Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Wędka oraz kołowrotek dotarły dzisiaj do mnie. Oczywiście zdążyłem już pobiec nad wodę i sprzęt delikatnie potestować :)  jak dla mnie finezja... naprawdę Panowie pięknie to działa.

Kij jest sztywny (oczywiście sztywniejszy niż moja Okuma Wave Power) ale jak w sklepie przymierzałem się do Shimano Sedona Fast (269cm 14-42g) to miałem odczucie że Shimano była wyraźnie sztywniejsza. Ładuję się pięknie, na rzutach mam dobre 10-15 metrów więcej z przynętami 15-25g. Guma jaką na razie największą założyłem to SG Herring 16 cm z główką 10g (łącznie 38g) - rzuty dalekie, praca pięknie wyczuwalna. Założyłem też obrotówkę SG Rotex rozmiar 5 14g i tak samo rzuty dalekie i praca fajna. Póki co strzał w 10... jak dla takiego amatora jak ja to wędzisko bajka!

Daiwa Ninja 4000C - masełko... (pewnie niektórzy się teraz uśmiechną) :) ale jeśli tak pięknie chodzi kołowrotek za 200 pln to jestem ciekaw co bym powiedział o kołowrotku za 500-700 zł haha.

Ogólnie mordka mi się cieszy więc zakup uważam za udany. Dziękuję Wam za rady wszelakie. No i teraz będę celował w coś pod okonika - CW 3-14g :D

IMG-3991.jpg

IMG-3988.jpg

IMG-3985.jpg

Edytowane przez Kusy
Napisano
3 hours ago, Kusy said:

Daiwa Ninja 4000C - masełko... (pewnie niektórzy się teraz uśmiechną) :) ale jeśli tak pięknie chodzi kołowrotek za 200 pln to jestem ciekaw co bym powiedział o kołowrotku za 500-700 zł haha.

Tak chodzi dobry kołowrotek :) Cena ma znaczenie drugorzędne bo w każdej klasie cenowej można znaleźć jakieś perełki. Miałem okazję pokręcić Daiwa Laguna i pod względem pracy na sucho Ninja się chowa. 

Napisano
3 hours ago, Kusy said:

Tak chodzi dobry kołowrotek :) Cena ma znaczenie drugorzędne bo w każdej klasie cenowej można znaleźć jakieś perełki. Miałem okazję pokręcić Daiwa Laguna i pod względem pracy na sucho Ninja się chowa. 

Napisano
2 minuty temu, zwykły michał napisał:

Miałem okazję pokręcić Daiwa Laguna i pod względem pracy na sucho Ninja się chowa

Na ten moment ciężko jest mi sobie wyobrazić płynniejszą pracę :) ale na 100% są lepsze kręcioły. Na razie jako pierwszy zestaw pod szczupaka (drugi zestaw w życiu) jestem zachwycony, oby na jesień przyniósł mi szczęście :)

Panowie, a tak wstępnie... kij 190-220 cm z CW 3-14, 3-15, 2-14 (okoniówka) tak do 200 zł? Najważniejsze pytanie - akcja wędki - fast, moderatefast, semifast, x-fast? Oczywiście pod plecionkę. Na razie patrze takie kije:
Dragon EXCITE 213 cm 2-14 g
Cormoran Cross Water UL Spin  220 cm 3-14 g
Na upartego Shimano FX Spinning Fast 183 cm 3-14 g
Mikado Bixlite Fast Spin 198 cm 3-15 g
Daiwa NINJA X SPIN 210 cm 3-15 g

Napisano (edytowane)

Jeśli chodzi o okoniówkę, to osobiście zszedłbym do 1-7g, a co najwyżej 2-10g, natomiast jeśli - jak widzę - nastawiasz się na "garbusy", to z kilkuletniego doświadczenia polecam OKUMA Black Rock 3-18g. Pisałem o tym wędzisku niedawno. To ulubiona wędka mojej Pani, praktyczne CW 2-20g, a dynamika tego kijka pozwala na rzuty porównywalne z wędziskami 240-250cm. Łowi z powodzeniem zarówno "okonki" jak i "okonie", a nie boi się również przyłowu szczupaka niewstydliwych rozmiarów.

Ps
DRAGON dystrybuuje te kijki pod swoją marką, ale za dwukrotnie wyższą cenę, więc warto zainteresować się tym kijkiem z zacytowanego linku, póki jest dostępny.

Edytowane przez Alexspin
Napisano (edytowane)
31 minut temu, Alexspin napisał:

Jeśli chodzi o okoniówkę, to osobiście zszedłbym do 1-7g, a co najwyżej 2-10g

Wiem Alex, że taka okoniówka typowa to tyle powinna mieć, ale docelowo w tym sezonie chce mieć 2 zestawy.
Jeden (już mam) 15-45g na szczupaki, a drugi chciałbym od 3g do początku "szczupakowego" czyli 14, 15g stąd właśnie taki zakres.

