a spinningiści cenią sobie podchody za tą rybką.

Aha i zapomniałem. Oczywiście można się ze mną nie zgadzać. :D 

Edited by Docio

4 hours ago, Docio said:

Ładne zdjęcia ryby powszechnie występującej w jeziorach. Niestety muszę Was zmartwić, nie jest to ani płoć, ani wzdręga. Ichtiolodzy nazywają takie ryby - bastard. To nic obraźliwego, ot taka nazwa aby nikt nie miał wątpliwości. Bastardy powstają gdy tarło kilku gatunków odbywa się w tym samym miejscu lub "po sąsiedzku" i nie mam na myli drugiego brzegu lecz tuż obok. Geny się mieszają a rybki są dość podatne na wszelkie wpływy i w efekcie powstaje zupełnie nowy gatunek o cechach wspólnych rodziców.

Nowe gatunki powstają zdecydowanie wolniej ;) Gdyby powstawały w takim tempie to podręczniki do biologii byłyby wydawane jako miesięczniki :D Powstaje mieszaniec międzygatunkowy który może ale nie musi być płodny. 

Znalazłem coś takiego do poczytania. 

Edited by zwykły michał
dopisek

• 3 weeks later...

Trafiają mi się krzyżówki, najczęściej wzdręgi - wzdręga-leszcz, wzdręga-płoć, takie międzygatunkowe wzdręgowate.

Na zdjęciu jedna z takich podejrzanych, niby wzdręga, ale łuski i oczy się nie zgadzają?

wzdrega-krzyzowka-1.jpg.0f239b4cf942eb7e66d5bae860303a1a.jpg

Zdarzają się wyraźnie skrzyżowane podobno wzdręgo leszczyki.