31 minut temu, Alexspin napisał:

Za dużo już tej okumy :D a tak serio to fajny kijek i na pewno króluje od teraz w moim rankingu potencjalnych zakupów.

Mam dwa podstawowe pytania (nie chce pod tematem o kiju na szczupaka zaczynać wątku okoniówki - bliżej decyzji wolę wrócić z osobnym tematem).

1. Akcja kija -  na aukcjach widzę opisy "x-fast, fast, moderate fast, semifast itd" więc sugerując się takim opisem kija powinienem szukać... no właśnie o jakiej akcji? Dodam, że będę stosował plecionki nie żyłki i łowić będę na gumy, obrotówki oraz woblerki, cykadki. Ten polecany przez Ciebie Alex opisany jest FAST - więc rozumiem, że to odpowiednia akcja na tego typu wędzisko?

2. Długość wędziska - łowię z brzegu, o tyle fajnie, że mój główny zbiornik ma metr od brzegu już głębokość 1-1,5 metra, ale jeżdżę też na takie, że 10 metrów od brzegu jest wciąż tylko metr do dna. Gdy powiedziałem wujkowi, że myślę nad kijem 1,9-2,1m to jego mina była połączeniem zdziwienia z załamaniem :D mocno mi wmawiał, że z brzegu to coś 2,3-2,4m minimum... znów kolega co biega dużo za pstrągami, kleniami (ogólnie mam do kolegi zaufanie) mówi mi że 2 metry to max... kogo słuchać? Co wy na to?

Edytowane przez Kusy
Gość Ubertroll
Napisano (edytowane)
W dniu 29.07.2022 o 20:00, Kusy napisał:

Kij jest sztywny (oczywiście sztywniejszy niż moja Okuma Wave Power) ale jak w sklepie przymierzałem się do Shimano Sedona Fast (269cm 14-42g) to miałem odczucie że Shimano była wyraźnie sztywniejsza.

Nie musi to oznaczać, że użytkowo sprawowało by się gorzej. Większość moich wędzisk to "sztywne pałki" jak się nimi macha na sucho. Ożywają dopiero po dopięciu przynęty. 

7 godzin temu, Kusy napisał:

Wiem Alex, że taka okoniówka typowa to tyle powinna mieć, ale docelowo w tym sezonie chce mieć 2 zestawy.
Jeden (już mam) 15-45g na szczupaki, a drugi chciałbym od 3g do początku "szczupakowego" czyli 14, 15g stąd właśnie taki zakres.

Za dużo już tej okumy :D a tak serio to fajny kijek i na pewno króluje od teraz w moim rankingu potencjalnych zakupów.

Mam dwa podstawowe pytania (nie chce pod tematem o kiju na szczupaka zaczynać wątku okoniówki - bliżej decyzji wolę wrócić z osobnym tematem).
1. Akcja kija -  na aukcjach widzę opisy "x-fast, fast, moderate fast, semifast itd" więc sugerując się takim opisem kija powinienem szukać... no właśnie o jakiej akcji? Dodam, że będę stosował plecionki nie żyłki i łowić będę na gumy, obrotówki oraz woblerki, cykadki. Ten polecany przez Ciebie Alex opisany jest FAST - więc rozumiem, że to odpowiednia akcja na tego typu wędzisko?
2. Długość wędziska - łowię z brzegu, o tyle fajnie, że mój główny zbiornik ma metr od brzegu już głębokość 1-1,5 metra, ale jeżdżę też na takie, że 10 metrów od brzegu jest wciąż tylko metr do dna. Gdy powiedziałem wujkowi, że myślę nad kijem 1,9-2,1m to jego mina była połączeniem zdziwienia z załamaniem :D mocno mi wmawiał, że z brzegu to coś 2,3-2,4m minimum... znów kolega co biega dużo za pstrągami, kleniami (ogólnie mam do kolegi zaufanie) mówi mi że 2 metry to max... kogo słuchać? Co wy na to?

1. Dużo zależy od tego jakich przynęt używasz. Ja najwięcej łowię na wszelkie gumiaki, więc nie przepadam za wędziskami, które uginają się przy szarpnięciu przynętą więcej niż w 1/4 długości. Osobiście szukałbym F/XF, nie dłuższych niż 7 stóp (213 cm). 

2. Długość jest sprawą indywidualną. Wujek zapewne łowi dużo w stojącej wodzie, może w większych rzekach, więc długość ma znaczenie. Łowienie pstrągów i kleni przez kolegę może sugerować, że łowi w niewielkich siurkach, często zakrzaczonych, co wymusza użycie krótszych. 

Ja łowię przede wszystkim z brzegu w wodzie stojącej i nie czuję potrzeby stosowania sprzętu dłuższego nić 213 cm. Ale kilka lat temu namiętnie łowiłem na wszelkiej maści woblery w rzekach i używałem wędzisk 285 cm.

Edytowane przez Ubertroll
Napisano
Godzinę temu, Kusy napisał:

Z mojego doświadczenia to wędzisko do łowienia z brzegu powinno mieć minimum 240cm, ale jak napisałem ten Black Rock ma taką dynamikę, że osiągane odległości rzutów są porównywalne z wędziskami >240cm. Moja Pani wędkuje wyłącznie z brzegu, co najwyżej brodząc i absolutnie nie odczuwa dyskomfortu używając tego kijka. Szczerze radzę i polecam to wędzisko. Mógłbyś również wybrać coś z Dragona, ale dwukrotnie droższego od Okumy. Z tańszych niezłe opinie zbiera również Grey Stream, ale to JAXON i kijek trzeba wybierać organoleptycznie, bo różnie bywa z jakością wykonania, a za Black Rocka ręczę.

Wybór należy do Ciebie.

Napisano
1 minutę temu, Alexspin napisał:

za Black Rocka ręczę

Szczerze Alex to cena jest super kusząca i chyba wezmę :D będzie spokój już z zestawem na okonia. Dam sobie chwilę - prześpię się z tematem, ale na 99% go biorę.

Za radą kolegi @Docio zareklamowałem moją Okumę Altera 40 (kołowrotek) i sklep wyszedł z inicjatywą, że nie mają już 40 więc mogą mi dać w Altera 30 (3000) lub zwrot kasy. Wybrałem kołowrotek. Myślę, że się nada pod tego kija?

Napisano
18 minut temu, Kusy napisał:

Za radą kolegi @Docio zareklamowałem moją Okumę

I bardzo słusznie, po to jest gwarancja. Według mnie 3000 powinna wystarczyć gdyż przełożenie to 5.0:1 co dla przynęt do 20 g jest w zupełności wystarczające.

No to teraz trzeba poczekać rok na opinię. :) 

Napisano
4 godziny temu, Kusy napisał:

Wybrałem kołowrotek. Myślę, że się nada pod tego kija?

Jeśli masz na myśli sparowanie z Black Rockiem to rozmiar 3000 w zupełności wystarczy.

Gość Ubertroll
Napisano
5 godzin temu, Kusy napisał:

Szczerze Alex to cena jest super kusząca i chyba wezmę :D będzie spokój już z zestawem na okonia. Dam sobie chwilę - prześpię się z tematem, ale na 99% go biorę.

Za radą kolegi @Docio zareklamowałem moją Okumę Altera 40 (kołowrotek) i sklep wyszedł z inicjatywą, że nie mają już 40 więc mogą mi dać w Altera 30 (3000) lub zwrot kasy. Wybrałem kołowrotek. Myślę, że się nada pod tego kija?

W jakiej gramaturze?

Napisano (edytowane)
4 godziny temu, Ubertroll napisał:

W jakiej gramaturze?

Kijek 115g (ten polecany Okuma Black Rock), a kołowrotek 234g (Okuma Altera 30). 350g razem to chyba nieźle. 

@Alexspin powiedz mi proszę bo ten kijek ma CW 3-18g wiec zakładam, że świetnie będzie mi się rzucało przynętami 8-14g. Zastanawiam się tylko czy na kiju powiedzmy 3-14 nie będę lepiej czuł lżejszych przynęt (3-6g) niż na na kiju 3-18g...

Nie wiem czy tu na tym forum czy nie tu ale spotkałem się z takim zapisem że w przypadku CW dodajemy dwie liczby do siebie i dzielimy przez 2 i wychodzi najlepszy ciężar przynęt dla kija… 3-18 po sumowaniu to 21g / 2 wiec 10,5g będzie super… mam nadzieje ze dobrze to wytłumaczyłem :D myślę czy nie będzie problemu (małego) z przynętami 3-6g… w przypadku 3-14g to 17g /2 wiec 8,5g byłoby najlepiej odczuwalne, a to trochę bliżej tej dolnej granicy.

Z drugiej strony planuje łowić na obrotówki w roz. 2-3 więc takie 5-8g i gumki 4,0-7,5 cm z główkami to waga będzie ok 5-10g także... woblery pewnie wezmę 3-10g ale je to się zawsze dobrze czuje. Dylemat.

Edytowane przez Kusy
Gość Ubertroll
Napisano (edytowane)
5 godzin temu, Kusy napisał:

Kijek 115g (ten polecany Okuma Black Rock), a kołowrotek 234g (Okuma Altera 30). 350g razem to chyba nieźle. 

Zestawem < 300 g można półmetrowe ryby wyciągać na burtę bez podbieraka ;)

I wędzisko, którym udawało się tęczaki 40+ z burd... komercji wyciągać.

IMG_20220801_205946.jpg

IMG_20220801_205936.jpg

IMG_20220801_211450.jpg

Edytowane przez Ubertroll